

Genre: Drama / Avontuur
Speelduur: 138 minuten
Oorsprong:
Verenigd Koninkrijk / Italië
Geregisseerd door: Bernardo Bertolucci
Met onder meer: Debra Winger, John Malkovich en Campbell Scott
IMDb beoordeling:
6,8 (13.286)
Gesproken taal: Arabisch, Engels en Frans
Releasedatum: 30 november 1990
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
-
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro!Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot The Sheltering Sky
"A woman's dangerous and erotic journey..."
Het echtpaar Moresby gaat op een tocht door de Marokkaanse woestijn op zoek naar de waarheid over zichzelf, hierbij het hoofd biedend aan lichamelijke en geestelijke ineenstorting. Terwijl ze hopen op een opwindend avontuur, ondergaan ze een beproeving over hun bezeten en onderdrukte wederzijdse verhoudingen.
Externe links
Acteurs en actrices
Kit
Port
Tunner
Mrs. Lyle
Eric Lyle
Belqassim
Mahrnia
Captain Broussard
Abdelkader
French Immigration Officer
Video's en trailers
Reviews & comments

AC1
-
- 5754 berichten
- 895 stemmen
De oude schrijver zelf van The Sheltering Sky, die op afstand, alleen en zwijgend in het café zit.
Buiten dat het de schrijver is en dat hij een veelzeggende vraag stelt aan Deborah Winger kan ik er eigenlijk niet anders over zeggen.
@mister blonde: Ik weet echt niet wat je bedoelt met gedragingen en waarom je ze ongeloofwaardig vindt. We zien dit blijkbaar heel anders.

mister blonde
-
- 12264 berichten
- 5182 stemmen
Niet zo lastig toch? Ik geloof de manier waarop het stel Campbell op sleeptouw heeft genomen niet. Het voelt als een bedachte zet om hun stuk lopende huwelijk onder druk te zetten. Bijvoorbeeld. En zo zit de film vol bedachte keuzes voortkomend uit menselijk gedrag = gedragingen. Zoals ik al schreef heeft de film echt mooie scènes, maar het geloof dat zoiets ooit al ergens eens heeft plaatsgevonden of zou kunnen vinden ontbreekt bij mij.

ThomasVV
-
- 1078 berichten
- 469 stemmen
Zoals ik al schreef heeft de film echt mooie scènes, maar het geloof dat zoiets ooit al ergens eens heeft plaatsgevonden of zou kunnen vinden ontbreekt bij mij.
Toch wel: teminste in het hoofd van de auteur, zou Harry Mulisch bijvoorbeeld hebben geantwoord...

mister blonde
-
- 12264 berichten
- 5182 stemmen
Dat is dan ook mijn hele punt. Het is duidelijk een verzinsel. Ik wil niet de hele film kunnen merken dat dit bedacht is. Maar wie bedoel je met auteur? Peploe, Bertolucci, Bowles? Ik sluit namelijk helemaal niet uit dat het in het boek wel werkt.

AC1
-
- 5754 berichten
- 895 stemmen
Je bedoelt waarschijnlijk dat het plot te geforceerd en te gefabriceerd is? Ik heb het in ieder geval in deze film niet ervaren als een storend element. Heb ik wel met Harry Potter films.

mister blonde
-
- 12264 berichten
- 5182 stemmen
Zo ongeveer ja, hoop dat dat inderdaad nu wel duidelijk is na een poging of 5 dat punt te maken. Met Harry Potter heb ik dat minder dan hier. Sowieso heb ik dat bij fantasy helemaal niet per definitie (waarbij ik HP niet het beste voorbeeld vind om dat punt te maken).

ThomasVV
-
- 1078 berichten
- 469 stemmen
Voor mij is het net de "fabricatie" van een roman of film die hem de moeite waard maakt, mister blonde! Zowel stylistisch als inhoudelijk!

mister blonde
-
- 12264 berichten
- 5182 stemmen
Wat bedoel je 'de fabricatie'? Natuurlijk is het de moeite waard om te zien wat de fabricatie oplevert, maar dat betekent toch niet dat de fabricatie per definitie de moeite waard is? En in de zin dat ik bereid ben dat woord van AC1 over te nemen is dat niet neutraal bedoeld. Een film hoort niet gefabriceerd aan te voelen. Stilistisch is dit de moeite waard, inhoudelijk w.m.b. niet. Ik kan in nog wel 18 posts dat gevoel proberen uit te leggen, maar mijn punt is wel duidelijk toch?

AC1
-
- 5754 berichten
- 895 stemmen
Het gevoel dat jij probeert te omschrijven herken ik vooral als ik denk aan Harry Potter films, dus is het voor mij alleen maar logisch dat ik het vermeld. Voor mij zijn ze het ultieme voorbeeld van het 'geforceerde plot'. Het is door Harry Potter dat ik enigszins begrijp wat jij bedoelt.

mister blonde
-
- 12264 berichten
- 5182 stemmen
Maar is dat alleen omdat het fantasie is of zit er meer achter?

AC1
-
- 5754 berichten
- 895 stemmen
Elke nieuwe scène in Harry Potter is een excuus om nog maar eens toverkunstjes of SFX te laten zien en daarom voelen de verhaallijnen zo artificieel aan. Harry Potter kan niemand ontmoeten of gewoon eens naar toilet gaan zonder hocus pocus. Ik denk niet dat het met Fantasy te maken heeft want ik heb dit niet met Games Of Thrones. En met de eerste Star Wars film kreeg ik sterk de indruk dat alles heel spontaan en toevallig gebeurde. Het gebeurde wel maar het hoefde allemaal zo niet. Spielberg's A.I. vind ik dan wel weer behoorlijk artificieel. ( )
Ik denk dat ik het hier (The Sheltering Sky) niet zo ondervind omdat er vaak gewoon wordt geluld zonder dat ik het gevoel krijg dat het dringend ergens naartoe moet gaan.

ThomasVV
-
- 1078 berichten
- 469 stemmen
Ik denk dat ik het hier (The Sheltering Sky) niet zo ondervind omdat er vaak gewoon wordt geluld zonder dat ik het gevoel krijg dat het dringend ergens naartoe moet gaan.
Met andere woorden: het gaat om een boekverfilming waarbij het er eens niet vingerdik bovenop ligt dat de filmmaker hapklaar een roman moest inblikken... Voor mij een zeldzame kwaliteit!

gauke
-
- 9852 berichten
- 13069 stemmen
Een sobere maar complexe roadfilm over een Amerikaans intellectueel echtpaar dat in de war was en, eind jaren veertig, in de afgelegen gebieden van Noord Afrika op zoek naar zichzelf. Het verhaal was vervuld van wanhoop (als kijker voelde ik de tragiek) en de camera leek het paar te volgen met bijna verwijtende blikken. De mystieke en exotische sfeer van de Arabische cultuur werd goed weergegeven, er werd goed geacteerd en vooral visueel was de film ijzersterk.

Mochizuki Rokuro
-
- 18911 berichten
- 13969 stemmen
...en vergeet niet: vooral ongelofelijk mooie muziek!

93.9
-
- 3122 berichten
- 4193 stemmen
Langdradige film dat vooral op het einde in een doodsaaie zandbak afspeeld.
Weing zeggende film met matige dialogen. Wel leuke actrice.

AC1
-
- 5754 berichten
- 895 stemmen
Ik vond het wel de mooiste zandbak dat ik ooit heb gezien. Maar alles daarvoor en ook de scène erna zeiden mij wel degelijk iets. De dialogen waren best wel intelligent en zeker niet "matig".

Tijgertje10
-
- 4 berichten
- 9 stemmen
Naar het boek van Paul Bowles, Amerikaanse schrijver die het grootste deel van zijn leven in Tanger, Marokko, woonde, één van de mooiste films aller tijden, geregisseerd door Bernardo Bertolucci, zijn cameraman Vittorio Storaro heeft fantastische beelden gedraaid in Marokko, de Sahara en Mali. De begingeneriek van de film geeft reeds de kwaliteit aan waarmee deze film werd geregisseerd, daarna volgt de scene in de haven van Tanger: wij zijn geen toeristen, maar reizigers zeggen Port en Kit. Alhoewel de film traag op gang komt en sommige sexscenes er eigenlijk niet bij passen, is het beeld alleen voldoende om je adem te stokken. Het is duidelijk dat deze film een fortuin heeft gekost, alleen al omdat hij op verschillende plaatsen in Noord-Afrika is gedraaid en dit met de grootste zorg. Je moet de film verschillende keren gezien hebben om hem goed te begrijpen. De schrijver Paul Bowles komt in het begin en op het einde van de film in beeld. De muziek van Ryuichi Sakamoto is prachtig, door deze film heb ik zijn oeuvre leren kennen, een meester pianist, mogelijk de beste ter wereld. Als je ooit Marokko hebt doorkruist, zul je veel plaatsen en gebruiken in deze uitzonderlijk mooie film herkennen. Ik raad iedereen aan deze film verschillende keren te bekijken en vooral naar de details te kijken. Amina Annabi speelt ook een schitterende rol in Mahrnia's tent, ooit won deze zangeres voor Frankrijk bijna het Euro-visiesongfestival. Nu laat ze hier haar mooie borsten zien. Kijken dus

blurp194
-
- 3991 berichten
- 3271 stemmen
Van de verwarring in de scherpte. Van de herrie naar de stilte. Van de rommel naar de zekerheid.
Wellicht de mooiste film die ik tot zover gezien heb. En dat is dan inclusief het wat onbevredigend aanvoelende eerste deel waarin we de hoofdpersonen leren kennen, met al hun beperkingen, nare karaktertrekken en al. Tot dan de wending komt, want dan verandert er ook iets aan de film - veel meer abstract, beschouwend en zonder oordeel liefdevol waarnemend - en dat op een van de mooiste plekken die je daarvoor uit had kunnen zoeken. Niet per ongeluk natuurlijk.
Waarbij het tweede deel niet zonde het eerste kan bestaan natuurlijk, want het is vooral het contrast wat het tot iets interessants maakt - in het beeld, maar ook in het gedrag van de mensen, het gebrek van dialoog en het verrassende gebrek aan het onbegrip, elkaar niet willen begrijpen en elkaar niet willen aanvoelen van de personen in de eerste helft. Maar toch geeft het ook aanleiding tot een interessante vraag - als het vertrek van het grootste deel van de cast, en het vrijwel niet meer in de traditionele zin 'acteren' van de hoofdrol, de film zo voelbaar beter maakt in de tweede helft. Geeft dat niet aanleiding om iets te denken in de richting dat films veel beter zouden zijn als er minder geacteerd werd - en dan bedoel ik, meer mensen in beeld die niet spelen maar zijn, misschien nog met wat uitzondering voor de 'echt' goede acteurs. Misschien moet ik die gedachte even rustig laten bezinken, maar het lijkt er nu even op alsof ik daarmee heel simpelweg een samenvatting geef van de films die me buitengewoon goed bevallen...
Buiten die mijmering is er zeker nog wel iets aan de hand in deze film. De cinematografie wordt dan wel een handje geholpen door de exotische en vooral ook erg, erg mooie woestijn en de onherbergzame dorpjes daarin, maar er is toch op zeker ook wel iemand aan het werk die daar het uiterste uit weet te krijgen. En even geniaal natuurlijk Ryuichi Sakamoto. Heeft toch wel een weekje of wat geduurd voordat ik dit muziekje niet meer te pas en te onpas in mijn hoofd had, het wilde er gewoon niet meer uit. En misschien ga ik het boek ook nog eens opzoeken.

Zuster Stein
-
- 227 berichten
- 12 stemmen
wij zijn geen toeristen, maar reizigers zeggen Port en Kit.
Neuh, Kit zegt dat Port een reiziger is, (Turner een toerist) en zij zelf half om half. Wel essentieel voor de film. Port stort zich onnadenkend in het leven en verdrinkt, Turner blijft veilig aan de kant, en zij doet 'ervaringen' op en overleeft ook.
Mevrouw Lyle (toeristengidsschrijfster) staat voor de regelzuchtige en bedillerige maatschappij, en haar zoon Eric Lyle voor het 'klootjesvolk' dat zich aldus laat regelen en zo afhankelijk en gek gemaakt wordt.
Prachtige beelden en dito muziek. Wel irritant is de zogenaamde wijze schrijver die in het begin en aan het eind zijn 'wijsheid' ostentatief kwijt moet.

frans123
-
- 3365 berichten
- 859 stemmen
Een sobere maar complexe roadfilm over een Amerikaans intellectueel echtpaar dat in de war was en, eind jaren veertig, in de afgelegen gebieden van Noord Afrika op zoek naar zichzelf. Het verhaal was vervuld van wanhoop (als kijker voelde ik de tragiek) en de camera leek het paar te volgen met bijna verwijtende blikken. De mystieke en exotische sfeer van de Arabische cultuur werd goed weergegeven, er werd goed geacteerd en vooral visueel was de film ijzersterk.
Gauke, een zinnig inhoudelijk commentaar op de film, itt het gewauwel hierboven van Blonde en nog een MM-er, die voor het gemak Harry Potter erbij halen...tja.

frans123
-
- 3365 berichten
- 859 stemmen
Tja...het thema verdwaald in het leven dus ook i je zelf. Een westerse ziekte. In Afrika of Azië wordt die vraag niet gesteld, het is luxe. Ik heb vele van dit soort films gezien, over een man , een vrouw alleen, of een stel. Er lopen meer mensen bij de psychiater in pakweg Boston dan in heel Afrika en Azië bij elkaar. In het Westen zijn wij sterk in de "zijns "vraag, en vinden er geen antwoord op., erger nog menigeen gaat er aan onder door. Hoe meer men succesvol is in het leven hoe prangend de vraag. Zo ook bij Kit en Port. Hij succesvol componist en zij schrijfster....en potverdomme we zijn 'niet gelukkig". Het eerste deel van de film is niet boeiend , veel geklets, wat de verwarring zelfs groter maakt Zelfs tijden het vrijen in de woestijn, kletsen we maar door We praten alles kapot. Het tweede deel is indrukwekkend Hier komt Bertolucci tot volle glorie, met adembenemende beelden van de woestijn , nederzettingen en steden. Is het "mooi wat je ziet? Nee, natuurlijk niet, de woestijn is indrukwekkend maar niet mooi. Azië is mooi , Zuid Amerika is mooi....Hongarije.. De twee delen steken schril tegen elkaar af Bij het eerste deel van de film moet je jezelf wakker houden, bij het tweede zit je op het puntje van je stoel.
Hier boven staat wat kritiek op de rol van Malkovich, ten onrechte en onzin, net of hij zelf bepaalt hoe de rol van Port in te vullen Dat zal de regisseur toch wel invullen ? Ja, hij is zeer aanwezig, al blijft hij een personage uit een roman. Hij komt niet tot leven. Debra Winger is in de film verloren. Ze overtuigt niet Alhoewel te jong, had ik voor een type als Nathalie Portman gekozen. Een vrouw die wat neer weet te zetten, die overtuigt dat haar man zegt dat "ze de enige reden voor hem is om te leven." Is de film een klapper zoals Novocento?? Neen. Dat niveau haalt de film nergens en is het verhaal ook te mager voor. ik heb best wel door gezapt en niks gemist Een 2 vanwege het eerste deel ( oninteressant) , een 4 voor het tweede deel...dus 3*

AC1
-
- 5754 berichten
- 895 stemmen
The Sheltering Sky kent de mooiste start van een film dat ik ken (de aankomst in Afrika met de tragische akkoorden van Sakamoto) en het mooiste einde (Are you lost?).
Nou ja, mooiste, ze zitten toch in de top 3.
Een halfje sterretje erbij dan maar.

Tijgertjexx
-
- 20 berichten
- 8 stemmen
Eén van de beste film ooit, Bernardo bertolucci was de regisseur en Vittorio storaro de cameraman, prachtige beelden, het is een zeer dure film geworden maar het resultaat mag er zijn, gewoon TOP. De acteurs eveneens, stuk voor stuk, ik raad iedereen aan die in Marokko en de Sahara is geweest om deze buitengewoon prachtige film te zien, "wij zijn reizigers, geen toeristen, een toerist denkt al om naar huis te gaan als hij nog maar net is aangekomen,terwijl een reiziger mogelijk helemaal niet terugkomt", naar het wereldbefaamde boek van Paul Bowles, die op het einde van de film zelf slimme woorden zegt.....
Spijtig dat velen de moeite niet doen om de film verschillende keren te zien...dit bewijst ook hoe oppervlakkig de toeschouwers zijn ....

Tijgertjexx
-
- 20 berichten
- 8 stemmen
Gauke, een zinnig inhoudelijk commentaar op de film, itt het gewauwel hierboven van Blonde en nog een MM-er, die voor het gemak Harry Potter erbij halen...tja.
Sober is de film niet: het heeft miljoenen gekost om alles zo getrouw mogelijk te maken, de tram in Tanger, de oude Mercedes, in verschillende landen gefilmd en kosten noch moeite gespaard.....het is een meesterwerk van Bernardo bertolucci en Vittorio Storaro (cameraman)

Tijgertjexx
-
- 20 berichten
- 8 stemmen
Neuh, Kit zegt dat Port een reiziger is, (Turner een toerist) en zij zelf half om half. Wel essentieel voor de film. Port stort zich onnadenkend in het leven en verdrinkt, Turner blijft veilig aan de kant, en zij doet 'ervaringen' op en overleeft ook.
Mevrouw Lyle (toeristengidsschrijfster) staat voor de regelzuchtige en bedillerige maatschappij, en haar zoon Eric Lyle voor het 'klootjesvolk' dat zich aldus laat regelen en zo afhankelijk en gek gemaakt wordt.
Prachtige beelden en dito muziek. Wel irritant is de zogenaamde wijze schrijver die in het begin en aan het eind zijn 'wijsheid' ostentatief kwijt moet.
Dat de schrijver van het boek: Paul Bowles commentaar geeft op het begin en op het einde wijze woorden spreekt is juist prachtig en helemaal dik in orde. Blijkbaar ken je Paul Bowles niet, woonde jarenlang in Tanger en zeer wijs man.

Tijgertjexx
-
- 20 berichten
- 8 stemmen
...en vergeet niet: vooral ongelofelijk mooie muziek!
Inderdaad, in heb al jaren de dvd geschreven door niet minder dan de japanse legende: Ryuichi sakamoto....zelf ooit acteur geweest samen met David Bowie in
en ook de mooie Rai muziek ontbreekt niet....en :je chante

Tijgertjexx
-
- 20 berichten
- 8 stemmen
Langdradige film dat vooral op het einde in een doodsaaie zandbak afspeeld.
Weing zeggende film met matige dialogen. Wel leuke actrice.
Een meesterwerk, maar je begrijpt de film niet, en de beelden zijn prachtig.

Tijgertjexx
-
- 20 berichten
- 8 stemmen
De allermooiste film die ik al minstens 50 keer heb gezien, ik heb hem op verschillende dragers en versies

frans123
-
- 3365 berichten
- 859 stemmen
Een meesterwerk, maar je begrijpt de film niet, en de beelden zijn prachtig.
Hahah teigetje, je midden in de nacht druk maken over andermans mening...lol

Het laatste nieuws

'Breaking Bad'-acteur Bryan Cranston (67) stopt met acteren, Uitgever ontkracht hardnekkige geruchten rondom Mel Gibson | MovieMeter Recap

Amy Schumer zou eigenlijk hoofdrol spelen in 'Barbie', maar stopte omdat het originele script niet 'feministisch en cool' aanvoelde

'The Big Bang Theory'-ster Kaley Cuoco wil geen seksscènes meer doen: "Ik laat het liever iemand anders doen"

De tien best beoordeelde films van de jarige Johnny Depp (60)
Bekijk ook

Novecento
Drama / Historisch, 1976
375 reacties

The Remains of the Day
Drama / Romantiek, 1993
112 reacties

Of Mice and Men
Drama, 1992
43 reacties

A Zed & Two Noughts
Drama, 1985
17 reacties

The Way
Drama, 2010
100 reacties

The Last Emperor
Drama / Historisch, 1987
109 reacties
Gerelateerde tags
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.