• 9.376.374 stemmen

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Hongkong

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.537.950)

Gesproken taal: Engels en Kantonees

Releasedatum: 9 november 2006

Plot The Departed

"Lies. Betrayal. Sacrifice. How far will you take it?"

Colin Sullivan werkt voor de grote en beruchte gangster Frank Costello en krijgt de taak te infiltreren in het politiekorps van Boston. Tegelijkertijd werkt undercover-agent Billy Costigan zich op in de wereld van Costello en probeert diens vertrouwen te winnen. Maar wat zal er gebeuren wanneer Sullivan en Costigan's wegen elkaar kruisen? Wat volgt is een gevaarlijk kat-en-muisspel.

Francis 'Frank' Costello

William "Billy" Costigan, Jr.

Staff Sgt. Colin Sullivan

Trooper Brown

Capt. George Ellerby

avatar van notsub

notsub

Zeker een meer dan gemiddelde film, maar met deze acteurs verwacht je niet anders. Nicholson steelt natuurlijk de show hier met zijn grimmige uiterlijk en taalgebruik. Het verhaal is best aardig, maar de finale is verreweg het leukst van deze film. Hij had dus wel wat korter gekund. Een onderhoudende gangsterfilm met een enkele verassing. 3.5 punten.

avatar van otherfool

otherfool

Dan eindelijk gezien, maar eigenlijk viel The Departed ietwat tegen. De film weet het bijzondere aardige uitgangspunt niet geheel uit te buiten, wat uiteindelijk resulteert in een teleurstellende climax. Damon valt met zijn zwakke spel uit de toon in deze topcast. Alle prijzen ten spijt; The Departed krijgt van mij net aan 2,5 sterretjes.

avatar van KennethValke

KennethValke

tianmei schreef:

Ik heb het begin tot drie keer opnieuw aangezet omdat ik Leonardo DiCaprio en Matt Damon niet uit elkaar kon houden en er dus niets meer van snapte. Als je er eenmaal inzit een goede film.

Klopt dat is in het begin inderdaad vervelend, maar voorderest echt een super film. Vooral het einde van de film vind ik persoonlijk klasse!

Matchostomos

Het blijft toch verbazend en onbegrijpelijk dat enkelen onder jullie beide hoofdrolspelers niet uit elkaar kunnen houden. Beide mannen tonen namelijk een opvallend verschil in uiterlijk en acteermethode (uiteraard onder invloed van hun respectivelijke personages).

avatar van ej-b

ej-b

Aardige film, maar ik had er meer verwacht. Dat Matt Damon en Leonardo DiCaprio zoveel op lijken maakt de films wel iets spannender, doordat je er minder van snapt. 3.5*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prachtige film! Een van de betere films van de laatste tien jaar! Scorsese bewijst weer een regisseur van wereldklasse te zijn.

avatar van Jashfan

Jashfan

Zeer goede film van Scorsese,

Alleen ben ik het totaal niet mee eens dat dit de beste

film was van 2006,het ligt niet aan de acteurs

Jack

Mark

Alec

Matt

Martin

Anthony

Maar aan de film zelf,er zit totaal geen diepgang in

te weinig actie ik ben van Scorsese wel wat meer gewend

kijk maar eens naar Goodfellas,die was 10x beter,

maar ja het is toch geen slechte film alleen het einde was echt

zeer slecht,neej Scorsese moet toch maar een n keer weer met

De Niro gaan werken,dan alleen die irritante DiCapirio.

avatar van finalman

finalman

een 3,5 ster voor deze film, aangezien ik niet zo erg hou van maffia-films.

avatar van vogelzang

vogelzang

Een vervelende film er zat niets in, veel bla bla. Voor mij geen Scorsese meer ! Een 1 is meer dan genoeg.

avatar van Joe-K

Joe-K

Jashfan schreef:

neej Scorsese moet toch maar een n keer weer met

De Niro gaan werken,dan alleen die irritante DiCapirio.

Hmm, dat kan ik toch niet zeggen. DiCaprio heeft zeker wel een mooie prestatie geleverd. Dus ben wel weer benieuwd naar hun volgende werk.

avatar van Dreamboy

Dreamboy

mensen dit is de beste film die ik ooit heb gezien na dreamgirls!!!

geen zin in grote recensie een 5

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Film is lekker hard met een sterk potentieel verhaal. Uitwerking is helaas wat minder tot bijna slaapverwekkend aan toe. Acteerwerk viel ook een beetje tegen van bijvoorbeeld Matt Damon. De film lukt het niet om boven 'een gewone goede film' uit te komen. 3*

Drs. DAJA

Scorsese levert weer topwerk af.

De film bevat een buitengewoon goede cast, Jack Nicolson is een geweldige vertolker van Frank Costello met enkele zeer goede one-liners. Ook geeft hij zijn "gangster" karakter een bepaald soort humor mee die ik bij een vertolking van De Niro (die als eerste werd benaderd voor de rol) niet zou hebben gezien. Toch een zeer prettige en orgineele keuze, Nicolson geeft hem bovendien ook een soort superieure status mee waar De Niro hem eerder rauw had neergezet.

DiCaprio toont aan weldegelijk goed te kunnen acteren door een ijzersterke rol neer te zetten. Tesamen met Nicolson zorgt hij voor enkele schitterende dialogen en mooie momenten in de film. Matt Damon zette zijn rol ook erg goed neer in mijn ogen, ik had nooit zo'n hoge pet op van Damon maar hij weet zich perfect aan te passen aan de sfeer waarin zijn karakter verkeerd.

Het script vind ik persoonlijk een beetje vreemd, het verhaal is geweldig, perfect, schitterend. Het is in mijn ogen een nieuwe twist aan het maffia genre, er zit me alleen één ding ontzettend dwars, dat zijn de dialogen. Los van enkele geslaagde dialogen vind ik ze te eentonig. William Monaham is verstandig door de dialogen "revolutie" die Tarantino is begonnen voort te zetten zonder te veel op Tarantino te lijken, maar zodra zijn personages qua dialoog ook maar even afwijken van het verhaal beginnen ze meteen over seks te praten. En alleen maar over seks, dat is saai en eentonig, na de honderdste "komische" opmerking over een "blowjob" of over "how many pussy" boeit het niet meer. Laat ze dan echt over andere zaken in de film praten en niet alleen over seks.

De regie vond ik best experimenteel, naar mijn mening ging Scorsese best wel ver. In ieder geval qua tempo en montage, de film vliegt, als een straaljager gaat hij, wat aan de ene kant positief is waardoor de film geen seconde verveelt en je meesleept. Aan de andere kant vind ik het negatief want het doet vaak afbreuk aan de sfeer doe opgebouwt moet worden, niet dat de sfeer slecht is dat zeker niet maar het had met deze setting in mijn ogen nog veel sterker kunnen zijn, door een goede rust op te bouwen kunnen veel dingen ook beter en harder overkomen. Sowieso miste ik een beetje de typische grimmige Scorsese sfeer, neemt niet weg dat deze sfeer ook zeer interresant is. Het camerawerk was trouwens subliem, werkelijk perfect.

Al met al is The Departed in mijn ogen een misdaad film die in het rijtje mag staan van The Godfather, Scarcace, Donnie Brasco en Goodfellas. Een perfecte film waarvan ik vermoed dat hij de klassieker status zal krijgen.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

vogelzang schreef:

Deze film is ook echt niet de beste Scorsese ofzo. 1 meer dan genoeg?

Kijk maar eens Goodfellas en Raging Bull, voor een beter beeld van Scorsese.

Drs. DAJA

Wat ik nog vergeten ben te zeggen in mijn post is hoe geweldig de muziek was (en deze speelt een zeer belangrijke rol in de film). Enkele Stones klassiekers maar ook Ierse rock kwam langs. Het gebruik van muziek vond ik ook heel speciaal, alhoewel ik er mijn twijfels bij had. De muziek begon en stopte soms abrupt puur zodat de dialogen verstaanbaar waren, ik weet niet of ik dit slordig vind of een goede experimenteele stap.

Maar wat ik het allermooste aan de filmmuziek vond was het moment dat Comfortably Numb werd gedraaid, en hulde aan Scorsese dat hij de live versie koos die Roger Waters tijdens zijn The Wall show speelde in Berlijn '90 met een compleet orkest en Van Morrison. Werkelijk de mooiste versie van dit magistraale nummer.

avatar van DeCol

DeCol

Geweldige film, echt tot aan het eind op het puntje van mijn stoel gezeten. Alles zat erin, en ik vond dat er zeker wel diepgang was. En veel verassingen! Ik heb goodfellas nog niet gezien, maar dat moet ik zeker ook is gaan doen nu ik hier alle reacties zie. in ieder geval voor The departed 4,5*

Drs. DAJA schreef:

Noem het gerust slordig, want dat was Scorsese wel vaker in 'The Departed', vooral op visueel vlak en montage. Het leek wel alsof Martin niet goed wist hoe hij zijn nieuwste prent moest aankleden.

The Rolling Stones, Pink Floyd en de geweldige Dropkick Murphy's mogen dan de show stelen, dat steekt nog steeds niet weg dat 'The Departed' haast nergens het niveau haalt van Scorsese's andere meesterwerken.

Matchostomos schreef:

Het lijkt me sterk dat het sloridg is, want dit was zo opvallend dat het moeilijk gewoon een punt van weinig aandacht was.

P.S.

Pink Floyd komt niet één keer voor in de film

avatar van kitno

kitno

Toch een sterke film al ben ik het wel eens met de reacties dat Scorsese betere films heeft gemaakt. Toch vind ik de acteerprestaties in deze film ook goed. Al zie je wel duidelijk een verschil in de scene met de vingers breken bij Di Caprio. Jack Nicholsom lijkt gewoon op de realiteit zo makkelijk acteert hij en dan bij Di Caprio zie je toch wel duidelijk dat hij acteert. Wel een goede zaak dat Leonardo nu eindelijk voor de wat serieuse rollen kiest. Zijn acteweerwerk gaat er wel op vooruit. Al is hij natuurlijk wel een aantal niveaus minder dan een Al Pacino , Robert De Niro , Johnny Depp en Jack Nicholson.

avatar van Ari..

Ari..

Gisteren deze film gehuurd. Wat een top film!!

Een goed script, goeie personages, en verrassende wendingen.

Ook de muziek in de film deed veel goeds.

Een ware aanrader..

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Deze film is goed, maar behoort zeker niet bij zijn beste. Het eind is slecht en enkel Jack Nicholson acteert goed.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Wat is die Mark Wahlberg trouwens een vervelend ventje.... echt een flut acteur.

W.M.J.M schreef:

En enkel Jack Nicholson acteert goed.

Jack Nicholsons prestatie even terzijde, maar ik denk dat anderen me zullen bijstaan, als ik zeg dat naast Jack Nicholson vooral Leonardo DiCaprio schittert in 'The Departed'. Hier laat de babyface van weleer zien dat hij uit het juiste hout gesneden is en werkelijk alles aankan.

Geloof me, deze jongeman gaat een prachtige carrière tegemoet, vooral als hij besluit samen te werken met grote namen als Ridley Scott, Martin Scorsese, Michael Mann en Sam Mendes.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

PaulieWalnuts schreef:

Neeh, hij speelt een vervelende bastard.

Zag je hem in Boogie Nights? Fijne kerel, die acteur lijkt me.

avatar van Goof

Goof

Drs. DAJA schreef:

P.S.

Pink Floyd komt niet één keer voor in de film

Pink Floyd komt toch wel een soort van half voor in de film, het nummer comfartably numb uitgevoerd door Van Morrison, the band en Roger Waters, die in Pink Floyd heeft gezeten! Dus niet helemaal Pink Floyd, maar toch wel een beetje

Goof schreef:

Neemt niet weg dat ik vind dat veel mensen bij deze schitterende uitvoering credit geven aan Pink Floyd terwijl dit toch echt moet gaan naar Waters, Morrison en het geweldige orkest.

Ik vond het overigens ook best gewaagt van Scorsese om een live uitvoering in de film te stoppen.

avatar van kippy

kippy

prachtige plot, film blijft boeien tot het einde.

in combinatie met de zeer sterk acteerwerk

een zeer geslaagde film.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Wat zat er nou in de bruine envelop, die leo aan die shrink gaf?

avatar van Tarkus

Tarkus

Dat deze film 4 Oscars in de wacht heeft gesleept verbaasd me niets. Dit is een topklassefilm.

Met prachtige acteerprestaties, van zowel Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon, Martin Sheen en Mark Walhberg, en de vele anderen.

Prachtig scenario ook, dat boeiend is van begin tot eind.

Zit soms wat moeilijk in elkaar, maar dat is nu net het goede eraan, maar ook vooral het plot is groots, niet wat je echt zou verwachten.

Eindelijk heeft Martin Scorsese zijn Oscar te pakken, en dat is zeer terecht met deze prachtige film waar ik zeer van genoten heb.

avatar van J.S.

J.S.

Ajax&Filmfreak schreef:

Wat zat er nou in de bruine envelop, die leo aan die shrink gaf?

Bewijsmateriaal dat Sullivan aan Costello linkte denk ik.