• 9.379.193 stemmen

A History of Violence (2005)

Thriller / Drama | 96 minuten

Genre: Thriller / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Canada

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Viggo Mortensen, Maria Bello en Ed Harris

Releasedatum: 10 november 2005

Plot A History of Violence

"Tom Stall had the perfect life...until he became a hero."

Tom Stall (Viggo Mortensen) leidt een rustig leventje met zijn echtgenote Edie (Maria Bello) en hun twee kinderen in een kleine stad in de Verenigde Staten. Een onverwacht en bloederig incident in zijn restaurant zet hem plotseling in de schijnwerpers. Hij krijgt als "held" veel aandacht in de media en dat wekt de belangstelling van een aantal beruchte criminelen. Zij menen in hem een oude gangster te herkennen, die jaren geleden spoorloos verdween, en met wie ze nog een appeltje te schillen hebben. Tom zegt niet te weten waar ze het over hebben. Als de criminelen de druk opvoeren, stijgt de spanning, ook in Toms gezin. Is hij wel de vredelievende echtgenoot en vader die zij kennen?

Tom Stall / Joey Cusack

Judy Danvers

avatar van grid8400

grid8400

kos schreef:
het ene moment walgt ze van zijn gewelddadigheid en schreeuwen ze elkaar verrot en 1 seconde later werkt zijn machtige testosteronuitbarsting schijnbaar dermate erotiserend dat ze een volkomen uit de lucht vallende neukpartij midden op de trap bewerkstelligt. Dat slaat toch helemaal nergens op.

Wat is daar dom aan?? Edie is toch in tweestrijd ze houdt van Tom, maar walgt van Joey...lijkt me duidelijk dat die tweestrijd van de liefde en haat in haar daar mooi en menselijk wordt uitgedrukt

Goeie maar niet echt spannende film 3,5*

avatar van gemaster

gemaster

Ik vond die scene ook wel wat hebben. Wat ik dan weer stom vond was dat je tijdens de sexscenes geen bloot zag en dan ineens 2 minuten later loopt mevrouw met een open badjas.

Voor de rest een goede film die mij de volle speelduur wist te boeien. De acteerprestaties waren stuk voor stuk geweldig, het scenario is dan misschien niet al te origineel, maar het werd perfect uitgewerkt. Het brute geweld vond ik zeer stijlvol in beeld gebracht en was zeer effectief.

Ik twijfel een beetje tussen een 3,5* en een 4*, maar door die laatste scene aan tafel houd ik het maar op 3,5*

Ronnievb

Ik had gister een heel stuk van deze film gezien. Ik vond het wel een aardige film maar het wachten was nog op de motieven en de echte uitleg. Ik moest iets anders gaan doen en dus heb ik hem uitgezet middenin de tafel scène, ik zat er vandaag over te denken wat voor punt ik hem zou geven en besloot tot een 3,5. Met de verwachting dat de echte goede scènes nog wel zouden komen.

Toen zette ik hem weer aan op het punt waar ik gestopt ben, en wat bleek waar ik gestopt was: het einde! Zo slecht dat ik er geen woorden voor heb. Alle vragen die ik heb zijn niet beantwoord en erg blij ben ik niet met wat daarvoor in de plaats heb gekregen.

Een film doordrenkt van onnodige scenes ( die eerste sexscene, de ruzie van zoonlief ) , slechte horror, slechte acteerprestaties (wat was die dochter slecht gecast zeg!). Ook voggo Mortensen, voor wie ik veel waardering heb door zijn werk in Hidalgo en LOTR, viel me eerlijk gezegd een beetje tegen.

Deze film krijgt op IMDB een 7,6 en hier een 3,33 (x2= 6,7). Dat is bijna de eerste keer dat ik het echt gruwelijk oneens ben met de gegeven scores. Ik geef hem een 5 dus 2,5 sterren

avatar van berth135

berth135

Wel een aardige actiefilm, en met zn 96 minuten lekker snel voorbij.

Verder niet iets bijzonders, gewoon een soort rambo-actie film anno 2005.

avatar van Davidian

Davidian

Ik had een mysterieuze film vol met de emotionele ontwikkelingen van de gezinsleden werwacht.

Ik kreeg een soort van misdaad film op sommige stukken.

Kortom, deze film stelde mij een beetje teleur, zeker naar alle goede dingen die ik erover heb gelezen.

De film weet nooit echt te boeien en wordt nergens daadwerkelijk spannend, het acteerwerk was nergens sterk te noemen, mischien is dat wel de reden dat de film me totaal niet wist te raken.

en de trap scene is idd vrij dom

2.5

avatar van JJ_D

JJ_D

gemaster schreef:

Inderdaad ongeloofelijk dom, vond ik werkelijk ongepast en bovenal erg afstotelijk.

Ronnievb

die badjas scène dient alleen maar om een beetje schaamhaar te laten zien en dus mensen op te geilen (geldt tegenwoordig als een pluspunt in een film)

avatar van JJ_D

JJ_D

Ronnievb schreef:

Konden ze toch ineens combineren met de trap-scène, dunkt mij. En trouwens, die Edie zag er echt niet uit...

avatar van juztin

juztin

zeer goede film goed acteer werk van viggo mortensen.

JJ_D schreef:

Daarom juist is het zo slecht!

avatar van Sproedie

Sproedie

Ik hoop dat je met dat pluspunt niet die lading schaamhaar bedoelt. Ik hoop dat mevrouw er irl wel wat beter geschoren bijloopt.

avatar van gemaster

gemaster

Niet alle vrouwen zien eruit als pornosterren.

avatar van Sproedie

Sproedie

Dan kunnen zij zichzelf nog wel goed om verzorgen

Laten we hier asjeblieft geen hele discussie over houden.

Sproedie schreef:

Dit waren gelukkig extensions ja...

avatar van Megan_74

Megan_74

Het einde van de film heeft de hele film verpest naar mijn mening. Daar hadden ze wel wat werk in mogen steken om het einde tevreden te laten aflopen.

Nu blijf je met een gevoel achter van "was het dit".

avatar van silhoupin

silhoupin

Het begin is zeer leuk en mooi gefilmd maar de film laat hier en daar wat steken vallen. Ik had ook een beetje leegtegevoel over de film, er zat niet genoeg in.

Het verhaal is over de film ook wat pover maar wel met sommige mooie scenes en leuk camerawerk. De acteurs doen het ook goed hoewel ik vind (en ik denk wel meerdere mensen) dat mortensen toch zijn beste rol tot nu toe speelde in de LOTR trilogie. Ed harris was wel zolas altijd een zeer mooie aanwinst in de film, zeer krachtige acteerprestatie.

Ook zeldzaam voor een nieuwe film is de hoge seksualiteit in de film.

Dan zijn er wel nog zeer leuke actiescenes die ook zeer goed boeien. Een leuk einde ook hoewel het misschien toch een beetje leek dat de regisseur er snel vanaf wou zijn.

toch nog een 3,5 door de sommige mooie beelden en leuke scenes.

avatar van maanmist

maanmist

Ik vond het juist een geweldige film. Een en al suspence en ik denk dat het eind juist erg duidelijk was.

Geweldig acteerwerk en ook de "sexscene" was toch erg mooi in beeld gebracht.

Van mij zeker 4 sterren.

avatar van Modar

Modar

Gisteravond gekeken. Vond het een beetje slappe film om eerlijk te zijn, Niet echt slecht maar ook niet super. Vanaf begin weet je eigenlijk al hoe het in elkaar steekt in de film, weet niet of dat jammer is ofzo maar toch had iets meer verwacht en bij het einde had ik ook zoiets van hmm is dit het?

2.5 ster

avatar van fotzenbikkel

fotzenbikkel

Mensen die veel films kijken hebben op gegeven moment vaak een verwachting die “over the top” is, topfilms zijn nou eenmaal moeilijk te evenaren (Daarom zijn het ook topfilms…). Natuurlijk zijn er betere en spannendere films, maar er zijn in ieder geval véél meer slechtere films dan deze.

Even voor de helderheid; Ik vond dit dus gewoon een verassend goede film met goed acteerwerk, acteurs en dito verhaal. Het verloop is soms ietwat traag, doch past dit prima bij deze film. Ik denk dat je sowieso niet mag verwachten dat er om de minuut spetterende actiescènes voorbij komen als je een film kiest die deels valt onder het dramagenre. Er komen desondanks toch zeker een paar spetterende actiescènes in deze film voor.

Mensen die de, bij deze recensie, veelbesproken trapscène ‘dom’ vinden moeten zich denk ik eens afvragen waarom zware criminelen in de praktijk vaak een enorme aantrekkingskracht hebben op vrouwen die in principe een aversie hebben tegen de levensstijl van deze lieden…

Dat niet alles tot in de details duidelijk wordt aan het einde van de film, vond ik overigens totaal niet storend. Gehavende personen in deze film worden daarentegen na het ondergane geweld wèl zeer smeuïg gedetailleerd weergegeven, wat ik persoonlijk wel erg realistisch vond.

Kortom; een vermakelijke film in deze combinatie van genres, die je zeker een boeiende filmavond kan bezorgen en zeker niet doorsnee is.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Als ik niet had geweten dat dit van Cronenberg was had ik het nooit geloofd, op een aantal minieme punten dan. Aardig tussendoortje dit maar van een regisseur als deze verwacht ik gewoon een stuk meer.

Verhaaltje is zeer basic en had zo uit een Baantjer aflevering kunnen komen. Visueel heeft dit ook al weinig te bieden behalve het goede begin, en het acteerwerk is ook niets bijzonders, op Ed Harris na. Altijd een genot deze man. Over de soundtrack heb ik weinig goeds te zeggen. Muziek dat beter had gepast bij een Forrest Gump ofzo. Totaal misplaatst hier. Vraag me echt af waarom Cronenberg dit in godsnaam in zijn film wou.

Harris en de gore effecten (enige link naar Cronenberg) redden deze film van zijn ondergang.

Freud

Heel zwakke film van Cronenberg. Ik ben geen zware fan van de man, maar ik moet altijd wel erkennen dat hij originele ideeën heeft. Hier niet dus, een enorm banaal scenario vol slecht uitgewerkte clichés. Alle nevenpersonages zijn ofwel leeg ofwel geweldig voorspelbaar en eendimensionaal, de hoofdrol biedt nog enige mogelijkheid tot interessante psychologie maar faalt totaal. Ik zie Mortensen graag bezig, maar de hele film dragen kan hij gewoon niet. De muziek van Shore is ergerlijk en het enige leuke zijn de actiescenes maar ook die zijn verre van speciaal te noemen. Zware teleurstelling dus, ik kan me deze keer gewoon niet voorstellen dat je hier iets aan vindt. 1.5*

Freud

Kop op Freud, je bent niet de enige die teleurgesteld is in dit filmpje. Gooi er nog een halfje af en concentreer je op al het moois dat je nog gaat zien

avatar van mikey

mikey

Ik vond Maria Bello best erg mooi!

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ik vond het een goede film!

Er zaten mooie scenes tussen, en het was inderdaad niet heel erg spannend maar de film had toch een bepaalde sfeer die mij wel een beetje gespannen hield.

Het acteren was geweldig!!!

Viggo Mortensen is echt goed en je kan bij hem in zijn ogen zo goed emoties zien, wauw daar was ik wel van onder de indruk!

Freud

Oei, dat ventje diende eigenlijk om iemand anders te tonen hoe cool de smileys op deze site zijn, ben het vergeten weg te halen . Ach ja, het is wel toepasselijk inderdaad.

avatar van Bobby Digital

Bobby Digital

Vandaag gezien deze, ik ben zeker niet telleurgesteld, erg goede film, cast doet het goed en prachtige scene waarin Jack die gewelduitbarsting krijgt..kortom i'm impressed

avatar van james_cameron

Iets te dik aangezette wraakfilm die uiteindelijk wel weet te boeien. Vooral het eerste half uur is zo overdreven gespeeld en gefilmd dat het wel een parodie lijkt. Daarna vindt de film gelukkig zijn eigen weg en wordt je meegesleept in het verhaal. Extreem gewelddadig, maar dat is voor een Cronenberg-film geen verrassing. Al met al wel iets onder zijn normale niveau wegens gebrek aan diepgang en subtiliteit, maar de film past wel enigzins binnen zijn oeuvre en is toegankelijker dan zijn meeste films. Mooi verzorgde dvd trouwens, met oa een geweldige documentaire van ruim een uur.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Een aardige film, die wat traag op gang komt.

Moet wel zeggen dat de knok en schiet scenes mooi gefilmd zijn.

Er zijn wat passages in de film die geen aanvulling aan het verhaal geven.

En iets wat me wel opviel; Tom en Edie kennen elkaar 'schijnbaar' een jaar of vier, van wie zijn die kinderen dan???