Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.054.381)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Ash
Parker
Alien
Mother (stemrol)
Zojuist gekeken, op aanraden. Viel me niet tegen, maar had er toch wel meer van verwacht. Deed me soms denken aan 2001: A space odyssey. Desalniettemin een prima film.
2001: a space odyssey??? Eigenaardige link. Alien staat bij mij op nr 1 in de top 10 maar 2001 (bij mij 1.5*) is volgens mij iets totaal anders.
AC1
Deed me soms denken aan 2001: A space odyssey.
Heel goed opgemerkt. Het is vooral de visuele 'dark side' van 2001.
Seifer
Een film die ik nooit helemaal afgekeken heb, hier en daar wat stukjes. Eerlijk gezegd ben ik niet zo fan van Sigourney Weaver. Dus vraag ik me af, of het wel waard is om dan een film van bijna 2 uur te kijken met haar in de hoofdrol.
Misschien moet ik maar eens de gok wagen, en Sigourney Weaver voor lief nemen.
congo
Superfilm. De klassieker onder de science fiction.
Ik vond het niet griezelig maar eerder grappig, maar het heeft zijn charme.
Een aanrader voor de collectie.
Ja joh. Lachuh zeg deze film!!
Wat een belachelijke redenering dit. Wat is er dan zo grappig aan? Ik vind het eerder erg verontrustend en suspensevol.
AC1
Misschien door de gedateerde effecten.
Ik was de laatste keer (toen ik de film op Blu-ray zag) eigenlijk heel hard onder de indruk van de effecten en de echte sets. Raar om een stijlvolle film als Alien nou net campy te noemen. Volgens mij had Annelien dat woord net geleerd en vond ze het leuk om het eens te gebruiken.
Karl van H.
Ja joh. Lachuh zeg deze film!!
Er wordt niet geredeneerd in de door jou aangehaalde quote. Er wordt geconstateerd dat Annelien het eerder grappig dan eng vond. Daar is geen denkwerk aan te pas gekomen.
Flavio
Geweldige klassieker, effecten zijn misschien wat gedateerd (niet eens zozeer de alien of de scenes in de ruimte maar wel bv Ian Holms laatste scene) maar film blijft ook na ruim 30 jaar staan als een huis.
AC1
Ja, daar moesten in 1979 ook een oogje voor dichtknijpen maar goed, we wisten ook dat dit toen niet anders kon. De bereidwilligheid was toen misschien wat groter. Het is voor mij inderdaad redelijk moeilijk om in te schatten hoe een jonkie de dag vandaag er tegenaan kijkt.
congo
Dan mag hij eens uitleggen wat er zo grappig aan was. Ik vind het namelijk eerder suspensevol en verontrustend.
Ik zie ook niet echt de humor in deze film. Anno 2012 is dit nog steeds tophorror van de bovenste plank.
timbo_
Na Blade Runner weer een klassieker onder de science fiction films die mij een tweede keer veel beter bevalt. Ridley Scott weet in Alien feilloos een claustrofobisch sfeertje van wantrouwen te creëren en zet zijn beroemde monster tijdens het kat-en muisspel precies vaak genoeg in om het interessant te houden. Dat ook het acteerwerk uitstekend is, maakt de film helemaal af. Mijn honger naar Prometheus is in ieder geval een stuk groter geworden na deze verrassend leuke herziening.
Naomi Watts
Scott's beroemde monster? Je kan 'm veel veren i nde kont steken maar hier lijkt mij alleen credit voor Giger op zijn plaats.
JacoBaco
Maar Scott heeft hem wel op magnifieke wijze tot leven gebracht, dat dan weer wel. Maar het ontwerp is uiteraard 100% H. R. Giger. Hij was zelfs aanwezig op de set om zijn steentje bij te dragen.
Naomi Watts
Daar heb je ook een punt. Scott verdient ook wel een kleine credit
AC1
Het monster en de Giger wereld is waarschijnlijk het enige waar Scott geen steentje aan heeft bijgedragen.
JacoBaco
Dat is niet waar. Giger heeft de Alien niet laten acteren en laten gedragen zoals de Alien zich gedraagd. Of heeft Giger ook boeken geschreven waarin hij de volledige cyclus van de Alien omschrijft? Ei, facehugger, chestburster, Alien enz.. Voor zover ik weet zijn niet ALLE ontwerpen 100% Giger, maar Scott heeft ze sowieso allemaal tot leven gebracht en bovendien zijn sommige zelfs niet door Giger bedacht. Dan is dat toch de bijdrage van Scott of zie ik iets over het hoofd?
Even 1 voorbeeldje, want er zijn er meer.. The chestburster was designed by Alien director Ridley Scott and constructed by special effects artist Roger Dicken.. Luister even wat Scott zegt vanaf 38 sec. YouTube - Ridley Scott On The Three Stages Of The ALIEN Creature Uiteindelijk is het dus gewoon een mooie samenwerking geweest. Met meerdere mensen zelfs zoals je hoort in het interview. Kortom, Scott heeft wel degelijk zijn steentje bijgedragen in het wereldje van Giger!
AC1
Oké, Scott en een andere ontwerper hebben blijkbaar de chestburster gedaan maar hij zegt toch dat Giger al de rest heeft gedaan? Ik zei het toch: het monster en de Giger wereld (op de planeet)! Who cares about that klein, vervelend chestburstertje?!
JacoBaco
Who cares about that klein, vervelend chestburstertje?!
Ik niet... Dat is bijzaak. Scott is degene die het universum heeft gecreëerd waarin de (al bestaande) ontwerpen van Giger terecht zijn gekomen. Scott heeft dat op de kaart gezet. Giger tekent en scott brengt ze tot leven in een film, dus is Scott absoluut van betekenis. Een tekening is statisch, maar Scott zet het op film en dan moet je met nieuwe ideeën komen. Er zit nu een verhaal achter de ontwerpen van Giger en daar heeft Scott voor gezorgd met de goedkeuring van Giger. Het monsterontwerp is resoluut niet van Scott nee, de uitwerking echter wel. Dus hoe gering het ook is, Scott heeft zijn bijdrage geleverd!
AC1
Giger heeft meer dan alleen getekend. Hij heeft toch ook met z'n eigen handen zijn ontwerpen op ware schaal gebouwd? Ik heb het trouwens alleen maar over het ontwerpen. Natuurlijk heeft Scott het gefilmd met de 'juiste' belichting enzovoort. Scott heeft wel veel bijgedragen aan de design van de mensenwereld.
JacoBaco
Ja, maar hoe gedraagd dit monster zich? Het is nu een ontwerp wat tot leven is gekomen. Scott brengt het ontwerp van Giger tot leven en dat is dus zijn bijdrage geworden. (hoe gering het ook is)
Scott heeft dus iets extra's toegevoegd aan de ontwerpen van Giger, want hij heeft de wereld gecreëerd waarin de ontwerpen van Giger passen. Het hoort nu eigenlijk bijelkaar door een bijdrage van Scott. Van de random ontwerpen heeft Scott een samenhangend geheel gemaakt.
Volgens mij heeft Giger trouwens alleen steeds het pak geschilderd, maar dit weet ik niet zeker.
Jawaddedadde
Da's niet helemaal waar. Het universum is grotendeels door Giger ontworpen. De Space Jockey en bijbehorende ruimte bijvoorbeeld is volledig aan het brein van Giger ontsproten. Dit gedeelte is trouwens erg statisch, Scott heeft het mooi in beeld gebracht, dat dan weer wel.
JacoBaco
Jongens, ik zeg toch alleen maar dat Scott er echt een samenhangend geheel van heeft gemaakt.. Van de ontwerpen van Giger dus.. De Alien. De Facehugger. De Space Jocky. Het ruimteschip Vervolgens heeft Scott er nog het e.e.a. aan toegevoegd d.m.v. nieuwe ontwerpen.
Achter de ontwerpen van Giger zit verder geen gedetailleerd verhaal. Daar heeft Scott voor gezorgd. Het universum wat Scott ervan heeft gemaakt, is een stuk uitgebreider dan dat van Giger. Het is een prachtige samenwerking. Scott wilde een film maken, kwam de ontwerpen van Giger tegen en dacht, zo wordt het en bracht het tot leven. Dat is zijn bijdrage geworden.
AC1
Giger is als een ware beeldhouwer te werk gegaan. Hij heeft gebouwd, gesculpteerd en geairbrushed.
Sergio Leone
Een beetje genieten.
Dat genieten lukt vooral in het eerste gedeelte. De spanningsopbouw en sfeerschepping zijn waanzinnig goed gecreërd. De traagheid ervan lijkt voor velen een punt van kritiek; voor mij is het een sterk punt.
De eerste horrortaferelen zijn fantastisch. Het is vettig en beklemmend. Vanaf het moment dat de Alien volgroeid is, neemt het niveau wat af. Ash die een robot blijkt te zijn is een afknapper en de afvalrace is weinig speciaal.
De eindscène is dan wel weer claustrofobisch spannend, maar ik had misschien liever een einde gezien waarbij het onduidelijk is of Ripley nu overleeft of niet.
De hele cast staat goed te acteren, met uitzondering van die schreeuwmadam. Ian Holm springt er wat mij betreft net wat bovenuit, maar zijn collega's doen niet veel onder.
Meer dan 30 jaar na datum ziet Alien er nog steeds fantastisch uit. Qua vormgeving valt er niets op aan te merken. Cinematografisch is dit een mijlpaal in het sci-fi/horrorgenre. Hier en daar is de belichting wat te donker zodat het wat moeilijker is alles goed te volgen, maar voorts alleen maar superlatieven.
De Alien had voor mij nog iets vettiger gemogen. In de eerste stadia is dat het geval, maar als hij volgroeid is ziet hij er net iets te glad uit.
Uitstekend.
Aazhyd
De hele cast staat goed te acteren, met uitzondering van die schreeuwmadam.
Die scene waarin ze zo loopt te schreeuwen is dan ook niet geacteerd. Ze kreeg echt bloed en vuiligheid over zich heen terwijl ze niet wist dat dat ging gebeuren.
Ach ja, uiteindelijk is de regisseur eindverantwoordelijk voor het product dat hij aflevert, dus ook voor de monsters(ook al is het door anderen ontworpen). Zo kan je de regisseur helemaal geen credits meer geven, aangezien een film uit productieafdelingen bestaat
Seifer
Het is ook onduidelijk of Ripley het overleeft, de alien wordt dan wel de ruimte in geblazen. Maar Ripley blijft wel alleen achter in een 'reddingsbootje', waarvan niet zeker is of ze ooit wordt gevonden. Het is dat er natuurlijk een 2de deel bestaat maar anders... Alleen jij had dus liever gezien dat we de alien in beeld kregen, zonder dat Ripley daar erg in had en dus in de slaapcapsule zou stappen (en dat de film daarna zou eindigen)?

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979