Genre: Drama / Historisch
Speelduur: 317 minuten / 245 minuten (R-rated, VS)
Alternatieve titels: 1900 / Nineteen Hundred
Italië / Frankrijk / West-Duitsland
Geregisseerd door: Bernardo Bertolucci
Met onder meer: Robert De Niro, Gérard Depardieu en Donald Sutherland
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 3 september 1976
Plot Novecento
"From the cradle to the grave - victims of history and change!"
Tegen de achtergrond van het Italiaanse leven in de eerste helft van de 20ste eeuw ontstaat een vriendschap tussen landeigenaar Alfredo en boerenzoon Olmo. De bewustwording van de boerenonderdrukking leidt tot de opkomst van het fascisme in Italië, waardoor de vriendschap op de proef wordt gesteld.
Alfredo Berlinghieri
Neve
Brix
- 19682 berichten
Oké
Die had ik vanwege de prijs even buiten beschouwing gelaten.
Maar inderdaad hebben Australische DVD releases vaker ook Nederlandse ondertitels.
(Zal wel iets met de vele Nederlandse immigranten in dat land te maken hebben)
filmliefhebber92
Ik zie nu wel dat die op play.com maar 302 minuten duurt en hier staat 317.
LimeLou
- 2048 berichten
Da's wel jammer, maar ik heb zelf ook niet de volledige versie kunnen kijken (ik heb ook de 302 minuten versie gekeken) . De lengte die hier staat is volgens mij ook die van de originele theatrical release in Italië.
Uzza_Sparta
zie mijn post van op 12 mei 2011, 10:12 uur
volgens mij heeft dit te maken met lengte van aftiteling?
in de bioscoop waren er 2 delen uitgebracht. Op DVD is er geen aftiteling als deel 1 afloopt.
Number23
Ga ik morgen even voor zitten van 23:20 tot 04:25 uur.
Ik denk dat ik hem maar opneem
bozzy
Zo heej dat word vanavond een lange film avond zeg,maar liefs 317 min.
Ben benieuwd of hij mij zo lang weet te boeien.
Dat word Red bull inslaan.
Perfectly clear
Als je echt maar dan ook echt niks beters te doen hebt ga je dit kijken.....
Ooit heb ik filmpjes op mijn Blackberry gemaakt van een wesp op een half leeg glas Johnny Black....
Zoveel beters............
bozzy
Heej Perfectly clear,nu ben ik wel erg nieuwsgierig naar dat filmpje met die wesp van jouw.
kunnen ze daar in de U.S.A geen remake van maken,dan zal het vast en zeker wel een vette Blockbuster worden,bel anders Spielberg ff op...
hanibaloss
goeie karakters maar voor 5 uur durende film is het een hele zware kost
herman78
Prachtfilm, maar natuurlijk niet te doen voor mensen die de volgende dag gewoon weer aan het werk moeten.
Krusty
niet te doen voor mensen die de volgende dag gewoon weer aan het werk moeten.
Precies. Vanacht op tv en duurt tot half vijf! En om vijf uur gaat de wekker die ik dan dus niet aan hoef te zetten...
Natuurlijk niets dan lof dat dit wordt uitgezonden zonder reclameblokken tussendoor
Lupussy Galore
Vond hem ooit te gek. Ga niet weer kijken. Een keer in z'n geheel en later in twee delen op tv op tv gezien. (Zonder reclame nog!!) Was zo blij dat Erik van Lieshout een korte documentaire uitzocht vorige week na "Zomergasten".
Mijn sterren zijn voor de herinnering. Denk dat ik hem nu gedateerd en te traag ga vinden. Herinner me de pauzes in de bioscoop nog toentertijd. Twee of drie??
Quentin
Niet normaal inderdaad, zat er klaar voor maar ben meteen afgehaakt.
Kan inderdaad echt niet meer, in 4:3 uitzenden. Ik heb gelukkig de DVD. Ik heb 'm een tijdje geleden verlaagd vanwege het gebrek aan nuance in mijn herinnering, maar vind de flardjes die ik nu zie, ondanks 4:3 toch wel weer zo interessant dat ik eens aan de herziening moet en dan kan dat halfje zo weer terug komen.
xekjiram
Ooit, in een grijs verleden, heb ik deze film al eens gezien. Toen was ik een stuk jonger dan nu, en gruwelde ik vooral van bepaalde scenes (kat, jongetje).
Ik ben inmiddels een dagje ouder, kijk anders tegen bepaalde dingen aan, en zit nu tijdens de nachtuitzending vooral te genieten van de close-ups, die me in spaghettiwesterns ook zo konden boeien. De typische jaren-zeventig--sfeer waarin men zo graag teruggreep naar de jaren twintig en dertig.
De scenes van het jongetje schokken me nog steeds, maar met de kennis van nu weet ik dat het vooral cinematische suggestie is.
Waar ik nu toch wel van schrik (en geloof me, ik ben echt geen PvdD-aanhangster!) zijn de dieronvriendelijke scenes. De kattenscene moet het ook vooral van de suggestie hebben, maar ik geloof nooit dat het dier het naar zijn zin had. Maar het heftigst vond ik de scenes van de stervende eenden. Noem me een watje, maar hier is weinig "suggestie" aan.
Verder, het is al vaker opgemerkt, valt (het gebrek aan) de synchronisatie tussen beeld en geluid me op, meer dan vroeger. Ook iets wat deze film gemeen heeft aan spaghettiwesterns, dat is een feit
Donald Sutherland is een heel erg eng type, en dat zet hij perfect neer. En verder zie ik een piepjonge De Niro en Departieu.
Een opmerkelijke film, die me anno 2011 gemengde gevoelens geeft. Het heeft wel héél erg een jaren zeventig stempel dat ik niet goed onder woorden kan brengen (okay, anno 2011 hebben naakte acteurs geen schaamhaar meer
). Maar ook mooie sfeerplaatjes. Prachtige, haast genadeloze close-ups (zoals in spaghettiwesterns). En een langdradigheid die we sinds The Deer Hunter niet meer hebben gezien, maar die er nu voor zorgt dat ik alweer uren aan de buis, sorry, de flatscreen hang
De slechte nasynchronisatie heeft iets nostalgisch. En bij bepaalde scenes doe ik gewoon mijn ogen weer dicht. Net als vroeger
SunChaser
De langdradigheid in Deer Hunter had nog een functie, het leven van die fabrieksarbeiders was langradig.
Harco
Ik zie nu wel dat die op play.com maar 302 minuten duurt en hier staat 317.
Klopt wel, hoor. Zie hier. 317 - 4% maakt ~304. Bij films van normale speelduur valt dat tijdsverschil niet zo op, maar bij een film met deze speelduur scheelt het al bijna een kwartier. Met dank aan starbright boy bij Gone with the Wind.
maerk
Zeker de langste film die ik gezien heb tot nu toe.
Helaas beviel dit epos me niet goed, maar om een heel andere reden dan ik had verwacht. Met een duur van vijf en half uur had ik verwacht dat de film veel te lang en daardoor veel te saai zou zijn. Dat viel reuze mee, hij keek makkelijker weg dan ik had verwacht. Het blijft nog steeds een lange zit, maar ik heb films gezien die korter zijn maar zo tergend slecht dat ze oneindig lang lijken.
De personages vormen de stoorfactor in deze film. Met uitzondering van een paar grote rollen, kon ik ten eerste die overacting niet uitstaan. De bijrolspelers spelen hun rol bijna allemaal te overdreven naar mijn mening. Slechts DeNiro, Depardieu en Sutherland vond ik echt goed. Maar het ergste zijn die personages zelf. Ik had het idee naar een stel halvegaren te kijken. Wat een onrealistische en onlogische mensen die zich gedragen als een stel ongehoorzame kleuters. Weinig subtiel en dit weerhield me ervan in de sfeer van het fascistische Italië opgenomen te worden. Jammer want sfeer bezat de film wel. Het idee van het Italiaanse platteland, de armen tegen de rijken en de bezetting vond ik erg sterk. Visueel ziet de film er ook aardig uit en de muziek vond ik niet verkeerd, soms wat te bombastisch.
Het idee vond ik mooi, alleen springt het verhaal nog te veel van de hak op de tak om echt te kunnen boeien.
Ik neig soms nog naar 2,5*, maar als je zo lang naar zulke gemaakte mensen moet kijken kun je daar zelfs niet zo'n score aan geven. 2* dan maar.
Krusty
Even een vraag. Op ebay staan een aantal Novecento dvds allemaal regio2. Hebben die standaard een NL-ondertiteling??
93.9
Einde heeft iets te veel 'a word from our sponsor'
Verder fenomenaal.
Film die veel mensen een slapeloze nacht heeft bezorgd. Laten we eerlijk zijn, het geeft voldoening zo'n lange film zien. Wenselijk en praktisch is het allerminst. Het is een film die je echt moet inpassen, anders sla je voor je het weet een nacht over.
Film ziet er gewoon nostalgisch uit. Voor jongeren moet die bijna exotisch overkomen. Het communisme is zo ontzettend uit het hedendaagse denkbeeld gelicht. Bijna altijd staat het communisme tegenwoordig symbool voor ondrukking en leed. In deze film staat het voor het goede.
De film is een must voor mensen die houden van epiek. Prima acteerwerk en verbluffend mooie scenes. Bijvoorbeeld die scene in de sneeuw is mooi.
Toch mist de film dat ene volmaakte, vandaar een 4,5

Vijf goede films die hun uitzonderlijk lange speelduur meer dan waard zijn

La Meglio Gioventù
Drama, 2003