Hwal (2005)
Met onder meer: Han Yeo-reum, Seong-hwang Jeon en Seo Ji-seok
Gesproken taal: Koreaans
Releasedatum: 15 december 2005
Plot Hwal
"A girl who thought the sea was the whole world, became the whole world to an old man."
Op een boot, midden op zee, leven een 60-jarige man en een 16-jarig meisje. Hij houdt haar verborgen voor de bewoonde wereld en is van plan met haar in het huwelijk te treden als ze 17 wordt. De vissers die nu en dan hun hobby uitoefenen op de boot mogen het meisje nauwelijks benaderen, want de man waakt angstvallig over haar veiligheid en haalt zijn boog tevoorschijn zodra iemand met haar in contact tracht te komen. Wanneer een jonge visser die de boot bezoekt het hart van het meisje weet te raken, is dat niet naar de zin van de oude man, die zijn kansen om met haar te huwen teniet ziet gaan.
Young Girl
Man 2
Man 3
Fisherman
Hoodwinker
Ik kijk echt uit naar deze laatste van Ki-Duc, zeker na deze lovende kritiek, in Humo was de kritiek heel wat minder, Stockman vond het de minste van Ki-Duc
't Is echt jammer dat er nog mensen afgaan op de filmrecensies in Humo. Geloof dat de twee enige films die 4* (de volle pot) kregen momenteel King Kong en Corpse Bride zijn. Go figure
Aziatische (arthouse) films zijn echt niet aan die mensen besteed, of het moet al stevig gehyped zijn/prijzen gewonnen hebben op "serieuze" festivals.
bebdn
K' weet het t'is ne moeilijk mens
maar dat ie tegen Aziatische films is kan ik moeilijk geloven, Bin Jip, Samaritan girl en Spring, summer... kregen drie sterren.
Ook 2046 4* en Fa Yeung nin wa 3* van Kar Way Wong vielen in zijn smaak.
donnie darko
het is niet eens waar wat je zegt, maar oke. Ik snap je punt wel, maar king kong kreeg niet de volle pot, hij kreeg er 3, en corpse bride verdient die 4* in mijn ogen, dus ik vertrouw veel meer op hem, als op de morgen bv.(die hebben wij hier thuis ook) die bijna alles wat enigszins goed is al 4* van de 5* geeft. Dat vind ik pas zinloos.
donnie darko
heeft hij deze ooit besproken, stockman, ik zie het nergens op the wild site staan. Welke titel had de film dan?
K' weet het t'is ne moeilijk mens
Ook 2046 4* en Fa Yeung nin wa 3* van Kar Way Wong vielen in zijn smaak.
dat is eigenlijk ook wel niet waar wat je zegt, ik ben even gaan kijken en bin-jip kreeg 3*, zoals je zegt, maar bom..bom maar 2* en samaritan girl maar 1*.
bebdn
Sorry hoor, ik zeg dat hier maar uit mijn hoofd
Hwal kreeg geen goeie kritiek naar aanleiding van één of ander festival.
Recensie's kunnen alleen een indicatie geven, beter zelf kijken en (ver)oordelen.
Ramon K
Ik kom op een krappe 3* uit. De gebruikte muziek is prachtig, visueel ziet 't er allemaal weer mooi uit, maar uiteindelijk deed de film me emotioneel te weinig. Dat komt omdat de personages nooit geloofwaardig worden, hun gedragingen voor mij geen enkele logica bevatten (ook het plot neemt vreemde wendingen) en omdat de zwijgzaamheid van de personages in deze Ki-duk geforceerd overkomt en de communicatie tussen personages juist bemoeilijkt. Best aardig dus, maar geen hoogvlieger.
Ik hou het ook op 3, niet om Ramon's redenen, maar omdat het meer op het scenario van een kortfilmpje lijkt.
Het is absoluut mooi, maar in zijn totaliteit te karig voor een volledige speelfilm.
donnie darko
Vandaag heb ik hem in de krant zien staan. Allee, reclame maar dat wilt toch zeggen dat Kim inderdaad wat populairder begint te worden. Ik hoop dat hij speelt in onze bioscoop maar ik betwijfel het.
donnie darko
Ondertussen ook 0* gekregen in de HUMO. Ze vinden hem niet slecht, maar iets teveel van hetzelfde.
Verdreven naar de kleine lettertjes inderdaad. Opmerking getuigt ook weer van belabberde filmkennis, maar ach. Verwacht al lang niks anders meer van die kerels. Laat ze maar rustig Munich hypen.
BoordAppel
Een blad dat een film niet slecht vind en vervolgens een 0 geeft kan je toch moeilijk serieus nemen?
Bij Humo zijn sterren een soort bonus. Alleen films die ze echt aanraden krijgen sterren.
Geniet maar. Ga je mij niet wijsmaken dat Hwal daar nergens in thuishoort.
Freud
Deze film is een droom
. Zo mooi, zo rustig, een verademing om te zien. Net als in een droom kabbelt het maar wat voort, je kan er allerlei symboliek en betekenis in zoeken of je kan er gewoon van genieten en na anderhalf uur verbaasd wakker worden en er het jouwe van denken.
De film is zeker niet perfect, sommige elementen zijn kliché, niet alles werkt even goed, maar dat kan me deze keer echt niet schelen. Ik weet dat er een verhaaltje in zat, niet zo'n erg goed verhaaltje nuchter bekeken, maar daar heb ik tijdens het kijken niet veel van opgemerkt: meer nog dan de andere Ki-Duk films is dit er een van indrukken, van dromerige muziek, van kabbelend water, van 4.5 sterren.
sn@ke
- 2077 berichten
Heb nochtans sympathie gekregen voor hen gekregen en hun mening is vaak gewoon die van mij geworden , nogal uitvergroot in extremen ... Ze zijn juist niet zo voorspelbaar en weten een leuke vorm van humor en bijtende spot in hun recensies te stoppen , voor de film en voor hen .... Best een verademing om niet die " pff hollywood - blockbuster = artistieke garbage " ( bv jij onderhond
) houding te zien. Het siert hen ook dat ze eens tegen de schenen van " aziatische filosofische film = artistieke pracht " durven te schoppen ( bv zoals die van jou Onderhond
, nu we toch in veralgemeningen van meningen van mensen bezig zijn .... ).Dat ze corpse bride en King Kong artistiek bewierroken had waarschijnlijk zijn redenen ....
PS : ik heb helemaal niets tegen Aziatische cinema , gaat vaak veel dieper dan die van Hollywood natuurlijk
Linn
Wat een prachtige film weer. Het lijkt alsof Ki-duk alleen maar mooie films kan maken.. Hij heeft mij iig wel overtuigt nu. Prachtige film met prachtige beelden Ik vond alleen het instrument van de oude man wat raar, want ik geloof niet dat daar nu echte muziek vandaan komt. Alweer een dikke 5* en ik kijk alweer uit naar Ki-duks nieuwe film
Hattori
Mooie dromerige film die het echter nog lange na niet haalt bij bijvoorbeeld Spring, Summer, Fall vanwege de bizarre plotwendingen en de emotionele distantie met de personages (dat had ik bij Spring nl niet).
Schitterende beelden en dito muziek. Dat dan weer wel.
Mooie film.
De symboliek ligt er wel erg dik bovenop in deze Kim Ki-duk.
Wat kleiner opgezet dan zijn 2 voorgaande films, maar het draaien op de boot zal een hels karwei geweest zijn vermoed ik (zeeziek....?).
De bijrollen vind ik matig, met name die vissers die schrikken tonen een sterk staaltje overacting.
Martin Van K
Alweer een heel sfeervolle en emotierijke film van Kim Ki-duk. De muziek ondersteunt dit verhaaltje, dat al bij al weinig om het lijf heeft. Weinig regisseurs ook die er in slagen een personage zoveel te laten zeggen, zonder hen ook maar één woord te laten uitspreken.
Iets te weinig afwisseling misschien in de film, om hem de klasse te geven van Samaria, Spring, summer,... en Bin-jip, maar toch nog steeds een stevige 4*
De muziek ondersteunt dit verhaaltje, dat al bij al weinig om het lijf heeft.
Ik vond die muziek vaak overdadig en sentimenteel. Kreeg er EO associaties bij. Bij emotionele momenten werd het wel erg voluit gebruikt.
Martin Van K
Het is dan ook een film die op de sentimenten wil inspelen, en dus lijkt het gebruik van de muziek bij de emotionele momenten mij eerder logisch.
kiriyama
Mooie film, de muziek en beelden waren prachtig, en hoewel de hoofdpersonen geen woord spraken wist je toch precies wat ze voelden, goed geacteerd (vooral door die oude man). Hoewel ie een stuk minder mooi dan spring, summer is, vond ik hem erg goed.
Ondanks dat het verhaal wat simpel is, en niet elke scene even geslaagd, Toch 4 sterren.
fabbyke
Dit was mijn vierde Ki-Duk film en hij is me beter bevallen dan The Isle. Weer typisch dezelfde sfeer dan in zijn andere films met prachtige muziek en de hoofdpersonages die geen woord zeggen en toch blijft het boeien.
Het verhaal is origineel en verveelde op 1 scene na dan misschien voor mij nooit. Wat ik wel niet snap is dat iedereen ligt te zeggen in die boot van dat is erg voor dat meisje dat die hier al zolang zit en niemand stuurt de politie ofzo erop af dat vind ik wel raar. Het moment wanneer ze toch nog gaan trouwen op het laatste is wel ontroerend en zit veel symboliek in.
The Bow is toch een geslaagde film na voor mij ik hou wel van zo'n type films dat is eens iets anders dan gewoon de alledaagse amerikaanse films. een dikke 3,5*
Rianneke_Dan
Ik vond het een mooie film.
Toch merk ik dat ik nog steeds een beginner ben want soms kan ik de symboliek even niet pakken. Maar gelukkig was Gil bij me, die is goed bezig me het te laten zien allemaal.
Maar dit was echt een mooie ontroerende film, met hele passende muziek.
Heb er goed naar kunnen kijken.
tarkovski
Erg sterke film van Ki-duk alweer.
Ditmaal echter veel explicieter het vorige werk. De film werd langer uitgesponnen en alles was veel directer. De andere die ik (tot nu toe) gezien heb (Bom...Bom, Bin-jip & seom) vond ik nog sterker dan deze film.
Ik ben best benieuwd hoe de andere films lopen.
nog kort een bemerking:
=> zulks vragen zijn simpelweg niet aan de orde... Dat heeft in het verhaal al helemaal geen functie. Het draait niet om de al dan niet 'correct' zijn. het is overigens compleet irrelevant om het sociaal wenselijke aan werkelijkheid te toetsen in films als deze (en films tout court)
kortweg: een sterke *4
Eigenlijk valt Ki-duk een beetje in herhaling. Een drijvende wereld, zwijgende personages en a slice of the circle of life . Maar het is weer allemaal zo mooi en stijlvol gedaan dan de 4* ruimschoots gehaald worden. Prachtige film.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen