• 9.378.487 stemmen

El Laberinto del Fauno (2006)

Fantasy / Drama | 118 minuten

Met onder meer: Ivana Baquero, Sergi López en Doug Jones

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 april 2007

Plot El Laberinto del Fauno

"What happens when make-believe believes it's real?"

In 1944, na de zege van Franco, verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Het is zeker aangrijpend, dat ontken ik niet. Maar braakneigingen is toch echt overdreven.

Kevin13

Hij verwachtte een doorsnee filmpje gelijk alle andere fantasy films. Hier kwam hij dan bedrogen uit, helaas negatief. Ik werd ook verrast door de rauwheid maar juist ten positieve.

avatar van LinkVink

LinkVink

Maar als je een kleine beetje nadenkt en naar de geschiedenis van filmmaken kijkt (van Guillermo del Toro), dan kan je wel concluderen dat het geen normaal sprookje wordt....

Kevin13

Nou, heb alleen Blade II en een paar scenes uit Hellboy bekeken. Hieruit kon ik niet opmaken dat deze film zo rauw zou zijn.

Was El Orientato geen film van deze regisseur?

Meneer Bungel

Ik vond die scene waar Vidal één van die mannen in het gezicht bewerkte met een mes anders verrekte heftig en kan me voorstellen dat mensen daar onpasselijk van worden. Een slechtere film werd het er voor mij niet van, overigens.

@ Kevin 13: Je bedoelt zeker El Orfanato. Die werd wel (deels) geproduceerd en flink aangeprezen door del Toro, maar niet geregisseerd.

Ja sorry dat was hem.

avatar van LinkVink

LinkVink

Ik bedoel niet zozeer dat het zo rauw was, ik ben zelfs van mening dat het juist totaal niet rauw is, eerder magisch

Maar ik bedoel dat als je verwacht dat het een zomaar een sprookje wordt, dat je moet weten dat het niet zomaar een sprookje wordt! Vooral als hij vooral Blade en Hellboy heeft gemaakt.

LinkVink schreef:

Ik zou zeggen: Rauw én magisch.

LinkVink schreef:

Het is inderdaad altijd handig om enigszins te weten wat een regisseur al op zijn 'kerfstok' heeft, maar als je niet teveel van deze titel weet en alleen naar de hoes en de genrevermeldingen kijkt... Nou ja, misschien mag er nog een keer horror toegevoegd worden hier, dat zou ik niet misplaatst vinden.

avatar van Norma

Norma

Meneer Bungel schreef:

Ik vond dit ook een pittige scène, zeker omdat ik eigenlijk een wat lieflijker sprookje had verwacht. Maar ook voor mij maakte het de film er niet minder om, in feite was het wellicht zelfs nodig om duidelijk te maken waarom het meisje de behoefte had om te vluchten in een fantasiewereld. Maar ietsje minder expliciet had ik niet erg gevonden.

Norma schreef:
...in feite was het wellicht zelfs nodig om duidelijk te maken waarom het meisje de behoefte had om te vluchten in een fantasiewereld. Maar ietsje minder expliciet had ik niet erg gevonden.
Het geweld heeft zo inderdaad een functie; om te laten zien dat de 'werkelijkheid veelal gruwelijker is dan wat voor monster(die met de ogen in zijn handen bv!) je ook zou bedenken'.

avatar van Menace2society

Menace2society

Vind het wel jammer dat op de dvd alleen franse en nederlandse ondertiteling zit,en geen engelse,toch best raar in deze tijd.

Ik heb een vriend uit Amerika hier die geen nederlands of frans kan en vooral Amerikaanse films kijkt natuurlijk,wil hem graag deze film laten zien,maar kan dus niet.

avatar van booyo

booyo

De film begon inderdaad wel erg luguber, met de 'mes scène' voorop. Maar het gevoel dat bij mij overblijft is zeker niet hoe ziek en gruwelijk het allemaal was, maar wel wat een overdonderend en schitterend sprookje ik heb gezien. Guillermo del Toro heeft hier een klein meesterwerkje neergezet.

avatar van kroellia

kroellia

Geweldige film!!!!

Deze film heb ik 4 jaar geleden gezien, en nog is hij me zo helder bijgebleven. Ik heb deze film gezien en heb me zo erg gemaakt. De fantasie die erin zit, laat je als het ware zweven door het verhaal heen!!

Een aanrader!!!!!

Hele mooie film.

Pan's Labyrinth deed me op een rare manier denken aan Amelie. Beetje dromerig, sprookjes-achtig, en vooral door de mooie bondige kleuren.

Deze film heeft een hele duidelijke 'eigen huisstijl'. Visueel erg aangenaam om naar te kijken. Vooral de afwisseling tussen de hele warme- en hele koele kleurenspectrum vond ik schitterend.

Ook een erg interessante film, verhalenderwijs. De mix van fantasie, drama en oorlog maakt een hele eigenaardige lekkere soep.

Ik ben geen fan van volledig digitale effects, maar hier zagen ze er wel redelijk uit en kwamen ze niet als storend over. Dat gezegd hebbende, was ik erg blij met de look van de Faun. Een kostuum! Daadwerkelijk in het shot, zoals het hoort. Erg mooi gemaakt, fantastisch om te zien.

Ivana Baquero is natuurlijk (nog) geen Daniel Day-Lewis op acteergebied. Maar ik moet zeggen, als 12 jarige weet ze film heel aardig te dragen. Fantastische prestatie voor zo'n jonge actrice, petje af hoor.

Ook Sergi Lopez zet zijn personage erg overtuigend neer.

De gelaagdheid van deze film maakt het ook nog eens dat het zich uitstekend leent voor herzieningen.

avatar van Carolaah

Carolaah

Wow. Wat een goede film zeg!

Had hem hier uit één van de toplijsten gehaald.

Ben er onlangs namelijk achtergekomen dat fantasy me toch vaak wél aanstaat, tegen m'n eigen verwachting in.

Geweldig geacteerd en een schitterend verhaal, wat echt mooi in beeld is gebracht. Heftig, aangrijpend, vaag, indrukwekkend, meeslepend en mooi om te zien. Ben blij dat ik door de toplijst deze film ben tegen gekomen.

avatar van Charmides

Charmides

Een mooie film. Geweldig gemaakt en geweldig verhaal.

Roel Bogers

Ben vergeten te vermelden dat de soundtrack ook erg goed is. Erg ondersteunend!

avatar van Frenetic

Frenetic

Mooie film, prachtige special effects en soundtracks, ook het verhaal is erg goed.

avatar van Panflute

Panflute

Een zeer degelijke film, maar zeker niet perfect. Waar de fantasy-aspecten me zeer aanspraken (vooral de befaamde scene met de Pale Man), waren de scenes die de Spaanse burgeroorlog behandelden erg karig. Kapitein Vidal moest de verpersoonlijking van het kwaad voorstellen, een voorspelbare karikatuur zonder enige vorm van menselijkheid. Dit leidde tot erg veel 'oh wat is hij toch slecht' momenten die niet erg veel van de kijker vergden. Toch is de film interessant, vooral door de wazige grens tussen realiteit en fantasie, die vaker terugkomt in films van Guillermo del Toro.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Prachtige, vooral grafisch zeer indrukwekkende film.

Binnekort nog eens kijken.

Respect voor de vader, intense rol.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Is er overigens een film met een beter begin en eind ?. Die zijn echt fenomenaal !

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

eind was wel erg plotseling.

die walgelijke martelscenes hadden niet gehoeven.wat wil je nu bereiken als regisseur?bah

voor de rest prima!

3,5* om te beginnen

avatar van WB

WB

Mooie film met prachtige visuele effecten. Somige momenten werden best hard in beeld gebracht, wat ik niet verwachtte, maar dat versterkt alleen maar meer de spanning en het inlevingsvermogen in de personages. Al met al een zeer geslaagde fantasiefilm. En dan heb ik het nog niet eens over de prachtige soundtrack, waar veel emotie in gestopt is! Echt een aanrader!

MaxiJazz schreef:

eind was wel erg plotseling.

voor de rest prima!

3,5* om te beginnen

Ik vind die scene's juist veel bijdragen aan het complete beeld.

De martelscenes zorgen dat het sprookjesachtige sfeertje niet omslaat naar een sneeuwwitje-sfeer. Het houd de film volwassen en zorgt voor een aangename mix.

avatar van Freckles

Freckles

Wat een prachtige film!

Er schuilt een fantastisch verhaal achter,

en het is schitterend om te zien hoe realiteit met sprookje wordt afgewisseld.

Ontroerend einde!

Zeker en vast de beste film ooit.

Laat een wauw gevoel achter.

Niets meer over te zeggen!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

"El Laberinto del Fauno", wellicht een echte Blockbuster in Mexico en Spanje. Zou perfect op een zaterdagavond op een commerciële zender vertoont kunnen worden. Dit is zomaar even de meest toegankelijke niet-Amerikaanse film die ik gezien heb. Hoe dan ook, het grootste probleem van deze film is dat er te weinig connectie is tussen het sprookje en het verhaal van de harde realiteit binnen de gevoelswaarde.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Zojuist deze film gezien. Vond het geen topstuk!

Kan er dan ook niet meer dan een 3 van maken.

Vind hem wel erg overschat op MM! Mag van mij vandaag nog de top 250 uit!

avatar van Don MN

Don MN

JDSsmetje schreef:

De film is ook vrij populair op imdb. Ik begrijp niet helemaal waarom er weinig connectie tussen de realiteit en haar fantasie zou zijn. Doel je daarmee op gebeurtenissen die niet helemaal synchroon lopen?

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Neen, ik doel daarmee op de gevoelswaarde dat bij beide delen te verschillend is om een samenhangend geheel te krijgen. Puur binnen de gevoelswaarde dus.

avatar van Don MN

Don MN

Oké, jammer, dat is inderdaad wel nodig om enigszins meegesleept te worden door het verhaal.