Genre: Actie / Misdaad
Speelduur: 100 minuten / 90 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Brian Helgeland
Met onder meer: Mel Gibson, Deborah Kara Unger en Kris Kristofferson
Releasedatum: 4 maart 1999
Plot Payback
"No More Mr. Nice Guy."
Ook al is het maanden geleden dat zijn vrouw hem in de rug schoot en voor dood achterliet, zijn gevoelens voor wraak zijn er niet minder om geworden. Hij wil het deel van de buit hebben waar hij recht op heeft, en zijn vrouw noch zijn misdaadpartner of diens vrienden van de georganiseerde misdaad, kunnen hem in de weg staan bij het verkrijgen van die $70.000.
Porter
Carter
Pearl
Det. Leary
Pastichio Rocker
Hoe is de Director's Cut ten opzichte van de Theatrical Cut?
Santucci
Eén van de betere actiefilms. Prima verhaal. De acteurs zetten een goede prestatie neer. Het gebruik van de grijs-blauw-achtige beelden is origineel en zorgt ervoor dat de film een unieke en passende sfeer meekrijgt.
as
Hoe is de Director's Cut ten opzichte van de Theatrical Cut?
justmitchel
Werkelijk meesteracteer werk van Mel Gibson !
Goeie film, heb hem nu ongeveer 8 x gezien en ik wil hem telkens weer afkijken.
De film begon wat wazig en een beetje saai, maar na een half uurtje kreeg je wel een lekkere actiefilm met een Gibson die op zijn best is. De film werd best geweldadig en Gibson had een zekere coolheid over zich heen wat wel geinig was. Wat ik wel onprettig vond is dat de criminelen Gibson martelden door hem 2 tenen kapot te slaan met een hamer. Lijkt me zeer onprettig. Het einde was trouwens geweldig als hij hen naar zijn kamer leidt waar zijn telefoon in verbinding stond met een bom. Dezelfde bom waarmee ze eerder probeerden hem op te blazen. Nu waren juist zij het slachtoffer.
De film is verder niks bijzonders, gewoon een vermakelijke wraakfilm.
Schiedammer
Gewoon een hele goeie en leuke film om te kijken. Verhaal is simpel een gewone wraakfilm. Maar is zo goed uitgewerkt. Alles is gewoon goed. De acteurs deden het prima ( prima cast trouwens). Beeldkwaliteit was heel goed gedaan met die blauw grijze sfeer die gemaakt is. Geluid dvd was ook meer dan prima met trouwens ook nog goede muziek. Kortom wat wil je nog meer? Daarom is voor mij de film gewoon 4* waard.
Pastichio Rocker
Eindelijk de Director's Cut (DC) gezien, en ik moet je zeggen dat ook deze erg goed is. Zo zijn het blauwe filter en de voice-over weggehaald, en zit er een heel ander einde aan de film, en is Porter ook wat geweldadiger en minder aangenaam. Grappig was dat Bronson nu een vrouw is in plaats van Kris Kristofferson! Hoewel ik heb genoten van de Theatrical Cut (TC) vind ik deze versie net iets beter. Regisseur Helgeland legt ook uit op een van de extra's dat de DC zijn visie was, en de TC een zoethoudertje voor de filmmaatschappij, waar hij weinig mee te maken heeft gehad.
Filmfreaker
Geen slechte, maar ook geen perfecte film. Daarvoor zijn de dialogen soms te langdradig en zit er wat te weinig actie in. Ik had wat meer verwacht. Ook is de actie (die er al in zit) niet spectaculair, op die botsing, en de twee explosies na. Maar het verhaal vond ik zelf wel goed in elkaar zitten.
Wat niet zo goed was aan het verhaal: Gibson is een meesterdief. Hij krijgt opeens de kans om met 130.000 dollar ervandoor te gaan in plaats van 70.000, maar hij houdt toch die 70.000 dollar aan en blijft doorzetten dat hij 70.000 dollar krijgt en geen 130.000.
Maar al bij al, goed als je even niets te doen hebt. 3 sterren.
Pastichio Rocker
Maar al bij al, goed als je even niets te doen hebt. 3 sterren.
Beetje loze reden om het dan geen goed script te noemen, aangezien het overduidelijk een principekwestie is. Dit wordt trouwens ook nog aangehaald in de film zelf.
Filmfreaker
Ik heb het ook nooit een slecht script genoemd. Ik zei zelfs dat het verhaal best goed in elkaar zat. Maar ik vind dit gewoon een beetje het mindere van deze film. Dat is mijn mening.
renzoroy
Dit is echt een wereldfilm!!!
Dit is zeker mijn alltime favoriet.
Mel Gibson acteerd hier meesterlijk in net zoals lucy liu
Goed verhaal, keiharde actiescenes.
Ik kan deze film blijven kijken en hij verveeld me gewoon nooit.
5 sterren zeker verdiend
helleke
Gisteren na lange tijd nog eens herbekeken.
Redelijke actiefilm met een op niveau acterende Gibson maar de overige acteurs (Maria Bello buiten beschouwing gelaten) acteerden op een bedroevend B-niveau.
De film was ook iets te voorspelbaar en dit zeg ik niet omdat ik hem al gezien heb want het was reeds vele jaren geleden.
Daarom verlaag ik mijn stem met 0,5
mikey
Hmmm Maria Bello in een wat modernere variant op Point Blank die wel echt heel wat beter is. Gibson kreeg van mij toch een stuk minder sympathie dan Lee Marin.
®Tc
Middelmatige film met een te donkere sfeer. Het verhaal vond ik nogal rommelig en saai, er gebeurd te weinig in de film en als er dan al iets gebeurd is het dom zoals die sm scens bevoorbeeld. De dialogen zijn ook maar saai en ondermaats. De prestatie van Mel Gibson mag wel als een pluspunt genomen worden.
1,5
Nomak
Nog eens herbekeken en het is toch wel een film die erg makkelijk wegkijkt. Leuk verhaal en gekke personages.
Lucy Liu speelt een rol die haar op het lijf staat geschreven.
Ik zou wel graag eens de director's cut willen zien. Weet iemand of die hier ook wordt uitgebracht?
Pastichio Rocker
Lucy Liu speelt een rol die haar op het lijf staat geschreven.
Volgens mij alleen te verkrijgen als import.
neo
Heb zelf de Regio 1 Director's Cut. De voice-over is eruit gehaald, het blauwe filter is weg, er zit een geheel nieuwe score in, het einde is anders, er zitten wat meer nieuw geweld in wat Porter nog minder sympathiek maakt.... Helgeland zet met de DC een serieuzere film neerzet met meer ruimte voor cynisme, maar ook als geheel wat beter aansluit bij het jaren '70 misdaadfilm idee wat hij voor ogen had. Maar of ik nu meer hou van de gladde, meer toegankelijke versie of de wat ruwere DC...Voor liefhebbers van oudere misdaadfilms is de DC absoluut de betere keuze, maar dan mis je wel die ouderwetse, rokerige voice-over.
De nieuwe score van Scott Stambler is helaas wel echt een minder element van de DC . Hij werd erbij gehaald om de originele score als muziek editor in de DC te plaatsen, maar dat lukte niet goed. Daarna is hij eens wat gaan schrijven en vond Helgeland dat ie, voor het eerst in zijn leven, als componist mocht fungeren. De oorspronkelijke componist, Chris Boardman, schreef een overduidelijk jaren '70 score met invloeden van onder andere David Shire. De groovy en funky geluiden gecombineerd met moderne suspense elementen paste perfect bij de toon van de film. Stambler, die eerst ook in dezelfde richting schreef, kwam met een meer hedendaagse score, maar nog steeds met voldoende jaren '70 sporen. Het probleem is dat hij sommige scenes onnodige spanning meegeeft en soms een veel lichtere emotie bewerkstelligt (de gitaar). De balans is helaas wat zoek, ondanks dat zijn dreiging door de film heen ook redelijk in orde is. Het enige wat had moeten gebeuren was een meer in toon gematigde score versie van Boardman eronder te plakken en hem dus enkele stukkente laten re-scoren en op de proppen komen met wat nieuw materiaal. Dat is helaas dus niet gebeurd.
Pastichio Rocker
Waarschijnlijk ook omdat het budget dat niet toeliet.
niethie
Leuke eigentijdse verfilming van Point Blank met Lee Marvin. De actie is lekker hard, Gibson deed het prima en het sfeertje was dik in orde. Prima vermaak dus.
Pastichio Rocker
Het is geen verfilming van Point Blank met Lee Marvin. Het is gebaseerd op hetzelfde verhaal, namelijk The Hunter van Richard Stark (echte naam Donald E. Westlake).
neo
Waarschijnlijk ook omdat het budget dat niet toeliet.
Absoluut. Maar later kregen ze voor DC ook gewoon geld om in een goede opname studio met prima musici de score te kunnen opnemen.Ze hadden net zo goed alle stukken van Boardman die nog steeds werkte erin kunnen laten en dat laten aanvullen door Stambler (wat ook in de eerste plaats de bedoeling was door hem het laatste stuk van de film te laten doen). Het heeft iets te maken hebben met de veranderde visie en/of geldzaken. Helgeland zei zelf dat de nieuwe score veel beter de jaren '70 wist uit te beelden en de film beter ondersteunde.
Pastichio Rocker
Op de Director's Cut DVD staat een docu over hoe de 'nieuwe' versie tot stand is gekomen. Hierin legt Helgeland inderdaad uit dat de muziek van Boardman niet meer paste bij hetgeen wat hij voor ogen had, en dat het een hels karwei was om de oude muziek zo te editten dat het niet op zou vallen in de nieuwe film. Nadat hij enkele bridges had gehoord die Stambler had geschreven om de boel netjes aan elkaar te lijmen vroeg hij de beste man om een geheel nieuwe score te schrijven.
Ik ga ervan uit dat Stambler een compleet nieuwe score te laten doen goedkoper was dan het opnieuw inhuren van Boardman, en Helgeland dus van mening was dat Boardman's muziek sowieso niet meer zou werken bij zijn 'nieuwe' film.
Sowieso staan er wel interessante extra's op de DVD, zoals een interview met de schrijver van de 'Parker' verhalen, plus een kijkje op de set waarbij meteen duidelijk wordt dat de sfeer opperbest was op de set. Jammer genoeg dacht de studio dat de film een soort van Lethal Weapon-kloon zou zijn, wat dus niet het geval was. En de hond laten sterven kon al helemaal niet!
neo
Boardman opnieuw inhuren zou op zich niet zo duur zijn. Die gebruikte voor de oorspronkelijke score wel een duurder orkest, had kwalitatief (en duurdere) betere opname faciliteiten (Newman/Sony recording stage) en een duurder orkest. Daar zit het echte kostenplaatje. Als je dit allemaal weer wilt hebben voor de Dc... Daarnaast ook nog de vraag of ie beschikbaar zou zijn (vooral omdat het project ook een lange periode in beslag nam). Zoals ik al zei lijkt het op een combi van geldproblemen en artistieke kwesties. Vind het echt jammer.
newG
in 1999 gekocht op video (of 2000, toen hij pas op video uitwas altans) en toen vond ik het een goeie film
heb hem net nog eens gezien, en die 3.5* die hier stond heb ik toch even verpulvert naar een 4.5*
schitterende film
lykathea
Heerlijke actiefilm. Lekker twisted, waar de protagonist eigenlijk gewoon de bad guy is.
Ik lees hier ook goede dingen over de Director's Cut, dus waarschijnlijk ga ik deze binnenkort gewoon weer eens zien.
crack1
Inderdaad,heerlijke actiefilm,met de nodige humor.Een topper!
Legan
Een onderhoudende actiefilm met een tintje komedie. Wel erg mainstream, maar dat mag de pret niet drukken. Niet echt origineel te noemen en geen hoogvlieger qua acteren, maar toch wel redelijk amusant. Wat mij betreft had het best donkerder gemogen en zonder de humor.
Pastichio Rocker
Moet je de Director's Cut kijken.
ulysses
Een erg goede uitwerking, met een paar goed gevonden dingen in het script die de film beter maakt dan de gemiddelde actiefilm. Het doet me een beetje denken aan film-noir, met de norse Mel Gibson die het erg goed doet.
ulysses
Ik heb eigenlijk geen idee welke film ik heb gekeken, de director's cut of de theatrical cut. Kan iemand me vertellen wat het verschil is ? Ik lees dat de 2 eindes sterk van elkaar verschillen, ik heb het eind gekeken waarin z'n tenen gebroken worden met de hamer, dat hij mr. bronson opblaast d.m.v. de telefoon

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Man on Fire