Genre: Komedie
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
stfuympos
Ik wel.. Ik heb smeergeld gekregen van MM om deze film een 5* te geven.
Brimmi
Well, that's just like, your opinion, man...
Dat stukje heb ik nog een paar keer herhaald nadat de film klaar was, geniaal
Rosicky
Van de week voor de zoveelste keer herkeken. Eigenlijk is alles wel perfect aan the Big Lebowski. Vooral John Goodman als Walter is legendarisch. Hoe hij - met name in de eerste helft van de film - om alles en om niets volledig uit zijn dak gaat is fenomenaal. Een van de beste rollen ooit gespeeld in de geschiedenis van altijd.
maxcomthrilla
Ik merk dat ik ook niet uitgeproken raak over deze film. Hoe vaak gebeurt het nou werkelijk dat een film een volledig nieuwe taal introduceert, namelijk het BigLebowskiaans! Tot gisteren wist ik maar zozo wat nihilisten precies voorstellen, dat bleken dus mensen te zijn voor wie het leven geen zin of doel heeft. Het is dan ook een misvatting om te denken dat je naar aanleiding van deze film te weten komt wat een daadwerkelijke nihilist behelst, aangezien de Gebroeders Coen de nihilisten portretteren met een Duits accent die de uitzondering op de regel blijken te zijn in hun vakgebied!
Een geniale film met stuk voor stuk briljante personages, dialogen en passende muziek! Bij mijn eerste kijkbeurt focuste ik mij teveel op het niet zo spannende ontvoeringsverhaal, inmiddels weet ik beter en laat ik mij op een relaxte wijze door de film heen geleiden. The Big Lebowski blijft maar groeien en groeien en groeien bij mij. Een verhoging naar 5* is absoluut op zijn plaats. Ik verkeer echter wel in dubio nu, vind ik Fargo of The Big Lebowski nou de beste film van de Gebroeders Coen? Een herziening van Fargo zal het binnenkort uit moeten wijzen.
deGVR
*In de hele film raakt de Dude geen bowlingbal aan.
Reageren op een comment uit 2002..... really?
Maar... Aan het begin, als de Dude zijn bowlingschoenen aandoet en een warming up gaat doen, dan haalt 'ie z'n bowlingbal uit z'n tas.
"Also, Dude, "Chinaman" is not the preferred nomenclature." (Dat stukje.)
Pirreke
Geniaal! Behoeft geen uitleg. Komt zonder twijfel vooraan in mijn Top-10.
joeri_filmfreak
woow deze scoort hoog voor een comedie, wat voor soort humor is dit ? waarmee kan je het vergelijken, ik ben mischien wel geintereseerd in deze titel
GuyB
Je kunt het met niets vergelijken, dat is het hem net. Zo vlug mogelijk bekijken.
=> al zie ik verdomd veel Pulp Fiction liefhebbers die dit ook helemaal te gek vinden.
joeri_filmfreak
aha, ik ben pulp fiction liefhebber
ik ga hem ook zoiezo binnenkort bekijken
goongumpa
Is het eigenlijk "sometimes you eat the bar, sometimes the bar eats you", of "sometimes you eat the bear" enz? Ik dacht altijd bar, imdb zegt bear.
GuyB
Als imdb even correct is in quotes dan in lengte van acteurs zou je beter geloven dat het "the bar" is. Ik denk zelf ook "bar" te hebben verstaan.
goongumpa, jij bent niet de enige die zich dit afvraagt:
andere theorie:
Soundbite:
PS: The Stranger says this to The Dude, they're at the bar of a bowling club.
goongumpa
Bedankt voor de info, kappeuter. Het zal wel een woordgrap zijn, m.b.t. het dialect van de cowboy. Eerst denkt de kijker dat het een reep is, maar een reep kan jou natuurlijk niet opeten. Dus dan besef je: aaah, hij spreekt "bear" dus uit als "bar".
In dat licht wel grappig als The Dude die quote herhaalt (laatste scene).
mr_erp
hey,
laats kwam in een andere film ook iets over the big lebowski.
Kan iemend me vertellen welke andere film dat is en wat er ook weer gezegd werd.
Ik kan het namelijk niet uitstaan dat ik er niet meer op kom
Iig alvast bedankt.
SnakeDoc
Maar is even kijken of we deze morgen een herkansing gunnen! Beetje ongelukkige tijd, maar wie weet!
The-Batman
Deze film is echt lachen.Het is zit goed in mekaar.
Heerlijk heb hier zo'n zin in!
Dan kun je hem wel beter effen pindakazen want de versie op TV zit vol met irritante reclameblokken en walgelijke aankondigen van RTL 7 programma's (zelfs tijdens de film, dus niet schrikken als je opeens die rotkoppen ziet van Barend & Barend).
Zapte net effen naar RTL 7 en gelijk zo'n kloten reclameblok (en dat al na 10 minuten)
Ben blij dat ik Film 1 heb en de meeste films pindakaas.
rambam3
ik was wel de verbanden op een gegeven moment helemaal kwijt... ik snapte er toen helemaal niks meer van.
Ik heb hem op dvd, dus ik ga morgen alles nog even rustig terugkijken.
Beloki
Ik vond The Big Lebowski geen echt slechte film. Daarvoor is het acteerwerk en het verhaal te goed. Alleen het is totaal niet mijn humor. De monologen vond ik eerder irritant dan grappig, Kwestie van smaak, maar ik geef hem
B.
eddyeddy
Vermakelijke film waar ik niet op het tapijt rolde van het lachen, maar zeker leuk om te zien.
crimedevil
B.
brabusRUS
Dude
Leuke plot, leuk uitgewerkt en goede acteer prestaties. Vooral John Goodman was hilarisch met zijn agressiebuien en zijn flashbacks naar Vietnam. Jeff Bridges vond ik ijzersterk acteren. Ik denk dat dit zijn beste film is. Hij laat hier echt zien wat hij in huis heeft.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story