Genre: Komedie
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
Montorsi
Ik vond The Big Lebowski geen echt slechte film. Daarvoor is het acteerwerk en het verhaal te goed. Alleen het is totaal niet mijn humor. De monologen vond ik eerder irritant dan grappig, Kwestie van smaak, maar ik geef hem
B.
Het verhaal te goed...
Dat is wel het laatste waar ik bij TBL aan denk, een goed verhaal.
Aazhyd
Rare film met maffe personages die van alles proberen, niets lukt, maar ze komen wel in de weirdste situaties terecht. Zeer vermakelijke film. Maar veel diepgang heeft het allemaal niet, en er zijn wat lijntjes die niet worden afgemaakt of uitgewerkt.
mipha
en er zijn wat lijntjes die niet worden afgemaakt of uitgewerkt.
Zoals?
missl
Goede acteerprestaties en net als de meeste films van Coen zijn de bijrollen ook weer fantastisch. Heel vermakelijk maar toch is het niet anders dan elke andere Coen film, interessant, absurd verhaal maar het blijft niet hangen. Daar is het toch te luchtig en grappig voor.
Al DeNiro
Behalve subliem acteerwerk van Jeff Bridges en de grappige dialogen/scenes, zit de film ook vol met figuren die op de lachspieren werken zoals de lompe Vietnam-veteraan, de Duitsers met hun knaagdier, de irritant lachende medewerker van Juliana Moore, de zwijgende tiener en agressieve agent
Na zoveelste kijkbeurt ben ik er uit: dit is de beste komedie die ik gezien heb.
Van 4,0 naar 4,5 sterren!
MJP10
''sometimes you eat the bar and sometimes... well, he eats you''
te goede film heb de film nu al 6x gezien en hij blijft leuk.
fucking nihilist XD
Ramon1989
Ik snap eigenlijk niet hoe deze film zo hoog kan scoren :S ik heb geen 1x echt moeten lachen... heb de film ongeveer een uur gekeken, toen maar uitgezet wat een ballen film!
Maarja dat is mijn mening en blijkbaar delen weinigen die
decicco
Prettige film! Gisteren voor de eerste keer gezien en wat was dit een leuke ervaring zeg.
Heerlijk cool gespeeld door Jeff Bridges, en alleen al geweldig dat hij bijna ieder moment van de film een White Russian in zijn hand heeft. Ik heb een aantal momenten helemaal dubbel gelegen bij deze film. Iedere keer als Steve Buscemi aan het woord kwam, was John Goodman hem al voor SHUT THE F*CK UP! Helemaal geweldig
en dat ging zo de hele film door.
Ik heb nu ook een keer Julianne Moore op een manier zien acteren zoals ik haar nog nooit tevoren had gezien. Al met al een heerlijke film!
Zoals?
Ik moet de film misschien nog eens zien, kan zijn dat ik wat dingen gemist heb.
Maar bijvoorbeeld: waar kwamen die Duitsers eigenlijk vandaan en hoe wisten ze dat er een (vermeende) ontvoering speelde?
Werd Maude nu wel of niet zwanger van The Dude?
Hoe zat dat eigenlijk met die zwijgzame tiener?
En zo nog wat dingetjes. Maar begrijp me niet verkeerd: ik heb me prima vermaakt.
Montorsi
Die Duitsers waren vrienden van Bunny, die wisten enkel dat ze vertrokken was, die vermeende ontvoering hadden ze zelf bedacht. Maude zwanger of niet, weet je inderdaad niet, who cares ook. Die tiener had z'n huiswerk in die auto laten liggen, of het huiswerk was er tenminste beland, die had er verder niks mee te maken natuurlijk (tranen in m'n ogen bij die scene).
Eigenlijk 2 uur lang waterige oogjes, van het lachen. Die details, die dialogen, personages, situaties. Eigenlijk houdt nog steeds maar 1 ding me van die 5*, en dat is Donny (Buscemi), valt helaas totaal in het niet bij The Dude en Walter.
stfuympos
valt helaas totaal in het niet bij The Dude en Walter.
En maude is zwangerDat word op het einde verteld.
Courtes
Lijkt me inderdaad ook moeilijk opvallen met zon ( met opzet ) beperkte rol.
Montorsi
Laat ik het zo zeggen, Donny's personage heeft zijn functie als lulletje van een groep (zoals elke groep wel zo iemand heeft, zelfs als ze allemaal grote losers zijn), maar is iets te opvallend het voorzetje in bepaalde scenes.
wingstone
Heerlijke film. Wel te onderstrepen dat je ervan moet houden. Maar ik hou hier echt van, gister voor het eerst gezien en sloeg mezelf aan het eind voor me kop dat ik dit briljante stukje film niet eerder ben gaan kijken.
Ging helemaal stuk bij de scéne dat hij een houtje op de vloer vastspijkerde om dan via een stoel de deur te klemmen. Maar dat de deur via de andere kant openging. Zo simpel, maar toch zo verdomd briljant gevonden.
Filmi Corleone™
Vinokourov
That's just, like, your opinion.
Echt baas van RTL7 om deze film op 1e kerstdag uit te zenden
bunzing
Maarja dat is mijn mening en blijkbaar delen weinigen die
waarschijnlijk is je gevoel voor humor gewoon niet ontwikkeld..
misschien ben je meer een type voor de poep en pies grappen van andre van duin..
Ramon1989
waarschijnlijk is je gevoel voor humor gewoon niet ontwikkeld..
Mijn favo cabarete is herman finkers , en dat zijn toch over het algemeen niet echt poep en pies grappen ...?
Tis gewoon puur een kwestie van smaak maar om nou te zeggen dat dit een meesterwerk is ??? zoals sommige beweren dat gaat me toch iets te ver
Elineloves
Op het werk hadden ze 'The Big Lebowski' opgenomen, wat voor mij ideaal was om deze film nog eens te herzien in mijn vrije uurtjes. Het is tenslotte al jaren geleden dat ik 'm voor het laatst zag. Veel te lang geleden, bleek nu maar weer.
Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Steve Buscemi, David Huddleston, John Turturro en zelfs Tara Reid... Allemaal doen ze het meer dan goed. De dialogen zijn schitterend en van hoog niveau. Vooral Jeff Bridges heb ik altijd ondergewaardeerd gevonden, die vent heeft verdorie heel wat in zijn mars! Hij zet een rol neer die je niet snel zult vergeten.
Weinig structuur in de film, het lijkt alsof ze alle ideetjes uit de ideeënbus maar door elkaar verwerkt hebben om zo tot een wirwar aan verhaal te komen, maar dat vind ik persoonlijk niet erg. Het is een heerlijke, relaxte wegkijker.
Deze tragikomedie bevat alle ingrediënten die je nodig hebt voor een fijne filmervaring: veel humor, een dosis actie, een portie drama en hier en daar een vleugje spanning. Omhoog met een half punt!
orbit
- 12092 berichten
Dit is een meesterwerk! En ja, je gevoel voor humor laat je hier in de steek..
ExToR
Had deze film een tijd geleden nog gezien en onlangs herzien, ik vond het een aardige film, maar zeker niet zo goed dat hij in de top 250 hoort te staan. Het verhaal was niet veel bijzonders, de humor wat flauwtjes maar dat kan ik nog wel waarderen.
Het acteerwerk was prima, de koppen zo nu en dan maakten de film wel aardig compleet
Leuke film dus, maar niet veel meer dan een standaardkomedie waar er al zo veel van zijn.
Pete_033
Deze film is geweldig! En persoonlijk vind ik het een meesterwerk maar het is humor waarvan je moet houden. Het is niet de standaard ‘flauwe’ humor die we gewend zijn uit Amerika. Het is een soort van donkere humor over serieuze onderwerpen.
Jeff Bridges is geweldig als ‘The Dude’ maar John Goodman steelt de show. Die man is echt geweldig als oorlogsveteraan.
De scene op het einde waar hij het as uitstrooit uit de een of andere goedkope blik is echt geweldig. De scene aan het begin waar hij een medespeler bedreigt met een pistool. Of zijn joodse geloof. De film zit vol met geweldige scènes. De scene met de rat niet vergetend
Geweldig klein meesterwerk
goongumpa
Elke keer als je hem opnieuw kijkt, merk je andere dingen die grappig zijn. Toen ik 'm een keer of 6-7 gezien had, zag ik in dat eigenlijk elke nuance in het gedrag van de personages, vrijwel elk woord dat ze zeggen, elke"uhm. of "eh" die Dude uitspreekt eigenlijk, grappig is
. Het is echt onwijs goed geschreven en geacteerd. ook de duidelijke grappen blijven allemaal echt leuk.
Aazhyd
Ja, daar lijkt het wel op. Ze hadden gemakkelijk de film met een uur kunnen verlengen, als ze alle ideetjes wat meer hadden uitgewerkt. Maar ik weet niet of de film daar beter van was geworden.
Wel een paar prachtige typetjes hoor, die paarse bowler, John Goodman als lichtgeraakt zwart-wit denker, Bonny die uitblinkt in overbodige opmerkingen en doodgaat op het verkeerde moment. Die maffe Maude, ook erg leuk (vagina!). En The Dude zelf natuurlijk, sympathieke nietsnut die voortdurend doet alsof-ie alles onder controle heeft. Je zou hem een schop onder zijn kont willen verkopen.
Elineloves
True, had gekund, maar deze uitwerking is ook prima. Tenminste een beetje intrigerend, niet dat je op voorhand al weet wat je voorgeschoteld krijgt.
MJP10
Je hoort toch de hele tijd: shut the fuck op donny!!
Geniale eraan.
ImmortalTech
]Maud is uiteindelijk wel degelijk zwanger. Dat zegt de narrator aan het einde van de film. Iets van: "I'm glad to tell you there's another little Lebowski on his way."
Deze film wordt iedere keer dat je hem kijkt leuker. Subtiele grappen en geweldige gesprekken. Vooral om Walter ga ik helemaal stuk. "Am I the only one around here who gives a shit about the rules? Mark at zero!"
Montorsi

@ImmortalTech: Ah zou kunnen, afgelopen kerst heb ik het einde niet meer gezien geloof ik.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story