• 9.378.149 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: James McTeigue

Met onder meer: Natalie Portman, Hugo Weaving en Stephen Rea

IMDb beoordeling: 8,1 (1.238.463)

Releasedatum: 30 maart 2006

Plot V for Vendetta

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

Eind jaren 2020. Groot-Brittannië is een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey (Natalie Portman) van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als "V". V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en TV-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind. Als Evey de waarheid blootlegt over V's mysterieuze achtergrond en hiermee ook de waarheid over zichzelf ontdekt, is zij zijn onwaarschijnlijke bondgenoot in de strijd voor vrijheid en gerechtigheid in een samenleving die geplaagd wordt door wreedheid en corruptie...

avatar van inZanity

inZanity

vond het maar een matige film..

snap niet wat mensen hier nou zo goed in vinden..

avatar van speedy23

speedy23

Remember, remember, the fifth of november, the gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot (sic)

Dat vraagt om een woordje uitleg! Guy Fawkes, rooms-katholiek, beraamde in 1605 een aanslag op koning James I. Fawkes kon zich niet vinden in het protestantse beleid en slaagde er met enkele kompanen in om een aantal tonnen buskruit in de kelder van het Parlement te plaatsen. De samenzweerders wilden een revolutie ontketenen maar werden betrapt. In plaats van een explosieve vijfde november kregen de Engelsen nog maar eens een terechtstelling. Vijf november wordt ook nu nog gevierd met grote vuren die de donkere nacht verlichten en heet dan ook Guy Fawkes Night of Bonfire Night.

In V for vendetta draagt de mysterieuze held V een masker dat Guy Fawkes voorstelt en ook V is het grondig oneens met het gevoerde beleid. In 2020 is Groot-Brittanni렩mmers een totalitaire staat geworden, in de greep van de ultraconservatieve kanselier Sutler. Zijn partij werpt zich op als enige redding tegen honger, oorlog en ziekte. Met angst als ultieme drukkingmiddel is het land onder Sutlers tirannieke bewind vergaan tot een bedroevende politiestaat. Verklikkers patrouilleren door de straten om te zien of de avondklok wordt gerespecteerd, gesprekken worden gescreend en ongeveer alle kunstvormen zijn ten strengste verboden - opruiend materiaal hoeven we niet. V ziet genoeg redenen om over te schakelen op gerechtvaardigd terrorisme en laat - op vijf november uiteraard - een symbolisch gebouw ontploffen. Hij roept de natie op om een jaar later aan het Parlement te verzamelen. Die natie beeft onder de terreur van Sutler, maar laat zich niet onbetuigd.

De Wachowski broertjes bezorgden het script aan assistent-regisseur James McTeigue, die hier meteen zijn regiedebuut maakt. Het is dan ook amper verwonderlijk dat V een bijna almachtige held is geworden. Gekleed in een verfijnde zwarte mantel en gewapend met zes messen strijdt V tegen het onrecht. Hij heeft een prachtige collectie verboden objecten (een jukebox, de Arnolfini's van Van Eyck, harnassen, Egyptische beelden?) en woont in een kunstige schuilplaats. Toegegeven, het klinkt eenvoudig tot zelfs belachelijk, maar dit is meer dan Batman meets Neo. Dit is een strijd tussen goed en kwaad, beiden verpersoonlijkt in vereenvoudigde maar niettemin treffende figuren. V is het symbool van de vrijheidsstrijder die vrede en rechtvaardigheid wil afdwingen in een land waar de mensen angst hebben voor de overheid en de overheid niets te vrezen heeft van het volk. De maatschappij is murw geslagen door propaganda, valse nieuwsberichten en censuur. Ook al weten de mensen wel hoe de vork aan de steel zit, handelen behoort niet tot de mogelijkheden. De leiders van nu zijn immers de moordenaars van gisteren. Wie te veel wist verdween en de situatie is er niet bepaald op verbeterd.

Nobel van V dat hij de mensheid een handje wil toesteken, maar V draagt ook een geschiedenis met zich mee en zou graag ook een persoonlijke rekening vereffenen. Hij verpersoonlijkt een ideaal met tandjes, een man die vindt dat elke reactie een tegenreactie verdient en wetende wat de overheid hem heeft aangedaan, is het nu tijd om keihard terug te slaan. De manier waarop McTeigue en de Wachowski's politiek en ethiek aan elkaar koppelen levert een hoogst intrigerende film op. Je kunt die bekijken voor de fun, de effecten en de spanning, maar net als bij The Matrix gaat het ook hier om een film met meerdere laagjes. Heeft elk individu het recht om individu te zijn, het recht tot zelfs de plicht om conformisme te weerstaan? Kan terrorisme ooit gerechtvaardigd zijn? Hoe kun je je als burger verzetten tegen een overheid die, geperverteerd door macht, haar wil oplegt?

Een indrukwekkende film schreeuwt om een indrukwekkende cast. Hugo Weaving schittert als V. Terwijl we het gezicht dat zo goed als iedereen kent als Agent Smith of Elrond uit LOTR nooit te zien krijgen, weet Weaving op een magistrale manier, via zijn stem, uitdrukking te geven aan een gecultiveerde wraakheld. Natalie Portman (Garden State, Amidala uit Star Wars, het kleine meisje uit L鯮) brengt de psychologie van haar personage Evey - gekraakt door het systeem, geconditioneerd en uiteindelijk uitgebroken - volledig over met een beheerste en, voor haar jeugdige leeftijd, opvallend doorleefde acteerprestatie. Het personage van inspecteur Finch (Stephen Rea) roept nog meer vragen op en onthult de ware toedracht van V's motieven. Zou jij echt willen weten of je regering verantwoordelijk is voor de dood van honderdduizenden mensen? Ga je voor de waarheid of houd je vast aan staatsbelang? Uitstekende cast dus, met ook nog Ben - Coupling - Miles en acteur/auteur/regisseur/presentator Stephen Fry.

Deze film weerspiegelt zonder vingerwijzen volop wat er leeft in deze tijden en doet lekker nostalgisch terugdenken aan 1984 van George Orwell of Revenger's Tragedy van Alex Cox. Het wraakthema uit de cult-strip van Alen Moore wordt hier gekoppeld aan ronduit indrukwekkende shots, met een grandioze bombastische finale waarvoor woorden tekort schieten.

(bron: filmsalon.be)

Steengoeie recensie en heel knappe film. Van mij een 4,5*

avatar van Brunetti

Brunetti

Hele goede film, zeer goede cast met goed acteerwerk.

avatar van Aapje81

Aapje81

Tegenvaller, de film is verschrikkelijk pretentieus en heeft ronduit verschrikkelijke dialogen. Vooral V kan er wat van. Verder is dit gewoon een kitchfilm van de bovenste plank alleen Portman is de moeite waard

avatar van Airliner95

Airliner95

vind ik echt een topfilm echt mijn genre en vond het zoo tof met het gedichtje met allemeel V s in

*5 remember remember the fifth of november

avatar van Airliner95

Airliner95

inZanity schreef:

vond het maar een matige film..

snap niet wat mensen hier nou zo goed in vinden..

ieder zijn genre toch!!!!!

avatar van ForeverYours

ForeverYours

Geweldige film, goed acteerwerk & is niet langdradig.

avatar van shappy1010

shappy1010

Na 3 keer de film te hebben bekeken ging het anti-rechts politieke sfeertje mij tegenstaan. Daar ik er aanvankelijk van onder de indruk was vind ik het eigenlijk net zo met de botte bijl slaan als de stereotype rechtse nazis afgebeeld in de film. Als film prima, don't get me wrong, maar iets genuanceerder had hem geloofwaardiger gemaakt.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Denk vandaag vooral veel aan deze film remember remember the fifth of november

avatar van trebremmit

trebremmit

Inderdaad een matig filmpje, vooral de scene waarin ze in de regen staat en god is in the rain zegt, wekte ergernis bij mij op.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

V for Vendetta

Ik wilde deze film eigenlijk een jaar of twee geleden al zien, maar op de een of andere manier hadden we hem gisteren pas bij de videotheek gehuurd.

Ik vond het een erg mooie film, maar op de een of andere manier had ik er eigenlijk toch iets meer van verwacht. Het verhaal was af en toe een beetje moeilijk te volgen, maar dat had ik met de Bourne serie ook en na een tweede herziening begreep ik die films ook beter, dus misschien is dat bij V for Vendetta ook wel het geval.

Het verhaal van V was dan wel weer erg mooi en aangrijpend, dat is verder prima neergezet. Ook wilde ik ten tijde van de film graag weten wat de achtergrond van V nu precies was en dat is een positief punt natuurlijk.

De acteerprestaties waren verder prima, alhoewel ik van Natalie Portman wel wat meer verwacht had. Hugo Weaving doet het erg goed als de mysterieuze V.

Dus verder een prima film, maar ik moet zeggen dat ik er eigenlijk toch wel iets meer van had verwacht.

Cijfer van schaal van 1 op 10: 7.6

Cijfer hier op moviemeter: 3.5

avatar van under/the/sea

under/the/sea

Niets voor mij.

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Prima film, vooral het einde(en dat is natuurlijk belangrijk).

Het is al een tijd geleden dat ik deze zag maar ik herinner me vooral dat ik achteraf een heel "anarchistisch" gevoel had.

Ik vind het een heel krachtige film met diepgaande psychologische momenten, heel groots allemaal.

Ook een stuk anders dan ik verwacht had.

Knap gefilmd ook.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Vond dit wel een goeie film.heel spannend en goed gefilmd.

avatar van dvd-me

dvd-me

Erg spannend!

avatar van modinator

modinator

mooi , en wat een goede film!

avatar van Day-V

Day-V

Staat op nr250, hopelijk word deze er niet uit gekicked want die moet er zeker in

avatar van Flipman

avatar van christian

christian

Day-V schreef:

onvermijdelijk, helaas.

Als je je bedenkt dat er per jaar tientallen films er bij komen in de top, dan is de film die op nummer 200 staat ook over een paar jaar verdwenen.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Uitmuntende film.

Verhaal steekt op een briljante wijze in elkaar. De film is mysterieus, sinister, spannend... vrijwel elk moment van de film is boeiend.

Acteerwerk is erg goed. Alles komt heel overtuigend over.

Sinds tijden weer een film gezien die 5* waard is.

avatar van Gras01

Gras01

Redelijk goede film, niet helemaal mijn ding maar heb mij toch vermaakt. En daar gaat het uiteindelijk om!

3,5**

avatar van G to the J

G to the J

Vond het mooie, goede film.

Vooral actrice, die speelt zo fantastisch..

Echt een aanrader

avatar van Hankieh

Hankieh

Dit word een top 10 film van mij

Had hem al eerder gezien in 2005 maar maakte toen nog niet (actief) gebruik van moviemeter.nl

Opnieuw gekeken, opnieuw beoordeeld. Zeker een top 10 film.

Natalie Portman stelt me nooit teleur, ook niet in V for Vendetta. Prachtige vrouw dat. Ze kan prachtig acteren en ik hoop ook dat ze straks een pracht staaltje regisseer werk laat zien in New York, I Love You, met daar tevens haar acteer werk.

avatar van Thomas83

Thomas83

Erg sterke film. Gezien het tijdstip heb ik geen zin om een al te uitgebreid stukje te typen, maar V for Vendetta is me bepaald niet tegengevallen en op verschillende niveaus een hoop te bieden.

De meest oppervlakkige laag is er een van een mysterieus en stoer hoofdpersoon, die gewapend met allerlei messen en bovennatuurlijke reflexen de strijd aangaat met de militaristische dictatuur die Groot-Brittanië in de film is geworden. De personages zijn allemaal interessant en ontwikkelen zich goed, en vele zijn ook lekker aangedikt, zoals de (sterke) dialogen dat vaak ook zijn, net als het visuele aspect van de film. Slowmotion, overdreven veel bloed en andere trucjes. Wat dit betreft is de film een echte comicverfilming.

Daarnaast zitten er nogal wat plotontwikkelingen in deze vrij lange en erg onderhoudende film, soms wat overdreven veel lijkt het, maar uiteindelijk passen de puzzelstukjes nog vrij goed. De personages zijn dus interessant en worden goed vertolkt., in sommige gevallen met goed werkende overacting. Natalie Portman heeft af en toe wat dipjes in haar spel maar speelt over het geheel echt sterk, en weet goed een sterke vrouw neer te zetten.

Tenslotte heeft de film ook nog echt een diepere laag, wat betreft het sterk in elkaar stekende script, wat goed voortborduurt op politieke ontwikkelingen van de laatste jaren, en je echt doet nadenken over wat het juiste is politiek en ethisch gezien. In feite laat de film je zelfs begrip opbrengen voor terroristische acties door een situatie te schetsen waarin kwaad eigenlijk alleen nog maar met kwaad (geweld) kan worden bestreden. Heel knap. Die grote maatschappelijke discussies worden in het script erg knap verweven met emotionele gebeurtenissen op het persoonlijke vlak, voor de personages.

Het einde van de film is nogal spectaculair, groots, overdreven bijna, maar daarvoor is het dus ook een stripverfilming, en het werkt heel goed toch nog. Regelmatig is de CGI in de film wat minder, maar echt storend is het nooit op een of andere manier, en het einde is toch nog aardig spectaculair.

4.0*.

avatar van Zyxx

Zyxx

Zojuist gezien op de BBC: 5* (kan nog veranderen).

Natalie Portman is OK. Stephen Rea kan beter. Stephen Fry is goed gecast. Fantastisch om John Hurt in de rol van een 'Big Brother' te zien, waar hij zelf als Winston Smith in '1984' het slachtoffer van was.

Maar het zijn niet de acteurs, het is 't script dat me erin zuigt. Mijn soort film. Steekt goed in elkaar. Stukken beter dan (bijvoorbeeld) 'The Dark Knight', die ik te rommelig vond.

En ja, ook ik ben gek op 'The Count of Monte Cristo' ...

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Grappig filmpje met een script van van de Wachowski's en geregisseerd door iemand waar ik nog nooit van had gehoord. Of het een goeie film is geworden? Niet echt. Te danken aan simpele oplossingen en het schuwen van echt menselijk drama. Er worden wel verschillende pogingen ondernomen, maar het blijft plat vermaak voor de popcorn-etende bioscoopzombie.

Acteerwerk was aardig, hoewel Portman niet altijd even overtuigend was, en Weaving meer overkwam als een gefrustreerde clown dan een verzetsstrijder. John Hurt mocht zich lekker uitleven als dictator en is daarom ook goed te pruimen. Ook Rea in de vorm van uitgebluste agent is goed te behappen. Over de cinematografie en muziek kunnen we kort en bondig zijn: niks bijzonders.

Vergelijkingen met ome Adolf, de nazi's en andersoortig tuig wordt natuurlijk niet geschuwd, en de Wachowski's hebben zich ook tegoed gedaan aan 1984, de roman van George Orwell. Daar deed deze film me dan ook aan denken, en aan die andere Matrix-kloon Equilibrium, die eenzelfde pad bewandelt: totalitaire staat, één man die alles kan veranderen etc. Waar laatstgenoemde vrij serieus was, is deze film meer van het cartooneske soort en is ook meer van de actie dan van het drama. De verkleed-

partijtjes van V komen dan ook vrij ridicuul over.

Conclusie: aardig vermaak voor een druilerige zondagmiddag, maar verwacht geen echte diepgang; eerder een halfbakken poging daartoe. De film focust zich liever op actie en wraak dan op het menselijk drama, wat vooral te wijten is aan The Wachowski's en hun simpele script.

avatar van Madara_

Madara_

Langdradig, en saai punt uit.

avatar van trainercoach

trainercoach

Een spannend verhaal en een langzaam begin maar later in de film krijg je in 1 x het verhaal te weten. Leuke effects en voor de rest een leuke film:P

avatar van Film Pegasus

De film kan verkeerde verwachtingen scheppen. Gemaakt door de makers van The Matrix, afgeleid van een stripverhaal, ... De film geeft niet perse een superheld af zoals we dat gewend zijn van Spiderman, Blade of Batman. Wel een anarchist in een deels politiek en literair avontuur. De film schetst een futuristische wereld, die toch quasi tijdloos aandoet met een zeer strikt regime dat werkt met een nultolerantie voor alles wat maar slecht blijkt te zijn. De kostprijs van dit alles is het opofferen van vrijheid, vrije meningsuiting, cultuur, creativiteit, intiatief, individualisme, ... Het volk moet een massa zijn die zich strikt houdt aan de eisen van de overheid. Een systeem dat op papier lijkt te werken, maar onleefbaar is in praktijk.

De anarchie komt dan ook niet van iemand met bommen en een hoop wapens (zoals Batman of Blade bvb), maar van iemand die net opkomt voor die vrije meningsuiting en culturele vrijheid. Niet voor niets dat hij daarom ook zoveel aandacht spendeert aan historische figuren als Guy Fawkes waar hij zich symbolisch aan weerspiegelt en citeert uit Shakespear en andere schrijvers. Het gebruik van het masker interpelleert net dat hij niet opkomt voor zichzelf of uit wraak maar voor de gedachtengoed die hij verdedigd. De verwijzingen naar Monte Cristo en Phantom of the opera zijn ook niet ver weg. Net als het regime dat een kruising is tussen Nazi Duitsland of Communistisch Rusland en Big Brother (George Orwell)

De film zelf is prachtig om te zien, al zal hij voor velen traag overkomen met de vele monologen door V. In mijn ogen zeer mooi gedaan, maar qua actie is het inderdaad wat minder. Met de muziek wordt de sfeer anders wel perfect weergegeven. Sommige scènes zoals de ontploffing in het begin van de film en de massa in opstand, verkleed als V zijn echt adembenemend. Het acteerwerk is niet altijd even denderend wat te verwachten is met een team dat vooral ervaring heeft in films als The Matrix en Star Wars. Al wordt de sfeer zoals ik al zei, heel goed weergegeven en lukt de film gelukkig in datgene waar de intenties liggen.