• 9.373.631 stemmen

Novecento (1976)

Drama / Historisch | 317 minuten / 245 minuten (R-rated, VS)

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 317 minuten / 245 minuten (R-rated, VS)

Alternatieve titels: 1900 / Nineteen Hundred

Oorsprong: Italië / Frankrijk / West-Duitsland

Geregisseerd door: Bernardo Bertolucci

Met onder meer: Robert De Niro, Gérard Depardieu en Donald Sutherland

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 3 september 1976

Plot Novecento

"From the cradle to the grave - victims of history and change!"

Tegen de achtergrond van het Italiaanse leven in de eerste helft van de 20ste eeuw ontstaat een vriendschap tussen landeigenaar Alfredo en boerenzoon Olmo. De bewustwording van de boerenonderdrukking leidt tot de opkomst van het fascisme in Italië, waardoor de vriendschap op de proef wordt gesteld.

Alfredo Berlinghieri

avatar van Eva

Eva

Een must

FisherKing

Jazekers; een van de beste speelfilms ooit en met dit meesterwerk heeft Bertolucci zich niet meer kunnen overtreffen!

Onvergetelijk rollen van Depardieu, Sutherland en de Niro (en Burt Lancaster !!)!Een lange zit maar verveelt geen moment (mijn record bioscoopzitten(Cinecitta) ...

Huur deze film

avatar van Pablito

Pablito

FisherKing schreef:

met dit meesterwerk heeft Bertolucci zich niet meer kunnen overtreffen!

Wetende dat ie zich na "Il Conformista" niet meer kon overtreffen, natuurlijk...

FisherKing

Dan moet ik deze maar eens rap gaan kijken.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Pardon 318 minuten !

avatar van gimli f

gimli f

Zeker een erg fraaie film.

Novecento is een mooi familiedrama en een politiek epos, waarin door de ogen van twee bevriende jongens en mannen (Alfredo en Olmo, respectievelijk landeigenaar en boerenzoon) de politieke en sociale veranderingen in het Italië van de eerste helft van de 20e eeuw onder de loep worden genomen, van de opkomst van het fascisme tot zijn ondergang en de opkomst van het socialisme.

Ondanks de epische schaal weet de film toch de volle vijf uur lang een mooie rurale sfeer te behouden.

Het acteerspel (van DeNiro, Depardieu, Sutherland en zeker ook van Dominique Sanda) is prima. Donald Sutherland heeft een intens gemene rol en enkele scènes met hem behoren tot de meest memorabele uit de film (bijvoorbeeld de scènes met de kat en de jongen). Verder zitten er een aantal mooie scènes in de film (zoals de treinscène na zo’n anderhalf uur).

De muziek is van Ennio Morricone en de fotografie van Vittorio Storaro is zeker ook erg fraai en sfeervol. Vooral binnenshuis ziet het er erg verzorgd uit.

Verder kun je goed zien dat Bertolucci hier nog in het begin van zijn carrière zat: er zitten een paar lekker prikkelende, uitdagende scènes in.

Ik geef minstens een vier voor de film. Jammer dat ik Il Conformista niet kan huren. Iedereen die het rijtje filmklassiekers langs gaat, moet Novecento zeker niet vergeten te kijken.

gimli f schreef:

angstaanjagend personage inderdaad.

Ik vond persoonlijk de scene van de zingende socialistische optocht ook erg mooi.

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Is deze film op DVD verkrijgbaar?

avatar van Anatolia

Anatolia

Scène in de kerk vond ik erg sterk (wanneer de bazen besluiten samen te werken).

"Wat zijn die bolsjewieken eigenlijk? Een stelletje semi-Aziaten! Oproerige Mongolen!"

Mooi...

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Een cinematografisch weergaloos spectakel met schitterende fotografie van Storaro.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Speelt de eerste wereldoorlog dan ook een rol in deze film?

avatar van Goodfella

Goodfella

Is deze film nergens op dvd te krijgen?

avatar van starbright boy

Nee. Heel vreemd, maar hij is niet te krijgen

avatar van V

V

Starbright boy, weet je dan toevallig of deze film ergens te huur is??? Ik moet deze film namelijk hoognodig zien!!

Ik zie hem regelmatig in de videotheek liggen, zelfs bij videoland. Op vhs weliswaar, 2 banden.

avatar van starbright boy

kos schreef:

zelfs bij videoland. Op vhs weliswaar

Dan is jouw videoland onvergelijkbaar met mijn videoland. Daar zou je vermoeden dat film is uitgevonden in 2000 en een puur Amerikaanse aangelegenheid is.

avatar van eml

eml

Hoewel enigszins gedateerd (past in het links-politiek correcte denken van de jaren 70 van de vorige eeuw), blijft het een prachtige film. De film is te lang om in een paar zinnen samen te vatten. Je moet hem zien.

Verdient een plaats in de top 250.

avatar van hugohei

hugohei

Ik ben verbaasd dat Novecento niet in de top-250 staat... dit is echt voor iedere filmliefhebber smullen. Iedereen heeft zo z'n eigen favoriete scenes en momenten en rollen - maar ik ken niemand die niet is meegesleept door de onstuitbare bergstroom die deze film is (vergeef me de barokke vergelijking) !

avatar van De_Filmpoëet

De_Filmpoëet

hugohei schreef:

Ik wil Novecento graag zien zodat ik deze kan beoordelen, hetgeen misschien kan helpen voor een topnotering, maar hij komt zelden op tv en volgens mij is hij ook nog niet op dvd uit. Erg jammer.

avatar van montenegro

montenegro

Ik heb de twee delen in bezit.

Lang geleden opgenomen van tv.

avatar van hugohei

hugohei

Ik ook, idem.

Al moet je 'm eigenlijk wel in de zaal zien.

avatar van Jordy

Jordy

Ja mooie film, blijft het grootste deel van de speelduur boeiend. Ergerde me wel heel erg aan de Italiaanse nasynchronisatie van de Amerikaanse acteurs, verliest allemaal een groot deel van de impact, vind ik altijd. Maar goed, zo is de film oorspronkelijk gemaakt... al beweren er op imdb een paar mensen de film destijds Engelstalig gesproken gezien te hebben (met alleen ondertitels bij de Italiaanse stukken...)

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Met 4,5* de top 250 ingestemd, dat is al een eer opzich...

Voor nu moet ik de film nog even laten bezinken, want bijna 5,5 uur geboeid blijven is niet niks.... En dat een film dat voor elkaar krijgt is een top-prestatie.

hugohei schreef:

Ten eerste is dat nu eindelijk gelukt
En inderdaad de barokke bergstroom van sublieme beelden.

Zeker 3 fragmenten die voor Filmhistorie zorgen

1) De strijd van de arbeiders tegen de soldaten ter paard.
2) De dodenmars in het stadje
3) De moord van Fabrizio en alles wat daarna gebeurd.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Mij is vooral de adembenemende fotografie van "Vittorio Storaro" bijgebleven !

Mag ook wel eens vermeld worden dacht ik zo !

FisherKing

Klopt, uitermate briljant. Vergat ik nog effen de briljante score van Ennio Morricone.

(over de best wel wat mindere kwaliteit van de dvd zal ik maar geen woorden over vuil maken Niemand ook doen hoor . )

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Er zijn heus wel wat min-punten te noemen, als je dat graag zou willen: synchronisatie van stemmen, beeldkwaliteit etc... een kniesoor die daar nog op let bij zoveel moois.

Wat een briljante rol van Donald Sutherland (en wat lijkt zijn zoon eng-veel op hem...) huiveringwekkend goed en mooi, in al z'n afschuwelijkheid....

Erg confronterend vond ik: De beginscene, waarin Atilla en zijn vrouw worden opgejaagd door de arbeiders. Op dat moment had ik een enorm medelijden met die twee mensen. Toen die scene later terugkwam, was het medelijden geheel verdwenen.... Eng, hoe anders je oordeelt over een situatie als je de context kent.

Waar ik wel een beetje moeite mee had, was de passiviteit van Alfredo, die alles maar onder zijn ogen laat gebeuren. Maar ja, het paste wel weer in zijn karakter en het was danook zeer consequent uitgewerkt. Terwijl ik toch steeds stiekem zat te hopen op een soort 'wending' in zijn personage.... Maar ja, dat zegt wellicht meer over mijn 'romantische' ideeën en had wellicht helemaal niet in het verhaal gepast.

Dustyfan schreef:

Klopt, erg perfect gemaakt stukje film. Als die lijst wat korter is geworden zal ik hem ook maar eens herzien, want ik was dit ook alweer vergeten.

avatar van Goodfella

Goodfella

Film lijdt een beetje aan het Deerhunter-euvel; ijzersterk drama, maar opgevuld met téveel scènes van feestjes etc. om 'de relatie tussen mensen uit te werken'. Voor m'n gevoel had het verhaal in veel kortere tijd verteld kunnen worden in ieder geval. Sfeervol is 't wel, goed geacteerd ook (hoewel dat wat lastig is te bepalen dankzij de debiele nasynchronisatie), maar uiteindelijk niet de film waarop ik had gehoopt.