• 9.382.197 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.956)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

Dreiecke

Even uitleggen? Ik kan alleen zeggen wat ik zie. Eenieder zal weer andere dingen in een film zien

Het lijkt mij niet toevallig dat gekozen is voor 7 bemanningsleden en de kat.

Zes bemanningsleden overleven het niet, één wel.
Net als de verhouding tussen ‘god’ en de materie, de hele verschijningswereld bij elkaar.
Getal 7 is een priemgetal en wordt ook een heilig getal genoemd (bv in de bijbel)

Een kat bij de Egyptenaren (maangodin Bastet) was heilig en een symbool van de maan, van waakzaamheid, helderziendheid (scherpe zintuigen), vrouwelijkheid en vruchtbaarheid.
Ik zie dit als een extra catalysator van het vrouwelijke of wellicht als tegenhanger van Alien

De overige symboliek, over het mannelijke en het vrouwelijke en het binnendringen/bevruchten van Alien in het lichaam van de mens en de rol van The Mother is al belicht (neem ik aan?)
(ik heb de comments nog niet doorgelezen)

avatar van Film Pegasus

iedereen ziet wat hij ziet natuurlijk, maar religieuze symboliek bij Alien sleuren gaat mijn petje te boven. Misschien ook de reden waarom ik een hekel heb aan films als 2001: a space odyssey waar je niets anders dan dat soort uitleg hoort. Alien is een typische afvalcourse stijl 10 kleine negertjes dat hier toevallig met 7 is. Maar de bijbel is het zuiverste bewijs dat je met elke tekst en een gemotiveerde uitleg alles kan verklaren...

congo

Wat voor symboliek achter Alien zal moeten zitten zal ik ook niet weten. Voor zover mijn weten zit er daarvan ook helemaal niet in qua religie.

Alien moet het met name hebben van de sfeer en duistere uitstraling en natuurlijk de huiveringwekkende dreigende sfeer die er hangt bij de begin-shots.

Dreiecke

De bijbel is een voorbeeld waarin getal 7 veel voorkomt.

Overal ter wereld is het getal 7 heilig, noem het religieus. Kijk anders naar priemgetallen, wiskunde en Plato, iets minder religieus wellicht.

Ik vind het weer erg kortzichtig om alles wat in allerei culturen en tijden besproken en beschreven is als onzin af te doen.

Dreiecke schreef:

De bijbel is een voorbeeld waarin getal 7 veel voorkomt.

Dat kan zo zijn. Maar hoe je dat in verband brengt met deze film is mij een raadsel

Dreiecke

In ieder geval is het duidelijk dat het voor jou toeval of zelfs geen vraag is wat een kat aan boord doet en dat er 7 bemanningsleden zijn. Even goede vrienden.

avatar van Film Pegasus

Het blijft een kwestie van ingesteldheid natuurlijk. Jij ziet 7 mensen en een kat en hebt er religieuze symboliek bij. Ik zie gewoon een geniale thriller met een crew die toevallig uit 7 bestond. 6 of 8 had voor mij dezelfde film geweest...

congo

Dat vind ik inderdaad ja. Het lijkt me namelijk wel erg vreemd als Ridley Scott achter deze film religieuze symboliek wilde plaatsen. Het is misschien opvallend, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat Scott daar een religieuze betekenis achter wilde plaatsen.

Dreiecke

Zoals ik al zei is de bijbel voor mij van dezelfde 'religieuze' waarde als wiskunde.

Aangezien ik Scott niet persoonlijk gesproken heb kan ik niet zeggen dat hij met opzet voor 7 heeft gekozen. Het is slechts wat ik vermoed en wat ik er zelf in zie.

Karl van H.

Lijkt me ook puur toevallig, dat het toevallig zeven bemanningsleden zijn. Als de film nu vol zou zitten met bijbelse verwijzingen, dan zou je interpretatie geloofwaardig zijn, maar dat is nu niet het geval, dus zou ik het eerder als toeval afschilderen.

avatar van russo

russo

gister voor het eerst gekeken en vond het eigenlijk best tegenvallen

misschien deels omdat ik niet van science fiction houd, maar heb me de hele film geïrriteerd aan het acteerwerk van Lambert (2e vrouw) daarnaast vond ik de film helemaal niet spannend of eng

qua sfeer/set en camerawerk was het wel erg mooi neergezet maar daar bleef het eigenlijk bij.

misschien moet ik de film voor een tweede keer zien voordat ik m kan waarderen maar voor nu vond ik het in iede rgeval geen goede film

Karl van H. schreef:

Dit!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Goede beeldkwaliteit op BluRay en het blijft een leuke thriller. Sommige dingen zijn outdated maar de film is dan ook behoorlijk oud. Volgens mijn herrineringen (en rating) was Aliens beter dus dat gaan we van de week maar eens bekijken.

jumpstylemovie schreef:

Aliens is niet beter maar anders (ik druk me heel diplomatisch uit ).

avatar van ibendb

ibendb

Ik sta nu op het punt om te kijken naar Alien maar ik weet nu niet of ik de Theatrical version of extended version moet kijken. Welke is het meest aan te raden?

Karl van H.

De theatrical version is wat mij betreft het beste. De extended versie verschilt niet veel van het origineel; er zitten een paar nieuwe scènes in en er zijn er een paar geknipt. Het belangrijkste verschil is een compleet overbodige scène richting het einde die de vaart er compleet uit haalt

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Extended of Director's cut?

Karl van H.

Director's cut, bedoel ik. Volgens mij is er geen versie van deze film die met recht extended genoemd mag worden, of wel?

AC1

Scott noemt de TC de enige echte DC .

avatar van The One Ring

The One Ring

Geweldige herziening gehad, al ga ik er niet al te veel over schrijven, simpelweg omdat ik hem precies waardeerde om de redenen die iedere liefhebber hier al genoemd heeft. Ik lees hier en daar wat kritiek op het einde, dat te goed afloopt voor Ripley. Dat was inderdaad een knieval richting de studio, want aanvankelijk was er kennelijk een einde gepland waarin de alien wint en Ripleys stem gebruikt om toestemming te krijgen om op Aarde te landen. Ik betwijfel of dat einde gewerkt zou hebben (de alien met een menslijke eigenschap (Ripleys stem) en dergelijke intelligentie past niet bij een film die gaat over een strijd tegen een dierlijk monster. Het zou het ongrijpbare teniet doen. Belangrijker ook, dat de moederlijke Ripley wint van de alien (en heus niet zo gemakkelijk, duurt zelfs vrij lang), hoort voor mij sterk bij het gevoel van de film. Het is misschien niet eng, maar de manier waarop Ripley enerzijds natuurlijker wordt tegen het einde aan en zich net als de alien weet aan te passen aan de situatie vind ik sterk.

Ik moet ook toegeven dat, ondanks dat ik Prometheus erg goed vond achteraf Alien misschien toch iets beter erin slaagt om de angst voor het onbekende en voor vreemde wezens beter over te brengen, juist door zijn simpele verhaalaanpak.

Nog een vraag die de grote fans misschien weten: een verwijderde scène die ik nu zag bevat Ripley die Dallas en Brett vindt terwijl ze kennelijk langzaam transformeren in alieneieren, waarna Ripley ze verbrandt. Ik vond dit een erg naargeestige scène, een van de meeste verontrustende uit de film en het past prima in het geheel. Weet iemand waarom hij verwijderd was?

Verhoging naar 4,5*

AC1

@ The One Ring: De indruk die ik destijds had was dat de alien wel heel intelligent was maar zo anders dan het onze dat we het niet als zodanig herkennen. Inderdaad, dit houdt in dat stemmen nabootsen, in de intercom spreken met de Aarde of de lift nemen (Cameron's Aliens!) het monster veel te menselijk maken.

Karl van H.

@ The One Ring: volgens mij is die scène geschrapt omdat 'ie de vaart uit de eindsequentie haalt. Ook werd bevonden dat het nogal een stom idee is dat de Alien zijn slachtoffers in eieren verandert - waar zou hij immers van moeten leven in dat geval?

Karl van H. schreef:

Ik ben het eens met Karl Van H. Die verwijderde scène is inderdaad een beetje out-of-place als je naar de hele film kijkt, ondanks dat ik het er wel mee eens ben met The One Ring dat het idee erg verontrustend en naargeestig is. Lijkt overigens een beetje op de body-horror van David Cronenberg. Of heb ik dat nou?

Dreiecke

Voor mij is die scene niet out-of-place. Ik denk dat Alien verschillende technieken van voortleven kan hebben.
Soms worden mensen gebruikt om meteen een nieuwe Alien in uit te broeden en soms worden mensen nog half levend ingekapseld in een soort cocon van weefsel of slijm om misschien later gegeten te worden of als broedplaats gebruikt te worden. Ik denk dus niet dat ze in die scene in een ei aan het veranderen zijn, het leek voor mij meer op ingesponnen (geconserveerd) voedsel zoals een spin dat doet.

avatar van ibendb

ibendb

Alien ziet er op Blu-ray erg goed uit, dus zeker een aanrader op dat gebied.

Qua horror is er niet veel te zien in deze film. Het gaat eerder richting de thriller/sience-fiction. De film heeft een erg goede sfeer, en dat maakt hem ook zo goed. De alien zag er erg goed uit (vooral op het eind in de shuttle). Het acteerwerk is ook behoorlijk goed. Sigourney Weaver is een echte topvrouw hier. Een dikke 3,5*.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Wat is het verschil tussen de director's cut en theatrical cut? En welke is aan te raden?

avatar van Film Pegasus

Veel verschil is er niet eigenlijk, het gaat over enkele minuten. Bovendien was Ridley Scott na de wijziging evengoed zo tevreden over de originele versie dat hij die nog het beste vond en beide versies zelf de 'director's cut' noemde. Aanrader is dus eigenlijk de theatrical cut.

avatar van schram101

schram101

Na het bizarre Prometheus was het natuurlijk tijd voor een herziening van Scott's Alien. De film greep me nu meer bij de strot dan de eerste keer. Visueel is de film natuurlijk ontzettend sterk en hangt er toch toch wel een bijzonder beklemmend sfeertje in de film. Een echte thriller dus. Sigourney Weaver is als hoofdrolspeelster erg sterk en daarnaast ook nog eens niet onprettig om naar te kijken. Een aantal scene's zoals de scene waarbij de crew uitvindt dat Dallas een robot is en de eigenlijk vrij simpele zoektocht naar de Alien in de schachten van het ruimteschip zijn écht heel spannend.

avatar van SENGOK

SENGOK

Zelden zo'n beklemmende sfeer gezien als in deze horrorklassieker.

avatar van Ghola

Ghola

Na vele jaren weer eens herzien en toch minder angstaanjagend dan ik me herinnerde. Waarschijnlijk grotendeels doordat ikzelf veel ouder ben geworden (en me niet meer zo makkelijk achter de bank laat jagen), maar toch ook doordat de film flink verouderd is: sommige effecten die je eerder deden griezelen doen tegenwoordig eerder komisch of aandoenlijk aan. Maar angstaanjagend of niet, de film blijft ontegenzeglijk spannend, vooral dankzij een goed gekozen tempo en een sfeervolle soundtrack. 3,5*