• 9.375.067 stemmen

Oorsprong: Australië / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: John Hillcoat

Met onder meer: Guy Pearce, Ray Winstone en Emily Watson

Plot The Proposition

"This land will be civilized."

Het verhaal speelt zich af in Australië in de 19e eeuw. Charlie Burns en zijn broer Mikey worden gevangen genomen door Captain Stanley. Ze worden er samen met hun psychopathische broer Arthur van verdacht een brute misdaad te hebben gepleegd. Stanley doet Charlie een bijna onmogelijk voorstel in een poging een einde te maken aan de bloedige vicieuze cirkel.

Charlie Burns

Asian Prostitute

avatar van EmDee

EmDee

Klinkt goed dit.

En als ik IMDB zo lees is de hoofdrol voor Ray Winstone die ik al een paar geweldige rollen heb zien spelen.

Rest van de cast ziet er ook goed uit.

avatar van kijkert

kijkert

Ben benieuwd naar het verhaal.

Geschreven door Nick Cave, dat is interessant.

avatar van AjCaramba

AjCaramba

Goede film, maar een teleurstellend en onbegrijpelijk eind.

Daarom een 3*

avatar van PatrickL

PatrickL

avatar van balosa

balosa

het verhaal verloopt traag en het einde vond ik ook een beetje teleurstellend, daarom 2.5*

avatar van Petero

Petero

Saai, traag en voorspelbaar..

avatar van Trance

Trance

Pracht film. Mooie beelden gecombineerd met een pakkende sfeer. Geen overdonderende actiefilm maar een een film die erg rustig maar geladen de lucht vult. Ik geef het een 5. Saai en traag wil ik het absoluut niet noemen. De sfeer en drama druipt erg smaakvol uit deze film.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Wow, wow, wow en nog eens wow. Prachtige Australische western. Al in de eerste 5 à 10 minuten wordt de toon gezet voor een sfeervolle film, vieze, zweterige hoofden, overal vliegjes, er is geen ontkomen aan. Ondersteund door Australische folk en mooie instrumentale nummers zijn de mooie beelden van Australië al genoeg voor een 4. De acteerprestaties van vooral Hurt en Pearce maar ook de rest van de voorbeeldige cast komen daar nog bij. Het door Nick Cave geschreven script mag er ook wezen, de referenties naar Pekinpah en Heart of Darkness vliegen je om de oren.

The Proposition is een lust voor oog en oor. Geweldige sfeer, goede muziek en mooie beelden samen in een rauwe western.

Aardig ruwe western, waarin in principe niet al teveel gebeurt. Waar derhalve veel aandacht aan geschonken wordt is de sfeer die zeker verdienstelijk wordt weergegeven, mooie muziek ook. Maar ja, die Hillcoat is geen Sergio Leone en je wordt er nooit echt door meegevoerd.

Kleine 3 sterren.

avatar van Pacino88

Pacino88

Men heeft deze in de UK of USA gezien?

(iemand zag deze in november al, was dat in Australie?)

avatar van sjob

sjob

redelijk goed, beetje traag beetje jammer einde maar ook wel een paar prachtige scenes en top aankleding sfeertje.

avatar van Tresonyx

Tresonyx

Ik vond het verhaal wel aardig, 3 sterren van mij.

Doordat er niet veel uitleg werd gegeven aan beweegredenen van sommige personages, kwam deze film over alsof het afgeraffeld is. Zo van: we willen wel, maar kunnen niet.

Toch, nogmaals, vond ik het een aardige film om te zien.

avatar van Reinbo

Heftige rauwe western. De film heeft een laag tempo dus je moet er effe inkomen. 3,5 Liefhebbers van deze film wil ik El Topo aanraden.

avatar van Jonathan Crane

Jonathan Crane

Mooi stukje film. Knappe onheilspellende sfeer gecreeërd door onder andere de (aparte) muziek. Goede rollen van Ray Winstone, John Hurt, Danny Huston en guy Pearce. Enige nadeel is David Wenham die niet kan acteren. Verder rauw en snoeihard.

* * * * 1/2

avatar van Jason28

Jason28

Goeie Casting, Goeie Sfeer, Fijn acteerwerk, Mooie beelden en behoorlijk harde scenes. Gewoonweg een goeie western!

***1/2

avatar van Waku

Waku

Liefhebbers van de authentieke bikkelharde western zullen hier zeker van smullen.

In "Proposition"wordt niet gelet op een bloddruppel meer of minder.

Verder is de film sfeervol in beeld gebracht, zorgt een aparte soundtrack voor net dat beetje extra en zijn de personages realistisch neergezet. De kleine rol van John Hurt als premiejager mag er ook beslist zijn.

"Proposition" is een aanwinst voor het genre.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Niet mijn type film en afgezet na 45 minuten afzien.

avatar van james_cameron

Prachtig gefotografeerde western, poëtisch en sfeervol. Neemt niet weg dat de film bij vlagen bijzonder bloederig en gewelddadig is. Goede cast, maar de personages blijven afstandelijk en het verhaal heeft niet veel om het lijf.

avatar van Spacewalker

Spacewalker

Gisteren het genoegen gekregen om deze film te zien. deze schitterende prent is zeker het bekijken waard. De sfeer is uitmuntend, muziek prachtig en de fotografie gewoonweg schitterend. De soms harde beelden vallen niet uit de toon van dat verder goed uitgewerkte verhaal. De personages zijn stuk voor stuk goed gecast, en de karakters prachtig uitgewerkt. Een film om even te laten bezinken en over na te denken. een aanrader.

avatar van Ramon K

Ramon K

Een rauwe maar teleurstellende western. Het landschap wordt prachtig in beeld gebracht, de muziek an sich is best mooi (op de cheesy gezongen lyrics na), maar het plot is niet sterk genoeg en de personages blijven flinterdun. De beoogde naargeestige sfeer komt goed over (Australie anno 1870 komt over als een gigantisch rottend lijk) en de knipogen naar Peckinpah zijn evident (het deromantiseren van 'geweld'), maar uiteindelijk werd het geweld te ver doorgevoerd (veel te visueel en gory) zodat het me echt tegen ging staan. Qua thematiek weet ik absoluut niet wat de regisseur nu beoogde (op 1 goede scene na: lynchen/geseling) en toen ik na afloop de extras op de dvd naliep kwam ik erachter dat ook de regisseur, Nick Cave en alle hoofdrolspelers geen enkel idee hadden waar de film nu over ging (John Hurt besloot zijn commentaar in de trant van "het is nu ook niet echt een diepe, intelligente film). Mooie plaatjes, licht onderhoudend, maar weinig poezie en diepgang. Plus een nietszeggende rol van Watson (een actrice die ik absoluut niet graag zie) Uiteindelijk heeft The Proposition een beetje een 'arty-farty' nasmaak. Ik kom uit op 2*

avatar van rupie

rupie

aardig filmpje, maar kan het niet tippen bij de oude westerns van S.L. Beter dan b.v quik and the dead ofzo..

Het einde is voorspelbaar, maar ja op zich is dit ook wel weer goed, geen herhaling van het vorige gebeuren, waardoor de broers uitelkaar zijn gegaan?

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

rupie schreef:

Zo'n half positieve half negatieve recensie en dan toch 5*? Ik snap het niet, al ben ik wel met je cijfer eens

avatar van djelle

djelle

Geen kritiek hoor Ramon, maar waarom altijd zo concentreren op plot en diepgang? Sfeer, mooie plaatjes en muziek zijn toch voldoende om zo'n film te dragen? Het zal wel niet goed genoeg geweest zijn of zoiets, maar ik lees gewoon erg vaak die angstvallige checklist-achtige zoektocht naar inhoud, verhaaltje en personage-niveau terug in jou reviews alsof het verplichte elementen van film betreft.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik denk dat je weer wat voorbarig bent. Punt is juist dat The Proposition heel mijmerend en diep over lijkt te willen komen, maar dat juist helemaal niet is. En dan mag ik dat gebrek aan diepgang de film echt wel verwijten. Zo verwijt ik een film als The Quick and the Dead helemaal niets omdat de film ook niet pretendeert iets meer te zijn dan een luchtige western.

avatar van djelle

djelle

Ramon K schreef:

Okee, daar heb je helemaal gelijk in. Ik kon dit alleen niet opmaken uit je recensie. Excuseer.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Een rauwe maar goede film! De sfeer is fantastisch. Het verhaal boeiend genoeg, maar wel o zo simpel.

De film is prachtig gefilmd, met schitterende kleuren! En de montage van de verschillende shots van de magnifieke landschappen is ook perfect gedaan. Want dat Australië een bijzonder land is met uitgestrekte landschappen wisten we al, maar hier wordt dat nog even bevestigd.
Ook zijn er een aantal extreem rauwe (of ranzige) scenes te 'bewonderen'. Ik noem het afknallen letterlijk van het hoofd van de aboriginal. Of het shot van de twee politiemannen in de cel, nadat Arthur en zijn vriend zijn langs geweest.

De cast heeft een aantal sterke namen en die maken hun reputatie allemaal waar. Pearce, Huston, Winstone en ook Watson laten allemaal zien waarom ze al een behoorlijk lange tijd in het vak zitten. En het nog steeds niet verleert zijn.

Een 'mooie' film, zoals er van mij nog wel meer gemaakt mogen worden!

avatar van An Luna

An Luna

Het kan mij eigenlijk geen bal schelen of The Proposition een western is of niet, ik vind het gewoon een schitterende film. Ik vind 'm prachtig gefilmd, de muziek en geluid zijn natuurlijk fenomenaal, er wordt door iedereen, vind ik, sterk geacteerd. Of het verhaal volgens het 'juiste' stramien verloopt, cliché eindigt, wat ook, who cares. Ik vind het interessant wat Ramon K erover schrijft maar ben het er HELEMAAL niet mee eens. Voor mij had de film wel de juiste sfeer, werd ik meteen gegrepen en heb ik ademloos gekeken. Wat mooi, wat naar en wat dreigend! En zo goor is de film niet, het meeste zie je niet, dat vind ik wel weer sterk. Dat hoofd dat er van verre wordt afgeknald is gewoon mooi, en dat gedoe met die zweepslagen bijv., daar zie je weinig van. Vooral aan de reacties van bijv. Watson en die zweep die druipt van het bloed zie je hoe afgrijselijk het is. Cave zegt zelf in De Filmkrant dat hij geweld in films 'tamelijk saai' vindt. Op zich misschien een beetje raar als je de film ziet maar ik denk dat ik toch wel snap wat hij bedoeld. Hij refereert aan dat 'gratuite Tarantino' geweld.

Ik vind hem gewoon okee...

avatar van BASWAS

BASWAS

An Luna schreef:

Ontzettend aardig artikel in De Filmkrant over The Proposition van Cave en Hillcoat. Voor andere belangstellenden is het via deze link terug te vinden. Bij Zoeken en dan onder de O t/m R bij Filmtitel staat aanklikbaar The Proposition - Hillcoat, John.

avatar van Jazzthieve

Jazzthieve

Doodsaai en traag en ik ben wat gewoon, speciaal is het wel, maar dat maakt het niet noodzakelijk goed 3/5 en dat is nog vrijgevig.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Goeie western, goed verhaal. Je hebt steeds het idee dat er iets ergs staat te gebeuren. Goeie acteurs, voor mij grotendeels onbekend eigenlijk. Dat 'trage' waar sommigen het hier over hebben vind ik juist een pluspunt. 4*

O ja, coole poster.