• 9.373.651 stemmen

Gesproken taal:

Releasedatum: 7 juni 1984

Plot Koyaanisqatsi

"Life out of balance"

Een uitbeelding van de invloed van het moderne menselijke leven op de wereld om ons heen, geschoten in elkaar opvolgende beeldsequenties, op de muziek van Philip Glass.

avatar van Ramon K

Ramon K

Linda, Linda, Linda............de zoveelste naam die ik moet schrappen op mijn to-date-lijstje.

(alhoewel, ze woont blijkbaar wel naast The Grand Canyon en grote watervallen, en naast bloemenvelden........)

avatar van neo

neo

Had je kap ook al geschrapt dan?

avatar van reeko

reeko

lol

comment-on

platonische beelden maar muziek vond ik dermate irritant dat ik toch niet 100% kon genieten.

edit: linda, op mijn lijstje blijf je staan hoor

Ramon K schreef:

Haha, daarmee bedoelde ik natuurlijk de 'gewone' dingen die je in de film te zien krijgt maar dat snapte jij ook wel

avatar van Lukic

Lukic

Opzich een aardige film maar niet veel meer als dat.

De natuurshots waren mooi en sommige zelfs heel mooi maar ze duurde relatief kort... Sommige beelden over de huidige samenleving en de techniek en al die shit waren veels te lang en de ondersteuning van de muziek was soms heel erg langdradig en irritant....

Ja er zaten mooi beelden in... nee het was geen absolute top film. Ik heb er wel wat voor over gehad... Midden in de nacht naar ZDF kijken.

avatar van FisherKing

FisherKing

Lukic schreef:

Het is wel een beetje een gehypte film denk ik... 3 sterrejetjes en dan ben ik aardig... .

Juist niet gehypt. De MEEST Briljante Film zonder dialoog. En de status die hij nu heeft (en dat is nog te weinig overigens) komt gewoonweg van de echte filmliefhebbers die door deze film compleet uit het lood geslagen werden. Waaronder mij toen ik zo'n jaar of 25 was en hem op TV zag.

FisherKing schreef:

Aha, dus als je hier gewoon geen reet aan vindt, ben je geen echte filmliefhebber ? Als ik experimentele clips wil zien kijk ik wel MTV.

avatar van Ramon K

Ramon K

Kom op zeg, dit is geen MTV clip...........

Menni

Ik dacht niet dat ik het ooit nog 's zou zeggen, maar hier past toch niets ander dan: Kapp, je hebt er echt niets van begrepen.

(die MTV-opmerking deed 't 'm, je hebt me uitgelokt, het voelt nog steeds niet lekker, maar ik kan niet anders, het spijt me, vergeef me, anders kan ik het niet zeggen, ik heb nog zoveel uit te leggen maar dat komt een andere keer want ik ben goddomme om half vijf wakker terwijl ik morgen weer zes festivalfilms heb)

Anyway, de doorsnee MTV-clip, ook de experimentele, heeft weinig (en dan ben ik nog vriendelijk) existentieels te melden. Laat staan dat mensen hun hele leven met één project bezig zijn. In fact, in zekere zin kun je MTV zien als ultiem voorbeeld van wat in Koyaanisqatsi aangekaart wordt. Dit hier gaat over de mensheid, over hoe we met z'n allen de wereld finaal aan het verkloten zijn, hoe de apocalyps onomkeerbaar is of zelfs al is geweest. Over technologische 'vooruitgang', haast, stress en de slachtoffers van een maatschappij die maar doordendert, zichzelf wijsmakend zich om de armen (da's heel wat anders dan 'zwakkeren') te bekommeren. Over hoe we onszélf gek maken en na de dollemansrit die beschaving schijnt te heten, die man met het uitgeleefde gezicht op straat dumpen en hem nog zelf de schuld durven geven van zijn misère ook. En nu gaan we koloniserend de ruimte in? Zonder mij dan..

.. maar misschien helpt het dat ik 'm twee avonden achter elkaar in de bios zag. Dat werkt absoluut beter dan vermoeid naar ZDF kijken met de koelkast binnen handbereik.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Over videoclips gesproken (vond de film trouwens schitterend, kan niets meer toevoegen - Menni heeft het al gezegd) - nadat ik deze film bekeken had, begreep ik plotseling die clip van Orbital ("The Box") stukken beter.

Menni

Je hebt altijd uitzonderingen die de regel.. Jeweetwel, zónder meiden in bikini enzo.

Menni schreef:

Ik zit ook een beetje te plagen hoor. Wat de liefhebbers in deze film zien zie ik ook wel degelijk. Alleen kan mij de boodschap gestolen worden. In deze vorm werkt het voor mij niet.

Sorry!

Ik zag het wel, maar ik kon erg slecht tegen de herhaling in deze film.

Het is mijn smaak niet, laten we het daar op houden. Ik huurde de video en heb de film met moeite uitgezeten. Sterk de neiging om te fast forwarden.

Menni schreef:

Dat deze film een boodschap wil overbrengen weet ik ook (En die was me zonder deze film ook wel duidelijk) maar de manier waarop de film dit probeert te brengen zit mij dwars. Bij films als deze wil ik graag geconfronteerd worden met de lelijke dingen en deze film laat als het ware alleen de oorzaken zien en niet de gevolgen. Ik wil niet alleen de vooruitgang zien, ik wil ook de gevolgen van deze vooruitgang zien en dat doet de film dus net niet!

avatar van FisherKing

FisherKing

Linda schreef:

avatar van cornelis

cornelis

Ramon K schreef:

Kom op zeg, dit is geen MTV clip...........

Och, er is toch echt een heel directe relatie. Niet echt meer terug te zien in de huidige mainstream-clips misschien...

Dat wilde ik er nog even bij zeggen ja. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig waren er nog veel experimentele filmpjes te zien.

FisherKing schreef:

Hoe kun je iets wat niet bestaat laten zien ?

Dat bedoel ik nou juist, er zijn geen mooie dingen aan de zogenaamde vooruitgang. Maar de negatieve dingen zijn er genoeg maar die laten ze niet zien.

avatar van starbright boy

Zachery Glass schreef:

begreep ik plotseling die clip van Orbital ("The Box") stukken beter.

Als deze film daar op lijkt stijgt ie onmiddelijk heel veel plaatsen op mijn to-see list.

Hoe kun je iets wat niet bestaat laten zien ?

Kan je je ook ineens afvragen hoe je kan oordelen over iets dat niet (nog) bestaat (wat de film toch duidelijk doet).

avatar van Lukic

Lukic

Toch was het niet zo meesterwerk.... geef mij een ongelofelijke zooi geld, de zin om zoiets in elkaar te flansen, de vrije tijd om dit te doen en camerazooi om te gebruiken en ik tover een betere film op het doek. Het is misschien een klassieker maar geen meesterwerk.

Hij is niet slecht, best oke maar niet super.

Menni

De gevolgen niet in beeld?? Die éne man die verdwaasd omkijkt! De zwerver die volledig uitgeleefd van straat wordt getild. Rijen leegstaande flats. Maar inderdaad ook, wat Fish al zegt: de verdere, verderstrekkende gevolgen liggen in de toekomst en Koyaanisqatsi is géén science fiction.

.. dat de vorm iemand niet bevalt, dat kan ik me overigens wel voorstellen, zeker wat betreft de herhaling. Ik sluit niet uit dat ik als ik 'm hier thuis had gezien in plaats van in de bios, de fast forward knop (wat op zich ook alweer een leuke metafoor is) aanlokkelijk zou hebben geleken.

avatar van Zavo

Zavo

Moeilijk te beoordelen, deze film. Ik vond 'm erg mooi, maar ik moet er meteen bij zeggen dat ik 'm niet in één keer heb uitgekeken. Na een half uurtje vond ik het wel genoeg en dan de volgende dag weer een half uurtje, etc. Het is eigenlijk de perfecte film om vlak voor je naar bed gaat een stukje van te kijken. Ik kan me voorstellen dat je (nog) meer meegezogen wordt als je 'm in de bios ziet en dat de ruim 80 minuten dan geen enkel probleem zijn.

Wat ik jammer vond is dat de film niet helemaal vloeiend doorloopt van begin tot einde, er zitten een aantal momenten in dat er als het ware een nieuwe scene begint (en de muziek opeens verandert of even stopt), waardoor je uit de roes van de film wordt gehaald. Ook vond ik de muziek en de beelden niet altijd perfect aansluiten. De stukken waarbij dat wel perfect is zijn het mooist, met name het begin en het gedeelte waarbij je de beelden van de stad ziet, op ongeveer driekwart van de film. Ik ga deze film zeker nog een (paar) keer kijken.

avatar van starbright boy

Bij vlagen erg fascinerend, waarbij ik moet zeggen dat het deel met mensen me veel meer boeide dan het natuurdeel.

Ik worstelde een beetje met de punten waar yosemite het een paar pagina's terug over heeft. Soms kwam het allemaal wat moralistisch op me over. En dat kon ik niet helemaal loslaten. De muziek paste uitstekend bij de beelden, maar zou niet iets zijn waar ik zonder de film naar zou luisteren.

Daarintegen was het vaak ongelofelijk raak ook. Bijvoorbeeld op het juiste moment ineens een omslag van de nerveuze beelden met drommen mensen en dan zulke rake close ups. Ik vond de film soms zelfs grappig op een uiterst bizarre manier. De mensheid is bizar namelijk. En ook dat komt sterk naar voren in deze film.

Voorlopig een voorzichtige 3.5*, maar ik wil dit heel graag eens in de bios zien. Het liefst met het geluid keihard aan en een zo groot mogelijk scherm. Dan is de kans groot dat ik hoger uit ga komen.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

starbright boy schreef:

Dat is nou net wat me stoorde in deze film. Bovendien vond ik sommige gedeeltes, zoals de versneld afgedraaide stukjes met mensenmassa's, me op de zenuwen werken.

avatar van jassonn

jassonn

Vond de film wel leuk/mooi al werd de muziek me op den duur wat te éentonig,daarnaast was het eerste halfuur doodsaai.Pas toen de urbanisatie e.d in beeld kwam werd het boeiend.Vooral de laatste tien minuten met die muziek waarbij zo'n raket de lucht in gaat en ontploft om dan in delen naar beneden te komen zetten was erg mooi.
Toch nog goed voor 3,5*.

avatar van titan

titan

Visueel overdonderend spektakelstuk, waarbij je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog nieuwe dingen ontdekt. Prachtige muziek ook van Philip Glass. Na een tijdje wordt het allemaal een beetje een herhalingsoefening, maar dat mag de pret niet drukken. Vooralsnog 4*.

avatar van saiko

saiko

Visuele poezie bijgestaan ondersteund door mooi muziek. 5*

avatar van pim007

pim007

Ik heb een paar Vragen over de film Koyaanisqatsi;

Wat is er zo apart aan het kleurgebruik?

Wat is er zo apart aan de vormen?

Wat is dynamiek(hard/zacht)?

welke contrasten komen in de film voor.

wat is de opbouw van deze film?

Wat is Minimal Music?

avatar van Goodfella

Goodfella

Kijk de film zou ik zeggen

avatar van pim007

pim007

Heb ik gedaan maar dit zijn vragen van school erover en ik heb nu de eerste twee al beantwoord maar het zou heel tof zijn als iemand me met de rest van de vragen help!

Pim