• 9.381.099 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

Nou ja, dat nummer dankt zijn bekendheid natuurlijk niet bepaald aan In the Mood for Love...

avatar van r.mathot

r.mathot

Hallo,

De film Brokeback mountain is echt een van de mooiste films die ik ooit gezien heb.
Het is triest om te zien hoeveel moeite Ennis (Heath Ledger) doet om niet toe te geven aan zijn gevoelens die hij heeft voor Jack (Jake Gyllenhaal). Het is als homo niet zo moeilijk om als “hetero” door het leven te gaan, zolang je niet de “ware” man tegenkomt. Ennis komt zijn ware man tegen op Brokeback Mountain. Hij wordt dan geconfronteerd met zijn gevoelens voor Jack die hij daarna niet meer in de hand kan houden. Alles veranderd in zijn leefwereld. Zijn toewijding aan zijn vriendin en aan zijn omgeving om toch maar het hetero zijn uit te dragen komen in gevaar. Doordat zijn gevoelen sterker zijn dan dat hij zelf wil toegeven probeert hij krampachtig zijn “hetero” bestaan in stand te houden. Hierdoor wordt hij steeds moeilijker in de omgang en prikkelbaar, Het is dan ook prachtig om te zien als Jack en Ennis elkaar na 4 jaar weer zien. Ennis vergeet heel even alles om zich heen en volgt voor een keer zijn gevoelens. Gewoon pure passie tussen twee mensen en hoe moeilijk het is om je gevoelens jaren lang te moeten onderdrukken en ten koste waar dat allemaal van gaat. De relatie tussen Jack en Ennis komt helaas niet tot bloei, omdat Ennis zichzelf niet kan geven aan Jack, geblokkeerd in al zijn gevoelens. Jack gaat er ook kapot aan, ook al is hij bereid om wel alle problemen van het homoseksueel zijn te accepteren, maar Ennis niet kan overhalen. Ennis beseft pas na de dood van Jack wat hij heeft laten lopen. De pijn in zijn ogen spreekt boekdelen aan het einde van de film.

Het is vaak moeilijk voor hetero’s om te zien dat twee mannen elkaar zoenen of het idee dat ze seks met elkaar hebben. Twee mannen (of vrouwen) kunnen ook op elkaar verliefd worden.

De film is daarom zo mooi omdat hij laat zien dat je gevoelens niet in de hand hebt en dat je als daar niet aan toegeeft je totaal verkrampt door het leven moet gaan, met veel pijn en verdriet of je nu homo of hetero bent. Ik weet hoe het is, ik heb ook 35 jaar in de kast gezeten en weet er over mee te praten. “Love is a force of nature” en zo is het. Het is alleen maar liefde. Mijn moeder van 76 is ook naar deze “homo” film geweest en vond hem prachtig.
Jake Gyllenhaal en Heath Ledger hebben een perfecte en geloofwaardige invulling gegeven aan hun rol. Dus een paar oscars voor deze film zou mooi wezen en goed voor de homo emancipatie in Amerika maar ook hier in Nederland.

René

brad911 schreef:

Ik treed je nl. helemaal bij! Ik vond het ook jammer dat hij z'n mond niet echt open deed. Ook z'n jongensachtige lach heb ik in de film gemist.

Ik denk dat je voor Heath zijn jongensachtige lach beter naar een film als Casanova kan gaan. Ik vond zijn spraak en mimiek juist erg overtuigend en passend bij zijn rol.

Zoals al vaker opgevallen door andere mensen, zijn mensen gewoon aan het vissen naar de minder goede kanten van deze film. Soms valt bij een film gewoon alles op zijn plaats en dit is zo'n film. Ik hoop dat die alle oscars krijgt waarvoor het een nominatie heeft!

r.mathot schreef:

Mijn moeder van 76 is ook naar deze “homo” film geweest en vond hem prachtig.

Je moeder heeft een goede smaak.

olivier

'Brokeback Mountain' is zonder enige twijfel een heel mooie film, geen mens die dat ik twijfel kan trekken. Maar anderzijds is de film -wat men aan de andere kant van de oceaan ook mogen vinden- uiterst conventioneel. Het is een oérdegelijk vertelde love-story die de kijker middenin de hartstochten van de protagonisten plaatst en uiteindelijk weinig tot geen revolutionair cinematografische vondsten tentoon spreidt. Dat het gaat over twee mannen is vanzelfsprekend hét gespreksonderwerp geworden, maar uiteindelijk doet dat er niet veel toe: ang lee vertelt het verloop van 'een' relatie die -net als in elk liefdesverhaal- te kampen krijgt met grootse, pijnlijke problemen en obstakels. 'Brokeback Mountain' is niét het meesterwerk van de afgelopen jaar, het is géén baanbrekende prent, het is -en nu doe ik de film oneer aan- 'eenvoudigweg' een pareltje dat een hartverscheurende love story vertelt. ****

avatar van Anakin01

Anakin01

as schreef:
Dat hij zijn as uit zou strooien bij brokeback mountain.
Denk je? Ahja...

avatar van r.mathot

r.mathot

Pepito schreef:

Je moeder heeft een goede smaak.

Ze had zelf in de krant over deze film gelezen en vertelde mij dat ze graag heen wilde. Dus ben ik maar met haar meegegaan. Het was voor het eerst dat ik samen met mijn moeder naar de film ging. We zaten allebei aan het einde van film met tranen in onze ogen. Dat is toch mooi.

olivier

@pepito: beste film aller tijden? Komààn? Is dat er nou niet een tikkeltje over?

olivier schreef:

Olivier, nergens heb ik gezegd dat het de beste film aller tijden is. Of bedoel je mijn top 10, dat is gewoon een momentopname of lukraak gekozen films. Top 10 films vind ik sowieso een raar fenomeen want sommige films zijn niet met elkaar te vergelijken.

Pepito schreef:

Ô... dacht dat je top10 werkelijk een representatieve 'top' was naar jou gevoel of all times. Vond dat nogal vreemd, vandaar. Hebt gelijk over het vergelijken van films. Uiteindelijk zijn er een honderdtal films die zich allen bevinden op hemels niveau, onmogelijk te vergelijken, onmogelijk te kiezen.

olivier schreef:

Het is meer een momentopname. Ook al zou ik Brokeback Mountain de beste film aller tijden vinden, dan is dat toch prima. Vind het een beetje flauw dat er mensen zijn die consequent naar iets negatiefs in deze film zoeken, net alsof ze het ergens gewoon geen mooie film willen vinden. Ik bedoel jou niet, overigens. Het feit dat het een conventioneel oérdegelijk vertelde love-story is in jouw ogen, vind ik alleen positief. Dit is namelijk zeer zeldzaam bij films met een homoseksueel karakter. Vaak is het aids/lust/travestie/transseksualiteit wat de klok slaat.

Enfin ieder zijn eigen!

Zal mijn top 10 eens even nader bestuderen, bekijk die dingen eigenlijk nooit.

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

Ik vond het een goede film die zich rustig aan mij preseteerde, aangename muziek, en een echt liefdesverhaal. De film ging best snel voorbij wat een goed teken is normaliter. Toch had ik gedurende een groot deel van de film een gevoel dat er iets miste en op het einde bleef ik een beetje met lege handen staan.

Ik vond het acteerwerk de accenten van beide heren goed, de decors waren soms wat minder naar mijn mening, maar dit werd weer vertroebeld door de prachtige long / extreme long-shots waar de film vol mee zat.

Ik hou het op een 3,5*

avatar van pimp-juice

pimp-juice

zoals het verhaal hierboven beschreven wordt lijkt het net een gayfilm :

Tussen de twee schaapsherders ontvouwt zich in het uitgestrekte grasland een bijzondere, onorthodoxe relatie die hun hele leven zal gaan duren.

hehehe maar zal wel aan mij liggen

Ja, dat is wel verwarrend .

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Ja ik moet toch ook zeggen dat ik meer had verwacht van deze film. Ok het is een goede film (4*) maar wat is hier nu zo baanbrekend aan dat het ineens de grootste kanshebber voor een lading Oscars is geworden In feite is het toch weinig of zelfs niets nieuws. Het is niet de eerste film die over een onmogelijke liefde gaat en zelfs niet de eerste film die over een onmogelijke liefde tussen twee mannen gaat.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Wat een wondermooie film.Een tragisch liefdesverhaal over een verboden liefde zoals Romeo en Julia en Hero en Leander.Ang Lee dacht "Waarom niet eens tussen 2 mannen?"Het resultaat is verbluffend.Niet alleen de wondermooie landschappen laten deze film er al erg mooi uit zien.Vooral het acteren van Ledger is voortreffelijk.Dat die irritante knul uit The Brothers Grimm zo'n mooie ingetogen prestatie kan neerzetten is fantastisch.Kijk naar dat gezicht als hij hoort dat Jack dood is!

Ang Lee snijdt een ietwat gevoelig thema aan bij de Amerikanen.Vooral dan om nog eens 2 cowboys te pakken die niet met hun lasso schurken pakken maar mekaar.(Wat een zin )

Wat mij betreft is dit de mooiste van 2005.

avatar van Ash Krueger

Ash Krueger

moviefreak#1 schreef:

Homo's zijn nog steeds niet helemaal geaccepteerd in Amerika en daar moeten we aan blijven worden herinnerd

avatar van amazingmoi

amazingmoi

Ik ben hem vandaag gaan zien in de bioscoop:Ik had hier meer van verwacht,de film is langdradig,eindigt zwak en bevat heel wat saaie stukken.2.5 *

Pepito schreef:

Dit vind ik één van de zinvolste dingen die iemand al zei over de prent. Was nog niet in me opgekomen. Al blijf ik wel van mening dat een film die clichés doorprikt niet per se een meesterwerk is die alle oscars moet binnenhalen. Moviefreak#1 zegt exàct hetzelfde wat ik al eerder zei. Mooie, heel mooie film zelfs, maar het meesterwerk? Veeleer sociologisch van belang dan cinematografisch

avatar van kiss_hester

kiss_hester

Ik vind beide acteurs eigenlijk een beetje ongeloofwaardige homo's, maar het is een mooi verhaal. En het thema staat me wel aan. Het is natuurlijk sowieso goed dat dit soort films veel in de publiciteit komen in Amerika. Mooie film, maar ik zal het geen meesterwerk noemen...

3.5

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

moviefreak#1 schreef:

ze doen opeens zo popiejopie omdat een lovestory tussen twee homo's nou eens in hollywood is gemaakt , en niet tot de wat (meestal) onbekendere filmhuisfilms behoort...

avatar van zoutzak

zoutzak

Is dit doorgeslagen positieve discriminatie ofzo? Dat een of andere brakke gayfilm de oscars opeist...!?

avatar van Halcyon

Halcyon

Heb hem dan ook maar eens gezien. Over het algemeen een sterke film met degelijk uitgediepte karakters, goede acteerprestaties, mooie fotografie en een emotioneel verhaal. Wat andere mensen reeds zeiden over het feit dat dit niet de eerste in z'n soort is en dus niet echt speciaal, steun ik ten volle. Toch is dit voor de VS net iets anders omdat hij een beetje een smet werpt op het blazoen van de macho cowboycultuur. Best wel gedurfd dus. Behalve dat ga ik niet akkoord met mensen die vonden dat de relatie niet intens genoeg in beeld is gebracht. Ik vond het allemaal wel gevoelig en oprecht genoeg. Wel had ik graag meer aandacht besteed gezien aan de vader-dochter relatie. Die was maar matig uitgewerkt, misschien niet noodzakelijk, maar ik vond het persoonlijk wel spijtig.

Verder heb ik er weinig aan toe te voegen. Het is geen baanbrekende of vernieuwende film, wel gewoon een degelijke. Ben blij dat ik hem heb gezien, niet meer en niet minder.

avatar van titan

titan

kiss_hester schreef:

Ik vind beide acteurs eigenlijk een beetje ongeloofwaardige homo's

Waarom vind je dat? Omdat ze niet verwijfd zijn, geen hoge stem hebben en geen handtasje dragen?

avatar van kiss_hester

kiss_hester

Nee tuurlijk niet! Maar ik wordt niet echt meegesleept door hun acteerwerk... Maar dat is gewoon persoonlijk. En trouwens ik val zelf ook mijn eigen geslacht, om het zo maar even te zeggen, dus ga me nu niet uitmaken voor een bevooroordeeld persoon...

avatar van La dormeuse

La dormeuse

Als je dit ziet, hoe kun je dan nog zeggen dat ze er niet verliefd uit zien?

avatar van theo h

theo h

Best een aardige film, maar daar is alles mee gezegd. De eerste helft van de film is goed, daarna wordt het minder.

De film maakt enkele tijdsprongen die niet goeg in elkaar overliepen. Voor mij geen oscarwinnaar ondanks al die nominaties.

avatar van dje-em

dje-em

haha ik hou erover op, maar "niet geloofwaardige homo's" alsof je in het echte leven ook iemand ziet en zegt: he das een overtuigende homo!

en positieve discriminatie nee hoor, want dit is simpelweg een nominatie omdat het een goede film is.

avatar van dje-em

dje-em

maar wel best director!

3 Oscars

- Best Achievement in Directing

- Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published

- Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score

Oscar voor de beste film ging (jammer genoeg) naar Crash.