Genre: Drama / Historisch
Speelduur: 317 minuten / 245 minuten (R-rated, VS)
Alternatieve titels: 1900 / Nineteen Hundred
Italië / Frankrijk / West-Duitsland
Geregisseerd door: Bernardo Bertolucci
Met onder meer: Robert De Niro, Gérard Depardieu en Donald Sutherland
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 3 september 1976
Plot Novecento
"From the cradle to the grave - victims of history and change!"
Tegen de achtergrond van het Italiaanse leven in de eerste helft van de 20ste eeuw ontstaat een vriendschap tussen landeigenaar Alfredo en boerenzoon Olmo. De bewustwording van de boerenonderdrukking leidt tot de opkomst van het fascisme in Italië, waardoor de vriendschap op de proef wordt gesteld.
Alfredo Berlinghieri
Regina
Ottavio Berlinghieri
Neve
Jacquestheone
Opgenomen in HD en afgelopen nacht (3 sept 2011) bekeken.
Wat een geweldig meesterwerk is dit.!!!
Ik heb de hele film in een stuk gezien en ik ben volledig sprakeloos, ontroerd en alles wat daar bij hoort. Als film freak heb ik nogal wat gezien, maar dit slaat werkelijk alles. Ik kan ook iedereen aanraden deze te zien en deze aan te schaffen. een uniek stuk werk dat zijn weerga in mijn ogen niet kent. Robert de Niro en Gerard Depardieu als jonge acteurs in meestervorm. Lochisch dat zij bij de grooten der aarden hoeren.!
Het is de moeite waard om deze film te downloaden, iets wat ik zeer veelvuldig doe. Heb dan ook velen in (zeer)goede kwaliteit gevonden. (voor info kun je mailen naar [email protected])
Groet vanuit Den Bosch !
A.L.I.E.N
Heb deze gisterenmiddag nog eens gekeken (opgenomen met digitale tv), en kom er dus ook nog maar pas achter dat de VPRO op 28 Augustus NIET de originele Italiaanse versie, maar de Engels gedubde versie heeft uitgezonden. Spijtig, want het Italiaans gaf een extra sfeer aan de film. Waarom VPRO hem in het Engels uitzond is me een raadsel. Spijtig! Maar toch blijf ik er bij dat dit een prachtig Meesterwerk is!!!!!
Jacquestheone
Opgenomen in HD en afgelopen nacht (3 sept 2011) bekeken.
Wat een geweldig meesterwerk is dit.!!!
Ik heb de hele film in een stuk gezien en ik ben volledig sprakeloos, ontroerd en alles wat daar bij hoort. Als film freak heb ik nogal wat gezien, maar dit slaat werkelijk alles. Ik kan ook iedereen aanraden deze te zien en deze aan te schaffen. een uniek stuk werk dat zijn weerga in mijn ogen niet kent. Robert de Niro en Gerard Depardieu als jonge acteurs in meestervorm. Lochisch dat zij bij de grooten der aarden horen.!
Groet vanuit Den Bosch !
Beste FilmFreakers,
Ik ben de trotse eigenaar geworden van de muziek/soundtrack CD van deze uitzonderlijke film. Deze is blijkbaar in Nederland niet verkrijgbaar en op internet heb ik deze na zeer lang zoeken, gevonden en in een zeer slechte kwaliteit. Reste mij niets anders dan de Duitse economie te stimuleren
en heb de CD Soundtrack daar gekocht. Werkelijk prachtig !!! Voor de liefhebbers, mail maar voor verdere gegevens.

Uzza_Sparta
je komt die soundtrack nog af en toe tegen, want die was weer in 2005 op CD uitgebracht op de GDM label. dan moet je proberen te zoeken op de ASIN (catalogue) nummer: ASIN: B0006Q0XFA
Kr!kke
Wat was ik blij toen de film gedaan was!
Niet dat het echt allemaal rampzalig was, maar goed was het zéker niet. Nochtans is het uitgangspunt van de film zeker iets dat me aanspreekt, maar om dat nu te vertellen in 5 uur vind ik toch wat overdreven. De speeltijd van de film is dus veel te lang, waardoor ik als kijker echt begon af te tellen naar het einde. Er waren zeker enkele boeiende scènes te bespeuren, maar sommige stukken waren dan echt weer verschrikkelijk. Verder kon ook het acteerwerk me niet volledig overtuigen, al vond ik wel dat de hoofdrolspelers het nog behoorlijk deden. Het waren dus vooral de nevenpersonages die (redelijk) slecht vertolkt werden, zoals bijvoorbeeld Laura Betti die de rol van Regina voor haar rekening nam om er maar eentje te noemen.
gauke
Monumentaal werkstuk van Bertoluci met een topbezetting, die een aanslag doet op je zitvlees, over de socialistische/communistische arbeidersbeweging, de rijke groot grondbezitters en het facisme in Italië. De schakels zijn de mannenvriendschappen, de dialogen zijn sterk en vooral het camerawerk kun je briljant noemen. Opmerkelijk voor een zeventiger jaren film is dat zowel De Niro als Depardieu frontaal naakt in beeld komen.
Kr!kke
Inderdaad, toen heb ik toch ook even met mijn wenkbrauwen gefronst..
djelle
Sinds Gerard Depardieu zijn vogeltje nog eens rijkelijk liet vliegen in tegenstelling tot het vertrekkensklare vliegtuig waar hij inzat door het gezellig onder te plassen, schoot de media-aandacht naar de rasacteur ook bij ons weer even de hoogte in. Dat vetzakkerij goed verkoopt had hij misschien geleerd van Bernardo Bertolluci, de op controverse-terend filmmaker waarmee hij mocht samenwerken voor Novecento. Novecento of 1900 is een veel te lang durend epos over vooral heel veel woedende boeren, karikaturaal afgebeelde fascisten, blote tieten en nog eens woedende boeren.
Maar liefst vijfenhalfuur heeft Bertolluci nodig om dan nog zo weinig te vertellen met zijn vulgair doorspekte drama omtrent fascisme en zijn linkse tegenpool. Behalve dan dat de commi’s ontstaan zijn uit onderdrukking en je geen vrouw kan bevredigen met een shotgun. Rode draad is een belegen vriendschap tussen Depardieu en een ook nog jonge De Niro die natuurlijk elk aan de andere kant opgroeiden, dat zo onbeholpen en plat uitgewerkt wordt dat je er spontaan van zou op een vliegtuig plassen. Voor de karakteruitwerking tijdens de kinderjaren moeten we het doen met de 2 knaapjes die 'de grond neuken' (tja) of hun geval vergelijken, en tijdens een reunie vrijen ze nog net niet met elkaar van enthousiasme. Overdrijven is ook een kunst natuurlijk. Van met stront spelende pedofielen die hem niet omhoog krijgen tot gratuite befscene’s, controverse genoeg maar echt veel (diepgang) toevoegen aan de plot doet het allemaal niet. Bovendien krijgen veel personages maar een rommelig, mager en weinig geloofwaardig beloop. Zo zie je op het ene moment een diplomatische landsheer die best wel wat protest kan hebben, om amper 2 fragmenten later met de man plots een opgesteven Hitler te zien die zijn punt maakt door katten met zijn kop dood te rammen (ik verzin dit niet).
Dit soort comicbook-geweld fusioneert natuurlijk prima met de rest van de vuiligheid en blote grieten, die wellicht de dunne strekking van deze socialistische propaganda moeten verdoezelen. Ondertussen wordt er eigenlijk veel te weinig gedaan met de tegenstellingen van onze 2 hoofdpersonen (na 3 uur -al dan niet gezamelijk- feesten en vuilemanieren is de enige conclusie dat kapitaal de ene al wat platter maakt dan de andere), waardoor je samen met de excentrieke personages en vooral de vele afstompende en smakeloze mikmak een vrij afstandelijke film overhoudt. De cinematografie redt nog enigszinds wat meubelen, maar om deze halve Emanuelle van meer dan 5 uur boeiend te houden mocht zelfs een acteerpilaar als Depardieu niet baten.
Novecento is als een vliegtuig die maar niet van de grond komt, vooral te danken aan rondvliegende vogeltjes en andere vetzakkerij die er maar opzitten om de aandacht te trekken.
Een beschamend voorval om snel te vergeten.
jipt
Beste FilmFreakers,
??? Gewoon te verkrijgen op play.com
Uzza_Sparta
ja, de film op DVD wel, maar Jacquestheone heeft het over de muziek op een SOUNDTRACK

fooraap
Net de eerste act gezien. Morgen bekijk ik de tweede act. Ik ben echter in de war wat betreft de originele taal. Ik heb hier een 2 disc dvdset. De gesproken talen zijn Engels, Frans, Duits en Italiaans. Op IMDB en Wikipedia staat te lezen dat de film Italiaans gesproken is. Echter als ik op m'n dvd de Italiaanse audio kies, klinkt het geluid zeer slecht en lijkt het gedubd te zijn. Schakel ik over naar het Engelse spoor klinkt het beter. Welke taal spiekten de acteurs bij de opnames? Wat is nu de originele taal van de film?
Bij de opnames spraken ze hun eigen taal. Met andere woorden verschillende talen. Zoals wel vaker bij oudere Italiaanse films met een enorme cast is er dus niet echt een originele taal.
fooraap
Bedankt voor de uitleg. Dan zal ik het tweede deel in het Engels bekijken.
fooraap
Dergelijk historisch epos lijkt men de dag vandaag niet meer te maken. Dit is een meesterwerk. Act 1 is doorbijten, maar act 2 beloont het geduld van de kijker ruimschoots. Ik ben blij dat ik de moeite heb genomen om deze film te zien.
Een Italiaanse film over het boerenleven rond 1900 met de strijd tussen socialistische boeren en rijke grootgrondbezitters. Ik dacht dat enkel Vlaanderen een patent had op deze films. Met 5 uur is dit echt een veel te lange zit geworden. Bernardo Bertolucci wou ofwel bewust een groots epos maken in vergelijking met de gloriejaren in Hollywood, ofwel heeft hij veel affectie met het Italiaanse socialisme. In beide gevallen zijn deze motieven ondergeschikt aan het maken van een goeie film en had er best in geknipt mogen worden. De film kent z'n mooie momenten, maar nergens wordt het echt memorabel en echt sfeervol. En dat gedub doet er ook geen goed aan. De Niro heeft al beter gedaan, Depardieu valt best wel mee. Haal hier 3 uur film weg, zet Jan Decleir mee in één van de hoofdrollen en je hebt een Vlaamse klassieker. Anno jaren '70 natuurlijk. Terwijl andere films uit die tijd meer tijdloos zijn geworden, is deze toch sterk verouderd.
filmliefhebber92
Kun je enkele vlaamse films op noemen die hier op lijken? Die wil ik wel eens zien.
Boerenspalm, Het gezin van Paemel, Mira, Pallieter, De Vlaschaard, ...
Lewis-06
ik heb deel 1 afgekeken, ik vond deze deel wel te doen maar ik verwacht er meer van deel 2, kan ik dit verwachten is mijn vraag aan jullie ?
A.L.I.E.N
Een Epos op het niveau van "Novecento", wel ik vrees dat dat in Vlaanderen nog zal moeten uitgevonden worden. Alhoewel Vlaanderen ook wel z'n pareltjes heeft. Maar een echt historisch epos dat Novecento evenaart, dat ben ik nog niet tegengekomen. Wie weet in de toekomst.
ThomasVV
Grote film, hoe dan ook. Letterlijk en figuurlijk, cast, spel, regie, scenografie, fotografie, muziek, verhaal, duur... En tóch zijn hier heel wat uitgesproken negatieve commentaren gepost waar ik me eigenlijk wel in kan vinden, met name: weinig genuanceerd, weinig karakterdiepte (op Alfredo na misschien), vaak gezocht shocking zonder veel meerwaarde, vaak te voorspelbaar, weinig psychologische diepgang (op Alfredo na misschien)...
Vooral na de eindscène kreeg ik het gevoel dat Novecento géén film is over de strijd tussen fascisme en communisme, of tussen boeren en landeigenaren, maar wel over het gevecht waar wij mensen op deze wereld allemaal, overal en altijd toe gedoemd zijn, als deel van onze condition humaine... Of we nu willen of niet...
Sapperdeflap
Een opera op celluloid. Er zitten briljante vondsten in maar evengoed miskleunen. Onbegrijpelijke scenewisselingen en grandioze overgangen. De film is 1 grote contradictio in terminis. En dat maakt het juist, voor mij dan, uiterst genietbaar. Tegenstellingen, de goeden die zomaar de slechten kunnen zijn/worden. Maar goed, ik kan mij de kritiek van sommige posters ook wel voorstellen. Langdradig? Zeer. Vermoeiend? Nogal. Maar een film zoals deze had gewoon een keer gemaakt moeten worden. En laten we eerlijk zijn, welke gek durft er nu nog een film zoals deze uit te brengen?
Goed nieuws:
Lumière brengt de originele (Italiaans gesproken) versie uit op DVD!
Novecento | dvd - lumieredvd.be
De MGM uitgave was al een poos OOP.
Ik weet niet of de releasedatum van 31 januari alleen voor België geldt, of ook voor Nederland.
De Beslist links bij 'kopen' werken momenteel niet.
Je kunt 'm evengoed in België bestellen, met maar 1,95 verzendkosten:
filmliefhebber92
Ik heb hem al via wehkamp.
Hij is dus ook in Nederland te verkrijgen bij de bekende winkels als bol.com, mediamarkt en FRS en wehkamp dus.
Krusty
Geweldig! Direct besteld
hier was ik echt al een jaar of acht naar opzoek!
Krusty
Politiek links dat als een trein over rechts heen dendert.
Episch. 5*

Vijf goede films die hun uitzonderlijk lange speelduur meer dan waard zijn

La Meglio Gioventù
Drama, 2003