• 9.375.889 stemmen

Met onder meer: Han Yeo-reum, Seong-hwang Jeon en Seo Ji-seok

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 15 december 2005

Plot Hwal

"A girl who thought the sea was the whole world, became the whole world to an old man."

Op een boot, midden op zee, leven een 60-jarige man en een 16-jarig meisje. Hij houdt haar verborgen voor de bewoonde wereld en is van plan met haar in het huwelijk te treden als ze 17 wordt. De vissers die nu en dan hun hobby uitoefenen op de boot mogen het meisje nauwelijks benaderen, want de man waakt angstvallig over haar veiligheid en haalt zijn boog tevoorschijn zodra iemand met haar in contact tracht te komen. Wanneer een jonge visser die de boot bezoekt het hart van het meisje weet te raken, is dat niet naar de zin van de oude man, die zijn kansen om met haar te huwen teniet ziet gaan.

avatar van Goodfella

Goodfella

Oh boy

Is de alternatieve titel niet The Arrow, the Bow trouwens? bron

avatar van WB

WB

Hmmm, het plot spreekt mij niet zo heel erg aan, maar ik weet wel dat Kim Ki-Duk geweldige films op zijn naam heeft staan (Met name "Spring, Summer, Fall... ..." en "Bin-Jip")

avatar van savi_7

savi_7

geloof maar dat het weer een super film van hem wordt

Vanaf 12 januari 2006 te zien in de NL bioscoop.

Staat gepland voor 1 februari 2006 in de BE bioscoop. Vreemd hoe jullie steeds eerder zijn met Ki-duk's films

avatar van Hemdale

Hemdale

Een film met weer van die typische Ki-duk gebeurtenissen en ook weer de nodige personages die hij weer erg goed in beeld weet te toveren.

Toch had de film wat dingen die mij irriteerden, zoals het ritueel voor het toekomstvoorspellen wat mij iets te vaak in beeld kwam, twee keer had toch zeker genoeg geweest. En dan het bespelen van die boog wat toch wel het toppunt van irritant was zoals dat gedaan werd, met het muziekje eronder en oh zo fake.

Maar voor de rest vond ik het toch allemaal wel weer geslaagd. Het einde was apart en zorgt er voor mij toch nog wel weer voor dat ik de film 4* durf te geven. Prima film dus ook al denk ik dat dit enkel een film is voor de liefhebbers van Ki-duk's vorige films.

avatar van neo

neo

België doet er blijkbaar langer over om kwaliteit in te plannen

avatar van Chr.s

Chr.s

Ben het met Killalot eens, punten als het ritueel en het boog bespelen werden erg irritant. Mede doordat je dit soort scénes ook kent uit eerdere films van Ki-duk, maakt dat het extra zuur om naar te kijken. Vooral als je kijkt dat hij het daar veel beter deed.

Nog een punt van kritiek is het laatste gedeelte van de film te lang duurt, ki-duk stelt de "climax" na mijn mening net wat te lang uit. Daar staat echter wel tegenover dat het uiteindelijke einde erg mooi was.

Toch weer veel erg mooie dingen gezien, zoals ik eerder zei was het einde erg prettig, en ook de muziek en de beelden waren erg mooi (dat vrouwtje ).

Al met al kom ik op 4* voor deze uitstekende film. Maar zoals killalot al zei denk ik dat deze film enkel is aan te raden aan liefhebbers van Ki-duk's eerdere werk.

neo schreef:

België doet er blijkbaar langer over om kwaliteit in te plannen

Hangt er vanaf .. wanneer zijn jullie bioscoopreleases van GitS : Innocence, Taste of Tea en Café Lumière. Last Days al gezien neo ? . Deze film staat voor dit weekend op het programma. Kijk er naar uit, Ki-duk fan zijnde.

avatar van Gorro

Gorro

Wederom een mooie film van Ki-Duk Kim. Net als in Bin-jip spreken ook in deze film de twee hoofdpersonen geen woord en Ki-Duk Kim bewijst weer eens dat hij ook helemaal geen dialogen nodig heeft. Menselijke emoties in z'n puurste vorm toont hij op voortreffelijke wijze. Ook de verlaten locatie op het water komt weer terug uit z'n eerdere films evenals een mystiek einde. De climax wordt wellicht iets te lang uitgesteld, maar dat zorgde er wel voor dat we iets langer van de mooie beelden en prachtige muziek konden genieten.

Ik irriteerde me gelukkig niet aan de irritatiepuntjes van killalot en Chr.s.

avatar van tdrost

tdrost

Wederom geweldige schots, geweldige scenes. Maar ben het ook eens met killalot. Krijgen we nu trouwens aan het eind voortaan een wijsheid mee van Kim Ki-duk? Hoeft van mij niet zo.

Ben inmiddels ook een Kim ki-duk fan, maar het wordt wel tijd om de onberijkbare liefde en zelfmoord achter zich te laten.

Toch, voor deze film 4* (Minder goed als Bin jip en Spring, Summer, Fall...)

Ben het eens met Gorro.

De boog wordt in deze film gebruikt als communicatiemiddel, ik heb me dan ook zeker niet gestoord aan die toekomstvoorspellingen en muzikale stukjes.

Wat ik persoonlijk boeiender vind aan deze film, en waar Ki-duk voor mij het meeste afwijkt van z'n vorige films, zijn de personages. Ze spreken nog steeds geen woord, maar die ondoorgrondelijkheid is wel verdwenen. De relaties tussen de personages is erg duidelijk, en ook hun acties volgen een logisch patroon. Dat is vaak anders geweest in Ki-duk films. Dat neemt wat mysterie weg enerzijds, maar anderzijds voegt het ook emotie toe.

Hwal is dan volgens mij ook Ki-duk's meest voelbare film. Minder verstandelijk mooi, meer emotie. Ook wordt elke volgende Ki-duk weer ietsjes mooier. Veel plaatjes in deze film, en Ki-duk weet ook Min-jeong Seo perfect te portretteren. Echt een engeltje in deze film. Ook de muziek is erg mooi. Aanwezig, maar toch aangrijpend.

De film leek op een erg dikke 4* af te stevenen, maar de sublieme zelfmoordscene van de oude man, en het vreemde en poëtische einde maken er toch 4.5* van.

Ki-duk blijft een geweldig regisseur, bewijst hij ook weer met deze film. Toch vind ik het ergens jammer dat hij in mijn ogen waarschijnlijk nooit een echt meesterwerk zal kunnen maken.

avatar van cornelis

cornelis

Wat geeft je dat idee?

Omdat Ki-duk's type cinema nu eenmaal niet overeenstemt met mijn ideale visie.

* Films waar personages centraal staan.

* Visueel steeds mooier, maar het blijft naturel, zonder opsmuk.

* Uit z'n vorige films blijkt een star vasthouden aan z'n eigen stijl.

Daarom nog geen negatieve punten, maar ik wordt nooit hyperenthousiast van de man z'n films. Ze kunnen erg mooi zijn, maar dat "wow, dit heb ik nog nooit gezien" gevoel is er nooit, en gezien de loop van z'n carriere zal die er ook niet komen denk ik.

Hopelijk ben ik fout, maar daarom zei ik ook 'waarschijnlijk'

avatar van Goodfella

Goodfella

Ondanks het knappe einde en de mooie plaatjes toch een lichte tegenvaller na het sublieme Bin-jip. Het belangrijkste verschil is dat Hwal me nooit ráákt. De relatie tussen de oude man en het meisje wil nooit helemaal van de grond komen en in hun beweegredenen lijken juist erg afhankelijk van de ietwat grillige gedachtenkronkels van Ki-duk. De fascinatie blijft deze keer aan het oppervlak steken.

Er was voortdurend afstand tussen mij en de personages, waarbij scènes als dat spelen op die boog met bijbehorende non-chronologische muziek die afstand alleen maar vergroten. Het lijkt een vrij duidelijke aanwijzing te zijn dat veel zich in het hoofd van het meisje afspeelt, maar het werkt voor mij averechts op de betrokkenheid bij de film.

Het voelt allemaal wat aan als een goed verteerbaar tussendoortje. Ki-duk-light. Kijkt lekker weg, ziet er leuk uit en komt dankzij een wederom mystiek slotakkoord uit op een 3,5*, maar een pijl dóór het hart zit er deze keer niet in.

Waar kan ik deze film al zien ? Aangezien jullie hem al gezien hebben.

avatar van PeterNL

PeterNL

Onwijs mooie film met prachtige muziek.

"Strenght and a beautiful sound like in the tauntess of a bow.

I want to live like this the day I die."

james.dean

Weer een bijzonder sterke film van Kim, hij wijkt een beetje af van zijn vorige films maar toch op een zeker hoogte blijft het eigenlijk hetzelfde.

normaal in zijn films hebben de hoofdrolspelers een goede band met elkaar en stralen ze geluk en liefde uit, maar in deze film lijkt het in het begin dat de oude man en het meisje een goede band hebben. Maar als de film voortzet merk je dat het meisje zich afkeert tegen de man, wat Kim erg goed in beeld brengt doordat het meisje de pijl door midden breekt, ze slaat hem werpt hem vieze blikken toe.

Wat in eerder films van hem die ik heb gezien niet zo werd gebracht. Het einde was ook erg onverwacht maar op zeker hoogte wel erg mooi gebracht.
De film Hwal is door het einde net een sprookje maar wel een vreemd sprookje

james.dean schreef:

Ey Hebben we het hier over dezelfde Ki-duk ?

james.dean

Owja hoor zeker weten , laten we beginen met Seom. Het meisje en de jongen waar het om gaat worden verliefd op elkaar ook al hebben ze een hele rare wijze van het te tonen.

In Bad Guy draait het om de liefde van de bad guy voor het meisje dat hij ontvoerd.

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring, hebben de oude en jonge monnik, goed contact met elkaar en draait het toch om de liefde die ze ook voor elkaar hebben.

In Samaritan Girl staan de twee hoertjes (2 meiden) in het midden van de film, en ze hebben een goede band met elkaar en op het einde draait het weer om liefde. Maar dan om de liefde van een vader voor zijn dochter.

en in 3-Iron draait het toch ook op een zeker hoogte om de liefde van de jongen en van de vrouw.

Net zoals in Real Fiction waar de jonge kunstenaar gedreven wordt door de haat die hij in zich heeft. Maar je merkt ook in die film dat als de kunstenaar zijn ex weer terug ziet, is het net als ze gewoon bij elkaar zijn geweest al die tijd.

Mischien heb ik iets overdreven met de uitspraak dat ze allemaal en goede band met elkaar hebben. Maar in Kim zijn films komt het toch steeds terug de liefde/haat verhouding. En in meeste gevallen ook een goede band met elkaar.

heb nog Coast Guard van hem hier liggen maar nog niet gezien. maar dit is mijn menig over zijn films, want Kim wijkt een beetje af van zijn vorige films maar toch op een zeker hoogte blijft het eigenlijk hetzelfde.

Dat het vaak over relaties en haat/liefde verhoudingen gaat weet ik wel, en wil ik ook niet afstrijden, maar "liefde en geluk uistralen" ? Echt niet . Vaak getormenteerde personages die moeite hebben hun emoties te uiten.

Onderhond schreef:

Vaak getormenteerde personages die moeite hebben hun emoties te uiten.

daar heb je redelijk gelijk in want ze stralen dat uit naar de buiten wereld, maar niet naar elkaar.

avatar van Zyxx

Zyxx

All Seeing Eye schreef:

Waar kan ik deze film al zien ? Aangezien jullie hem al gezien hebben.

Het internet is een wonderschoon gegeven ...

Ben 'm nu aan 't downloaden ...

(DVD met Engelse ondertitels)

avatar van Linn

Linn

Ik ben erg benieuwd naar deze film aangezien ik de rest van Ki-duk's films ook geweldig word verwacht ik ook hier weer veel van..

avatar van MvW

MvW

Niet mijn soort films.

Ik hou van toch wat dialogen in films en geen communicatie dmv bogen. Ik kan het niet helpen maar de film komt toch wat komische over al lijkt dat niet de bedoeling. Al heb ik dat snel met Aziatische films, dus misschien moeten jullie dat maar met een korreltje zout nemen.

Toch knap dat de film de volle 90 minuten mijn aandacht heeft gepakt en misschien ligt dat wel aan Mr. Kim en aan het mooie meisje met haar gezichtsuitdrukkingen. Of het ligt aan wat een andere gebruikers al zeiden over de film: het mystiek en sprookjesachtige van de film

Dus toch nog wat krediet voor Ki-Duc Kim en cast van mijn kant.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Prachtige film. Zeker Ki-Duk's mooiste samen met bom..bom. Het grootste positieve punt vind ik dat de personages niet meer zo ondoorgrondbaar lijken waardoor de film veel meer emotie heeft. Er wordt niet veel gesproken maar de relaties zijn o zo duidelijk. Een waar meesterwerk. Ik kan niet anders dan de volle 5* geven.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Komt deze ook op DVD uit?

avatar van bebdn

bebdn

Ik kijk echt uit naar deze laatste van Ki-Duc, zeker na deze lovende kritiek, in Humo was de kritiek heel wat minder, Stockman vond het de minste van Ki-Duc

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Gizzmann schreef:

Komt deze ook op DVD uit?

Eerst nog wachten op de bioscoop release.