Genre: Komedie
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
Leonard Shelby
Bij The Big Lebowski laat mijn brede komedie-smaak me in de steek. Er zitten zeker geweldig leuke scenes in de film, maar dat komt alleen door het personage van Walter. Er kon maar af en toe een glimlach of een lach van af.
*sorry* 3 sterren.
JoeHallenbeck
*sorry* 3 sterren.
Sluit ik me helemaal bij aan.
pascal83
Meer Trivia -> http://www.imdb.com/title/tt0118715/trivia
Zoals:
"A lot of the Dude's clothes in the movie were Jeff Bridges' own clothes".
hehe... en dan ben je "filmster" en heb je geld genoeg
SSeagal
Sluit ik me helemaal bij aan.
Kennelijk begrijpen jullie de humor gewoon niet die uiterst vakkundig in de gehele film verwerkt is, echt alles is leuk, de personages, de conversaties, de situaties, de leuke opmerkingen van the dude.
Quido
De eerste keer heb ik ook nooit echt moeten lachen, maar de tweede keer wel. Je ontdekt toch steeds meer komische momenten in de film
Derkje
Typische Coen film, minder sterk dan Fargo, maar met een paar geweldige grappen. Goede rol van Goodman en Buscemi
leeuwenrob
mijn vader wilde hem eigenlijk meteen weer zien, stond ik ook even van te kijken
lngrid
Hm, deze week flink gezakt in de top 100. Van 60 naar 70 ofzo. Verassend, er was toch al wel zoveel op gestemd dat je zou denken dat ook veel mensen die de film niet aanspreekt hem al wel zouden hebben gezien.
Hier heb ik overigens aan 'meegewerkt'. De humor sprak me niet aan, en dan blijft er van de film weinig over. 2*
pjotr
Agony
- 1985 berichten
JoeHallenbeck
Ik vraag me constant weer af:" Hoe kun je dit in godsnaam niet leuk vinden".
Waarom zou dat niet kunnen? Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor. Ik vond de film best leuk hoor, maar een meesterwerk? nou nee.
SSeagal
Dat had ik ook, heb deze film nu al wel 6x gezien ofzo, en afgezien van de laatste twee keer kijken (Dat waren gewoon herhalingssessies vanwege de genialiteit van deze komedie!) had ik bij elke keer kijken wel weer wat nieuws gezien, er zit zoveel in, geweldig gewoon!
SSeagal
Vorig weekend was het voor mij Big Lebowski weekend. Zaterdag de film en zondag bowlen! Er hing daar een krantenartikeltje over bowlen. Bowlers bestelden White Russians stond er. Maar geen woord over Big Lebowski. Tsss...
Weet je toevallig hoe je deze mix maakt, zag er wel aantrekkelijk uit in de film!!??
Redlop

Klopt helemaal. Eerste keer vermakelijk. Daarna wordt ie steeds leuker. Hele kleine subtiele dingen vallen dan op. Bijvoorbeeld het busje met Sobchak Security heel even in beeld. Maakt het hele type compleet zoiets.
Benninf
Aan het begin vond ik de film helemaal geweldig. Dat 'de dude' wordt geïntroduceerd, de scène waarin er over zijn tapijt wordt gepist, de eerste bowlingbaanscène e.d. Het leek mij een echte 5-punter te gaan worden. Helaas vond ik daarna de film telkens minder goed worden. Het verhaal sprak me niet echt aan en vond ik een beetje vergezocht. De humor vond ik wel geweldig in de film.
3.5 ster.
Zavo
White Russian kun je ook gewoon met melk maken. Je gooit melk, vodka en kahlua doorelkaar, paar ijsblokjes erin, roeren, klaar.
In de film zag je trouwens dat The Dude er gewoon melkpoeder in gooit, ik heb me altijd afgevraagd of dat een grap is, lijkt me namelijk niet erg lekker.
GerwinF
Je kan een White Russian op verschillende manieren maken. The Dude laat er een aantal zien in de film. Het is best lekker, maar ik blijf een Cuba Libre toch het lekkerst vinden
Zavo
White Russian en Cuba Libre vind ik allebei lekker, maar de 'Harvey Wallbanger' (wodka, jus en Galliano) is mijn favoriete cocktail, maar ik geloof dat we nu off-topic raken.
Voor veel recepten: www.webtender.com[/url]
tovenaar
Voor mij niet veel White Russians meer in mijn leven. De eerste slok is altijd heerlijk, maar daarna worden de slokken minder en minder. Ik laat de White Russians lekker staan voor Jeffrey.
fr33
In het kort: Misschien wel de enige film van Joel Coen die goed gelukt is in alle departementen. Jammergenoeg hebben de Coen Bros te veel credits gekregen in hun loopbaan waardoor het werk op een opzich zeer goed, maar nooit beter niveau is gekomen.
Deze film is doet een stuk meer low-budget aan dan hun overige producties, en maakt het verhaal een stuk leuker.
Maar ook deze keer weer blijft het script op de helft weer steken en valt het een stuk terug. Toch is het Jeff Bridges te danken dat deze film tot het einde geestig blijft en de moeite waard is om te zien, in tegenstelling tot andere Coen films.
Kortom: net als bij Fargo, O'Brother en The Man Who Wasn't There wordt ook deze film op niveau gehouden door enkel de geweldige individuele kwaliteiten van de hoofdrolspeler(s).
Eerlijk is eerlijk - een aantal scenes kunnen zeker tot klassiek worden verheven!
izzard
ik heb deze film nu al zeer vaak gezien (20+) en hij blijft geweldig. zelfs ik ontdek nog wel eens wat nieuws. de laatste keer bijvoorbeeld dat the dude wat kleingeld op de bar gooit als walter en hij koffie zitten te drinken (i can get you a toe). tussen dat geld blijkt ook een blowtje te zitten dat hij snel nog even meepakt. Maandag de 19e komt hij in Pathe Buitenhof Den Haag. Daar ga ik zeker heen. dat is de laatste keer dat hij draait in de pathe combacks serie. het is zeer de moeite waard om m ook op groot scherm te zien.
Vandaag draait hij in de Utrecht Pathe Comebacks, i'm there
veel plezier.
dttom
Nou hij was weer helemaal briljant
. En 't was uitverkocht, zaal helemaal vol. Had ik niet verwacht.
Nou hij was weer helemaal briljant
. En 't was uitverkocht, zaal helemaal vol. Had ik niet verwacht.
In scheveningen op 8 december was de zaal ook redelijk vol. Er waren toen ook mensen in kamerjassen met zonnebrillen en bowlingpins. dat vond ik wat overdreven. Ik ga zorgen dat ik op tijd kaarten heb voor de Buitenhofsessie.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story