• 9.377.664 stemmen

Novecento (1976)

Drama / Historisch | 317 minuten / 245 minuten (R-rated, VS)

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 317 minuten / 245 minuten (R-rated, VS)

Alternatieve titels: 1900 / Nineteen Hundred

Oorsprong: Italië / Frankrijk / West-Duitsland

Geregisseerd door: Bernardo Bertolucci

Met onder meer: Robert De Niro, Gérard Depardieu en Donald Sutherland

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 3 september 1976

Plot Novecento

"From the cradle to the grave - victims of history and change!"

Tegen de achtergrond van het Italiaanse leven in de eerste helft van de 20ste eeuw ontstaat een vriendschap tussen landeigenaar Alfredo en boerenzoon Olmo. De bewustwording van de boerenonderdrukking leidt tot de opkomst van het fascisme in Italië, waardoor de vriendschap op de proef wordt gesteld.

Alfredo Berlinghieri

Ottavio Berlinghieri

avatar van Heinrich5

Heinrich5

beekie schreef:

Het eerste deel van de film vond ik ook slaapverwekkend en na een uurtje of 1,5 a 2 uur bleef het voor mij gewoon SAAI! Ongelooflijk zeg, wat een film om bij te gapen. Ik bleef maar wachten en wachten totdat er een keer een boeiende scene voorbij kwam, maar het zat er gewoon niet in. Ik was nog net in staat om de tweede DVD er in te doen maar na drie uur hield het voor mij toch echt op.

Helemaal mee eens. Mijn geschiedenisleraar noemde deze film als de beste die hij ooit had gezien. Mijn nieuwsgierigheid hielp me de eerste 3 uur door. Daarna was mijn geloof over.

avatar van Xander

Xander

Weet iemand waar je deze film best kan kopen? Ik vind precies niets.

• 19682 berichten

Te koop bij Amazon.com, met Franse , Engelse en Italiaanse versie, en Engelse ondertiteling.

(special collector's edition)

Ook te koop bij Play.com in de Engelstalige versie, met Engelse ondertiteling)

avatar van Marbar

Marbar

Ik heb hem bij Fame vandaan in Amsterdam

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

De eerste 3 uur waren 6sterren waard, de laatste 3uur 3.50 ongeveer, het zakte wat af helaas. 4,5

avatar van yeyo

yeyo

Novecento is een ambitieuze schets van de sociale tegenstellingen in Italië tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw. Niet bepaald een objectieve weergave, maar passend bij de tijdsgeest en de opvatting van vele Italiaanse regisseurs, is dit vooral een links getinte prent geworden. Niet dat daar iets mis mee is natuurlijk, maar waar de films van bv. Pasolini subtiliteit en nuance omtrent dat thema bevatten, is het hier wel zeer simplistisch voorgesteld. De communisten zijn moedige idealisten en de fascisten laffe onmensen. De ideologieën an sich worden ook erg weinig aangekaart en dat voor een epos van 5 uur.

Natuurlijk staat karakterontwikkeling centraal in deze prent, maar op dat vlak overstijgt Novecento nauwelijks de gemiddelde soap. De personages zijn niet bijster interessant en hun omgang met elkaar lijkt zeer gemaakt. Nooit krijg je de indruk dat er liefde over samenhorigheid tussen hen bestaat en zelfs de afgunst die er heerst, wordt nogal karikaturaal weergegeven. De film smijt er dan ook nog eens een zedenlesje tegenaan, om aan te tonen hoe de de rijken ondanks hun vele bezittingen zeer ongelukkig zijn en de arme boeren dan weer de vrolijkste mensen op deze aardkloot zijn. Het dieptepunt van deze aanklacht tegen het materialisme, komt er wanneer Ada, de echtgenote van de 'padrone', besluit al haar bezittingen aan de meid te geven en zelf de wijde wereld in trekt. Klinkt op zich niet zo erg, maar ik ergerde mij eerder de naïeve en prekerige manier waarop het wordt voorgesteld.

Ook de sterrencast maakt zijn beloftes niet waar. De Niro speelt matig, maar vooral Depardieu stelt teleur. Dat ligt er hoogstwaarschijnlijk aan dat zijn personage, Olmo de boerenzoon, zo enorm vlak uitgewerkt is. Voor een een verhaal dat maar liefst een halve eeuw aansleept, zien we Olmo nauwelijks evolueren, in de zin dat de 'slechte' kanten van zijn karakter nooit worden blootgelegd. Bovendien vraag ik mij af waarom ze niet gewoon twee Italiaanse acteurs hebben gekozen voor de hoofdrollen. Het was niet bepaald een pretje om De Niro en Depardieu in gedubde versie te moeten aanhoren, want de Engelse versie doet natuurlijk de sfeer van dit typisch Italiaans portret teniet. Donald Sutherland lijkt zich de fascistische Atilla volledig in zijn element te voelen, maar helaas is zijn personage nog kwaadaardiger dan de gemiddelde stripverhaal schurk. Het gaat zelfs zo ver dat hij samen met de fascistische del Regina eens een kind doodslingert, gewoon voor de lol. Ik mag niet vergeten te vermelden dat ze ondertussen zelfs demonisch lachen, om hun 'evilness' nog eens te benadrukken. Daarna leidt hij zelfs het onderzoek naar de moord, waarvan hij de communisten beschuldigt, om aan te tonen hoe hypocriet fascisten wel niet zijn. Ik kan mij de verontwaardigde kreten van de minder doordenkende kijkers al voorstellen. Ikzelf kan echter niet meeleven met een prent waar de zwart-wit verhoudingen hoogtij vieren en de kijker niet eens de kans krijgt om zelf onderscheid te maken tussen 'goed' en 'kwaad'.

Dominique Sanda zet overduidelijk de slechtste prestatie neer, aangezien ze zich schuldig maakt aan voortdurende overacting. Zeker de scènes waar ze 'blind' veinst te zijn, (belachelijke metafoor trouwens) brengen de film beneden alle peil.

De dialogen stellen inhoudelijk weinig voor en benadrukken helaas nog meer de onovertuigende omgang tussen de personages. Bovendien worden ze vaak met veel gebral gebracht, vooral door Domnique Sanda dan natuurlijk. Daarnaast houden de personages zich zelden in om voor het minste te ontsteken in oeverloos gejoel. Erg vervelend en het komt bovenal allemaal zeer kunstmatig over. De film weet vooral zijn kracht te halen uit de momenten wanneer de beelden het woord voeren. Vittorio Storaro, één van de beste Italiaanse cinematografen, weet het agrarische landschap betoverend in beeld te brengen. In samenhang met een warme, meeslepende soundtrack van Morricone levert dat enkele poëtische momenten op. De acteurs zijn gelukkig getalenteerd genoeg om met subtiele mimiek de kracht van deze luttele sterke scènes behouden te laten blijven. Ook vond ik de film een oprechte weergave van het harde boerenleven. Er wordt totaal compromisloos mee omgesprongen, de slachting van het varken is daar een goed voorbeeld van. Hoe de boeren ondertussen een vrolijk deuntje zingen maakt die scène compleet.

Naar het einde toe ontspoort de film in pure communistische propaganda, het gaat zelfs zo ver dat Depardieu op een gegeven moment in de camera kijkt en de kijker aanspreekt over hoe het volk slachtoffer wordt van hiërarchie. De laatste shots vond ik dan weer een leuke verademing: symbolisch, relativerend en cynisch. Of misschien was ik gewoon opgelucht dat deze lange zit eindelijk voorbij was.

avatar van 606

Aardige prent met mooie beelden en toch nog prima geacteerd.

1ste deel is mooie opbouw tussen 2 vrienden.

2de deel stuk heftiger en aantal scenes waren best schokkend.

Naar het einde komt ook de tweede wereld oorlog aan bod en dat was best leuk gedaan.

avatar van Justinw

Justinw

Nu volledig gratis te bekijken op MGM on Demand!

Gewoon op MGM nu.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Poehee, een Italiaans epos van ruim 5 uur. Geen misselijke kost! De vergelijking met Meglio Gioventu is zo gemaakt en ik had vooraf dus ook redelijk hoge verwachtingen. Die kwamen grotendeels wel uit. Novecento is wat je van die andere epische film kan verwachten: een aantal hoofdpersonen worden gedurende de Italiaanse geschiedenis (begin 20e eeuw) gevolgd. Dit alles omlijst in een soapachtige vorm met uiteraard veel Italiaans temperament. Ik kan dat wel waarderen .

Het communisme en fascisme komen in die periode op en worden daardoor uitvoerig behandeld. Regisseur Bertolucci kiest duidelijk partij voor de communisten, maar het irriteerde mij niet. Ik was eerder bang dat het 5 uur lang gedubte stemmen me zou ergeren. Hoofdrolspelers zijn namelijk vreemd genoeg geen Italianen: Robert DeNiro, Gerard Depardieu en een uiterst gemene Donald Sutherland. Maar ook dat viel reuzemee. De mooie cinematografie eist gelukkig snel de aandacht op.

Het is de lange zit wat mij betreft waard geweest. Vooral het eerste deel vond ik ontzettend sterk en mooi gefilmd. Lekker veel scenes waar rustig de tijd voor van alles en nog wat genomen werd. Tijdens de tweede helft werd mijn aandacht wel wat minder, maar bleef ik wel benieuwd hoe het nou zal aflopen. De film bevat overigens wel een hoop expliciete scenes. Een poedelnaakte DeNiro én Dominique Sanda én Depardieu naast elkaar in bed kan ik nog wel trekken, maar het slachten van een varken inclusief het eruit halen van organen had van mij niet gehoeven. Ook wordt er in een paardenanus gewroet om poep op te wekken door een of andere sjappie. Vanaf dat moment wordt Novecento echter weer een stuk sterker om af te sluiten met een sterk einde.

avatar van Xander

Xander

Brix schreef:

(special collector's edition)

Ook te koop bij Play.com in de Engelstalige versie, met Engelse ondertiteling)

Nergens met Nederlandstalige ondertiteling neem ik aan?

De Nederlandse dvd is helaas out of print.

Ik was zelf helaas ook te laat met aanschaffen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik heb 'm maar nog nooit gekeken, en dat ben ik ook niet van plan. Als iemand fijn ruilmateriaal heeft hoor ik dat graag .

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Ik had het geluk deze film uit 1976 anno 2011 op het grote doek in Breda te mogen bewonderen. Weliswaar in twee delen, want 318 minuten is lang. Toch verveelde ik me nergens. De film is prachtig geschoten en ademt een echte sfeer uit waarin ik me bedacht: zó moet het geweest zijn. De vele symbolische scènes werken erg goed. Het acteerwerk is uitstekend. Met de nagesynchroniseerde stemmen daargelaten, wisten De Niro en Depardieu prima te overtuigen. Donald Sutherland als de sadistische Attila was fenomenaal.

De film behandelt ook de opkomst van het fascisme en dat had wat mij betreft nog iets meer uitgediept kunnen worden. Maar 318 minuten is lang zat. Prachtfilm!

avatar van BBarbie

BBarbie

Lange zit mede omdat het verhaal voortdurend maar niet op gang lijkt te komen. De beelden zijn heel fraai en de tegenstellingen tussen arm en rijk heel scherp. Maar dat alles rechtvaardigt nog geen film van deze lengte: meer dan 5 uur! Wat Dominique Sanda in deze film te zoeken had, is mij een raadsel.

• 2048 berichten

Heb net de eerste helft afgekeken. Wel veel dierenmishandeling in deze film zeg. Een kat die een kopstoot krijgt, dode eenden. Ik hoop dat die eenden niet voor de film zijn gedood?

• 2048 berichten

Wow, eindelijk afgekeken, phew..

Mijn langste film tot nu toe. 5 uur en een kwartier is geen slappe hap. Toch voelde deze film 'snel'. Dat kan alleen een goed teken zijn. De 1e helft van de film wordt lekker de tijd genomen met mooie shots, veel optimisme en een nostalgische kindertijd. Wat me ook opviel waren de vier seizoenen. De film begint in de zomer in de kindertijd, en in de herfst komt de adolescentie met al zijn verantwoordelijkheden. Maar naarmate de winter komt wordt de film steeds mistroostiger en duisterder. Vooral die Atilla is een pik, zeg Wat wou ik die vent een klap verkopen.

Het 1e gedeelte is zoals de meeste zeggen het beste gedeelte maar het 2e gedeelte mag er ook wel zijn. Veel harder en negatiever dan het 1e deel. Zo waren er wel een paar harde scènes in de film. Zo is er veel seks, wordt een kind vermoord en is te zien hoe een varken geslacht wordt. Echt shockerend vond ik het niet. Maar de film had wel z'n deprimerende werking.

*4 sterren, weinig toe te voegen wat anderen er ook goed aan vinden , eerlijk gezegd.

avatar van rensie32

rensie32

Tsja, als ik een drama van meer dan 5 uur ga kijken wil ik ook gewoon topdrama zien. Het bleek vooral een zeer simpele weergave over de opkomst van het fascisme in het Italie na 1900. Ook de eerste keer dat ik De Niro gewoon matig vind spelen, om over Depardieu maar niet te spreken.

Met zo'n speelduur verwacht ik een gedetailleerd beeld over de opkomst van het fascisme; helaas verviel deze film in een propagandistisch verhaaltje.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

een goede film van Bertolucci met prima soundtrack van Morricone.

Toen het uitkwam in de jaren 70 was het in twee delen te zien in de bioscoop. Er zat ongeveer een maand tussen deel 1 en deel 2.

Pas later op DVD was het in een deel gemaakt.

Een aanrader

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Zomergasten keuzefilm van Guy Verhofstadt, 28 augustus te zien. Volgens de vpro in z'n gehele lengte van 315 minuten. Mooi.

avatar van Krusty

Krusty

mjk87 schreef:

Whoehoe thanks voor de tip! Gelijk in de agenda gezet. Wil Novecento al zo lang zien maar helaas nog nooit de dvd kunnen vinden...

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

1900 - Novecento.

"Novecento" verteld het verhaal van twee vrienden die op dezelfde dag in het jaar 1900 geboren worden in Italië. De ene is Alfredo Berlinghieri (Robert de Niro), zoon van een rijke landeigenaar. De andere is Olmo Dalcò (Gerard Depardieu), een arme boerenzoon. Alhoewel ze veel verschillen van elkaar, mede door hun sociale status, worden ze toch de beste vrienden.

De film begint met het schilderij "Il Quarto Stato" vanGiuseppe Pellizza da Volpedo en volgt daarna geleidelijk aan de 4 seizoenen. Het eerste gedeelte van de film dat zich afspeelt tussen 1908 en 1911 is gesitueerd in de Zomer. Daarna maakt de film een sprong in de tijd naar 1918, vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog, dan is het Herfst. Waneer het Fascisme zich aanbied (met een angaanjagende Donald Sutherland op kop) in de jaren '20, is het Winter (een koud seizoen bij een koude peroide, waarom ook niet. Een het laatste gedeelte in 1945 speelt zich af in de Lente.

Ik maakte voor het eerst kennis met de film tijdens de les "kunstgeschiedenis". Daar kregen we het schilderij "Il Quarto Stato" te zien. Mijn lerares van toen zei dat het gebruikt werd in de film "1900" en dat dat één van de beste films was die zij ooit zag. Ik raakte gestresseerd en heb later nog wat andere mensen ontmoet die deze ook hadden gezien. De meningen verschilde wel wat, de ene prees deze in de hemel, en de andere zei: "Veel te lang, ze lieten een schilderij zien en vanaf dan kon ik al helemaal niet meer volgen." Je kent het wel. Ikzelf heb hem dan een gehuurd op DVD en moet zeggen dat ik het toch een zeer goede film vind, met natuurlijk PRACHTIGE muziek van "Maestro" Ennio Morricone, voor mij een van de beste componisten ooit. Ook het verhaal is wel goed en de locaties zijn subliem. Het lijkt eigenlijk alsof je soms naar een hele reeks schilderijen zit te kijken, zo'n mooi kleurgebruik en camerawerk.

Ik vond dit in ieder geval een prachtige film!
(P.S.: Deze film valt NIET te verwarren met Leggenda del Pianista sull'Oceano, La (1998) uit 1998.)

• 2048 berichten

Helaas niet in alle opzichten goed uitgevoerd. De film is zeker lang en episch en de acteerprestaties goed. Maar er is iets aan deze film wat me weerhoudt van een beoordeling van minstens 4 sterren. Langzame beelden zijn prima in films, maar hier kreeg ik snel het gevoel of over de gehele speelduur vele onnodige scènes zijn toegevoegd. De karakters zijn ook best tegenvallend en erg eenzijdig. Ook dat haast propagandistische laatste half uur was storend. Maar voor de rest een fijne film.

filmliefhebber92

Weet iemand waar deze te koop is? Ik wil hem al lang graag zien en nu komt hij deze week zo laat en ik kan hem nergens vinden.

• 2048 berichten

Op Play.com kan je wel even een kijkje nemen

filmliefhebber92

LimeLou is play.com wel betrouwbaar ik bedoel het ziet er wel goed uit enzo maar het is een Britse??? site?

Brix ik koop eigenlijk nooit tweedehands en heb geen ervaring met marktplaats, maar mocht het zo niet lukken wordt dat misschien een optie.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Play.com is top. Al ruim 200+ films/games besteld en nooit een klacht gehad. En als iets niet aan komt sturen ze gewoon een nieuw exemplaar. En geen verzendkosten.

filmliefhebber92 schreef:

cdWOW.nl heeft hem ook, tegen dezelfde lage prijs als Play.com., en ook zonder verzendkosten.

Maar de versie van beide aanbieders heeft geen Nederlandse ondertiteling, al weet ik niet of je daar belang aan hecht?

Brix schreef:

Jawel ik zag bij Play.com dat bij de australia release dutch subtitles heeft.