• 9.369.500 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van skipy05

skipy05

Ik verwachte een erg goede grappige film omdat hij zo een hoge score krijgt; Viel me deze film erg tegen; Heb geen enkele keer moeten lachen. Verhaal was erg flauw. Viel was niet echt slecht. Speelde wel goed.

Fuck man!

Hoewel ik deze fucking film een paar fucking maanden geleden alweer had gezien, besloot ik hem gewoon nog een fucking keer te kijken. Geen onverstandige keuze want ik heb weer fucking erg genoten. In geen tijden zo fucking hard gelachen, waarschijnlijk is dit de beste fucking comedyfilm ooit.

Die Coens zijn fucking typisch, maar wel op een fucking goede manier. Ze zijn gewoon fucking briljant. Eigenlijk gaat het verhaal fucking nergens over, maar dat maakt de film nou juist zo fucking leuk. Sommige mensen noemen de film te fucking flauw of zeggen dat dit soort humor te fucking laag is. Nou, fuck it! Ik vind het fucking geweldig, wat een fucking droogkloterij er allemaal niet in deze film voorkomt. Van het fucking begin met de maar fucking doorratelende Sam Elliott tot het fucking einde fantastisch. De Coens zijn nu definitief persoonlijke favorieten van mij. Ik vind de meeste films van hen fucking goed, maar deze stijgt toch wel fucking erg boven de rest uit imo.

De belevenissen van Jeff "The fucking Dude" Lebowski staan garant voor heel wat lachsalvo's. We belanden van de ene fucking weirde situatie in de andere. En elke fucking leuke situatie brengt fucking leuke personages met zich mee. Elk fucking personage, hoe fucking klein of fucking groot dan ook, is gewoon fucking geweldig. Jeff Bridges speelt hier waarschijnlijk zijn fucking beste rol als de fucking legendarische dude. John fucking Goodman zie ik graag spelen en ook hij zet hier een fucking goede rol neer als de fucking gestoorde Vietnam veteraan met een fucking kort lontje. Voor de fucking verandering praat Steve Buscemi niet zo fucking veel als in Fargo, maar wordt er vaak geroepen Shut the fuck up Donny! Hoe hij iedere fucking keer gesprekken weet te onderbreken omdat hij geen fucking idee heeft waar het over gaat en door Walter wordt afgezeken, fucking hilarisch. Maar ook Seymour Hoffman, David Thewlis, Peter Stormare, Flea, Sam Elliott en John Turturro doen het fucking fantastisch en vullen hun fucking rol fucking perfect in. Zelfs Julianne Moore doet het fucking leuk terwijl ik haar normaal niet zo fucking graag zie spelen. En waarschijnlijk vergeet ik nog een paar fucking geweldige personages.

Visueel ziet deze film er iets minder fucking goed uit als bijvoorbeeld Barton Fink, maar nog steeds levert Deakins op dit gebied een fucking goede prestatie. Zo zit de camera op een gegeven moment in een fucking bowlingbal en dat soort vondsten geeft de fucking film toch een fucking fris gevoel. De fucking soundtrack zit ook fucking goed in mekaar. Heerlijke fucking nummers komen er voorbij die de fucking film nog meer fucking sfeer geven.

Ik lijk de fucking Stranger wel. Ik blijf maar fucking doorratelen. Tijd om deze fucking recensie af te sluiten. Ik geef na deze fucking derde kijkbeurt fucking 5 sterren. Fuck, deze film wordt steeds maar fucking beter. De eerste fucking kijkbeurt snapte ik niet wat fucking iedereen zo fucking grappig aan deze film vond, maar nu kan ik fucking niets anders dan met iedereen mee in te stemmen. Ook geef ik The Big Lebowski een mooi fucking plaatsje in mijn fucking top 10. De film mag dan geen fucking 3 uur durend drama zijn met een fucking sterke boodschap ofzo, maar who fucking cares? Film gaat om je fucking gevoel, en deze film geeft mij een fucking geweldig gevoel. Als je na een paar keer nog zo fucking hard kan lachen, dan zegt dat veel. Een fucking meesterwerk. Die fucking geniale Coens verdienen een plaatsje in mijn fucking top 10.

Een van mijn favoriete fucking films dus, fucking-A.

avatar van stfuympos

stfuympos

Wat een fucking recensie.

JanDahler

I ben gestopt met lezen na de 5e keer fucking... in een zin of 2 is het nog wel grappig maar in zo'n lange tekst... nee

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

@maerk

Grapjas.

JanDahler schreef:

Ik deed het naar aanleiding van dit filmpje. Vond het wel passen bij de film.

avatar van FrisoBoei

Nicolage Rico

• 20219 berichten

decicco schreef:

Haha een fucking gruwelijke recensie maerk

Ook wel een beetje fucking afgezaagd.

avatar van unreallerke

unreallerke

Als ik uit alle filmpersonages één iemand zo moeten kiezen, die ik als mijn persoonlijke held bestempel, dan zou het zonder twijfel ' The Dude' zijn. Bridges, Goodman, Buscemi en co spelen hier de rollen van hun leven in de grappigste en beste film die ik ooit heb gezien. Na mijn zoveelste ( ik ben de tel kwijt) kijkbeurt kan ik misschien niet zo helder meer redeneren over die andere topfilms diie ik heb gezien, maar desalniettemin komt ' the big lebowski' op nummer 1 van mijn top 10 te staan.

Werkelijk een magistrale film, met een dolkomisch, maar compleet irrelevant verhaal, hilarische uitspraken en de mafste personages die er bestaan. Een must-see voor elke liefhebber van komedies en films in het algemeen.

Walter : Also, let's not forget, let's not forget dude, that keeping wildlife, an amphibious rodent, for uh, domestic, you know within the city. That ain't legal either!

Dude : What are you, a fucking park ranger now? Who gives a shit about the marmot?

5* Al zou ik nog meer willen geven.

unreallerke schreef:

5* Al zou ik nog meer willen, geven.

avatar van unreallerke

unreallerke

@ JanDahler

Bedankt. Ik zie dat jij hem ook op 2 hebt staan? Schitterende top 10 trouwens.

Ik had gisteren ook nog Pulp Fiction op één en Lebowski op 2. Het is bijna onmogelijk

kiezen tussen die twee, maar zoals je ziet heeft eerstgenoemde na een hartverscheurende strijd het onderspit moeten delven.

avatar van John  Frusciante

John Frusciante

Elke keer als ik de scene met John Goodman in het familie restaurant zie lig ik weer helemaal strak. 'I'm staying. I'm finishing my coffee. Enjoying my coffee." John Goodman had naar mijn mening een oscar mogen krijgen voor deze rol. Fenominaal.

John Frusciante schreef:

Als ik die quote's lees al Wat een geweldige film toch!

avatar van Quisho

Quisho

De beste cult film ooit.

avatar van jerome998

jerome998

@John Frusciante

Inderdaad, deze prestatie van Goodman is echt uniek; nooit heb ik een acteur zo goed in zijn rol gezien als dat Goodman met Sobchak doet.

Het sterkste punt van de film in het algemeen vindt ik de dialogen, vooral de dialogen tussen The Dude, Walter en Donny op de bowlingbaan.

Blu-ray artwork

Zo te zien een 'limited edition' met boek!

Blu-ray releasedatum is 29 september.

• 2048 berichten

Fantastisch Beste cover die ik voor deze film tot nu toe heb gezien...

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

De huidige poster (op MM) vind ik al mooier. Ben ook benieuwd of het boek echt wat voorstelt. Verder geen extra's op de bluray?

En kijk hier eens; zit zoveel mooiers tussen (om nog te zwijgen van die eeuwig lelijke blauwray-hoezen).

• 2048 berichten

Sorry, but they are dude-unworthy

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Voor je eigen smaak hoef je je nooit te verontschuldigen, doe ik ook niet.

Amen.

maerk schreef:

Recensie

Geïnspireerd door mijn review bij Do The Right Thing ?

Keane1983

Een redelijk tot goede film die je (denk ik) vaker gezien moet hebben om hem volledig te kunnen waarderen.

Vandaag de blu-ray versie binnen gekregen en meteen maar eens gaan kijken.

Acteerwerk was leuk gedaan, grappige personages (behalve die vriend van Maude..die was vet iritant), passende muziek.

De film bevat een aantal pakkende dialogen (al dan niet met inhoud), maar de film weet je te blijven boeien.

De film krijgt van mij een redelijk punt en geen volle voldoende, omdat ik toch nog met een aantal vragen achter blijf. Dit is niet erg, want ik ga hem vaker bekijken en misschien dat het punt dan steeds hoger gaat worden.

Van mij krijgt deze een 3,5*

kappeuter schreef:

Blu-ray artwork

Zo te zien een 'limited edition' met boek!

Blu-ray releasedatum is 29 september.

Ik heb deze al binnen gekregen en kost 19,99 bij Zavvi.com (geen verzend kosten) en NL subs (voor degene die dit belangrijk vinden).

avatar van Ste*

Ste*

• 2068 berichten

Keane1983 schreef:

(behalve die vriend van Maude..die was vet iritant)

David Thewlis Die had juist een briljante (kleine) rol.

Keane1983

ik vond dat lachen erg vervelend hahaha