• 9.377.372 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Rebel80 schreef:

"you fucking nihilist"

maar zij is meer van de scary movie humor denk ik

Jammer hoor, die negatieve reacties over en weer. Ten eerste is het natuurlijk niet zo dat we allemaal elkaar napraten en Linske de enige is die doorheeft wat een matige film dit is.

Maar vervolgens wordt Linske nog harder geridiculiseerd door de menigte hier. Ten eerste is het sowieso totaal overbodig omdat smaken nu eenmaal verschillen, zeker in een genre als komedie. Maar deze open deur achterwege gelaten is het behoorlijk algemeen bekend dat Coen films bij lange na niet unaniem geprezen worden. Ik hoor regelmatig juist negatieve reacties wat betreft Coen films van mensen met wie ik anders juist op dezelfde frequentie zit wat betreft films.

Ten slotte zijn ook de argumenten dat Linske a.Geen doorgewinterde filmfreak is en b.Een Scary Movie fanatici is, neergehaald na een blik op de top 10. Met Requiem for a Dream in de top 10 en daarnaast ook Superbad, een komedie die zeker in mijn top 10 beste komedies zou eindigen.

Kortzichtigheid alom dus.

avatar van Rebel80

Rebel80

hmm die opmerking was meer een quote uit de film

Wat ik ook niet snap, je vind dit een matige film maar toch geef je 4.5*?

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Ten eerste, Het ging mij dus niet om die quote maar de regel erna. Ten tweede, nee ik vind dit geen matige film. Beter lezen. Ik heb het hier over de visie van Linske. Ik vind dit een geweldige film.

avatar van Eraser2

Eraser2

The Big Lebowski

Om te beginnen wil ik zeggen dat dit meesterwerk zonder twijfel mijn favoriete film allertijden is en tevens voor mij het beste werk van mijn favoriete regisseurs-duo 'The Coen Brothers'.

Waarom?

Allereerst om de briljante personages en de humor die met het gezelschap gepaard gaat.
Want wat een geweldige karakters worden er neergezet met: Jeffrey Lebowksi, Walter Sobchak en Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos ( ). Geweldige acteerprestaties.
Ook leuk zijn de rollen van Tara Reid en de altijd geweldige Philip Seymour Hoffman.

Verder vind ik de film qua verhaal gewoon heel goed en hilarisch in elkaar steken. Al dat gedoe om een stom tapijt that really ties the room together.
Prachtige scénes ook bijvoorbeeld de geweldige droomscéne of de kennismaking met Jesus (eight-years old Dude).

Ik heb al jaren vreselijk veel plezier aan deze film en ik weet dat hij mij tot in de eeuwigheid zal blijven vermaken. Vandaar de dubbeldikendwarsverdiende 5 sterren en een notering op de eerste plaats in mijn top 10.

Vermeer

Vast omdat je 'm niet snapt.

• 1931 stemmen

Wat valt er aan te snappen dan?

Dat zegt genoeg.

Ik hoor regelmatig van mensen dat ze het verhaal, of beter gezegd: de verbandjes op een gegeven moment kwijt zijn.

Wat is het verband met Jacky Treehorn, Larry Sellers, Uli Kunkel, Karl Hungus, Maud, The Little Lebowski Achievers, The Stranger, Bunny, Knox Harrington, Da Fino, etc. etc.

Toegegeven, et is best lastig als je even niet oplet. Waarschijnlijk heeft Berrydrum een paar keer niet opgelet.

Hoe dan ook, ik sluit me bij al je woorden aan, Eraser. Deze film heeft vaker in mijn DVDspeler gezeten dan welke andere dan ook (hoewel LotR dichtbij komt) en hij is nog altijd even vermakend!

• 1931 stemmen

Het is dan wel een tijdje geleden dat ik deze film gezien heb, maar voor zover ik herinner was het geen filmpje dat moeilijk te volgen was al had je eventjes niet opgelet (er kunnen je verder wel dingen ontgaan, net zoals in elke andere film).

Ik kan het verder prima begrijpen dat hij het saai vond, je kan het immers gewoon niet grappig vinden. Viel voor mij ook vies tegen op humor-vlak.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

DonOswaldo schreef:

je kan het immers gewoon niet grappig vinden..

Als je "je" verandert in "ik" klinkt het een stuk plausibeler.

Er zijn tenslotte legio mensen die dit een geniale film vinden.

• 1931 stemmen

Als ik spreek voor iemand anders, zoals het hier ging over iemand die het saai noemde, ga ik niet de ik-vorm gebruiken Heeft verder ook niks te maken met plausibel klinken, het is gewoon ABN, enkel een term om in een soort men-vorm te spreken. Ligt eerder aan jouw interpretatie-vermogen dan.

avatar van judgepaddy

judgepaddy

Oh ja, sorry!

Mijn fout

Te vluchtig gelezen.

• 1931 stemmen

Niet erg, vond het al een wat vreemde reactie

Vermeer

Gelukkig, voordat dit een gekibbel op elkaar wordt.

Hoe dan ook, ik vind 0,5 een onrealistische beoordeling. Ook als je de film niet erg grappig (je zult dan wel één van de weinigen zijn: 107 in T250), is een 0,5 wel héél erg laag!

Als ik een film niet erg grappig vind, ik noem Land of the Lost als voorbeeld, dan vind ik dat dat niet gelijk een 0,5 verdient, daar zij wel hier en daar mooi is gemaakt, etc.

"Am I wrong? Am I wrong? Okay then. Your roll."

• 1931 stemmen

Ik snap wat je bedoelt, zo kan ik er uiteindelijk ook nog wel een voldoende aan kwijt al vind ik het niet bijster bijzonder. Maar dat is ook niet waar onze discussie over ging toch..?

Vermeer

Wel, om eerlijk te zijn. Ik bedoelde eigenlijk 'Berrydrum, jouw beoordeling is zo onrealistisch, je zult hem wel niet gesnapt hebben.' Toen kwam jou opmerking of er iets aan te snappen viel, waarna mij te binnen schoot dat er nog best wat mensen zijn die moeite hebben met het licht-complexe verhaal, dus ging ik dat toelichten. Waarna JudgePaddy zich ermee ging bemoeien, terwijl hij het even verkeerd begrepen had, waarna ik weer een opermking plaatste, waaruit eigenlijk bleek dat we elkaar allemaal verkeerd hebben begrepen... Snappie?

Kortom: We kunnen nu zelf wel een film maken, wat een gebeurtenis!

• 1931 stemmen

Ik claim de regisseurs-stoel!

avatar van FillumGek

FillumGek

Vijf jaar geleden gezien en toen vond ik hem middelmatig. Nu opnieuw een kans gegeven en ik vond hem nu al stukken leuker.

Waarschijnlijk omdat ik vijf jaar geleden nog een beginnend filmliefhebber was en ik nog niet alle stijlen kon waarderen. Zo verwachtte ik een soort slapstick komedie wat dit dus totaal niet is. In The Big Lebowski zijn het vooral de personages en conversaties die het geheel boeiend maken. Biggs als The Dude is echt geweldig. De manier waarop hij praat en beweegt, lekker relaxt en het enige wat hij wil is zijn tapijt terug, de rest interesseert hem geen moer. Goodman als Walter is bijna net zo geniaal. Hilarisch om te zien als hij weer een woede aanval krijgt en hij gekalmeert wordt door Dude en Donny. Buscemi was aardig, maar zijn rol en tekst waren ook niet ontzettend groot. Wel een erg goede acteur verder. Daarnaast nog leuke bijrolletjes van Hoffman, Reid, Turturro en Elliot.

Het verhaal vond ik de eerste keer ook wat ingewikkeld. Toen kon ik die dromen ook niet waarderen. Nu snap ik het geheel wat beter, al denk ik dat ik hier en daar nog wat over het hoofd heb gezien. Ik kan nog niet tussen iedereen een verband leggen. Wellicht bij een volgende kijkbeurt. Voor nu een opwaardering.

avatar van Justinw

Justinw

Het plot is totaal niet ingewikkeld en is puur gecreëert als achtergrond voor de geniale dialogen.

avatar van MJP10

MJP10

super film te nummer die je erbij hoort passen er egt goed bij en het Jezus stukje echt te gek helemaal door dat hoofd van donny als die ' Jezus' langs loopt

*4.5*

Vermeer

JustinW, waarschijnlijk vind jij dat, omdat jij de film waarschijnlijk, net als ik, vaker dan 20 keer hebt gezien. Waarschijnlijk zie je dan de ingewikkeldheid niet meer waar een 'beginneling' waarschijnlijk wel tegen aanloopt. Waarschijnlijk dan, hè

avatar van Justinw

Justinw

Dat zo een verklaring kunnen zijn bij veel films. Maar dat gaat bij mij hier niet op.

avatar van chevy93

chevy93

Eindelijk een Coen-film die ik echt goed vond!

avatar van snakevega

snakevega

Voor mij was dit een saaie film. Jammer, had hoge verwachtingen. 2 sterren.

avatar van fjutjumaja

fjutjumaja

Een van de weinige films die ik meerdere malen kan zien. In dit geval een keer of 15.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Nee, nou niet echt zitten lachen gieren brullen bij The Big Lebowski.

Het zal wel aan mijn stemming gelegen hebben, dit is namelijk echt een film waarvoor je in de stemming moet zijn. Een groot deel van de grappen kwam niet echt bij me aan en irriteerden me meer dan dat ze me vermaakten. Walter maakte me wel verschillende malen aan het lachen, elke keer weer met z'n Vietnam-oorlog.

Beetje het zelfde soort humor als The Hangover, maar daar kwam ik niet meer bij in de bios, maar dat zal denk ik ook wel aan mijn stemming gelegen hebben.

Er komen op zich wel grappige personages in de film voor maar na een tijdje werd het net allemaal een beetje té en begon ik me aan ze te irriteren. Ik had dan ook het idee dat er een beetje een dalende trend in de film zat. In het begin kwam er nog wel eens een luide lach naar boven maar naar het einde toe werd het af en toe een beetje saai. En dat is naar mijn weten niet echt de bedoeling van een komedie. Wie weet is hij de volgende keer wel veel leuker, ben benieuwd. Vooralsnog een magere 3 sterren.

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Linske schreef:

volgens mij loopt de helft hier elkaar na, en geven ze daarom ook maar een 5 xD..

ik vond er geen bal aan, en heb er ook niet om gelachen

Waaat?!!. Dit is een van de meest hilarische films aller tijden. Der zitten zooooveel grappige quotes in deze film. Jij snapt de essentie van humor wellicht niet...

Shut the fuck up, Donny!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Juist leuk, dit soort reacties van totale onwetenden.. die vermoeden dat er een conspiracy bestaat qua waardering

avatar van Anneniem

Anneniem

Nou, ik zit niet in zo'n conspiracy, maar ik vind dit gewoon echt de grappigste film die ik (ooit) gezien heb. Geweldige film, die personages, die dialogen, alles is gewoon grappig:)

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Tuurlijk zit je niet in zo'n conspiracy.. die bestaat namelijk helemaal niet

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Ik wel.. Ik heb smeergeld gekregen van MM om deze film een 5* te geven.