• 9.378.480 stemmen

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Hongkong

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.538.477)

Gesproken taal: Engels en Kantonees

Releasedatum: 9 november 2006

Plot The Departed

"Lies. Betrayal. Sacrifice. How far will you take it?"

Colin Sullivan werkt voor de grote en beruchte gangster Frank Costello en krijgt de taak te infiltreren in het politiekorps van Boston. Tegelijkertijd werkt undercover-agent Billy Costigan zich op in de wereld van Costello en probeert diens vertrouwen te winnen. Maar wat zal er gebeuren wanneer Sullivan en Costigan's wegen elkaar kruisen? Wat volgt is een gevaarlijk kat-en-muisspel.

Francis 'Frank' Costello

William "Billy" Costigan, Jr.

Staff Sgt. Colin Sullivan

Trooper Brown

Capt. George Ellerby

avatar van RoBoVitch

RoBoVitch

Prachtige plot en zeer onvoorspelbare film.

In één woord fantastiche film.

avatar van The One Ring

The One Ring

Cigliutti schreef:

Jack Nickolson als Mafiabaas. Een mafiabaas zonder kledingstijl. Zijn mannen hebben geen stijl niets. Zitten een beetje in een kroeg.

Flauwe vergelijking (ik neem aan dat je deze maffia vergelijkt met die uit Infernal Affairs). Deze wonen in een andere omgeving en daar is de stijl nu eenmaal anders. Ergens vind ik dit zelfs realistischer dan Infernal Affairs op dat gebied.

avatar van Joskedillen

Joskedillen

Zeer goede film, prachtig einde trouwens! Goede acteurs vooral Leonardo DiCaprio! Misschien was deze film enkel wat langdradig maar voor de rest niets op aan te merken! *4,0

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Di Caprio was erg goed. Verder wel een apart einde, maar toch een erg goede Scorsese film.... 4*

Die oscars zijn toch wat overdreven, had Goodfellas maar wat meer oscars gehad....

avatar van VS60*

VS60*

Goede film, welke misschien nog véél beter had kunnen zijn! Geen 4* waard, maar een goede 3,5*

Trouwens, ik vind het onzin om vergelijkingen met andere films te maken en daarop je cijfer te bouwen. De film is een film op zichzelf en moet zo ook beoordeeld worden. Dat je andere films als maat-staaf gebruikt oké, maar ga a.u.b. geen vergelijkingen maken om zo tot de conclusie te komen dat het, in vergelijking met zus en zo, een slechte film is.

avatar van wannas

wannas

Heel goed geacteerd. Mooi onvoorspelbaar. Goed verhaal, maar soms een beetje verwarrend. Het enige wat ik niet zo goed vond was het begin. Dat was zo verwarrend dat ik het een keer heb moeten terugspoelen, en zo dom ben ik toch niet.

Ik geef een 4

avatar van VS60*

VS60*

wannas schreef:

Ik geef een 4

Wat je over het begin van de film zegt ben ik geheel met je eens. Het begin is veel te rommelig en je krijgt te veel informatie over je heen om alles op z'n plaats te krijgen. Echter, ik heb geleerd om dit te negeren en gewoon door te kijken.

Ik lees niet tot nauwelijks boeken (eigenlijk 0,0), maar toen ik klein was, en af en toe nog wel boeken las, zeurde ik altijd naar mijn moeder toe dat ik het verhaal van sommige boeken tijdens het lezen niet snapte. Hierop gaf mijn moeder het advies dit gewoon te negeren en door te lezen, wat uiteindelijk uitstekend werkte in mijn geval. Blijkbaar is dat met films precies hetzelfde.

Ook bij deze film had ik de neiging om het begin nog eens nader te bekijken, maar ik heb toch overwogen dit niet te doen. Alsnog is de hele film mij geheel duidelijk geworden.

avatar van Blood Duster

Blood Duster

Hele goede film, was in het begin ff de tel kwijt maar pakte de draad weer snel op in de film. Mooie plot en cast uiteraard. Maar 151Min. is iets te lang voor mijn smaak....

*3,0*

avatar van Eduard37

Eduard37

Beetje lange film maar heb me niet verveeld. Begin ging een beetje snel van kleine jongen naar volwassen zijn terwijl Costello nog even oud is. Onverwacht einde, een beetje overdreven misschien. Eigenlijk is het laatste gedeelte een beetje snel in mekaar gezet. Beetje een standaard rol voor Jack Nicholson. Waarom de vrouw zwanger moest zijn in deze film is me onduidelijk.

3.5 sterren

avatar van celeron11

celeron11

Gewoon een toffe gangster film met een spannend verhaal

avatar van tianmei

tianmei

Ik heb het begin tot drie keer opnieuw aangezet omdat ik Leonardo DiCaprio en Matt Damon niet uit elkaar kon houden en er dus niets meer van snapte. Als je er eenmaal inzit een goede film.

avatar van Thomas83

Thomas83

Door de Oscars en lovende kritieken waren mijn verwachtingen hoog, maar helaas heeft de film deze voor mij niet waar kunnen maken. Ik vind het verre van een slechte film, maar ik snap niet waarom zoveel mensen zo enthousiast zijn.
Het verhaal steekt goed in elkaar en de film steekt ook duidelijk boven het gemiddelde uit doordat er meerdere acteurs echt een goede prestatie neerzetten, maar geniale vertolkingen heb ik ook weer niet gezien. Ik vond Jack Nicholson niet echt geloofwaardig, op mij kwam hij wat over the top over. Ik kon hem niet echt serieus nemen.
Matt Damon speelde goed maar mist toch wat charisma, en DiCaprio deed het ook niet bepaald slecht maar ik vind dat hij vaak een beetje dezelfde act opvoert. Beetje schreeuwen, beetje agressief doen. Hij komt niet echt veelzijdig over op mij.
Mark Wahlberg is ook wat over the top met zijn rol, maar bij hem vind ik het weer wel goed werken. De rol van Vera Farmiga vond ik dan weer vrij vlak en eigenlijk een beetje overbodig.
Regie, camerawerk en montage zien er goed uit en de muziek is niet slecht, maar op het begin en einde heb ik me eerlijk gezegd een beetje verveeld, al zitten er ook wel wat goede scenes in. De scenes met de mobiele telefoons waarbij Damon en DiCaprio allebei alleen luisteren vond ik wel sterk, net als de scene in de pornobioscoop en de achtervolging.
De opbouw van het verhaal vind ik niet echt goed. Aan het begin gaat het vrij snel, en aan het einde al helemaal. Dat had beter gekund denk ik.
Ik vond het einde trouwens wel erg interessant, vrij overdonderend met al die twists.
Al met al is The Departed absoluut een bovengemiddelde film, maar Oscar-waardig vind ik hem zeker niet, en ik zie er dus ook niet dat meesterwerk in of zo. Maar misschien is dit wel typisch zo'n film die je steeds beter gaat vinden naar mate je hem vaker kijkt. Voorlopig hou ik het in elk geval op een beoordeling van 3*.

avatar van GeeTee

GeeTee

Vond infernal affairs duidelijk beter.

avatar van JohnStacks

JohnStacks

Geweldige film *

Alleen wat heel erg tegenviel was toch het einde, het einde was logisch ! en verwacht, vooral toen Bill dood werd geschoten maar alsnog is het wel heel jammer er waren wat wendingen tussen de film door.

Tenminste dat voelde ik toch wel de film is geweldig en al
Scorsesse flikt het weer alleen ik was toch wel geschrokt toen ik hoorde dat het een re-make was van een of ander Infernal Affairs?!?!
Ik zou graag The Departed een 4 willen geven maar nu ik dit hoor weet ik het ook niet meer

Remakes zijn juist zwak en on-origineel iets wat ik heel erg veracht !! Maja The Departed blijft wel een moooie film daar lieg ik niet over
En ook typisch Amerika, wanneer was het de laatste keer dat we een Hollywood film zagen die ons helemaal volledig in de knoop zette?! en ik heb het niet over de special effects van Troy

avatar van abeltjuh 25

abeltjuh 25

Deze film wou ik graag zien omdat ik naar de acteurlist keek, ik vond dat het op dat gebied ook zeker niet mis was...Ik vond het einde alleen een beetje jammer...Je wil de hele film lang weten wie dit kat-en-muisspel wint maar er blijkt geen winnaar te zijn en dat val me tegen.(Om Dignam de winnaar te noemen lijkt me niet juist). Voor de rest een prima verhaal met hele leuke momenten. 4,0 sterren.

avatar van Phoenix

Phoenix

Waarom kunnen zelfs volwassen mannen hun mobiel niet even alleen op de trilfunctie zetten... Het viel me nog alles mee dat die klotekikker niet langs kwam zetten.

Verder wel een aardig filmpje, al zal het nooit wat worden tussen mij en Scorsese denk ik. De klamme nachtelijke scènes met veel rook en gespiegelde neonverlichting... het raakt me niet.

Zelfde met de wel erg geforceerde 70's look. Tuurlijk, Scorsese gaat terug naar zijn roots. Dampende café's, verlaten industrieterreinen waar wat drugs wordt gedeald, de Mean Streets all over again. En als we toch jaren 70 kiezen, waarom dan geen Rolling Stones? Leuk, maar op die manier raak je voor mij achterop. Tuurlijk, hij probeert het in te bedden in de huidige panoptische samenleving. Met microprocessoren, mobieltjes en eigenlijk het hele undercovergebeuren, maar het komt inconsistent over gedurende de hele film.

Desondanks toch 3,5, niet verveeld, al moet ik nog een film als deze zien die op het einde niet ontspoort (tenzij dat de bedoeling is zoals bijv. bij Wild Things). De laatste paar afrekeningen vond ik scripttechnisch toch te gemakkelijk.

Scorsese weet trouwens wel hoe hij schoten, en het effect ervan, in beeld moet brengen.

avatar van JohnStacks

JohnStacks

Heeft iemand hier enig idee hoe het liedje heet die je op de achtergrond hoor tijdens de scene waar Costello een gesprek probeert te voeren in een cafetaria met twee priesters?????????

Iemand?!?!

avatar van Nohands

Nohands

1 april en nog niet in de videotheek.....

avatar van MovieArt

JohnStacks schreef:

Iemand?!?!

Sail on, Sailor van The Beach Boys

Nohands schreef:

1 april en nog niet in de videotheek.....

Dat zal wel 31 April worden dan...

avatar van susan**

susan**

super mooie film 4*

maar wat ik niet begreijp is dat hij niet in de top 250 staat als iemand het weet wil die het dan uitleggen...

alvast bedankt

avatar van MDOE

MDOE

Zeer goede film, maar wel een tikkeltje saai..

avatar van HeatWave

HeatWave

susan** schreef:

super mooie film 4*

alvast bedankt

Daar moet een film minstens 2 jaar oud voor zijn, en dat is deze dus nog niet.

avatar van stinissen

avatar van susan**

susan**

HeatWave schreef:

Daar moet een film minstens 2 jaar oud voor zijn, en dat is deze dus nog niet.

oh oke bedankt nu snap ik het

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Gelukkig worden ze nog gemaakt, goede amerikaanse films met grote namen (die in hedendaags filmland helaas steeds meer een zeldzaamheid aan het worden zijn). Maar gelukkig lopen er nog regisseurs rond als Scorsese, mijn dank daarvoor is groot

Duidelijk is dat Scorsese met The Departed geen nieuwe Taxidriver of Goodfellas heeft aflgeleverd, wel een uitermate boeiende en goed gemaakte misdaad thriller die ruimschoots boven het maaiveld van het filmjaar 2006 uitsteekt. Het origineel Infernal Affairs is mij (nog) niet bekend maar dat zal weinig afdoen aan het plezier wat ik aan deze film beleefd heb.
Plezier wat vooral zit in bijzonder mooi camerawerk en een goed opgebouwd en verteld verhaal met enkele prachtige en bloedstollende scenes. Maar vooral ook in het sublieme acteerwerk en de meer dan geweldige dialogen. Nicholson is echt de beste gangster sinds jaren op het witte doek, een demonische geweldenaar met een enorm charisma en aanwezigheid. DiCaprio heb ik zijn vreselijke, hoewel door vele geroemde prestatie in Blood Diamond, bij deze ook vergeven. Als hij dit soort rollen speelt kan het nog best eens wat worden met die gast. Damon is heerlijk onderkoeld en Whalberg is echt uitermate ammusant grofgebekt.
Ook fijn dat Scorsese zich niet verliest in de bijna verplichte doch vaak overbodige romance (was ik trouwens de enige die moest denken bij de scene, waar de vriendin van Damon hem op het kerkhof ijskoud voorbij loopt aan The Third Man?).

Hier en daar laat de man wel eens een klein steekje vallen en vooral van het einde (wat komt als een soort duveltje uit een doosje) ben ik niet helemaal gecharmeerd (denk ik). En wat zou er nu gebeurt zijn met de envelop die Costigan in bewaring had gegeven bij de vriendin van Sullivan? En wat was de rol van Whalberg nu in het grote geheel? Een klein smetje op deze verder zeer goede film. 4*

avatar van De GeuS

De GeuS

Aardige film met een aardig plot (op het slechte einde na)

Films met dit soort 'undercover' verwikkelingen worden toch altijd ongeloofwaardig naarmate het einde in zicht komt; 3,5*

avatar van Anne-marie

Anne-marie

Jammer van het einde, verder wel okee. Had het eind me toch wel anders voorgesteld!

avatar van aerogp1

aerogp1

Lang geleden dat ik me zo vermaakt heb bij een film. Het einde vond ik wat vaag. Wat was uiteindelijk nou de rol van Mark Wahlberg?

avatar van rubenzzz

rubenzzz

De film duurde me toch wat te lang. Hij was te traag en ze konden hem makkelijk inkorten. Acteerprestaties zijn natuurlijk goed en het slot zat ook goed in elkaaar vond ik. 3.5*