The Descent (2005)
Geregisseerd door: Neil Marshall
Met onder meer: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza en Alex Reid
Releasedatum: 2 februari 2006
Plot The Descent
"Scream your last breath."
Een groep jonge vrouwen met dezelfde hobby, namelijk speleologie, gaat op onderzoek uit in een diepe grot. Maar al gauw raken ze in de problemen en moeten alles in het werk stellen om weer levend uit de grot te geraken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Descent (MusicMeter)
Sarah Carter
Paul Carter
Jessica Carter
Crawler - Scar
otherfool
Superieure horrorfilm met mooie plaatjes, spanning alom en een voelbaar claustrofobische sfeer. Het gebrek aan enigzins betekenisvolle karakters (aan het eind kon ik nog steeds maar de helft van de namen op een gezicht plakken) stoorde niet en zelfs met het einde kon ik leven. Een topper in het genre en een zeer positieve verrassing.
4*.
newG
Idem, maar bij een horrorfilm vind ik dat zo erg niet, ik hoef ook niet te weten of mijn biefstuk op mijn bord ooit bella of samanta heeft genoemd
mikoz
Verhoogd naar 4,5* de film doet eigenlijk maar weinig onder voor de echte horrortoppers en de tijd zou uitblijken of dit ook een echt meesterwerk wordt/blijft.
Tarkus
Het duurde even eer het echt op gang komt, maar eens het gebeurt is de film wel best spannend en schrikwekkend.
Het gaat er in het laatste half uur van de film wel echt bloederig aan toe.
Maar wat het verongelukte dochtertje uit het begin van de film tussen de scenes in de grotten komt doen is me een raadsel.
Dat de moeder haar verongelukte man iets heeft gehad met een van de vriendinnen is duidelijk, en dat ze hier op een bloederige manier kan wraak nemen lijkt haar goed uit te komen.
Al bij al een goede film om eens goed bij te huiveren.
prometida
Jemig wat slecht, slechte beelden en veel te chaotisch.
helemaal mee eens. Ik vond het ook niet echt Horror. Alleen soms schrikmomenten door die enge witte mensjes met puntoortjes. Wat waren dat eigenlijk?
Slechte film hoor.
M.ike
mischien moet jij eens een operatie film bekijken misschien is dat wel echte Horror...
Doom
Regisseur Neil Marshal levert met The Descent een heerlijke horror af. Het plot is natuurlijk wel erg onorigineel, echter de claustrofobische chaotische uitwerking maakt alles goed. De donkere nauwe grotten zorgen voor een claustrofobische ervaring als kijker. De settings zijn goed en het kleurgebruik (door de fakkels van de dames) is prachtig. De chaotische cinematografie zorgt voor een benauwende claustrofobische sfeer. De sounds zijn bijpassend en de creeps die lang op zich laten wachten zijn het wachten meer dan waard.
Visueel gezien bevat The Descent een paar sterke hoogstandjes. Denk bijvoorbeeld aan het digitale camera shot waarbij de creep voor het eerst van dichtbij te zien is en de droom ontsnapping van Sarah. Hoewel het verhaal zich erg rustig opbouwt kun je als kijker al wel vanaf het begin genieten van de (soms) wat moeizame verhoudingen onderling tussen de dames en de twee onverwachte schrik momenten.
Het einde is niet een typisch horror einde. Er wordt namelijk met behulp van een droom scenario de draak gestoken met de (bij vele horror films) op mysterieuze wijze overlevende personages. Een machtig goed einde dus waarbij uiteindelijk niemand het overleeft. De acteerprestaties zijn verder zeer goed, zeker als je het vergelijkt met de gemiddelde horror film.
Kortom, The Descent is gewoon een ijzersterke chaotische claustrofobische horror film. Genieten.
android325
verhaal was wel goed, alleen een beetje te veel in donker gefilmd ( maar wat verwacht je in een grot ). persoonlijk hou ik daar niet zo van. net als jeepers creepers 2.
V
Het moment dat het kreng plots tussen de dames staat? Zo ja, ik schrok me de pleuris. Al shaggie draaiend wendde ik me tot het beeldscherm en slaakte zowaar een kreet (had ik echt niet verwacht). Gelukkig viel hoongelach mij ten deel.
3,5* voor een redelijke horror/thriller met een aantal sterke schrikmomenten.
Ook bij herziening schrok ik bij de desbetreffende scène. Nu echter omdat mijn vriendin het uitgilde en rare spastische bewegingen maakte.

Het blijft een sterke horror met een beklemmend, claustrofobisch sfeertje. Het geheel ziet er ook prachtig uit met die zaklampen en fakkels door de nauwe gangetjes. En nu vond ik het einde eigenlijk heel goed gekozen in tegenstelling tot de eerste keer dat ik hem zag. Tophorror. 4*
Doom
Bij de herziening van The Descent ben ik mij ook wederom twee keer kapot geschrokken. Dit is toch erg knap, niet veel films krijgen dat voor elkaar.
newG
Wow, mag je me even uitleggen waar de link ligt tussen deze film en jeepers creepers 2, want die zie ik in de verste verte niet
. Ga wel akkoord dat jeepers creepers 2 slecht was
Rianneke_Dan
Ben ook echt wel een paar keer geschrokken bij de herziening.
Maar ik snap ook de vergelijking niet van android325, JP is toch lang niet zo donker en sfeervol als The Descent.
Jeroenbk
Valt erg tegen. Verhaal had een stuk spannender gemaakt kunnen worden. Die monsters slaan ook nergens op. Bar slecht film. Geen aanrader.
The Soldier
Een van de beste Horror / Avontuur dat ik ooit heb gezien
je wordt gewoon meegesleept in deze film
Beeld je eens in je bent in een grot kan geen uitweg vinden en er zitten lelijke monsters achter je aan, het is pik donker en je hebt geen licht...
;suus*
Echt super leuke film,, ik vind het een mooi verhaal en soms dan schrik je echt erg
het laatste stuk vind ik trouwens echt heel vaag maar wel lekker bloederig
tekie
wow, goeie horror
en ben ook een paar keer geschrokken
ik vind het een goed gelukte film! ik vind het wel een aanrader, als je van horror houdt
lennartscholtus
Man. man wat een film...
Ik vond het een redelijk goeie film en hij was erg heftig. En inderdaad je voelt je zelf echt claustrofobisch in het begin dan.. maar daarna loopt het al gelijk in een vage horror met allemaal gekke mannetjes. Dat vond ik erg jammer want al dat bloed enzo was niet echt boeiend. Ik snap wel dat het een horror is maar het eerste deel was gewoon veel beter dat hadden ze gewoon uit moeten werken. En ja dat einde... WAT EEN SLECHT EINDE!!! Zonde echt zonde van de film maar toch verder een goeie film maar verwacht er niet te veel van!
deLeeuw
- 1944 stemmen
Goede film!
Ikzelf hou niet echt van horror, maar ik moet zeggen dat ik deze film wel een paar keer wil zien.
De eerste helft gaat over een heel normaal leven van 6 meisjes, waarna, in de 2e helft, deze omslaat in schrikmomenten waar je een hartaanval van kan krijgen!
Bloederig bloederig!
En ook goed dat IN het vluchten voor de creepie monsters, nog een verhaal zit over het meisje dat nou niet echt de beste vriendin is. Omdat ze haar vriendin haast vermoorde, haar hierna nog levend achterliet en erna over liegt
Maar gelukkig krijgt ze op haar eind haar verdiende loon
(Tip: Kijk deze ´s avonds in het donker en doe de volume knop wat hoger
Een 4,5!
p.s: Owjah! Over het einde.. Nee, in het leven is er ook niet altijd een ´happy end´
dragonmage
Deze film heeft me echt de stuipen op het hard gejaagd.
op het begin vond ik er niks aan maar na 20 minuten werd die echt spannend.
Ik heb hem 's avonds gekeken op m'n kamer alle gordijnen dicht en m'n volume hard aangezet nou dan schrik je je de kleren
daarom krijgt deze film een 5 van mij

Vinco
Echt een verschrikelijke goeie horror die ik toch wel ervaar als redelijk heftig(wat ik bij zo ie zo bij weinig horrors heb)
Er hangt een heerlijk gruwelijke sfeer in die grotten en tjah dat loopt uit op dingen wat je de stuipen op het lijf jaagt!
Een dikke aanrader!
5sterren
Halcyon
Gisteren in het kader van "Halloween Night" herzien en behoorlijk teleurgesteld eerlijk gezegd. Bij een tweede kijkbeurt vallen zoveel zaken op die eigenlijk niet door de beugel kunnen.
Om te beginnen de cgi-effecten, die zijn heel de film door van schrale kwaliteit hetgeen het cachet van de film in z'n geheel naar omlaag haalt. Visueel dus erg matig en ook de bluescreen-scènes zijn met momenten té duidelijk "gecomputeriseerd".
Tweede punt van kritiek zijn de personages. Allemaal vrouwen die staan te acteren als een pot confituur die al 3 jaar over datum is, de ene al rotter dan de andere. Geen inhoud en geen présence, een leuk snoetje is al wat overblijft.
Ook het ontwerp van de "grotbewoner", op zich nog leuk gevonden, maar teveel door cgi bepaald en ook verdacht veel gelijkend op een of ander creatuurtje uit The Lord Of The Rings, zet nu en dan een domper op de feestvreugde. Akelig is het nog wel, maar op een gegeven moment geloof je het allemaal niet meer.
Het claustrofobisch sfeertje blijft echter nog steeds erg sterk aanwezig en ook de schrikeffecten, mooi georkestreerd door efficiënte geluidseffecten, staan bij een tweede kijkbeurt als een huis. Spijtig dat dit zowat het enige is dat de film boeiend houdt tot het einde. Een beetje jaren '80 special effects-technicus had van dit aanvankelijk goede concept een beest van een film kunnen maken. Jammer maar helaas. Het is dan ook onbegrijpelijk dat tegenwoordig te vaak de kaart wordt getrokken van de computer en dat de technieken uit de "Golden Years of Gore", ondanks dat ze in het verleden meermaals hun succes bewezen hebben, veel te weinig aangewend worden in dit soort producties.
Dan rest mij in feite nog maar één ding te zeggen: Leve latex en siroop!
dutchtuga
Leve latex en siroop!
Hell Yeah!
Deze film moet ik trouwens ook eens snel herzien. Eerste keer een flinke indruk achtergelaten.
BoordAppel
De monsters door middel van CGI gemaakt, weet je dat zeker? Kan het me haast niet voorstellen.
Halcyon
Nee, niet helemaal. Maar bepaalde delen zijn ongetwijfeld bewerkt met cgi, kijk naar hun bewegingen... Er klopt in ieder geval iets niet.
edit: En als ik me vergis, dan doet dat niks af van het feit dat de look van de film te "digitaal" is naar mijn zin.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Monsters werden gewoon door echte acteurs gespeeld!
Halcyon
Ja, dat weet ik ook wel. Heb de "making of" gezien. Maar ik heb het gewoon over digitale retouches op hoe die monsters bewegen. Ook de look van het bloed en de vleermuizen in het begin... Teveel (slechte) cgi gewoonweg.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
CGI vond ik wel aardig...erg interessante making-of trouwens.
car-men
spannende thriller. wel veel donker, maar is erg leuk om te zien. Vond het wel lastig om te volgen welke vriendin nu boos is op op welke andere vriendin... verder vind ik de wezens wel redelijk goed. Ze bewegen zich wel iets te snel voort...

The Descent: Part 2
2009