• 9.369.466 stemmen

Oorsprong: Australië / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ted Kotcheff

Met onder meer: Donald Pleasence, Gary Bond en Chips Rafferty

Plot Wake in Fright

"Have a drink, mate? Have a fight, mate? Have some dust and sweat, mate? There's nothing else out here."

Een jonge, naïeve, Engelse leraar die lesgeeft op het platteland in Australië, is tijdens zijn kerstvakantie onderweg naar Sydney maar strandt in een stad vol dronken en gestoorde mannen die zich louter bezighouden met bier, seks, gokken en jagen. Na een verkeerd geplaatste gok realiseert de docent in geldnood zich dat hij volledig is overgeleverd aan het tuig.

avatar van starbright boy

Volgens sommigen online is dit een vergeten meesterwerk. Verstopt tussen de doorgaans niet echt als meesterwerken bekend staande films van Kotcheff.

avatar van Bélon

Bélon

Het bier en zweet druipt van deze bizarre cult-film af, wat een zuipfestijn. Prachtige fotografie van het Australische landschap. Leuke rol van Donald Pleasence. Gary Bond speelt geweldig als de leraar die al zijn remmingen verliest in het Sodom en Gomorrah van de outback: The Yabba. Een ruwe diamant.

avatar van Derekbou

Derekbou

"Drink up, mate!

Terechte opmerking van Bélon. Zorg dat je een sixpack bier inslaat voor je aan deze film begint, want dorst krijg je gegarandeerd.

In hetzelfde jaar dat men in Walkabout probeert samen te leven met de ongeciviliseerde aboriginals, moet hier een Australische leraar zich staande zien te houden tussen andere wilden; de onderontwikkelde, grofgebekte en immer drinkende inwoners van het dorpje Yabba. Makkelijk heeft de leraar het aanvankelijk niet, maar gaandeweg laat hij zich steeds meer gaan en doet hij dingen waarvan hij dacht dat hij ze nooit zou doen.

Een meesterwerk wil ik het niet noemen, maar een vergeten topper is het zeker. Wake in Fright is een broeierige film over het uitzichtloze leven in de outback van Australië. Het zweet druipt bijna van je televisie af. Dankzij de extreme hitte drinken de bewoners continu bier, want water is alleen goed om je mee te wassen, zoals een van de bijpersonages mooi wist te zeggen. Het hoofdpersonage is genoodzaakt om in het stadje te blijven en vergrijpt zich al snel aan verscheidene zonden. Er volgt een psychologische aftakeling die voor mij climaxt bij de intense kangaroojacht.

Ik houd wel van dit soort films waarin de omgeving, hier zowel de plaats als haar inwoners, eigenlijk de hoofdrol speelt en een detrimentale invloed op het hoofdpersonage uitoefent. Prachtige ruwe film over het leven in een hel op aarde. Jammer dat de regisseur zijn kunde bij veel van zijn latere films niet meer heeft laten zien.

avatar van Biosguru

Biosguru

Ik kwam er niet doorheen...

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Erg mooie poster!

Heb deze nog op vhs liggen, binnenkort maar eens zien dan.

Meneer Bungel

Over peristaltische bewegingen & bier, en Socrates & mannen onder elkaar...

Van wiki:
''The hunters were getting really drunk and they started to miss, ... It was becoming this orgy of killing and we [the crew] were getting sick of it." (Brian West), en Kangaroos hopped about helplessly with gun wounds and trailing intestines. En dat werd ook goed voelbaar bij het kijken van deze scènes, de producers' note op het einde leest dan ook als een lachertje: with approval of leading animal welfare organisations in Australia and the United Kingdom, alsof het dan opeens een pamflet zou zijn tegen dit soort praktijken...

Jammer, want ik krijg d'r geen zin van om een recensie aan deze film te wijden. Toch even doorbijten; Gary Bond speelt de hoofdrol (ook al wordt Pleasance hier en in de film als eerste genoemd) en hij brengt het er heel aardig van af, als een kruising tussen Robert Redford en Peter O'Toole. De film komt echter niet snel op gang, eigenlijk zit er helemaal geen tempo in. Maar of dat op zich zo erg is? Een schoolleraar - ergens in de outback werkend als government slave - wil tijdens zijn Kerstvakantie naar zijn liefje in Sydney, maar verder dan het stadje Yabba en nabij gelegen outback komt hij maar niet. Hij daalt zelfs compleet af naar een hel waar hij toch echt zelf voor lijkt te kiezen... Ook al zit er geen scène tussen die ik vreselijk indrukwekkend vond (behalve dan eerstgenoemde - in negatieve zin), het heeft wel iets, zo'n vacation in hell, geheel in het non-tempo dat Yabba beheerst, met veel bier, bier en bier. ...Ja, er werd ook nog gesproken over dat dunne laagje beschaving dat volgens de dokter enkel spawn by fear was, met daarachter, naast, over en onder twee vechtende Aussie reuzen, een tafereel zo uit een Griekse fabel geplukt, zo leek het wel, met ergens net buiten beeld de protagonist volledig gecrasht na de confrontatie met een jonge kangoeroe.

De restored version is van onberispelijke kwaliteit, en het werd allemaal mooi op film vastgelegd, maar de ambiguïteit van het geheel weegt te zwaar om er echt mee uit de voeten te kunnen. Altijd lastig met zulk soort films.

2,5*.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Een afdaling naar de hel op aarde....het dorpje Bundanyabba in de outback van Australië waar de keurige beschaafde leraar Gary Bond strandt op weg naar Sydney.

Compleet berooid en in huis bij een voortdurend drinkende Donald Pleasence en z'n vrienden.

Gruwelijke kangoeroe-jacht zal voor de gevoelige zieltjes niet echt goed te verteren zijn.

Inmense hitte wegspoelen met liters drank en er lijkt geen ontsnappen te zijn uit The Yabba.

wendyvortex schreef:

En er zijn er die er veel lol aan beleven(?), it takes all sorts.

avatar van Jesper187

Jesper187

Wellicht heeft die kangoeroejacht uiteindelijk alleen maar geleid tot meer awareness, die mannen hadden namelijk een vergunning om op kangoeroes te jagen, dat terwijl de kangoeroe toen nog bedreigd werd. Het is niet voor niets dat dierenwelzijnorganisaties het goedkeurden dit in de film te vertonen. Tegelijkertijd schetst het alleen maar een realistischer en gruwelijker portret van het nutteloze leven aldaar.

Jesper187 schreef:

Soort van een geluk bij een ongeluk dus, dat is inderdaad hoe krom de wereld soms in elkaar kan zitten.
Jesper187 schreef:

Als je daar als filmmaker aan meewerkt, ben je verkeerd bezig. Gechargeerd: of zou je er ook voor zijn om bv. in een realistische film over een seriemoordenaar ook echt mensen te gaan vermoorden?

avatar van Jesper187

Jesper187

Nou ik had gelezen dat de filmmaker er per se een kangoeroejacht in wilde hebben, omdat dat daar namelijk ook gewoon regelmatig gebeurde. Let wel, op het platteland werd de kangoeroe toentertijd kennelijk als pesticide gezien, i.t.t. tot de stad, waar de kangoeroe als een nationaal symbool werd beschouwd. Anyway, de makers van de film wilden dus geen kangoeroes doden 'voor' de film, maar leerden van een dierkundige dat kangoeroes op geen enkele manier getraind konden worden, dus faken was geen optie. De enige oplossing was om een echte kangoeroejacht te filmen, die dus met of zonder camera hoe dan ook zou plaatsvinden. Zie het dus eerder als een documentairestuk in de film. Lees meer: The Making of Wake in Fright (Part Three) | SBS Film - sbs.com.au

Meneer Bungel

Dat zal allemaal wel, maar ik vond het een nare bedoening en niet 'film-waardig'; het liep flink uit de hand, iets waar de filmmakers zelf ook niet goed van waren, zie mijn stukje plus verwijzingen.

avatar van david bohm

david bohm

Sterke film over een leraar, John Grant, die tijdens zijn vakantie in een merkwaardige plaats belandt war hij wordt rondgeleid door de plaatselijke sheriff en zo de gebruiken leert kennen. Alles is samen te vatten door : ongelofelijk veel zuipen. De heer Grant is een keurige man, echt een leraar, maar lust hem ook wel.
Zijn geld verspeelt hij in een spel dat populair is in Yabba waarbij twee munten worden opgegooid en wanneer het dubbel kop of munt is wordt er uitbetaald. Hij is aangewezen op de goedheid van de bewoners en hij stuit op enkele bijzondere exemplaren. Zo leeft hij een paar dagen in een barak met een alcoholistische arts.
Samen met een stel vrienden van deze man gaan ze op kangoeroe-jacht, iets wat gruwelijke plaatjes oplevert. Heftige scenes, met name het boksen hakt erin.
Op een gegeven moment wil John weer naar de beschaafde wereld. Hij is ondertussen al helemaal naar de kloten geraakt.
Ik vind het een fantastische film over de razendsnelle onttakeling van een mens. Ja, er is een hoop aan te merken op de kangoeroe-scenes die snoeihard zijn maar als filmervaring heb ik van het geheel genoten.

avatar van starbright boy

Blu-Ray en DVD bij Eureka/MOC begin volgend jaar.

avatar van Bélon

Bélon

Interessant, ik heb de Australische (ook regio B uiteraard) Blu-ray maar dat is best een DNR smear fest alhoewel ik geen spijt heb van m'n aankoop want de film beviel goed

New high-definition 1080p presentation of the film, from the 2009 restoration

Zal wel dezelfde transfer zijn (helaas)

avatar van Spetie

Een normale Engelse man komt in een andere cultuur terecht en maakt daar kennis met het harde, ruige Australische leven, dat is een prima samenvatting voor Wake of Fright.

Heerlijke film overigens. Goed acteerwerk, lekkere bizarre taferelen, fijn acteerwerk met een erg leuke rol van Donald Pleasance. het kangoeroe jagen is aan de ene kant wat zielig, maar wel erg boeiend om te zien.

De Australische hitte is elke seconde van de tijdsduur voelbaar. Net als de Engelse leraar had ik op het eind het gevoel een vrij unieke ervaring te hebben beleeft. Best een aanrader dit dus.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

"He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."

Erg fijne film over een vreemdeling in een vreemde stad. Ik vind het altijd een erg boeiend gegeven, zo'n vreemdeling die zonder duidelijk doel ronddwaalt en zeker in zo'n vervreemdende arena als The Yabba.

Ik kan eigenlijk alleen beamen wat al eerder is gezegd. Een sfeervolle bijzondere film, die met zijn re-release hopelijk weer wat meer onder de aandacht zal komen. Dat verdient de film wel.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Wat een hitte. Ook ik kreeg behoorlijk dorst van deze 'Wake in Fright'. Lekker bier drinken en genieten van deze bijzondere prent van regisseur Ted Kotcheff. De hele film is niet van deze wereld. Kotcheff schept een mooie vervreemdende sfeer en voert de kijker steeds dieper mee in deze self-destructive trip.

Zand, zon, zweet, kangoeroes en bier. Wat zullen die gasten stinken daar allemaal. Wel zijn het stuk voor stuk bijzondere personages, uiteraard Gary Bond en Donald Pleasence, maar ook Chips Rafferty als de sheriff is geweldig. Bond zakt steeds dieper weg, met als hoogtepunt de schokkende, maar indrukwekkende gevechten met de kangoeroes. Erg hard, maar damn wat past het goed in in deze trip.

Ja, ik heb me goed mee laten voeren door deze sfeervolle film. Eén om nog eens te zien, maar dan op een snikhete dag in de zomer. Denk dat de hitte + sfeer dan nog harder op je afkomen. Intense ervaring dit.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Niet uniek, maar zeker bijzonder. Goede sfeerschepping, die consequent is en bepaald realistisch overkomt. De hoes spreekt al van een realistisch 'sociaal portret' gemixt met psychologische 'horror'.

De minpuntjes waren voor mij toch wel de lengte, omdat twee situaties die al zijn uitgespeeld later nogmaals komen en dat sleept een beetje en de motivatie van de hoofdpersoon is ook wat vaag. Dus het is een must je helemaal over te geven aan dit delirium. Wellicht dat het dan helpt om de film hoogzomer te zien met veel bier - zoals hier al wordt aanbevolen.

Of de kangoeroe scenes is hier ook al een en ander geschreven. Er staat een interview met Kotcheff in het begeleidende boekje van de Eureka! uitgave. Al is het na 40 jaar natuurlijk makkelijk praten. Niet zozeer de motivatie van het waarom van de scene, maar vooral het hoe (toch ook wel trucage) geeft wel wat nuttige info, maar besluiten met "I Love Kangaroos", sure! Mmm. De bokskangoeroe was trouwens wel een 'professionele' Nelson geheten. Die had hij dan zeker weg moeten laten.

Zal de synopsis nog even aanpassen, want daar klopt niet vele van. Die op boekmeter is al een stuk secuurder.

avatar van Quentin

Quentin

starbright boy schreef:

Blu-Ray en DVD bij Eureka/MOC begin volgend jaar.

Wilde die net gaan bestellen, maar lees dat de videokwaliteit ruk is: Wake in Fright Blu-ray: Masters of Cinema | Dual Format Edition (United Kingdom)

Welke uitgave is wel aan te raden?

avatar van starbright boy

Da's opvallend. Gezien de goede reputatie van MOC.

Maar als ik wat doorlees is het toch een stuk genuanceerder. Het is dezelfde bron als de Amerikaanse en Australische Blu-ray. De Amerikaanse wordt op dezelfde site wel positief besproken. Daar was ook nogal wat discussie over. Maar die is wel "director approved" en volgens de regisseur zoals het hoort. Het zou weleens kunnen zijn dat de regisseur vind dat de film er anders uit moet zien dan deze recensent. En iets anders is er waarschijnlijk ook gewoon niet dus.

de grunt

Die Blu-ray reviewer zit te zwammen, want ze zijn nagenoeg qua transfer identiek; zie je in deze meer betrouwbare review (kleurenpallet iets feller vd Amerikaanse Blu-ray). Ik heb de MOC uitgave en die is inderdaad een beetje soft, maar dat ligt aan het bronmateriaal. De Eureka zou ik pakken, voor de mooiste cover (vind ik persoonlijk) en de prachtige extra's: boekje, commentary etc.

avatar van mikey

mikey

Waanzinnige film over bier en een totaal gestoorde jacht met de meest vreselijke boeren die je je maar kan voorstellen. Prachtig en surrealistisch gemaakt.

avatar van Movsin

Movsin

De rode draad is hoe een mens zich kan laten meeslepen en zichzelve niet meer herkent.

Formidabel sterke scènes, zoals de gokscène, de drinkpartijen met de katers achteraf en vooral de jacht op de kangeroes.

Beelden van de beestactige jacht zijn gemaakt door een groep van professionele jagers, licentiehouders. De jacht op de kangeroes, naar ik meen, thans een beschermde diersoort, was toen nog niet verboden.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

de grunt schreef:

ik bevestig : de Eureka uitgave (een dual format edition !) is voorbeeldig. Trouwens, ik las net uw commentaar over de film Badlands (geen mooiere ode aan de natuur) - wat dacht je dan van deze film ? Minder poëtisch, meer rauwer dat wel maar de natuur is een hoofdpersonage. Op lokatie gedraaid (door de regisseur van Rambo : First blood nota bene) waar je de hitte en zweet kan voelen en ruiken tot in de huiskamer.

cinemanukerke schreef:

Even treffend voorbeeld natuurlijk!

Maar kan nog wel een paar nature masterpieces noemen: 'Aguirre, Deliverance, Walkabout, The Thin Red Line, Southern Comfort'.

Echter Badlands blijft voor mij de heilige graal.

avatar van Basto

Basto

• 11916 berichten

Zaterdag as in Kino. Schijnt volgens de programmeur een meesterwerk te zijn.

Beware the Locals: Wake in Fright (1971) - Kino Rotterdam - kinorotterdam.nl

Basto schreef:

Schijnt volgens de programmeur een meesterwerk te zijn.

Daar heeft hij gelijk in!