Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Jason Reitman
Met onder meer: Aaron Eckhart, Maria Bello en William H. Macy
IMDb beoordeling: 7,5 (231.075)
Releasedatum: 9 november 2006
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Thank You for Smoking
"Tobacco lobbyist Nick Naylor is trying to SAVE YOUR ASH!"
De charmante Nick Naylor is het hoofd public relations van de Amerikaanse tabaksbranche. Hij verzint van alles om het beeld van zijn branche zo positief mogelijk te krijgen. Ook al is het tegenwoordig bijna onmogelijk om een relatie tussen roken en gezondheidsproblemen te ontkennen, Nick krijgt het voor elkaar. Dat valt nog niet mee als hij tegelijkertijd een rolmodel moet zijn voor zijn 12-jarige zoon.
Nick Naylor
Senator Ortolan Finistirre
The Captain
Bobby Jay Bliss
Bottleneck
De sneren naar zowel de fabrikanten en anti-lobbyisten doen het 'em, maar hadden soms wat scherper gemogen. De bijeenkomsten van 'de drie grote gevaren' werden ook te makkelijk, te obvious. Buiten dat is het genieten van de vlotte babbel van Naylor en dat béide partijen aardig in de zeik worden gezet.
PS gedurende de hele film heb ik geen enkele (al dan niet brandende) peuk gezien. Toch best knap voor zo'n thema
bsbubba
Op zich niet echt een spectaculaire film. Maar door het cynisme en de zwartgalligheid kon ik de humor in de film persoonlijk extra waarderen. Ook het onderwerp roken maakt de film origineel. Leuk dat dit eens op de hak wordt genomen (zowel tabakslobby als anti-rook lobby).
stefan dias
Leuke, vlotte film.
Goede casting en mooie beelden.
Grappig ook dat de de gedoodverfde 'bad guys' door sympathieke acteurs gespeeld worden terwijl de 'kankerjongens' als oude zeuren worden voorgesteld. Niet dat ik veel sympathie heb voor rokers, maar het is wel even origineel. De dialogen zijn slim en de film wordt niet nodeloos gerokken. (ik weet dat ik eigenlijk 'gerekt' moet schrijven, maar fuck it)
MatthijsGr00t
Thank You for Smoking is een erg vermakelijke film van Jason Reitman. De film met Aaron Eckhart als Nick Naylor in de hoofdrol heeft een zeer prettig sfeertje. De zwarte humor in combinatie met de luchtige dialogen zijn gewoon erg leuk. Het thema het promoten van roken is met name in de eerste helft van de film erg komisch.
Na mate de film richting het einde gaat neemt het niveau af, wordt het wat langdradiger en tegelijk ook minder komisch. Naar mijn mening wist Reitman niet echt wat die met het einde aan moest en dat is ook wel te zien. Ook al is het laatste shot wel weer leuk.
Al met al is dit een erg vermakelijke film met leuke humor en een mindere tweede helft. 3,5*!
Nieksnut
Uitstekende film! Vlotte dialogen, maar niet te popiejopie. JK Simmons is altijd genieten, Maria Bello was ook weer fijn en Aaron Eckhart doet het ook fantastisch. De plotselinge morele bezwaren die hij op het eind krijgt, zijn wat ongeloofwaardig, maargoed. Genoten, aanrader!
Uitstekende film over de lobbyist van de tabaksindustrie. Een film met satirische humor en vrij scherpe en goed geschreven dialogen. Een gedurfd onderwerp en een bijzonder hoofdpersonage (tegelijkertijd sympathiek en onsympathiek. Wel wat fragmentarisch. Een goeie cast waarbij Aaron Eckhart er toch wel uitspringt in positieve zin.
Sergio Leone
Zwak.
Gezien het thema had ik een scherpe antikomedie verwacht, maar uiteindelijk blijkt de al korte speelduur een taaie zit.
De personages komen nooit niet echt van de grond en ook de gebeurtenissen volgen elkaar een beetje lukraak op. Een rode draad is nergens te bekennen en ook de door moraal gedreven ommekeren gebeuren maar om te gebeuren.
Aaron Eckhart, van wie ik niet zo'n fan ben, doet het naar behoren: van de cast krijgt hij veruit het dankbaarste personage en dat is er aan te zien.
Bijrollen zijn er onder meer voor William Macy en die schreeuwmachine uit Sam Raimi's Spider-Man-films. Katie Holmes valt voor een keertje ook eens mee.
Met Jason Reitman aan het roer had ik toch wat meer verwacht. Enkele dialogen zijn vinnig, maar evenveel dialogen zijn prullenbakmateriaal. Qua vertelstructuur is het ook allemaal wat slordig en onbeduidend.
StevenMighty
Dit bleek geen film voor mij te zijn.
Een kijkje in het leven van iemand die opkomt voor de tabaksindustrie bleek minder interessant en leuk dan ik had gedacht. Veel gepraat over de nadelen van roken die we allemaal al lang kennen, en de zinloze discussie over een logo op sigarettenpakjes dat het roken moet afschrikken. Eerlijk gezegd geen stof om een hele film over te maken.
Een hoop gepraat, en ook nog eens razend snel gepraat. Zo kon ik vaak niet eens de ondertitels volgen.
Aan de score te zien zijn er mensen die dit waarderen, maar zelf vond ik het zonde van de tijd.
1,5 sterren
Movie Kris
Thank you for smoking and thank you for watching me. ... Ik had eigenlijk iets meer van deze film verwacht. Op zich is het uitgangspunt best wel interessant, maar kwam het geheel me iets te gladjes over. Een beetje té Amerikaans.
De acteurs doen hun best, de regie mag er wezen, maar gewoon ... Er zat meer in. Het script had nog steviger (ruwer) gemogen en veel verder dan een kleine glimlach kwam ik echt niet.
Zeker geen slechte film, maar een goede documentaire zal je waarschijnlijk meer helpen om los te komen van een rotverslaving.
the new guy
Leuke film! Voor mij is dit de enige manier om die ridicule wereld te vertolken. Je kunt dit onderwerp niet serieus brengen omdat het dan niet geloofwaardig is. Goed gedaan, volgende keer iets meer kiezen voor satirisch drama of satirisch humor, geen tussenweg.
flaphead
vermakelijke film vanuit het oogpunt van de rook-lobbyisten, met fijne zelfspot. er komen inhoudelijke zaken langs en geeft een kijk in het wereldje, maar kantelt niet teveel de drama-kant op. de praattechnieken van Nick zijn tegelijk interessant en verontrustend.
minpuntjes zijn de wel heel makkelijke downfall en rising: dat de journaliste zou lekken was allang duidelijk en dat de zoon met een wel erg volwassen monoloog Nick overtuigd is vrij dun. al met al leuk tussendoortje.
royals
Hele leuke film die de hypocrisie van de tabaksindustrie op een ironische manier laat zien.
leatherhead
Geinig.
Vooral het eerste halfuur is lekker cynisch. Klein beetje jammer dat de film de cynische intonatie op het gegeven moment iets loslaat, maar gelukkig is ook dat gedeelte van de film gewoon erg vermakelijk.
Aantal zeer lollige grapjes, en veel leuke details. Vooral die modsquad was er leuk bedacht. Acteurs doen het stuk voor stuk ook naar behoren, voornamelijk dan de hoofdpersoon, en Macy, die een erg komische rol neerzet. Verder een fris en vlot filmpje, leuk uitgewerkt, en garant voor een avondje filmvermaak. Had inderdaad wat meer all the way gemogen, maar niettemin erg amusant allemaal. Kleine 3,5*.
david bohm
Zeker een onderhoudende film maar tegelijkertijd ook wat oppervlakkig en gladjes.
Min of meer zoals het hoofdpersonage.
Fonzzz002
Thank You for Smoking is een satirische humorfilm over roken, voornamelijk hoe er wordt gekeken naar roken. Het gaat over Nick Naylor, een woordvoerder, die ter allertijden aanmoedigt sigaretten te kopen en de tabak industrie te steunen onlangs alle negatieve reacties die hij ontvangt vanwege zijn beroep. In de film volg je wat hij op werk tegenkomt en hoe hij de band met zijn zoon probeert stand te houden.
Wat de film zo interessant maakt is dat Nick een verrassend leuk personage is die met sterke argumenten komt over rookgebruik. Tijdens zijn gesprekken met andere mensen komt hij regelmatig met sterke argumenten wat me zowel aan het nadenken zetten net als dat het tot grappige scenes kon leiden. De film had makkelijk kunnen zeggen dat roken slecht voor je is en dat je het niet moet doen, of ze konden zeggen dat anti-rook groepen zich aanstellen en de rook industrie met rust moeten laten. Maar de film kiest een slimme middenweg door geen kant te kiezen en enkel te laten zien waar beide kanten vandaan komen.
De acteerprestaties zijn sterk en de film is mooi gemonteerd. Regelmatig speelt de film met mini-montages ondersteund door monologen, al deze mini-montages hebben een humoristisch effect of vertellen belangrijke informatie. Ik zou geen echte slechte punten kunnen bedenken. Er was geen scene die overbodig voelde, geen personage dat ongeloofwaardig aanvoelde en nergens was het slordig geacteerd of gefilmd. Wel merkte ik dat ik niet altijd om de grappen kon lachen. Wat dat betreft ligt de humor mij niet van begin tot eind. De momenten waarop ik wel kon lachen zaten redelijk ver uit elkaar maar de stukken ertussenin bleven onderhoudend door de sterk geschreven dialogen.
Thank You for Smoking lijkt alles eruit te halen wat uit het onderwerp te halen valt. Geloofwaardige personages, humor, sterke dialogen en het is mooi aan elkaar gemonteerd. Ik vond niet iedere scene even sterk als de andere en niet iedere grap kon ik om lachen, maar als geheel vind ik het zeker een sterke film die de moeite waard was gezien te hebben.
Pazmaster
Nog maar eens gekeken, het is nog steeds een aardige film met een leuke cast. Toch blinkt het nergens in uit, afgezien van een aantal grappige dialogen blijft het een beetje vlak. Er hadden wat meer hoogte en/of dieptepunten in gemogen wat mij betreft.
RuudC
Het wereldje van lobbyisten is naar mijn idee een van de grootste maatschappelijke kankergezwellen die we hebben. En ik ben ook al geen roker. Nooit gedaan, maar toch heb ik flink kunnen lachen om deze film. Geweldige rol van Aaron Eckhart die zich als sublieme woordvoerder overal als een slang uit weet te lullen. Hij maakt gehakt van zijn tegenstanders in discussies, maar krijgt op heel verrassende manieren toch ook weer veel te verduren. Thank You For Smoking biedt een heerlijk spel waarin scherpte, loyaliteit en ethiek een grote rol spelen. Het acteerwerk is erg goed en Reitman zet je op bepaalde momenten goed aan het denken. Dat maakt van Thank You For Smoking een geslaagde film.
IH88
“That's the beauty of argument, if you argue correctly, you're never wrong.“
Scherpe en interessante zwarte komedie die op ingenieuze wijze zowel de tabaksindustrie als de antirook-lobbyisten op de hak neemt. Lobbyist voor de tabaksbedrijven Nick Naylor staat centraal en wat een heerlijk personage weet Eckhart hier neer te zetten.
Hij kan lullen als brugman en heeft sterke argumenten ten faveure van de keuzevrijheid van het roken van een sigaret, maar toch zit je de hele tijd naar een niet erg sympathiek karakter te kijken. Het knappe is dat Eckhart hem toch sympathiek weet te maken en op het laatst was ik het zelfs met hem eens. De leukste momenten zijn als Nick weer eens een anti-rook persoon te kakken zet of de scènes met de Mod squad en zijn zoontje. Leuke rollen van Bello en Koechner. Macy is heerlijk op dreef als anti-rook ambassadeur/senator die de strijd met Nick aangaat. De film verliest in het middengedeelte wel wat van zijn magie en wordt wat langdradig, maar het einde is wel erg sterk.
SmackItUp
Ondanks dat het uitgangspunt van deze film best geinig is, laat de uitwerking toch wat te wensen over. Het is geinig, absoluut. Met name het begin. Maar veel verder dan glimlachen kwam ik niet. Halverwege neemt het drama het zelfs over, en dat blijkt funest voor een film als deze. Einde was daardoor niet meer bijzonder interessant.
Leuk idee, mindere uitvoering. Magere voldoende.
knusse stoel
Voorlopige trailer:
Thank you for Smoking Trailer - YouTube
De film is zo heerlijk cynisch: "how would Big Tabacco profit on the loss of this young man?"
En zo durf je als vertegenwoordiger dus een kankerpatiëntje als doel te nemen om jouzelf vrij te pleiten met deze ogenschijnlijke onschuldige vraag, want laten we wel wezen: 'hoe meer levende mensen, hoe meer potentiële rokers.
Ook deze jongen met een dodelijke ziekte van nog maar 14 jaar oud!
Als het niet zo erg was zou je je rot lachen om de simpele ontkenning van de verantwoordelijkheid van de rokersindustrie.
mrmojorisin123
Van het grote publiek tot de ernstige critici, iedereen in Amerika is gek op deze satire die de tabakslobby met milde ironie onder de loep neemt. Dat hoeft niet te verwonderen, want voor een komedie vol beroemde acteurs en een onderwerp dat om politieke correctheid en een vrachtschip emo-talk vraagt, is dit een opvallend evenwichtige en sympathieke productie. Nick Naylor is een lobbyist voor de tabaksindustrie die het volk moet overtuigen dat er meer redenen zijn om te beginnen met roken dan om te stoppen. Naylor is verliefd op zijn job, voornamelijk omdat hij verliefd is op zichzelf en op zijn gave om te oreren en te argumenteren. Hoe meer zijn tegenstanders hem haten, hoe harder hij zich in zijn discours vastbijt om zijn gelijk te halen en hoe zoeter de overwinning smaakt.
Debuterend regisseur Jason Reitman pakt in Thank You for Smoking zijn onderwerp aan met een fijn gevoel voor humor en een goedmoedig cynisme dat niemand zal bijten. Het gaat hem niet zozeer om de vraag wie gelijk heeft - iedereen, inclusief de protagonist, weet ondertussen wel dat roken ongezond is - maar om het analyseren van menselijke drijfveren en het blootleggen van hun kleine kantjes. Dat levert heerlijk ontspannen cinemamomenten op., maar echte potten worden er niet mee gebroken. De welsprekendheid die Eckhart tentoonspreidt en waarmee hij de antirokersliga de gordijnen injaagt, blijft al bij al triviaal en doorzichtig en bevat weinig provocerende wendingen. Bij het zien van Eckharts gladgestreken personage denk we met weemoed terug aan In Company of Men, toen de debuterende acteur in het witte hemd met keurige kop een werkelijk demonisch personage met giftige tong neerzette.
Fisico (moderator films)
Thank you for smoking zag ik lang geleden al eens. De herinneringen eraan zijn vandaag de dag wat overschat. Ik herinnerde me Thank you for smoking als een messcherpe dialoogfilm waarbij het bol stond van gevatte opmerkingen, boute oneliners, sterke discussies en replieken. Dit kwam er slechts gedeeltelijk uit. De film is in zijn geheel niet zo sterk als hij zou moeten zijn. Vooral het middenstuk is iets te flauw om de film naar een hoger niveau te tillen.
De film doet me ook denken aan een boek van John Grisham. Niet eenvoudig om al die titels uit elkaar te houden, maar ik denk dat het over “In het geding” ging waarbij ook de tabaksindustrie op de korrel werd genomen.
Ik hou wel van dialoogfilms met als topper 12 angry men. Door de sterke dialogen moet je aandachtig blijven, kruip je mee in de huid van de redenaar en blijft de boel spannend en onderhoudend. Sterke acteerprestaties blijven dan ook niet achterwege. Ook hier heb je een sterke Aaron Eckhart die een ongelooflijke arrogante blaaskaak vertolkt, maar tegelijk zo moeilijk uit zijn lood te slaan is. William H. Macey is steeds een genot om naar te kijken. Ik kan me zelden van de indruk ontdoen dat zijn personages - welke rol ze ook hebben - steeds iets klungelachtig hebben - en dat is de charme van een Macey natuurlijk. En tot slot mag de steeds piekfijne bijrol van een J.K. Simmons niet vergeten worden. Zo’n rolletje als mediamagnaat ligt hem wel en herhaalt hij wel eens in andere films.
De serieuze compartimenten worden gespekt met satire en dat slaat meestal wel goed aan. Niet altijd even goed uitgewerkt, maar de basisidee is knap. Interessant zijn ook de verwijzingen naar de andere “kankergezwellen” van de maatschappij daar zijnde stralingen, vet, suiker, alcohol enz... dikke 3,5* alvast!
MOVIEMAZZTER
The Sultan of Spin.....sterke film, subtiele humor inderdaad en invalshoeken waar je best even over na mag denken (roken vs fast food bv).
mjk87 (moderator films)
Eindelijk kunnen zien, Amazon had nog 1 DVD. Met Franse ingebrande ondertiteling, dat wel. Maar vooruit.
Leuk filmpje dat alleen lang niet altijd zo geestig en scherp is als dat het had kunnen zijn en zeker in het eerste halfuur vaak ook wel is. De film wordt wat gewoontjes en mak. Eckhart is perfect gecast als gladde lobbyjongen, regie is prima, montage en ritme uitstekend (het tempo is razend) en visueel is dit allemaal wel oké. Goed ook dat meerdere kanten worden aangepakt. Alleen, zoals gezegd, is de film na een halfuur een wat mak lammetje soms, mist deze wat panache en weet niet echt te intrigeren. 3,5*.
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Zeer succesvol op HBO Max: deze populaire series worden nu ontzettend veel gestreamd
Drie relatief onbekende kerstfilms met goede beoordelingen op IMDb
Thriller 'Fallen' met Denzel Washington morgenavond (13 december) op televisie
21 Grams
Drama / Thriller, 2003
The Last King of Scotland
Drama / Historisch, 2006
kapitalismegebaseerd op boeksmokingliggencigaretteresearchgezondheidmarketingpolitiekpoliticustobacco moralitysociale satirecigarette smokingreclamelung cancerlobbyisttobacco industrynicotine vader-zoon-relatie
Social media
- Registreer |