The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
davy jones
Tilda Swinton is echt geniaal als Jadis The White Witch. Die rol is haar echt op het lij geschreven. Ik kreeg rilingen als ik haar daar bezig zag. De kinderen spelen ook goed en Jim Broadbent ook.
Maar ik moet wel de mensen gelijk geven dat het er allemaal een beetje nep uitziet,qua achtergronden dan toch, van de dieren is niets verkeerd te zeggen.En dan nog een de heerlijke muziek van Harry -Gregson -wiliams dat is echt 2 uur genieten.
darkjaap
erg domme film en helemaal niks voor mij
super slecht verhaal. die kinderen kunnen echt niet acteren.
het enige +punt is dat het wel mooi gemaakt was maar heeft daarmee geen 4* binnenkunnen halen al met al
* *
dvdfreak123
Redelijke film, heeft mooie scenes maar had toch nog iets meer verwacht van deze film
helleke
De kleine gasten van mijn zus en broer (van 10 tot 14jaar) hebben de film zopas gezien en ze waren er zeer lovend over.
Ikzelf heb af en toe eens een periode meegekeken.
In het begin kwam de film traag op gang maar de vechtscenes op het einde met al die dieren en vervormde wezens was wel mooi.
Aangezien ik hem niet volledig heb gezien zou ik eigenlijk niet mogen stemmen,maar afgaande op de kleine gasten ga ik toch 3 sterren geven
ApoJapo
Wat een drama-film. Acteurs zijn natuurlijk geen acteurs maar moeten wat voorlezen voor een snoepje. Verhaal totaal niet boeiend. Wel mooie decors en setting.
Blur
Ik heb deze film een half jaar geleden gezien en weet me nu geen enkele scene te herinneren. Geeft aan dat het totaal geen indruk acherlaat. Jammer voor alle moeite.
FrisoBoei
Op zich een leuke familie film met tog redelijk wat actie. Mooie omgeving en leuke wezens. Gevecht is ook wel cool.
Snap alleen een ding niet. Waarom offert Aslan zich op voor die edward. Snap het idee wel maar als ze toch al oorlog gaan voeren zeg je toch gewoon rot op stomme heks je krijgt dat joch niet en voer je meteen oorlog?
Mary_Shaw
hij wist dat de tafel zou breken en dat zij dat niet meer zou weten, dus wou hij haar verrassen op de oorlog zelf zodat ze niet voorbereid zou zijn als hij terug kwam en zodat hij ongemerkt in haar kasteel iedereen weer tot leven kon wekken
Donkerwoud
De vervelende religieuze twist even vergeten, en dan is het een van de sterkste nieuwe fantasyfilms na LotR. Vooral heel sfeervol en sprookjesachtig.
Adrenal
Daar ben ik het zeker niet mee eens.
Goeie sfeer, mooie kostuums enzovoort maar het is allemaal wat flauwtjes.
Achmed
Ik heb deze nog niet gezien, ik had in het begin mijn twijfels over deze film, aangezien ik niet al te blij was met de Harry Potter films en ik had het gevoel dat deze een beetje die kant op zou gaan.
Is deze beter dan de HP films?
the new guy
Is deze beter dan de HP films?
Zeker niet, HP is beter. Zelfs iemand die niet blij is met de HP films moet toegeven dat deel 4 en 5 gewoon goed te noemen zijn.
Heb wel begrepen dat Prince Caspian vele malen beter is.
Child in time
Ik vond deze film zwaar tegen vallen.
Misschien waren mijn verwachtingen dan ook wat hoog gespannen. Ik had gedacht dat het een soort 'Lord of the Rings Light' ging zijn maar het was er eerder een slap afkooksel van.
De acteerprestaties zijn zwak, maar wat me vooral tegen het hoofd stootte was de manier waarop het verhaal in beeld werd gebracht. Waar TLOR uitblok in prachtige settings en 'mooi' uitziende personages, staan de acteurs hier overduidelijk voor een (lelijk) decor (het deed me een beetje denken aan de Sissy films van vroeger) en zijn de 'realistische' fantasy figuren eerder poppen die snel in elkaar gestoken werden.
Nee het viel me echt tegen deze Narnia. Toch nog 2* sterren omdat het verhaal wel nog kan boeien en omdat ik als kind (en dat is toch de doelgroep van deze film) waarschijnlijk wel gefascineerd zou zijn door deze film.
The One Ring
Bijzonder matige fantasy-film. Schijnbaar is het big budget, maar ik vond het allemaal zeer goedkoop ogen. De CGI was nog altijd duidelijk nep, de decors leken bij vlagen van plastic en de grote gevechtsscène was compleet ongeïnspireert gefilmd. Daar komt nog eens bij het dat het ontwerp van sommige kostuums, beesten en decors gewoon lelijk was.
Maar dat was nog niet het ergste: de film heeft bijzonder irritante hoofdfiguren. Op zich geen slecht idee om weer eens imperfecte kinderen de hoofdrol te geven, maar helaas zijn het daardoor de grootst mogelijke zeuren geworden die je kunt bedenken. Het kleine meisje viel nog mee, maar die andere 3 zaten de gehele film zo te zeiken (vooral op elkaar) dat ik bijna ging hopen dat de heks snel een einde aan ze zou maken. De leeuw zou moeten overtuigen als een Christelijke gedaante, maar het is nogal een zielloos personage geworden. Hij praat zogenaamd heel wijs en diep, maar er komt geen warmte vanaf en het personage kon me gestolen worden. Alleen James McAvoy speelde nog een beetje geïnspireerd en zijn personage past nog wel in de traditie van de betere kinderfilm.
Het verhaal is zo voorspelbaar als de pest. Elke wending wordt al een half uur van te voren aangekondigt, waardoor je dingen al lang doorhebt voordat de personages het eindelijk snappen. En wat is het toch met fantasyfilms en grote voorspellingen. Bijna iedere fantasy-film lijkt er een te hebben: Star Wars, Harry Potter, Eragon, The Golden Compass en dus ook Narnia. Overal wordt er voorspeld dat de held(en) uiteindelijk een land van het kwaad zullen verlossen. Alleen LotR leek hier nog redelijk veilig voor te zijn. Ik vond als kind sprookjes met dergelijke voorspellingen al vervelend, omdat ze het einde vastleggen, en ik begin ze steeds vervelender te vinden.
Wat blijft er over? Hier en daar een aardige scène, maar ik wordt er niet enthousiast van. En dan ging ik meteen hierna ook nog naar deel 2...
chrzz
Leuke film, zeker als je hem niet ziet als een LotR spin-off.
In eerste instantie dacht ik dat de makers van deze film een slaatje wilden slaan uit het LotR succes. Daarom heb ik deze film erg lang gemeden.
Echter, afgelopen weekend heb hem ik dan toch gezien en ik was zeer aangenaam verrast. Mooie effects, origineel verhaal en goed geacteerd (ondanks de jeugdige hoofdrolspelers).
Heb ook meteen deel 2 gezien in de bios, ook zeer goede film. Toch iets minder spectaculair dan het eerste deel. In deel 1 zit wat meer pit, om maar zo te zeggen.
4 sterren waard
maarten_d
goeie film, leuk verhaal, vrij goede acteerprestaties en mooie muziek (4) (net zoals Prince Caspian)
Sjaako
Ook ik heb heel lang gewacht met deze te kijken. Vooral omdat ik een beetje fantasy-murw geslagen was door het schitterende geweld van LOTR.
Gisteren maar eens gekeken, en er echt van genoten. Mooie entourage, schitterende rollen en de CGI is ook prachtig. Wel een beetje lief allemaal, en best voorspelbaar.
toch een dikke 4*
kimberlyVD
Ik ben in positieve zin verrast door deze film.
De prachtige specials effects zorgen ervoor dat je al vanaf het begin van de film kan genieten. Aslan is geweldig mooi neergezet! De landschappen zijn ook zeer aangenaam om naar te kijken. Het verhaal is goed uitgewerkt waardoor je aan het einde van de film een voldaan gevoel hebt. Leuke wendingen in het verhaal zorgen er ook voor dat het nooit saai of langdradig wordt. Heb dus zeker geen spijt dat ik deze dvd gekocht heb, hij was zen geld meer dan waard en het is een mooie investering voor men dvd verzameling!
Twijfel tussen 4 of 4,5...
notorious_kim
Hij is mooi, maar ik had er meer van verwacht. ik heb de Narnia-boeken al verschillende keren gelezen en er ontbreekt iets in de film die ik in het boek wel heb.
newG
Ik ben wat teleurgesteld... nuja teleurgesteld is een slecht woord... ik weet eigelijk niet wat ik ben na deze film...
het kwam ZO traag op gang allemaal
het had heus een kwartier minder lang kunnen duren, het gevecht zag er wel knap uit.
De kinderen (op de jongste na dan) vond ik zeer mager acteren, voor een disneyfilm was het wel vrij schokkend in beeld gebracht, er vallen zowaar doden!
Voor mij had het natuurlijk allemaal veel bloederig gemogen, maar ja...
Leuke personages ook, maar ja, het verhaal bevat gewoon teveel ''gemak''
een alles genezend drankje, opstaan uit de dood omdat het niet eerlijk was, de gevangen broer werd wel HEEL makkelijk bevrijd...
Ik zal mijn gevoel: onvoldaan noemen
dat het vervolg zich maar volledig laat gaan en mij van mijn stoel blaast!
notorious_kim
Zonet de eerst Narnia opnieuw gekeken. Vandaag gekocht. Ik weet nog dat ik die middelmatig vond, ik ben die ooit eens gaan huren (toen hij pas uit was). Maar ik heb zo van Prince Caspian genoten, dat ik vond dat ik de collectie volledig moest maken en de eerste ook in huis halen.
Ik weet niet waar mijn verstand de eerste keer zat, want dit is een fantastische film en ik hou er superveel van! Super dialogen, goed verhaal, alles mooi in beeld gezet. De acteurs zijn wel nog niet zo goed als in prince caspian, maar ze waren dan ook wel een pak jonger!
thomas_
Zeer mooie film, doordat ik nooit de boeken heb gelezen was alles nieuw voor me, vond het zeer sterk geacteerd, die dieren waren zelfs juist erg leuk. Positief verrast, verwachtte een kinderfilm, maar dat is dit niet hoor
Tha Luz
leuke film 1ste keer toen ik hem keek vond ik hem behoorlijk tegenvallen nu ik hem weer heb gezien vond ik hem toch wat beter en veel beter dan het slappe vervolg van deze film.Vond die koningin nog erg goed acteren en die stemmen van de dieren waren ook erg goed gelukt.
3.0(3.25)
aroylo
Mooie film, mooie muziek op de juiste momenten. Laatste veldslag is er eentje die je bij blijft. Aslan ook heel mooi gemaakt en goed dat die tegen het einde zo vaak in beeld komt
jammere dat de film, vooral op het begin, wat kinderlijk aanvoelt.
SarahSkandar
Geweldige film! En niet alleen om Skandar
Het lijkt wel een bèètje op LOTR maar het is er niet mee te vergelijken.
arwenevenstar
Schattige film. Hoewel ik het grote gevecht erg vond tegenvallen en William Mosely een flutacteur vind, was het toch een onvervalst sprookje.
SarahSkandar
Gelijk. William Moseley is een flutacteur.

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Avontuur / Fantasy, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring