• 9.380.120 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

avatar van snakevega

snakevega

Ik vond het een mooie film, enkel het laatste snapte ik niet, ik snapte niet wat ednes delmar zei: als je weggaat, zweer ik.

Kan er mij iemand dit uitleggen? alvast bedankt

avatar van Kisje

Kisje

Brokeback mountain: emotioneel verhaal, sterke rollen van Gyllenhaal, Ledger maar ook van de 2 dames: Williams en Hathaway! De locatie's zijn ook mooi gekozen voor deze film!!

4 *

avatar van marion22

marion22

Wat een geweldige film. Is inderdaad geen homofilm (!?). Degen die dit denkt heeft totaal niets van het verhaal begrepen. De film gaat over relaties. Totaal niet saai of slaapverwekkend. Schitterend! 4*

een van deze homo cowboys gaat the joker spelen in de nieuwe batman film

kort0235

Ik vond het een mooie film met een diepere bedoeling. Volgens mij, maar ik kan het mis hebben, wilde de regisseur laten zien dat homosexuele relaties overal voorkomen, ook in situaties waar dat normaliter ontkend wordt. Dus ook tussen twee ogenschijnlijk ruige stoere cowboys in het conservatieve Wyoming in Amerika. En dus ook in de macho-wereld van voetballers, alhoewel dat liever ontkend wordt.

Het acteerwerk werd natuurlijk en zeer goed neergezet en de beelden waren prachtig. En wat een prachtige muziek! Terecht een oscar voor gekregen!

De film krijgt echter van mij niet de hoogste notering, omdat er ook enkele minpunten waren, zoals het te abrupt overstappen in de tijd. Dat had beter gekund.

Voorlopig een 4.0*

• 1911 stemmen

Toch een kleine tegenvaller. De film komt eigenlijk nooit lekker op gang en mooie beelden van Wyoming heb ik helaas niet gezien. Een mooi landschap is iets anders dan een mooi shot. De romance overtuigt, al zet ik wel mijn vraagtekens bij dat geforceerde kontgegrijp zo nu en dan. Het leuke spel van de cast maakt een deel goed.

avatar van Rua

Rua

kort0235 schreef:

Voorlopig een 4.0*

Daar heb ik me eerlijk gezegd niet aan gestoord, denk dat het ook moeilijk anders had gekund aangezien het verhaal zich afspeelt over een tijdspanne van ongeveer 20 jaar. En het benadrukt denk ik ook het feit dat Jack en Ennis in die 20 jaar maar heel weinig tijd samen hadden. Van mij krijgt deze film de volle 5 sterren!

Cupido schreef:

Dan heb jij denk ik een andere film gezien dan ik...

avatar van FisherKing

FisherKing

Charles Manson schreef:

iedereen zegt hier steeds dingen als:

ELKE man heeft wel iets van een homo inzich en wie dat ontkent, zit erg met zichzelf in de knoop.

Sure, ga ik niet ontkennen, maar dat wordt hier helaas niet duidelijk gemaakt. Ik zie maar een paar sterren flonkeren waarin ik denk dat alles gemeend is. Dat vind ik te weinig

Ang Lee komt er bij de filmhuizen wel mee weg. Maar ik vond het wel erg saai en truttig, en slecht gedaan.

Rua schreef:

Dan heb jij denk ik een andere film gezien dan ik...

Ik zag niets interessants in cinematografisch opzicht. Vond het zelfs wat taai en troosteloos en het wist me vooralsnog niet dieper de film in te trekken.

Mooie plaatjes óm de mooie plaatjes, die eigenlijk niet eens mooi waren.

avatar van Charles Manson

Charles Manson

wat een verschrikkelijke mooie film zeg, damn....

ben er helemaal van ondersteboven.

schitterende opnames (wie het tegendeel beweerd kijkt met zijn neus volgens mij), goed verhaal, geweldig acteerwerk.

en nergens over the top.

een prachtig, droevig, ingetogen drama met ook mooie muziek.

hoewel ik met een erg verdrietig gevoel acher bleef, kan ik deze film niets anders geven dan de volle 5 verdiende sterren.

• 1911 stemmen

Waarom adverteert Ang Lee deze film als een 'gewoon universeel liefdesverhaal’, want dat is het toch (nu nog steeds) niet?! Naar mijn mening ontbreekt het Lee hier aan een visie en wist hij niet goed hoe hij dit onderwerp moest benaderen.

avatar van dulcinea

dulcinea

Charles Manson schreef:

wat een verschrikkelijke mooie film zeg, damn....

ben er helemaal van ondersteboven.

en nergens over the top.

een prachtig, droevig, ingetogen drama met ook mooie muziek.

Ik had het eigenlijk niet beter kunnen zeggen.

Eindelijk nog ns een film die bij mij lang bleef nazinderen, niet omdat het over een homo relatie ging, want voor mij ging het in de eerste plaats over een onmogelijke liefde en dat maakte het verhaal niet alleen aangrijpend maar ook herkenbaar

Beste film van de afgelopen jaren voor mij

avatar van dulcinea

dulcinea

Cupido schreef:

Omdat het verhaal van Ennis en Jack gewoon herkenbaar is voor iedereen die ooit zo'n onmogelijke liefde heeft meegemaakt, dat maakt het juist héél universeel en herkenbaar voor iedereen, niet enkel holebi's

avatar van katie morosky

katie morosky

Ondanks het feit dat ik 100% (wat schrijf ik? Zeg maar gerust 200%) heterosexueel ben, een volbloedse hetero dus (een gezonde jongen), heb ik toch kunnen genieten van deze homofilm (die ik enkel gezien heb omdat mijn vriendin hem persé wou zien). Bij de sexscenes werd ik wel licht onpasselijk (gàtver weer een zoen) maar wegkijken helpt een hele boel. Een paar minpuntjes die de film oppervlakkig maken: ze waren helemaal niet herkenbaar als homo's: zo stoer als zij zich voordeden zo zie je geen homo over straat lopen! Ang Lee had ook meer kunnen focussen op de onrechtvaardige positie van de homo's... De film wat meer politieke draagwijdte geven... Verder was het mij niet geheel duidelijk dat ze van elkaar hielden. Een "Ik hou van je." ging blijkbaar niet! Al bij al was het een behoorlijke oppervlakkige film (goede middelmaat) die enkel drie oscars kreeg vanwege de politieke correctheid.

katie morosky schreef:

Daar vergis je je goed in. Ze zijn er wel, maar je kan ze gewoon niet herkennen. Niet iedere homo staat op een boot in de grachten te dansen in zn vrije tijd. Same goes for girls. Ik bedoel er zijn zat lesbiennes, maar hoe vaak loop jij door de stad en kan jij ze zo aanwijzen? Slechts een enkeling valt juist erg op, en die verpest het voor de rest.

katie morosky schreef:

Een gezonde jongen?? Ik dacht dat jij een vrouw was, Stephanie genaamd van 26 jaar !!!

Buiten dat hoef je je van te voren niet te verontschuldigen dat je 200% heterosexueel bent, want jouw geaardheid is irrelevant ten aanzien van de waardering van een film. Zie ook de discussie bij "8 femmes"dat zogenaamd een vrouwenfilm of homofilm is!

davidov

Het is vrij grappig hoeveel mensen zich alvorens commentaar te geven op de film zich eerst min of meer excuseren voor het kijken naar de film door te melden dat ze toch echt niet homoseksuele gevoelens hebben 200% niet

avatar van Rua

Rua

katie morosky schreef:

Homo's zijn ook wel gezond hoor!

katie morosky schreef:

Dat is juist niet oppervlakkig... niet alle homo's zien eruit als homo's...

katie morosky schreef:

Eigelijk vond ik dat bij deze film helemaal niet nodig, het verhaal spreekt al voor zich.

katie morosky schreef:

Als je nou niet steeds had weggekeken bij de liefdesscenes (sex kwam er nauwelijks in voor) had je misschien kunnen zien hoeveel ze van elkaar hielden...

Het hele verhaal laat zien hoe gek ze op elkaar zijn, daar kan het zinnetje "ik hou van je" niet tegen op.

En oppervlakkig Deze film heeft voor mij meer diepgang dan alle films van 2005 bij elkaar!

avatar van prometida

prometida

zo een geweldig mooie film!

avatar van katie morosky

katie morosky

Mijn excuses, lieve users maar mijn post was ironisch bedoeld. Ik ben inderdaad een vrouw wat betekent dat wat er verder valt te lezen niet serieus bedoeld is. Bij het doornemen van de eerste tien pagina's viel het me op hoezeer sommige users het nodig vonden om te benadrukken dat ze hetero waren, er werd heen en weer geschreven hoe afstotelijk de sexscenes waren... Er waren inderdaad sexscenes maar eerlijk... Zo erg expliciet vond ik ze niet. Bij het argument 'de homo's zijn niet geloofwaardig als homo's' kon ik helemaal niet meer bij. Trouwens, misschien zijn de personages niet eens homo, ze kunnen ook evengoed bi zijn. Het punt is dat het om liefde gaat tussen twee mannen. De film werd verder ook oppervlakkig genoemd omdat hij 'het thema van de discriminatie tegenover homo's niet diepgaand zou behandelen'. Wat is er onrechtvaardiger dan twee mensen die verboden wordt samen gelukkig te leven? Daar zelfs voor mishandeld worden... Het thema van de film, toch? En inderdaad de liefde van die twee voor elkaar was maar overduidelijk. Ik snap zelf ook niet hoe dat iemand kan ontgaan...

Eind goed algoed

avatar van Halcyon

Halcyon

Dit weekend nog eens herzien en opnieuw was ik erg onder de indruk. Enerzijds natuurlijk door het mooie, maar dramatische verhaal van Ennis en Jack en anderzijds door de briljante fotografie die de film een waar genot om naar te kijken maakt.

Ik was niet alleen onder de indruk, maar met momenten ook echt ontroerd. De manier waarop Ledger en Gyllenhaal acteren is zo écht en oprecht dat je gewoon voelt wat zij voelen. Je voelt hun blijdschap, hun verdriet, hun frustratie, hun liefde, ... Zelden heb ik twee acteurs op zo'n mooie manier emoties weten overbrengen op de kijker (in dit geval mezelf). Brokeback Mountain is zo'n film die je doorkomt met een lach en een traan, maar die je op het einde met een verweesd gevoel achterlaat waardoor je je de film nog lang blijft herinneren. En dan die soundtrack...

Ik kan alleen maar zeggen dat de 3 oscars meer dan verdiend waren en dat er gerust nog een paar bij mochten. Zo'n mooi verhaal met zulke goede acteurs, mooie beelden en soundtrack.

Ik heb deze film nu 2 keer gezien, maar er komen zeker nog enkele kijkbeurten bij! Klasse!

helleke

Ik vond het geen slechte film maar zeker geen superfilm.
De eerste 40 minuten gebeurde er eindelijk niet al te veel, steeds bij die schapen en veel werd er in het begin ook niet gesproken.
Wat ik ook wel raar vond, was dat ze elkaar eigenlijk nog niet kenden en al van de eerste keer dat ze samen in die tent kropen was het prijs ondanks dat ze beiden zogezegd hetero waren.
Waar ik het persoonlijk moeilijk mee heb is dat ze beiden gevoelens hebben voor elkaar maar toch trouwen en kinderen maken.
Ofwel kies je voor je huwelijk en kinderen ofwel kies je voor elkaar maar niet zo achterbaks achter de rug.
De acteerprestaties waren wel goed.
Veel emoties heeft de film niet losgemaakt bij mij, misschien ook wel omdat western en gans dat liefdesverhaal niet echt mijn ding is.
Krijgt van mij 3 sterren.

helleke schreef:

Helleke, je praat wel over de jaren 50 in een super conservatief Amerika en dan nog op het platteland. Ze konden eenvoudigweg niet anders.

kort0235 schreef:

Trouwen en kinderen maken zijn geen verplichtingen hé.

Ze konden ook gewoon vrijgezel gebleven zijn of zou dit ook verdacht zijn?

Hier waren er vroeger ook veel boerezonen en plattelandswerkers vrijgezel.

avatar van Esteban

Esteban

Helleke,

Het spijt me echt dat ik het op deze manier moet verwoorden. voor een vrouw die de leeftijd van 30 heeft bereikt is dat toch wel een zeer banale en kortzichtige kijk op 't leven, me dunkt. En het getuigt van weinig inlevingsvermogen. Verder respecteer ik je mening wel, maar ik heb er eveneens mijn bedenkingen bij.

Esteban schreef:

Helleke,

Vrouw???

Ik ben een gast van 30 hé, maar 't is u vergeven.

'T is film dus kan ik wel duidelijk het verschil maken tussen film en werkelijkheid maar je gaat me toch niet zeggen dat dat goed te keuren is dat iemand ondanks dat ie gevoelens heeft voor hetzelfde geslacht toch van twee walletjes blijft eten door dan te trouwen en kinderen te krijgen om het zo geheim te kunnen houden.

Ik vind dat van weinig respect getuigen voor zijn vrouw en kinderen die hij dan toch bedriegt.

helleke schreef:

Vrouw???

Ik ben een gast van 30 hé, maar 't is u vergeven.

Beste gast van 30: je hebt je nog steeds niet kunnen verplaatsen in het Amerika van de 50-er jaren. Op het platteland aldaar werden homo's eenvoudigweg niet geaccepteerd en in het ergste geval verrot geslagen. Als je er voor uit kwam dat je gay was, wist je dat je door familie, kennissen, collega's met de nek aangekeken zou worden. Met andere woorden: een homorelatie moest geheim blijven en voor de buitenwereld moest het er zo gewoon mogelijk en burgerlijk uitzien. En ja, gewoon trouwen hoort daar ook bij.

In de film zijn die situaties goed neergezet.

avatar van Uma Oldman

Uma Oldman

Een fantastische romantische film!!!

avatar van Norma

Norma

Ik begrijp helleke wel, het gaat er om dat het bedrog blijft (ongeacht het feit of de ander wel of niet van de zelfde sexe is) en onmogelijke/ongeaccepteerde liefde is daarvoor geen excuus. Hun keus is dus wellicht wel aannemelijk, maar daar hoef je dan als kijker nog geen begripvol gevoel van te krijgen.

Overigens moet ik zelf de film nog zien, dus hoe ik het persoonlijk zal ervaren weet ik nog niet.