• 9.372.317 stemmen

Thank You for Smoking (2005)

Komedie / Drama | 92 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Jason Reitman

Met onder meer: Aaron Eckhart, Maria Bello en William H. Macy

Releasedatum: 9 november 2006

Plot Thank You for Smoking

"Tobacco lobbyist Nick Naylor is trying to SAVE YOUR ASH!"

De charmante Nick Naylor is het hoofd public relations van de Amerikaanse tabaksbranche. Hij verzint van alles om het beeld van zijn branche zo positief mogelijk te krijgen. Ook al is het tegenwoordig bijna onmogelijk om een relatie tussen roken en gezondheidsproblemen te ontkennen, Nick krijgt het voor elkaar. Dat valt nog niet mee als hij tegelijkertijd een rolmodel moet zijn voor zijn 12-jarige zoon.

Nick Naylor

The Captain

Bobby Jay Bliss

avatar van (matthijs)

(matthijs)

trailer ziet er erg interessant uit. Ben benieuwd!

avatar van remorz

remorz

Hilarische trailer!

avatar van Justice4All

Justice4All

officiele site

Vorige link doet het niet (in ieder geval niet bij mij )

avatar van raymon

raymon

GEweldig lijkt me echt heel leuk!

avatar van d__f__

d__f__

Adam Brody

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Leuke film met af en toe echt goede grappen er doorheen. Best interessant voor rokers én niet-rokers.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Stevige cast (Bright, Brody, Macy, Duvall ), 'leuk' onderwerp, vrij geniale trailer, wat wil je nog meer? Ben erg benieuwd!

avatar van titia

titia

Heb net de trailer bekeken, ik ben erg nieuwsgierig!

avatar van Finder

Finder

Ik ben erg benieuwd naar deze film. Het boek is in elk geval een echte aanrader (zie: amazon)

avatar van dennisloquet

dennisloquet

zeer goed verteld, grappig en toch serieus

avatar van First Angelus

First Angelus

Kort en krachtig, zo is de film en mijn eerste reacties op de film.

Als ik zeg dat de film ongelooflijk slim en sluw is, dan is dit een beetje een understatement.

De rol die Eckhart moest weten neer te zetten, was niet makkelijk. Het verhaal van de lobbyist die ervoor moet zorgen dat iedereen blijft roken, de reputatie van zijn werkgever moet proberen te behouden, of zo meer, nog te verbeteren, die tegelijkertijd een zoon heeft die hem als een god aanschouwt en die hij de best mogelijke opvoeding probeert te geven;die rol spelen is sowieso niet makkelijk. De contradictie van zijn zoon en zijn job is frappant. "Onzen Aaron" heeft niettemin deze rol echt goed kunnen neerzetten, de "chemistry" tussen hem en zijn 'zoon', gespeeld door Cameron Bright, zat volledig goed. Met de gladheid dat het karakter uitstraalt en die Aaron Eckhart van nature ook heeft, heeft hij mij kunnen overtuigen zoals het publiek in 'Joan'.

Er is ook nog J.K Simmons die zijn klassieke robuuste karakter wederom goed weet te gebruiken in deze rol.

Dan hebben we Maria Bello en David Koechner. De finesse en chemie dat deze drie hebben, is werkelijk geniaal. Ook al door de manier waarop ze in de film op een bepaald moment hun sterftecijfers aan het vergelijken waren, om toch maar te kunnen uitmaken wie het meeste recht heeft om schrik te hebben voor een eventuele ontvoerings- en moordpoging, geeft het verhaal en de personages die extra finesse mee.

Voor de rest zal ik het kort houden.

Robert Duvall is geweldig als hoofd van Big Tobacco, zoals we hem natuurlijk kennen.

Rob Lowe zet zijn rol neer op de manier dat we hem gewoon zijn, namelijk de gladde agent waarvan je niet weet of je hem graag hebt of hem haat.

Als laatste moet natuurlijk ook Adam Brody vermeld worden, gekend van de prachtige serie "The O.C.". De manier waarop deze kerel improviseert qua taalgebruik, past volledig in het verhaal. Zijn iet of wa neurotisch gedrag behoudt zijn charme, zoals we hem kennen van “The O.C.”. Toch zie je dat het voor hem een verademing was dat hij een meer volwassen rol mocht spelen.

Zodoende 4,5*

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Thank You For Smoking, maar vooral thank you Jason Reitman for making this

Thank You For Smoking is ongetwijfeld één van de verrassingen van het jaar. In tegenstelling tot een film als Fahrenheit 9/11 is dit geen politiek statement.

Reitman gaat dat gemis namelijk uit de weg door middel van een samenhangend verhaal, waar de aandacht vooral uitgaat naar de personages. Bovendien geniet de film een frisse beeldmontage en visuele trucs (de scene met icoontjes van de verschillende 'industriën' boven het hoofd, is briljant). Waar Thank You For Smoking het meest krediet verdient, is de omgeremde cynische humor (de Joan-show zegt alles. Geen minuut gaat voorbij zonder het nodige gelach. Dat Reitman dit de volle 90 minuten volhoudt, is weinigen tegenwoordig nog gegeven.
De gehele cast verdient ook de nodige aandacht, met Aaron Eckhart op kop. Daarnaast krijgen we een geweldige bijrol van de immer hilarische Adam Brody; de immer sympathieke Maria Bello (in History is ze haast nog sympatieker, of zeg gerust maar sexier); en de immer indrukmakende Robert Duvall (zijn personage in Apocalypse Now blijft echter ongenaakbaar).

We mogen blij zijn dat Ivan Reitman een zoon heeft gemaakt, één die zowaar nog beter is als zijn vader, hoewel dat niet echt moeilijk is.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Als toevoeging op onderstaande (of bovenstaande) reactie.

Zoals de film zelf aangeeft wil men de sigaret terug invoeren in het medium film, om zo hun nieuw product op inventieve wijze te kunnen lanceren. Ten tijde van de klassiekers diende de sigaret niet alleen om op te roken, maar kreeg het ook vaak een sexsuele betekenis. Iets wat je vaak tegenkomt in het film-noir genre en de romantische komedies (ik denk dan meteen aan Now Voyager met Bette Davis).

We krijgen ook bij acteurs van de klassieke garde te zien dat op foto's hun sigaret wordt vervangen door alledaagse voorwerpen. Uiteraard is het effect niet bevredigend, waardoor het duidelijk wordt dat klassiekers niet te overtreffen vallen.

Ik kan het ook niet laten om een opmerking te maken rond de naam van Eckharts personage, namelijk 'Naylor'. Ik zoek het misschien te ver, al blijft het opvallend. Ook op dit vlak keert de film terug naar vroegere films. Toen kreeg de naam van een personage een diepere en vaak dubbelzinnige betekenis. In het geval van Eckhart kan je dat omvormen tot 'nail her' of 'someone who nails people'. Hij kruipt niet voor niets in bed met Katie Holmes om haar later voor schut te zetten; zet Williams H. Macy niet voor niets voor schut tijdens de zitting; en overtuigt niet voor niets het volk om te roken en blijven roken, terwijl het dodelijke gevolgen kan hebben.

AHWA

Schitterende film. Heerlijke, zwart-komische dialogen, lekkere muziek, lekkere montage. Gelukkig vervalt de film niet in een standaard 'eerst was ik voor sigaretten, maar nu ben ik er op tegen'-bla bla bla.

5* voor nu

avatar van han de barman

han de barman

Het is meer een film waarbij de acteur laat zien hoe o zo goede zakenman hij is en hoe goed hij mensen onder de tafel kan kletsen...

Verder weinig inhoud in deze film....

avatar van ludokrijger

ludokrijger

Simpel, een geweldige film!!

avatar van Spil

Spil

Mooie zwarte komedie... goede cast, goed geacteerd, leuk uitgewerkt verhaal en bovenal interessant gegeven voor een film...

Af en toe wat traag maar zeker niet vervelend...

avatar van V

V

Een lekker scherpe komedie, dat werd weer eens tijd (tenzij ik wat gemist heb, dat kan natuurlijk ook ). Iedereen weet de gevaren van roken nu wel en dat benadrukt het personage van Eckhart ook. Maar mag het dan niet gepromoot worden? Tuurlijk wel, want iedereen kan een keuze maken. Maar kinderen dan, die zijn toch makkelijk te beïnvloeden? Daar hebben we ouders voor. Die wijzen je op de gevaren van. ,,En als hij op zijn achttiende verjaardag wilt roken, dan koop ik zijn eerste pakje sigaretten."

Heerlijk zwart-komisch. Aaron Eckhart is briljant gecast. Overtuigend zet hij een gladde kerel zonder moraal neer, die toch ook gewoon een fijne kerel is. Maar denk ook aan de rol van William H. Macy (wiens bureau plus minus 26 verschillende flessen whiskey draagt), de conversaties met zijn collega's van alcohol en vuurwapens, de wijze lessen aan zijn zoon (die met een prachtig opstel op komt draven ), en het goede einde. Gelukkig een keer niet een scherpe komedie die eindigt in flauwe, moralistische clichés.

avatar van Cwk

Cwk

Mislukte satire die niet kan kiezen tussen échte satire en een zoetsappig verhaal. Miscast in de vorm van Eckhart. Weet nooit echt grappig te worden of te boeien. Raad aan écht goeie satires te kijken zoals Wag the Dog of Network.

AHWA

Sorry, maar Wag The Dog valt hierbij toch wel in het niet. Wag The Dog moet het hebben van het plot, maar verder vond ik dat toch maar een standaardfilmpje. Deze bleef me tot aan het einde verrassen en kende ijzersterke dialogen.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Vlijmscherpe, gitzwarte en hilarische film. Wanneer een anti-rook committee in de senaat nog het meest doet denken aan McCarthy en zijn HUAC dan weet je dat je een lekker politiek incorrecte film op handen hebt. Dikke 4*

avatar van Cwk

Cwk

AHWA schreef:

Je bedoel dat WtD het niet moest hebben van Hoffman?

Wie vond jij uitblinken in TYFS dan? Was toch een ontzettend lauwlune prestatie van iedereen.

avatar van arkadi

arkadi

Leuke film, snel en grappig gebracht. Personages komen te kort aan bod om echt uitgewerkt te kunnen worden.

Het plot en de grappen richting dat waren grappig en goed bedacht, maar gaven me alleen maar een glimlach op mijn gezicht.

Al met al 3*

avatar van silverfaustx

silverfaustx

geniale film over een spindokter, met heel veel bekende acteurs in een bijrol

Leuke film inderdaad. Niet dat je over de grond rolt van het lachen, maar wel genoeg leuke momenten om met een flinke glimlach naar het beeldscherm te staren.

Veel goede personages en een lekker vlot verhaal met vooral veel grappige details.

Cwk schreef:

Je bedoel dat WtD het niet moest hebben van Hoffman?

Het is lang geleden dat ik hem gezien heb, maar ik vond Hoffman en De Niro daarin echt niet zo memorabel. Het verhaal interesseerde me meer dan de prestaties van de acteurs. En het einde van WTD vond ik ronduit teleurstellend als ik het me nog goed herinner.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Heerlijke film met leuke dialogen en veel creativiteit. Leuke film, waar ik weinig van verwacht had.

4*.

avatar van olivier

olivier

Bij het beste dat dit jaar in de cinema's circuleerde: grof, grappig, zwart, sarcastisch, met geweldige dialogen en one-liners, lekker imoreel en met een frisse, jeugdige montage. 'Thank you for smoking' is een absolute schot in de roos die het aandurft lekke grimmig te blijven tot het absolute einde. Al moeten we wel zeggen dat de borsten van Katie Holmes ons nog nooit zijn opgevallen en dat het dan een beetje raar aandoet als ze plots een hoofdrol gaan vertolken... Magnificent tits? Geen idee... Magnificent cinema? Absoluut. 4*

avatar van _Daan_

_Daan_

DVD gezien wat een rare film hij gaat maar heen en weer en blijft zo nu en dan stil staan en dan zegt hij weer wat. bah,ben ook in slaap gevallen was erg saai.. 1,0 voor de moeite..

avatar van schopenhauer

schopenhauer