• 9.380.985 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

avatar van Juutje

Juutje

Jammer van de maar 3 oscars. Ze hadden best meer verdiend! Zeker die voor beste acteur! Weet iemand wanneer de oscars herhaald worden op tv?

djelle

Wie wil er nu een film zien over 2 homofiele cowboys...

avatar van Pepito

Pepito

Juutje schreef:

Weet iemand wanneer de oscars herhaald worden op tv?

Het is überhaupt niet uitgezonden op de televisie hier in Nederland. Geloof wel een radioverslag bij de NCRV ofzo.

Waarschijnlijk zullen er nog wel (korte) samenvattingen te zien zijn op diverse zenders.

zoutzak

Gelukkig dat een film met deze goedkope succesformule niet beloond wordt. Bespaart ons hopelijk de komende jaren opnieuw die misselijke gaypubliciteit.

Welek succesformule en welke gaypubliciteit bedoel je?

gaypubliciteit als succesformule

Beetje onzinnig vind ik. De film handelt over een gay-onderwerp en de media maken daar een hele toestand van. Niet echt een vooropgezette succesformule.

zoutzak

Ik ervaar het als storend, dat deze film juist omwille van het onderwerp veel aandacht krijgt. En dat het filmtechnisch ook goed is, lijkt minder belangrijk. Vandaar ook goed dat Lee als best director de film krijgt ipv best film.

djelle

Ach ja, sensatie werkt natuurlijk altijd (zie Moore). Tis een beetje als eurovisiesong: Hoe meer je opvalt, hoe meer kans je maakt om in de prijzen te vallen (en dan verwijs ik maar al te graag naar die travestiet die daar eens gewonnen heeft). Verder is het allemaal 1 grote opgekopte boel uiteraard. Daarom vallen de oscars ook onder de noemer show.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik vindt deze film erg de moeite waard, maar sommige van jullie hebben wel gelijk als het gaat om het opgeklopte gebeuren erom heen. Het verhaal had net zo goed tussen een man en een vrouw kunnen spelen, of tussen een vrouw en een vrouw. De homosexualiteit speelt niet de grootste rol in deze film. Dat de pers daar zoveel aandacht aan besteed is mijn inziens een ietwat overdreven. Maar ja, het werkt wel.... Mooie film, mooi liefdesverhaal, nergens klef, wel iets teveel uitgesponnen.

AmazingPP schreef:

of tussen een vrouw en een vrouw.

Dat was al interessanter geweest!

AmazingPP schreef:

Dat heeft volgens mij veel te maken met het feit dat deze homo-relatie zich afspeelt in een cowboycultuur die in het conservatieve Amerika een toonbeeld is van macho, mannelijk, stoer...

djelle

Natuurlijk. Homofilms liggen sowieso moeilijk in het puriteinse America, laat staan dat ze dan nog eens 2 cowboys figureren als nichten. In dat opzicht vind ik het best wel goed gevonden. Ik vrees overigens dat veel van die bekrompen "rednecks" Ang Lee nu wel rauw lusten...

avatar van mister blonde

mister blonde

Om even compleet van de inhoud af te wijken;

ik ben ervan overtuigd dat men over 100 jaar het net zo belachelijk vindt, dat homo's niet dezelfde rechten hebben als hetero's (ik noem trouwen), als pak-hem-beet de slavernij (om lekker te overdrijven).

hoe meer je erover nadenkt, hoe dommer het is. waarom zouden deze mensen dit nu niet mogen...?

mister blonde schreef:

waarom zouden deze mensen dit nu niet mogen...?

Je hebt volkomen gelijk, maar dat is weer zo'n eeuwigdurende discussie met eeuwige voor- en tegenstanders.

djelle

Oei, nu begeef je je op glad ijs MB. Dit gaat niet meer over de film. Voor de rest heb je gelijk: Who cares als homo's nu trouwen of niet? Dat ze maar doen. Kinderen adopteren is dan weer iets anders...

avatar van Bobske

Bobske

djelle schreef:

En dit is dus weer precies 1 van de redenen waarop blijkt dat homosexualtiteit ook hier in het zgn. tolerante Nederland niet door iedereen volledig geaccepteerd is.

Als kinderen geadopteerd worden is het belangrijkste dat ze in een harmonieuze omgeving opgroeien. En of dat een man/vrouw, man/man of vrouw/vrouw relatie is zou niet belangrijk moeten zijn. Het gaat erom dat een kind gewenst is. Een film als Brokeback mountain geeft de gevolgen van de intollerantie van homosexualiteit goed weer !

Bobske schreef:

Dat ook, maar bedenk maar eens dat het heel normaal is als een kind zonder vader of moeder opgroeit... Maar met 2 vaders of 2 moeders is het opeens taboe.

En dan nog kan een kindje denk ik beter af zijn bij 2 homo's in NL dan een kansarm bestaan hebben in het buitenland.

Zeg nou zelf, wat heb je liever? Opgroeien in NL bij 2 homo's met alle luxe van dien of opgroeien in (ik noem maar wat) India in een vochtig huis zonder eten en goede gezondheid maar met kinderarbeid.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Jullie zijn het eens geloof ik

feanaro surion schreef:

Jullie zijn het eens geloof ik

Het was dan ook geen aanval maar een aanvulling

Maar ik heb wel vaker de neiging om ietswat offtopic te gaan

davidov schreef:

wa?

Ik vind het een vrij trieste vergelijking eerlijk gezegd.

Net zoals iets als : 'ben je niet liever homo dan dat je doof, blind en met 1 been je leven lang in de mijnen moet werken?'.

Zoiets.

kos schreef:

Ik vind het een vrij trieste vergelijking eerlijk gezegd.

Zoiets.

Leuk he, het idee van overdrijven om je gelijk te krijgen

Maareh ik ging er van uit dat het geadopteerde kindje uit het buitenland kwam. En dan komen die kindjes zover ik weet toch echt uit gebieden en gezinnen waar ze het minder goed hebben.

davidov schreef:

Maar ik begrijp uit die woorden dat ouderschap van homo's in principe zeer verwerpelijk is, maar allicht beter dan halfdood aan de andere kant van de aardbol.

Halcyon

Ouderschap voor homo's is in principe niet verwerpelijk. Maar de natuur wil nu eenmaal dat de rol van de moeder tijdens de eerste jaren van het kind biologisch gezien zeer belangrijk is. Ook de rol van de vader heeft specifieke invloeden op het kind dat hij/zij later nodig heeft.

Dus opgevoed worden door een homokoppel is niet zo gemakkelijk als het wel klinkt, ook al is de situatie heel harmonieus en dergelijke...

Volgens mij is het gewoon zo'n zaak die je geval per geval moet afwegen en niet zomaar kan standardiseren, spijtig genoeg.

kos schreef:

Ik vind zeker niet dat het verwerpelijk is, maar voor hen die dat wel vinden zeg ik dus "dan nog doen ze dat kind een plezier"

avatar van Bobske

Bobske

Halcyon schreef:

Dat moet je bij adoptie sowieso, zowel voor homo- als voor heterokoppels

Voordat we alle voors en tegen van adoptie door homoparen gaan bespreken; svp weer ontopic bij de film houden svp.

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

Terecht dat er geen oscars naar deze film zijn gegaan voor 'beste film' en 'beste acteur'.... wiehoeoeooe :)

overige oscars zijn zeer zeker wel terecht....

Misschien als Ledger die prop uit z'n mond had gehaald had ie nog een kans gemaakt....