Genre: Thriller / Actie
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Robert Cummings, Priscilla Lane en Otto Kruger
Plot Saboteur
"Unmasking The Man Behind Your Back!"
Robert is als fabrieksarbeider getuige van een aanslag door een agent van de nazi's. Bij de explosies die volgen wordt zijn beste vriend gedood. Hijzelf wordt van sabotage beschuldigd. Om zijn vriend te wreken en zijn naam te zuiveren gaat hij op jacht naar de dader, geholpen door een dubieuze dame. Na een slopende achtervolging speelt zich een aangrijpende confrontatie af op het topje van het Vrijheidsbeeld.
Barry Kane
Mr. Miller
Mrs. Mason
Robert
jex
Als je ooit naar Universal Studios (de attractie park) bent geweest, dan weet je eindelijk over welke film ze het over hebben in een van hun shows. Deze dus: Saboteur, ik bedoel met name de vrijheidsbeelde scene. Verder vind ik Saboteur een vermakkelijke thriller, niet een klassieker maar toch spannend.
Jordy
Volgens mij de vierde Hitchcock die ik zie met hetzelfde ontsnappings/achtervolgings-verhaaltje, maar best spannend en vermakelijk
mister blonde
eigenlijk vind ik deze helemaal niet zo heel veel minder dan onbetwiste klassieker north by northwest.
het aantal memorabele scenes is groot. de ontsnapping bij de brug (ik weet waar de makers van the fugitive goed naar hebben gekeken), de lift die ze krijgen van het circus, in de danszaal (leek erg op de scene van north by nortwest op die veiling), bij de blinde man thuis en het eind dat onze helden naar het vrijheidsbeeld leidde.
ik vond alleen het acteren van robert cummings niet altijd even sterk.
verhoogd naar 4 sterren.
Freud
Deze film deed me eigenlijk niet zo veel, het einde was wel amusant maar eerder potsierlijk dan spannend, voor de rest vond ik het allemaal nogal standaard en saai.
EmDee
Eindelijk deze film en een aantal memorabel scenes gezien.
De scene met de vrachtwagenchauffeur die in elke zin wel over vuur, brand of blussen praat, bij de ranch van Tobin met dat kleine meisje, bij de brug waarbij hij hulp krijgt van diezelfde vrachtwagenchauffeur, blinde man die (later blijkt) wel wist dat hij handboeien om had (geweldige scene!), circus (vond ik minder), Soda City (ook weer prachtige spanningsopbouw), Mason House (ook minder), bioscoop en prachtige eindscene op het vrijheidsbeeld.
Toch blijkt het totaal niet heel goed bij mij. De hoofdrolspelers spelen daardoor imho een te zwakke rol en het zijn de bijrollen (Tobin, blinde man, vrachtwagenchauffeur en een aantal handlangers van Tobin) en de suspense die deze film het kijken meer dan waard maken.
Poisonthewell
Tegenvaller van Hitchcock. Jammer dat de oorlog zo'n invloed moet hebben gehad op het maken van deze film, want er zit nogal wat propaganda in. Maakt het kijken niet echt plezieriger. Maar goed, ook een mindere Hitchcock is nog altijd goed voor 3*
mister blonde
propaganda? viel wel mee toch? dit is trouwens de voorloper van North by Northwest w.m.b.
Capo_Vincent
Ik kan de claim van propaganda wel snappen, gezien ook het grote contrast tussen goed en kwaad. Maar ik stoorde me er totaal niet aan eigenlijk, het blijft Hollywood.
Over de film dan maar. De eerste Hithcock uit de Masterpiece Collection (R1). Niet zijn beste werk uiteraard, want de memorabele scenes (vooral voor de scene met de
Quentin
Goede en prachtig gemaakte film, maar het wat vervelende propaganda smaakje en Cummings maken het net geen 4* ... 3,5*
mister blonde
iemand moet me die propaganda bij deze film maar eens goed uitleggen...
Guyke
Net zoals men in België (wij hadden de Duitsers voorheen al eens op bezoek gehad) uiterst bevreesd was voor de vijfde colonne heerste er ook in de VS een soort psychose. In België deden bij het begin van de oorlog de meest waanzinnige geruchten de ronde o.a. over speciale tekens die door Duitse spionnen waren aangebracht op reclame voor chicorei.
In de verenigde staten heerste er dezelfde onzinnige angst voor de vijand binnen de eigen rangen. Men was er van overtuigd dat de nazi's al lang doorgedrongen waren binnen de landsgrenzen. Hitchcock speelt (meesterlijk) in op deze collectieve angst.
Zoals het hoort in een hollywood-oorlogsfilm overwint uiteindelijk het glorierijke Amerika alle aanvallen, zelfs deze van geheime spionnen. De boodschap is echter duidelijk: Wees op je hoede maar wees ondertussen gerust op de goede afloop want uncle sam waakt over u. En vooral: die smerige nazi's zijn nog slechter dan slecht en helemaal niet te vertrouwen maar we zullen ze wel krijgen. Daarvoor rekenen we echter op u dus koop oorlogs-aandelen als je een echte patriot bent.
mister blonde
tja, ik denk dat je er meer uit heb gehaald dan er inzat. op zich valt er wat tezeggen voor de punten die je noemt, maar ik zie het zeker niet als propaganda. vind dat woord überhaupt een dermate zware lading hebben dat ik die vermeende boodschap daar niet aan toe zou dichten.
verder heeft Hitchcock altijd dit soort films gemaakt;
eerder maakte hij al the 39 Steps, later North by Northwest. Ook het zwaar onderschatte Torn Curtain heeft raakvlakken. gewoon een soort film die Hitchcock altijd heeft gemaakt.
Mug
De links met the 39 Steps, North by Northwest en zelfs Vertigo zijn met gemak te plaatsen. Zelfs is daar een link naar non-Hitchcock klassiekers als The Bride of Frankenstein en natuurlijk Freaks.
Saboteur is een typische Hitchcock film, het enige dat enigszins irriteert is inderdaad de aanwezige WWII angst (incl. de vijfde colonne, tevens de Franstalige titel van deze film) met enige patriottische verheerlijkingen. Daardoor zal deze film in die periode meer impact hebben gehad dan anno 2006.
Saboteur is eigenlijk gewoon weer een goede Hitchcock-thriller met bijna alle ingredienten. Alleen te weinig humor helaas, waardoor de film inderdaad meer een te serieuze inslag verkrijgt. En dat is jammer.
In dit kader is het wellicht goed te weten dat Saboteur de eerste film van Hitchcock was bij het Amerikaanse Universal. Bewegingsbeperking? (is dan het eerste wat bij me opkwam)
En wat een briljante finale weer.....muziekloos deze keer.
Erg goede hitchcock. De film schiet als het ware onmiddellijk in gang en stopt daar ook nergens mee.
Het verhaal bevat weer het gebruikelijke thema van hitchcock, en de uitwerking deed me erg aan 'the 39 steps' denken.
Net zoals de meeste van zijn oudere films (jaren 30) speelt hitch hier ook weer een beetje met montage om alles in zijn plooi te laten vallen, het stuk met het schip is ook erg goed gemonteerd.
Visueel was het zoals iedere hitchcock, erg stijlvol gebracht en het begin met de credits vond ik erg goed, ook als we de rook zien vond ik enorm goed gedaan.
Er zaten enkele erg spectaculaire dingen in, zeker voor die tijd en het verhaal verveelde geen seconde.
de acteurs deden het hier ook weer uitstekend.
4 sterren.
silhoupin
Weer een zeer positief verassende Hitchcock-thriller.
ook weer met al de prachtige ingredienten, suspence, drama,...
ondersteund door zeer goede acteerprestaties.
Het verhaal is ook zeer goed en origineel, met een zelfs ietwat surrealistisch kantje (de circusartiesten, dansende mensen). Het hoofdpersonage vlucht weg en komt tijdens zijn reis op zijn pad verschillende personages tegen, allemaal zeer verschillend van elkaar. Hier laat hitchcock zien dat er toch nog mensen zijn in deze wrede wereld die voor elkaar klaarstaan.
Zeer overtuigend was de blinde man, zeer zeer mooi gespeeld.
De rest van de cast is ook weer magnifiek, camerawerk is ook zeer goed en dan nog een spetterend einde.
Dit keer ook weer een mooie blonde actrice...
3,5 sterren
The One Ring
Veel positieve berichten hier, maar ik vind dit een van de zwakste Hitchcockfilms. De film was wel vermakelijk en heeft een paar goede momenten, waaronder het beeld de omgeslagen boot en vooral het bal. Maar verder worden we getrakteerd op een saaie hoofdpersoon en een plot dat meerdere eigenaardigheden heeft, vooral op het einde. Zo zit Cummings onder in zo'n gebouw opgesloten en blijkbaar kan hij al ontsnappen door het brandalarm af te laten gaan. Waarom dit brandalarm helpt is mij totaal niet duidelijk. Ook is dit alarm blijkbaar te horen in een ander gebouw, waar de slechterikken zitten. En wat deed Fry op het einde bij het vrijheidsbeeld? En waarom liet hij zijn pistool achter toen hij vluchtte? En hou kon Lane zo gemakkelijk uit dat hoge gebouw bevrijd worden? Geen scène nodig om de bevrijding te laten zien? Hitchcock maakt het zich er makkelijk vanaf.
Daarbij heb ik Hitchcock nog nooit zo naïef meegemaakt. Er zijn wel erg veel mensen die geloven in de onschuld in van Cummings zonder daar aanleiding voor te hebben. Of moet ik de opmerking van de blinde man 'Ik hoor onschuld in zijn stem' serieus nemen (verder wel een leuke scène)? En die chauffeur had toch ook geen reden Cummings te helpen? Past wel in het propagandaplaatje, dat vrij duidelijk aanwezig was.
Het vermaak levert nog net 3 sterren op, maar het is wel op het randje dit keer.
kiriyama
Mee eens, vind dit zelf ook de zwakste Hitchcock die ik tot nu toe heb gezien. Het wil maar nergens boeiend of spannend worden.
mister blonde
Hoeveel zag je er? Vind het een ijzersterke film, deze voorloper op North by Northwest (of was dat the 39 steps). Acteerwerk komt niet altijd even goed uit de verf (vooral door toedoen van stijve hark Cummings), maar verder zou ik niet weten wat hier op aan te merken valt.
kiriyama
Heb incl. deze 12 Hitchcock's gezien en een paar daarvan zijn toch ook redelijk onbekend. Maar ik vind dit verder geen slechte film, (3*) hij kon me gewoon niet zo veel boeien en vermaken als de andere 11. Vooral door het mindere acteerwerk, de mindere character's en het verhaal dat niet zo goed is uitgewerkt. (zie the one ring's reactie)
mister blonde
Tja, ik zet dan ook op mijn beurt mijn vraagtekens bij de vragen van the One Ring. Allemaal best uit te leggen volgens mij, al is het wat (te) lang geleden dat ik hem zag, om overal op in te gaan. Maar het is bijvoorbeeld helemaal niet vreemd dat vergrendelde deuren open gaan, bij een brandalarm. Verder snap ik niet dat deze film een minder goed verhaal zou hebben als bijvoorbeeld NbyNW of het eerdere the 39 steps. Toch twee films die tot zijn beste gerekend worden.
The One Ring
Het verhaal is in principe niet veel slechter, maar wel slechter uitgewerkt. Saaier ook en over sommige dingen lijkt niet nagedacht te zijn. En zoals ik al eerder zei: de goedheid van veel personages in de film is gewoon naïef te noemen.
boerenpummel
Vond dit een uitstekende Hitchcock. Zelfs een van de beteren die ik nu van hem gezien heb. Een goed, spannend verhaal met ook weer wat zwarte humor erdoor heen. In mijn ogen is deze net zo goed als de vergelijkbare films Sabotage en 39 Steps. Ook zeker niet veel minder dan North by Northwest.
Drs. DAJA
Erg goede Hitchcock film die haar charme vooral haalt uit het eerste uur. Veel memorabele scéne's en een geweldige sfeer. Het is een heerlijke achtervolgingsfilm waarbij Cummings op zijn weg allemaal erg interresante mensen mee maakt met erg interresante karakters. Schitterende ontsnappingsscéne's en erg leuke dialogen. Door de geweldige dialogen krijgen de karakters hier heel veel vorm. De blinde man is zo een geweldig portret van een wijze, vriendelijke man. De vrachtwagenchauffeur een komisch type dat thuis onder de plak zit. Sowieso zat er veel humor in deze film.
Wat ik ook altijd leuk vind aan Hitchcockfilms zijn de kleine slimmigheidjes waardoor mensen kunnen ontsnappen of waardoor dingen niet opvallen, in deze film zitten ze veel en ze sieren de film ontzettend.
Los daarvan is het een film met schitterende settings en decors, waar dan ook perfect een hoog sensatie gehalte uit gehaald word.
Een groot nadeel aan de film vond ik het einde. het eerste deel van de film is heel ontspannen, maar tegen het einde moet opeens alle informatie er uit, plus enkele plotwendingen en er moet zelfs nog ruimte zijn voor een spectaculaire eindscéne. Die eindscéne was dan ook zeker bijzonder en spectaculair (en zekers voor de tijd) maar hij had veel sterker gekunt door beter gebruik van muziek (het was wel verrekte stil daar bovenin) en als het niet zo'n gehaast was van "wie deed wat nou? wat gebeurt er nu weer?" als dit over een langere breedte van de film was uitgesmeerd en duidelijker werd gebracht was de film in mijn ogen beter geweest.
Desalniettemin laat de film een erg goede indruk achter als één mooi groot spectacel waarbij Hitchcock zijn naam de Master Of Suspense weer degelijk waard is. In mijn ogen een klassieker.
PaulieWalnuts
Zeer goede film. Beetje hetzelfde idee als North by Northwest maar dan beter (vind ik). Ook de eindscene was top. Soms waren alleen de aanwijzingen nogal onwaarschijnlijk, maar toch
sterke film.... 4*
Pure
Het verloop van het verhaal is inderdaad nagenoeg hetzelfde als in NbNw (iets andere invulling van personages, twists en settings; hoewel ook deze drie factoren erg veel overeenkomsten tonen). Echter, deze film kon me nauwelijks vermaken door de vele onwaarschijnlijkheden en plotgaten. Enkele zeer leuke scènes (treinscène bijv.) kunnen de film dan ook niet redden.
PaulieWalnuts
Ja, heb 'm inmiddels ook ietsje verlaagd.
Ik hoorde volgens mij als ze in de auto zitten een tune die wel verdacht veel leek op de latere James Bond-tune. Was iemand anders dat opgevallen?
NarcissusBladsp.
De vergelijking met James Bond (niet alleen de tune) kwam ook bij mij naar boven toen ik de film zag. Veel elementen die Hitchcock hier nadrukkelijk gebruikt zijn door latere filmers verfijnd uitgewerkt en vanzelfsprekend geworden. James Bond geeft vaak ook commentaar op zijn eigen tijd. De Koude Oorlog was dan ook lang aanwezig in de reeks.
Maar Hitchcock is vooral via de dialogen veelvormiger in zijn commentaar.
Zijn uitgangspunt is brutaler: i.p.v de externe vijand, De Mof of Jap neemt hij de interne vijand op de korrel. Ik had het gevoel dat hij oerconservatieve (film)financiers flink een steek onder water wilde geven zonder ze duidelijk te omschrijven. (Ford en Walt Disney waren de beroemste onder Nazi sympathisanten....).
Maar ook hoe hij de schoonheidskoningin 'aanpakt' zit vol ironie en sarcasme. Die bijzondere scéne in de circuswagon met Freaks (zie gelijknamige film vanTod Browning uit 1932) is heerlijk en relativeert schoonheid en seksualiteit. Niet voor niets is Robert's mooie 'vriendin' de z.g.n. slangenbezweerster. Hitchcock kende de Freudiaanse klassiekers. Maar ik moest hier ook denken aan de (raszuivere) lichaamscultuur, waar afwijkingen niet thuis hoorden, die vooral het Nazisme kenmerkten....wat Hitchcock als vanzelfsprekend ironiseerde gezien zijn postuur en karakteristieke kop.
Hitchcock speelt voortdurend een onderhuids spel....hij pest vooral zijn beide hoofdpersonages door ze in de meest hachelijke situaties te brengen. Waarbij voortdurend een ironische steek boven water komt. En vooral: wie weet wat is van belang. Het gaat om vooroordelen. 'Blindvertrouwen' is dan ook een personage. Dit spel dat Hitchocks speelt blijft mij steeds weer boeien en een glimlach geven. Plager Hitchcock is een saboteur van menselijke dromen, zie b.v.scéne in bios....
Dat de film prachtig eindigt op een enorme dame die de vrijheid symboliseert zegt genoeg.....zeker in 1942.
Spannende en avontuurlijke thriller van de meester. Hij bleek weer eens in klasse zijn tijd vooruit. Goed.
Vinokourov
Mindere Hitchcock hoor met een niet zo toffe hoofdpersoon (Robert Cummings). De laatste scene bij het vrijheidsbeeld kan de film wel redden, maar memorabel is dit allerminst.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

The Lady Vanishes
Komedie / Mystery, 1938

The Birds
Horror / Thriller, 1963
vals beschuldigdstatue of libertyaircraft factory