Genre: Mystery / Drama
Met onder meer: Hugh Jackman, Rachel Weisz en Ellen Burstyn
Releasedatum: 3 mei 2007
Bekijk via Prime Video
Plot The Fountain
"Death is the road to awe."
In drie verhaallijnen,die zich in verschillende tijden afspelen, worden tegenstrijdige visies op het levenseinde verteld. Een laborant wordt, door de ziekte van zijn vriendin, met zichzelf en zijn onderzoeksdoelen geconfronteerd. De levensbeschouwelijke crisis die de onderzoeker moet doormaken doet hem beseffen dat er meer is dan alleen wetenschappelijke feiten...
Tomás / Tom Creo / Tommy
Antonio
Betty
Manny
Resh
Ik vind het heel moeilijk om deze film te beoordelen. Ik snapte het volgens mij niet helemaal, maar het was in iedergeval wel kunst. Zeer goed acteerwerk van Hugh Jackman.
Denveen
Gemengde gevoelens na het voor eerst het bekijken van deze film. Laat ik voorop stellen dat ik weinig tot geen affiniteit heb met religie en mythologie (en daardoor waarschijnlijk ook heel veel verwijzingen heb gemist), maar dat de film me op een zekere mystieke wijze toch wist te boeien. De vertelling, de visualisering en de stijl van Aronofsky is werkelijk subliem. Vooral de momenten waar geschakeld wordt tussen verschillende verhaallijnen en soms zelfs verschillende verhaallijnen gecombineerd worden werken heel goed.
Het verhaal, waarin naar mijn mening een onderscheid gemaakt wordt tussen verleden (fictie), heden (pseudo-werkelijkheid) en toekomst (geloof), zit goed in elkaar. Echter, waar ik mee blijf zitten, is dat het geheel vrij snel duidelijk wordt. Daardoor komt er meer ruimte voor de behandeling van de toch al vrij zware onderwerpen en wordt de film erg emotioneel. Hierin is echter wel de kracht van Jackman te ontdekken, die een hele sterke rol neerzet.
Nog drie te gaan van Aronofsky, maar deze is absoluut beter dan Pi. Voorlopig hou ik het op 3,5*.
fappie
- 2005 stemmen
Gewoon een sterke film, maar net niet genoeg voor een topper. Visueel was de film echt prachtig. Acteerwerk en sfeer waren ook goed. Miste alleen dat laatste beetje overtuiging. Desalniettemin een 3,5*. Alleen nog PI en dan heb ik ze tot nu toe allemaal gezien van Anorofsky.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Weer zo'n film die ik moest zien, maar er verder niet zo happig op was, door negatieve verhalen van anderen en het verhaal van de film zelf. Maar na Aronofsky's Black Swan direct gekocht.
Het was dan ook even door de zure appel heen bijten, maar uiteindelijk is het een schitterende film over onvoorwaardelijke liefde geworden.
De metaforische scènes waren niet allemaal even interessant genoeg, maar in het laatste half uur waren het de mooiste momenten van de film, aangesterkt door de ongelooflijk mooie muziek (snel de soundtrack aanschaffen) en de sfeervolle beelden. Het moet een feest zijn om als regisseur muzikaal bijgestaan te worden door Clint Mansell. Maar Aronofsky zelf doet het ook goed; werkt ook hier weer toe naar een climax die er toe doet.
Beste rol van Hugh Jackman die ik tot nu toe van hem gezien heb - met afstand. Ik was blij verrast. Veel beter op zijn plaats dan een Brad Pitt, die de taak in eerste instantie op zich zou nemen. Het lijkt wel of Aronofsky telkens weer het beste uit acteurs haalt, dat laatste beetje, waardoor het buitengwoon wordt.
De scène waarin Tommy de levenslustige boom ziet en emotioneel blaakt: 'aanschouw' is epic.
Ruim 3,5*, nee nee, maak er toch 4* van, een film met deze muziek en het laatste magistrale halfuur een 3,5* geven voelt te weinig.
MoFeDu
Eerste (kleine) tegenvallertje van Aronofsky,
Visueel werkelijk bijzonder mooi, dat mag gezegd worden maar het verhaal wist me eigenlijk op geen enkele manier echt mee te slepen of me te blijven boeien. En dan is het, ondanks de visuele pracht en praal toch nog een redelijk lange zit. Ben benieuwd wat een herziening hier kan brengen, heb er vertrouwen in. Voor nu 3*
Threeohthree
Mixed feelings.
The Fountain is een eruptie van visuele pracht, het stormt door de vlammen van de zon en drinkt sap van het eeuwige leven. Ironisch genoeg is dat juist het geen wat deze film er van weerhoudt echt te schitteren; de diepgang, het oninteressante dialoog over Spanje, het eeuwige leven dat doorboord wordt met een religieuze dolk.
Zoals gezegd krijgen we veel mooie shots van de zon/hemel en sterrenstelsels daaromheen. Soms op de kop en sfeervol belicht, maar altijd aantrekkelijk is haar vacht. Jammer dat het vlees wat taai is, het vlees dat grotendeels gesponnen wordt door diepgaand dialoog. Maar ook het vlees van het door Izzy omgesmolten boek 'The Fountain', daar is helaas voor een wat middeleeuwse setting gekozen, ietwat jammer, puur omdat het me gewoon niet aanspreekt.
Een luchtbel in het verdriet van de zon, begeleid door klassiek gedreun zet een mysterieuze toon, een mysterieuze toon die wordt bespeelt door Hugh Jackman en Rachel Weisz, een koppel dat goed acteert, maar ook een koppel zonder chemie, nergens het gevoel dat de twee als wortels verbonden waren. Niet getreurd, het doet verder weinig af aan het geheel.
Wel opvallend is de hoeveel natte oogjes, hierdoor moest doorslikken wat ik niet lekker vind, tja, na 96 minuten was mijn bord leeg, maar echt heerlijk gegeten heb ik niet. Hoe dan ook, Aronofsky's The Fountain krijgt dankzij haar visuele pracht het voordeel van de twijfel.
NarcissusBladsp.
Mixed feelings.
Die Spaanse episode (etc) is (metaforische) visie van Izzy betreffende haar verhouding met Tommy en zijn bezigheden...die hoeven niet perse diep te zijn...ze worden voor mij echt intrigerend als ze in Tommy's rouwende bewustzijn aan de haal gaan.
Dat er geen diepe (levensbeschouwelijke) chemie is tussen beiden is voor mij juist een belangrijk motief waar de film om draait...
Threeohthree
Ik begrijp dat men hier het intrigerende van inziet, maar over het algemeen ben ik niet te vinden voor metaforisch geklets. En vaak kijk ik er zelfs over heen. Al was dat hier zo nu en dan wat lastig door het drama/natte oogjes.
Verder was het gebrek aan chemie niet storend, maar opvallend was het wel, zeker gezien ik afgezien van het eeuwige leven geen conclusie kan trekken waar de film precies over gaat. Normaal gezien geen probleem, maar hierdoor miste ik een stukje emotie. Hoe dan ook, de film krijgt toch een halfje bij vanwege de creativiteit op het visuele vlak.
Yehudit
De muziek bij deze film, welke op naam van de grote meester Clint Mansell staat, is werkelijk fenomenaal! "Death is the road to awe" is een meesterwerk van onze tijd, ik vond Lux Aeterna van Requiem for a Dream al ongelofelijk goed, maar de filmmuziek van The Fountain is, naar mijn mening dan, enorm indrukwekkend. 3,5 à 4 sterren voor de film, maar de muziek tilt de film naar een hoger niveau, dus 4,5 sterren in totaal!
skipy05
Zeer speciale film. Ik wist het wel op voorhand. Toch iets beter dan verwacht. Ik zal hem toch nog eens moeten zien om hem goed te snappen. Visueel is hij wel zeer mooi. De muziek in de film komt ook zeer mooi over. Goed gespeeld oor Hugh Jackman en Rachel Weisz
je80roen
Verruit de slechtste film van Aranofsky in mijn ogen. Heb hem maar eens herzien omdat ik vanwege alle goede recensies dacht ik moet wat gemist hebben waarom deze film toch wel iets zou moeten heben. Maar helaas kan er niets in ontdekken. Veels te vergezochte metaforen, kan me niet inleven in de personages en het is allemaal zo new age zweverig. Geef mij maar de op mensen gerichte drama's waar de regisseur oh zo goed in is.
Onweerwolf
Tijd geleden dat ik zo'n oervervelende film heb gezien zeg. Derderangs Indiana Jones fantasy vermengd met tweederangs disney-achtige new age SF en een ultrasaai huidige tijd verhaal met acteurs die werkelijk voor geen seconde overtuigen.
En dan te bedenken dat dit platvoerse plastic drama te boek staat als diepzinnig en grensverleggend. Damn!
RuudC
Dan heb je ook geen seconde serieus naar de film gekeken. Als je de film niet begrijpt is dat jouw probleem, maar met zulke vergelijkingen sla je de plank wel vreselijk mis.
BlueVelvet
Ach, je moet toch toegeven dat The Fountain op het randje van kitsch balanceert. Kan me best voorstellen dat het voor sommigen volledig er overheen is, beetje flauw om dat af te doen met 'je begrijpt het niet'. Maar het verband met Indiana Jones en Disney zie ik niet zo goed. Bovendien vond ik Rachel Weisz erg overtuigend.
Onweerwolf
Gelukkig begreep ik de film prima. Ook niet zo moeilijk want hij is vrij simplistisch qua plot.
Zobor
Dan ben jij echt een begaafd iemand. Ik loop al 1,5 jaar over deze film te denken en heb diverse gesprekken met mijn collega's over deze film gehad. Psychologisch, religieus, esoterisch en medisch topt deze film absoluut. Het plot simplistisch noemen zou ik je in ieder geval niet na durven zeggen.
Davidus
De domste opmerking die ik ooit heb gehoord; the Fountain, simplistisch.... ??
Mr_White
- 2067 berichten
Ik vind het vooral hilarisch dat hij het derde rangs Indiana Jones noemt. Dit staat zo ver van Indiana Jones (of zelfs van het actie/avontuur genre) af dat elke vergelijking tussen de twee uit principe al nergens op slaat.
nadrin
een heel bijzondere film.
met een thema en verhaallijnen die je zeker aan het denken zet
prachtige score die de beelden echt wel naar een hoger niveau tilt.
Number23
Vreemde eend in de bijt als t Aronofsky's films betreft. Visueel ziet het er allemaal heel mooi uit en Jackman speelt zn beste rol, zn mooiste rol.
Onweerwolf
De domste opmerking die ik ooit heb gehoord; the Fountain, simplistisch.... ??
Simpel ja. Niet dat daar verder iets verkeerd mee is trouwens.
Neomotion
Ik was even benieuwd welk gedeelte je niet snapte, het duurde bij mij ook even voordat alles op zijn plaats viel en toen was het echt een moment van openbaring. Misschien kan ik je helpen het te begrijpen...
Bakema NL
I lol'd.
Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn, veel mensen, die dit een oervervelende film vinden.........met name de adhd jeugd van nu die hun aandacht nog geen 10 minuten ergens bij kunnen houden en al beginnen te mekkeren als er meer dan een minuut dialoog is in een film ipv actie.
Maar dit 3erangs Indiana Jones noemen.........dan heb je volgens mij een andere film gekeken.......iets als Librarian of Quatermain (Richard Chamberlain) of zo. Of je dvd/blueray speler is zojuist overleden....kan ook nog.
En ik ben erg benieuwd welke films dan niet platvloers (jawel, met een l) zijn.
ILDIB
1 ding is zeker van deze film, je valt er prima bij in slaap.
Niet mijn kopje thee, in elk van de drie verhalen gebeurt en nauwelijks tot niks, de beelden konden me ook niet boeien, blijft de achterliggende gedachte, en die scoort dus 2,5.
ILDIB
Hele mooie film welke mij vanaf begin tot eind heeft geboeid en ontroerd, vervolgens heeft de film mij met een spetterend einde overdonderd achtergelaten.
Kan iemand mij uitleggen wat er zo goed aan dat einde is dan?
pjutter
Gister voor de 4e keer gezien, maar nu met een aantal stevige blowtjes.
Geweldig geweldig geweldig...
Betoverend mooi, echte emoties en perfecte climax
Awake78
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de eerste keer nuchter naar deze film keek en toen vond ik er ook niks aan. Toen gaf ik hem 1,5.
killerfreak
dit zijn zo van die films die je meerdere keren moet zien om 'm helemaal te "begrijpen". En dan nog... de film staat bol van de symboliek, en de verhalen hebben elk hun eigen betekenis, en ook weer niet. Visueel is dit wel degelijk een pareltje, maar de samenhang is niet altijd even duidelijk. Daarom heeft de film me verrast, maar ook niet volledig meegenomen?
Onsamenhangende commentaar? Klopt, past volledig bij deze originele film!
Zenozel
Levensbeschouwelijk werkje:
Als het hele leven een diamant was dan kun je in deze film enkele facetten tegelijkertijd zien.
Kennis van Mythologie, sterrenkunde, geschiedenis en de bijbel helpen je deze film te begrijpen.
Zonder die kennis is het slechts een mooie prent.

RakutenTV biedt een selectie gratis films met advertenties aan

De tien best beoordeelde films van de jarige Hugh Jackman (55)

Requiem for a Dream

Incendies
Drama / Mystery, 2010

Earthlings
Documentaire, 2005
brain tumoroperationkoninginliefde voor iemands levenfountainsurgeontreesterven en doodtransience immortalitymaya civilizationreligieaapmultiple storylinesconquestflagellation