• 9.379.780 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: James McTeigue

Met onder meer: Natalie Portman, Hugo Weaving en Stephen Rea

IMDb beoordeling: 8,1 (1.238.714)

Releasedatum: 30 maart 2006

Plot V for Vendetta

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

Eind jaren 2020. Groot-Brittannië is een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey (Natalie Portman) van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als "V". V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en TV-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind. Als Evey de waarheid blootlegt over V's mysterieuze achtergrond en hiermee ook de waarheid over zichzelf ontdekt, is zij zijn onwaarschijnlijke bondgenoot in de strijd voor vrijheid en gerechtigheid in een samenleving die geplaagd wordt door wreedheid en corruptie...

avatar van -Roald-

-Roald-

Ik heb hem net voor de 2e keer gezien, en ik moet zeggen; het blijft een topper:)

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een zeer aantrekkelijk film ondanks dat het mijn genre niet echt is: 4.00
Doorgaans heb ik het niet zo op films die alles behalve serieus te nemen zijn (in de juiste context gezien), maar voor V for Vendetta maak ik graag een uitzondering. Ik had vooraf best hooggespannen verwachtingen omdat het stukje tekst hier op Moviemeter mij wel aansprak en Natalie Portman in deze film speelt. En ik moet zeggen dat mijn verwachtingen aan de wens hebben voldaan. Niet veel meer dan dat, maar ook zeker niet minder. Er zat een sterk verhaal in de film verweven met een ietwat overdreven politieke achtergrond, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Verder is er zeer veel aandacht uitgegaan naar de cinematografische kwaliteit van de film, en daar is het resultaat dan ook naar.

Ondanks dat het verhaal een ietwat ondergesneeuwde boodschap verbergt zat het verhaal erg sterk in elkaar. Vooral enkele plottwists en de hele geschiedenis die achter de daden van V schuil gaan zijn bij vlagen briljant neergezet. Ondanks dat de film een soort van boodschap probeert over te brengen deed het mij persoonlijk niet heel erg veel. Soms leek men te kiezen voor de politieke achtergrond van de film, om vervolgens toch weer terug te keren bij de persoonlijke wraak- en wensacties van V. Soms leek de balans hiertussen een heel klein beetje zoek, maar vooruit. De film begint ijzersterk, heeft ook een ijzersterk middenstuk, maar het einde (de laatste tien tot vijftien minuten) vond ik toch een tikkeltje minder. Alle Londenaren die ineens allemaal achter V staan, Evey die uit naam van V toch het parlement opblaast... Het kwam op mij allemaal een beetje 'over the top' over. Jammer, want dit overdreven stukje 'Hollywoodiaans' had ik kunnen missen als kiespijn. Doorgaans heb ik daar geen moeite mee, maar in het geval van V for Vendetta vond ik het niet echt in het beeld van de film passen.

Natalie Portman ken ik als het ontspoorde meisje uit Leon waar ze een glansrol opeiste, en ook in deze film moet ik zeggen dat ze het toch weer erg sterk doet. Soms leek ze ietwat uit haar rol te vallen, maar ze wist zich steeds op tijd weer te herstellen. Echter vroeg ik me wel af hoe zwaar ze eigenlijk weegt. In sommige scenes dacht ik toch serieus met een ernstige anorexia-patient te maken te hebben, maar goed, dat terzijde. Ondanks dat we Hugo Weaving vrijwel de hele film niet te zien krijgen is zijn rol toch erg aangenaam. En dan met name zijn stem. Een heerlijke duistere, goed geluimde stem met toch een vriendelijke ondertoon. Wat mij betreft een van de beste rollen in zijn soort (al heb ik dit soort zaken nog niet bijster veel gezien). De bijrollen waren over het algemeen ook heel behoorlijk. Stephen Rea zette toch wel een heerlijke rol neer, evenals John Hurt. Daarbij waren de dialogen over het algemeen om van te smullen.

Het realisme van de film is wel redelijk in orde. Alles wat er gebeurt past direct of indirect wel in de geest van de film, ondanks dat er een aantal zeer overdreven zaken plaatsvinden. Een eerste vraagteken is al direct hoe V uit zijn cel is gekomen in Larkhill. Weliswaar maakte het niet echt onderdeel uit van het verhaal, maar toch. Verder zijn de vechtpartijen met V nogal een paar tikkeltjes overdreven, maar moet ik wel bekennen dat het ditmaal het aanzien meer dan waard was, mede doordat de film cinematografisch erg sterk in elkaar zit. Pluspunten waren er zeker ook. Zo vond ik de gevangenisscenes met Evey die een symbolische achtergrond hadden jegens V erg realistisch. Evey word gehersenspoelt (dat word geprobeerd althans) maar ze breekt niet uit de naam van haar omgekomen familie en de dadendrang van V. Dat V haar enerzijds wilde testen en anderzijds zijn eigen wraakgevoels van vroeger hiermee symboliseerde bekrachtigdeze deze scenes alleen nog maar meer. Deze hele gevangenisscenes zijn voor mij dan ook het hoogtepunt van de film.

Zoals ik mijn inleiding al eventjes zei is de film echt een stukje kunst. Echter kwam het net als ik hiervoor ergens las inderdaad wel heel erg gelikt over. Met name de slotvechtpartij tegenover Sutler en Creedy stond bol van de grafische hoogstandjes, maar moet je je afvragen of dat niet iets te vergezocht is. Toch overheerst het positieve, want McTeigue heeft met zijn crew allesbehalve half werk geleverd. Het camerawerk is zeer aangenaam, en zitten er tal van verschillende stijlen in de film, zonder dat het ook maar een seconde irritant, rommelig, of ongepast word. Dit komt mede doordat de film ongelofelijk sterk aan elkaar is gemonteerd. dat hier geen oscarnominatie voor is vergeven daar snap ik helemaal niets van. Zoals gezegd zijn de special effects schitterend, ondanks dat ze een minimale toegevoegde waarde voor deze prent zijn.

Ondanks dat dit genre niet echt mijn ding is, had ik vooraf vreemd genoeg toch hele hoge verwachtingen van deze film, en die hebben stuk voor stuk allemaal aan mijn verwachtingen voldaan. Het sterke symbolische verhaal met een (lichte) politieke ondertoon hield me vanaf de eerste seconde in een greep, is het realisme in de geest van de film dik in orde, heb ik wederom genoten van een prachtige Natalie Portman, en is de film cinematografisch een kunstwerk, al word het hier en daar soms ietwat overdreven. Echte grote minpunten kan ik zo een, twee, drie niet noemen, en dan gaat een film bij mij meestal al wel richting een vier als beoordeling, wat V For Vendetta dus ook weet te pakken. Waar ik een ander stripverhaal dat is verfilmd (Sin City) totaal niet kon waarderen is dat met V For Vendetta bijzonder genoeg juist wel het geval: 4.00 (3.90).

avatar van da pass

da pass

perfection schreef:

Nee...

Als ik eerlijk ben vind ik dat echt zwak. Wij zijn hier allemaal filmliefhebbers. Waarom zou je ons niet vertellen waarom je vind dat deze film nooit gemaakt zou mogen worden. Daarom bestaat deze site. Kom met goede argumenten voor je mening of hou je mening voor je...

Lad

Kom op, bijna een oververdiende top-250 plaats.

avatar van gijs (-.-)

gijs (-.-)

4.5* en hij is het zeker waard ik heb hem net nog eens gekeken.

en het werd opzich wel wat langdradig omdat ik het al kende maar het was nog steeds fantastisch.

avatar van kMal

kMal

Geweldige film! Ik begreep elk stukje en het hele plaatje en het idee achter de film was helemaal duidelijk.. 1 van de betere films van 2005/2006.

kMal schreef:

Inderdaad, daarom dat ik het niet snap dat hij momenteel (net) niet in de top-250 zit.

Maar hij komt er volgens mij nog wel in.

avatar van Pannenkoek

Pannenkoek

Engeland als dictatuur

V is een ontsnapte gemartelde supergevangene die via een masterplan van 20 jaar wraak neemt op de schuldigen in de regering.

Iedere vermoorde schuldige krijgt een rode roos, symbool voor de vermoorde vrijheden. De regeringsleiders worden zenuwachtig en uiteindelijk blijkt het hoofd van de geheime dienst de zwakste schakel.

Een politieagent moet rebel V opsporen en ontdekt dat er een luchtje aan de coupe van de regering zit en dat V meer recht doet als hun.

Een meisje komt per ongeluk overal tussen in te zitten en wordt verliefd op V.

De beoogde liefde tussen V en het meisje komt in de film mat over. De scenes zijn donker, de setting is klein en mager en het verhaal erg voorspelbaar. Erg cult en erg Engels allemaal en daar moet je van houden.

Toch is het al met al een wel een leuke film om naar te kijken.

In mijn ogen geen topper, maar zeker wel voldoende, dus 3*.

avatar van Cashmyra

Cashmyra

Edmund Dantes, ik heb die naam in de film gehoord, maar wie was hij precies?Ja, V, maar wie/wat in de film??
ik weet het namelijk ff niet meer

avatar van McScot

McScot

na haar 'vrijlating'... wat een plotwending is me dat zeg. maar na de film blijft het waaaaaaaaaaaaaaw gevoel wel hangen en doet het je toch even nadenken over...alles....

topper

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

heb hem net nog eens gezien. blijft een topper

nieuwkomer in mijn top 10

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Een soort Nazi-verhaaltje met een sausje van de Franse film Vidocq, matige film. Vidocq was dan veel beter. Het begin was veelbelovend maar dan zakt het verhaal als een pudding in elkaar. Toch nog 3* voor het vermaak en de actie.

black&white

de makers dachten dat ze met iets interessants bezig waren, maar het is niet meer dan een mislukking geworden

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

black&white schreef:

Voor jou is alles een mislukking zeker? Heb tot nu toe niets anders van je gehoord...

HarmJanStegenga schreef:

Omdat je graag mijn negatieve recensies wilt lezen. Je krijgt wat je wilt.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

black&white schreef:

Omdat je graag mijn negatieve recensies wilt lezen. Je krijgt wat je wilt.

Je krijgt wat je wilt? Hou eens op met die onzin man...

avatar van mister blonde

mister blonde

Doe niet zo stom man, geef gewoon argumenten. Of wordt het dan te lastig?

black&white schreef:

Komaan, dat kan niet! 0.5 sterren voor deze film, vind je dat nu echt?

Ik kan dat amper geloven, zo'n topfilm!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Reageer er maar niet op. Hij wil met zijn puberposts gewoon wat provoceren.

Lad schreef:

Komaan, dat kan niet! 0.5 sterren voor deze film, vind je dat nu echt?

Ik kan dat amper geloven, zo'n topfilm!

Ik wil niet je hart breken, maar ik vind het echt een slechte film. Ik had deze film samen met 5 mensen gekeken, en ze vonden het allemaal niets aan. Dus ik ben niet de enige die er zo over denkt.

Naomi Watts schreef:

Reageer er maar niet op. Hij wil met zijn puberposts gewoon wat provoceren.

En dat moet jij zo nodig zeggen toch?

Lees jij je reacties maar terug over The Joker onder de film The Dark Night.

Je argumenten over Heath Ledger en zijn Joker zijn heeeeeeeeeeel volwassen.

mister blonde schreef:

Doe niet zo stom man, geef gewoon argumenten. Of wordt het dan te lastig?

Lastig zal het niet worden, maar wel vermoeiend. Zeker als het een film is die mijn aandacht niet verdient.

black&white schreef:

Wat vind je van "Zeemeerman, De"?

Wat een topper he...

avatar van mister blonde

mister blonde

black&white schreef:

Je geeft hem anders genoeg aandacht hier. Mooie manier altijd om te zeggen dat je het inhoudelijk niet redt.

black&white schreef:

Zeker als het een film is die mijn aandacht niet verdient.

Als de film je aandacht niet verdient, waarom geef je hem dan aandacht ? Ofwel ben je bereid om een discussie aan te gaan, ofwel zeg je helemaal niks.

Onderhond schreef:

En waarom geef jij een halve ster?

(van jou krijg ik een deftig antwoord)

Onderhond schreef:

De vraag is wat verstaan we onder aandacht geven? We verstaan allebei iets anders onder aandacht geven.

Ik ga geen uitgebreide (overbodige) langdrage recensie in details schrijven over een film die ik niets aan vind (dat is aandacht geven, you know)

Maar dit betekent niet dat ik altijd zo doe, er zijn films geweest waar ik wel uitgebreid op in gegaan ben.

mister blonde schreef:

ja, v for vendetta heeft wel veel inhoud he

ja, v for vendetta heeft wel veel inhoud he

Ja.

black&white schreef:

We verstaan allebei iets anders onder aandacht geven.

De film krijgt nu veel aandacht, door en voor jou. Dus volgens mij ben je dubbel gefaald in je opzet.

Verder kan je gewoon stemmen, daaraan kunnen we ook zien wat je van een film vindt. De forums bij een film zijn er voor mensen die wat meer te melden hebben dan een vertaling van hun waardering in een simpel argumentloos statement.