• 9.384.794 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.054.655)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Fantastische film natuurlijk! Hoe kun je voor weinig geld een meesterwerk als dit afleveren? Het antwoord is Ridley Scott. Ook bewijst hij dat horror en science-fiction prima door 1 deur kunnen. Deze film krijgt door sommige kritiek op zijn trage start. Iets waar ik mij een beetje wat bij kan voorstellen, maar ik zal de film er nooit op kunnen en willen afrekenen. Alien is overtuigend en geloofwaardig. De bemanningsleden en de betreffende dialogen komen zo lekker realistisch over en ik kan mij ook goed identificeren met een aantal personages.

Qua stijl een lust voor het oog. En de score van Jerry Goldsmith is perfect en het werkt alleen maar sfeerverhogend. En nogmaals, ik begrijp niet waarom (teveel) mensen het begin op een negatieve manier als traag ervaren. Er is niets mis met de aanloop naar het moment dat de Alien zijn intrede doet. De manier waarop dat steeds een stapje dichterbij komt, gebeurd heel gedoseerd en deskundig. Het begint bij het signaal, dan komt de ontdekking van het neergestorte ruimteschip, de Space Jockey, de kamer vol Alien eieren, Kane die wordt aangevallen en de geboorte de chestburster. Stuk voor stuk briljant.

Wanneer de Alien uiteindelijk zijn opwachting maakt, is het eigenlijk alleen nog maar continu spanning en een beklemmende sfeer. Dat alles wordt weer ondersteunt door een geweldige score. Veel creaties komen uit het brein van HR Giger, maar alles is fantastisch nagemaakt. Toch heeft Ridley Scott ook erg zijn fantasie laten botvieren. Althans.. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of hij daadwerkelijk de Cryo-tubes heeft bedacht. Iets wat vanaf dat moment altijd zo genoemd wordt in welke (SF) film dan ook.

De film zorgt zelfs ook nog voor wat interessante verassingen. Ash blijkt synthetisch te zijn en hij heeft de opdracht om de nieuwe levensvorm (de Alien) mee terug te nemen. Alle andere levensvormen zijn ondergeschikt. Ook wil ik nog even kwijt dat de laatste confrontatie tussen de Alien en Ripley echt memorabel is. Eigenlijk valt er genoeg te zeggen over Alien, maar ik vind het wel mooi zo. 1 slordig nadeel. Waarom blijft het shot 2 sec hangen als de Alien Dallas aanvalt? Ik vind dat echt jammer! Het zijn net die 2 seconde die het verschil maken.

avatar van axelk1999

axelk1999

ace leader schreef:

In de film krijg je de Alien niet eens zo vaak te zien, dus wat maakt dat nou weer uit. De film is ontzettend spannend omdat de Alien niet vaak in beeld komt. Dus zou veel gebruik van CGI overbodig zijn. En zoals AC1 al zei, alles is 'zelf gemaakt', dat maakt het JUIST een betere, realistische (omdat je zelfgemaakte decors ziet en echte mensen) en geniale film.

Dus niet zoveel scénes waarin een Alien iemand probeert te doden..............................

avatar van rep_robert

Alien is ook geen slasherfilm in dit geval, er wordt wel gedood en gemoord, maar zo groot is de bemanning nou ook weer niet.

Als je bij de cast kijkt(IMDB) zie je dat er maar 7 mensen op het schip zitten.

avatar van spinoraptorrex

spinoraptorrex

Een slasherfilm is een film waar één moordenaar een bepaalde groep mensen achterna gaat en vermoord, dus technisch gezien is Alien wel een slasherfilm.

avatar van yeyo

yeyo

Maar de moordenaar in deze film is een monster, in een slasher zijn het altijd mensen. (weliswaar met een bovennatuurlijk kantje)

avatar van Halcyon

Halcyon

spinoraptorrex schreef:

Vermoeiend, heel de tijd die zinloze discussies over het feit of Alien al dan niet een slasherfilm zou zijn. Slasherfilms zijn rond een welbepaalde formule opgebouwd, een formule die in Alien totaal niet terug te vinden is. Lees dit artikel even door.

avatar van JSPR_G

JSPR_G

Sommigen klagen blijkbaar over de trage start? Wel, ik vond het eerste deel van de film het beste, en eigenlijk enige goede deel, van deze film. Het eerste uur is min of meer voortdurende spanning. Je weet dat er een alien aan te pas zal komen, maar zolang het niet in beeld is gekomen, is het spanning alom. Het tweede deel vond ik heel wat minder. Zodra bleek dat Ash een robot is, was het gedaan met de spanning en 'realisme'. Argh, die robot paste echt niet in de film, had geen enkele meerwaarde in mijn ogen en betekende meteen ook het einde van mijn opgaan in de film. Spijtig.

De special effects zijn best wel knap, zeker als je denkt dat deze film van 1979 is!

Voor het eerste uur, de mooie special effects en het prachtige buitenaardse wezen toch een 3,5*.

JSPR_G schreef:

Wat? Heb jij soms een zeldzame allergie voor androïden? En waarom is alles realistisch uitgenomen een androïde?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Fantastisch subplotje, inderdaad! De scène waarin zijn hoofd eraf wordt geslagen is ook adembenemend!

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Gaat er iemand de "Alien Anthology Blu ray" kopen?

Trailer

avatar van Reinoir

Reinoir

Nah kopen niet, pindakazen daarentegen.

avatar van Killer-Instinct

Killer-Instinct

Een prachtige film die 31 jaar later nog steeds top is en niks aan kracht heeft ingeleverd.

Dat de film niet helemaal de tands des tijds heeft doorstaan is duidelijk bij sommige special effects,zoals in de scene met de Android,maar dat stoort eigenlijk niet echt,want deze film is zo ongelooflijk goed dat die het makkelijk kan hebben.

In de film gaat het om de spanning,de sfeer,de decors en ook de acteer-prestaties.

De film kent een langzame opbouw wat bijdraagt aan de horror die later zal komen omdat de karakters uitgediept worden en de spanning erg aanwezig is.

De decors zijn prachtig,zowel op het buitenaardse ruimteschip als op de Nostromo.

We zien beelden van het heelal en het is ons wel duidelijk dat ze op zichzelf aangewezen zijn,en eigenlijk nergens heen kunnen vluchten,verschrikkelijke locatie om opgesloten te zitten met een monster,waardoor de spanning de hele film voelbaar is,ook op de vele rustige momenten(wat de hedendaagse horrorfilms zelden hebben)

Veel gore hoef je niet te verwachten op de geboorte van de Alien na,dus de jeugd van tegenwoordig kan teleurgesteld zijn in dit soort films aangezien ze films als Saw en Hostel gewend zijn maar voor de liefhebber van sterke horrorfilms met alleen maar top-ingredienten zit je goed.

De Alien zelf is voor mij het beste film-monster ooit gemaakt,wat een creatie,en op de Predator na is er voor mij nooit een film-monster in de buurt gekomen van dit ontwerp.

Het uiterlijk,de slijm,alles maakt dit beest uniek

De dreiging van de Alien is enorm,en de film is continu spannend omdat je geen idee hebt waar het beest uithangt omdat die overal kan komen,waardoor de karakters nergens kunnen verstoppen en schuilen.

Omdat de dreiging zo intens aanwezig is,en de sfeer zo top zijn de stille momenten in deze film juist heerlijk,en maakt dat de film alleen maar sterker.

Aan het einde zit de vaart er wel lekker in en blijft deze film tot de laatste seconde spannend.

Een pareltje,een echte klassieker.

avatar van Roytjuh21

Roytjuh21

Dat een film over een alien die alleen wilt moorden en zich wilt voortplanten zo geweldig kan zijn, is buitenaards goed. En dan dateert de film ook nog uit 1979, die gevuld is met vette special effecten voor die tijd.

Het verhaal is simpel maar doeltreffend. Dat betekent niet dat het saai hoeft te zijn want dat is het zeker niet. Een paar onderzoekers gaan naar een planeet die een noodsein heeft gestuurd, ze kijken daar rond, vinden daar vele vreemde eieren, man wordt geïnfecteerd met iets/alien, alien ontsnapt uit buik van man, wordt groter en gaat moorden. I Love It!

Een spannende intro dat je een gevoel geeft dat je helemaal alleen bent is al 1 van de hoogtepunten van de film, net als de 'Chestburst' scene, Ian Holm die een robot blijkt te zijn en helemaal flipt en de dood van de alien zijn ook fantastisch om te zien.

Kortom, Ridley Scott is geweldig als regisseur, de Alien is geweldig, Sigourney is geweldig, Ian Holm is geweldig en John Hurt is geweldig als acteur/actrice in deze film.

Prachtige en klassieke horror: Alien

5 sterren!

avatar van GuyB

GuyB

Ik ben niet Science-Fiction minded, maar deze is één van mijn favoriete sf-films, horrorfilms en film in het algemeen.

Ik ken geen film, waarin de dreiging van begin tot einde te voelen is, het gevoel dat ze er echt alleen voor staan, en het meevoelen met de personages is erg intens. Wanneer je deze symptomen bij de kijker kunt naar boven brengen, ben je een goed regisseur.

Dat deze film in 1979 gemaakt is, kon je nergens zien. Telkens ondervind ik dat films waar creatievelingen, vakkundige "make-up" artiesten, de mutatiehonden...aliens...zombies creëren, dat het effect op mij dan zoveel groter is dan wanneer ze het met cgi oplossen.

De ruimtevliegtuigen zien er immens uit, maar hoe immens en modern ze zijn, het beest kan dus echt overal zitten!

De stilte op sommige momenten had een (te) groot effect op mijn hart.

* * * * *

avatar van namingway24

namingway24

Gaat er iemand de "Alien Anthology Blu ray" kopen?

Hell yes

avatar van davidz352

davidz352

Iemand ook het hartbonzen opgemerkt? Dit verhoogt de spanning ook behoorlijk (bij mij dan).

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ja, dat viel mij zeker op. Toch opvallend dat ik niemand zijn ongenoegen zie uitspreken over de scène waarin de Alien Dallas aanvalt.

@GuyB: Ben jij Mickey Rourke?

avatar van GuyB

GuyB

Nee, maar hij zou heel graag mij willen zijn.

avatar van morris_rednalooz

morris_rednalooz

Ik vond dit een heerlijk spannende film, de hele tijd dacht ik maar "vermoord die alien nou es!!!". De spanning werd goed opgebouwd. Ik vond de film niet heel eng ofzo, maar ik vond dit een van de spannendste films die ik ooit heb gezien.

Nou heb ik een vraag, ik wil Aliens en Alien vs. Predator ook graag zien, maar is dat de moeite waard?

avatar van yeyo

yeyo

morris_rednalooz schreef:

Absoluut niet eigenlijk. Aliens is wel goed.

avatar van Killer-Instinct

Killer-Instinct

@ Morris,Aliens vind ik zelfs beter en Alien 3 en Alien 4 kun je ook kijken hoewel die iets minder zijn maar wel vermakelijk.

Alien VS Predator kun je beter overslaan.

AC1

Alien vs. Predator was voor mij vermakelijker dan Alien3 en Alien Resurrection want Anderson had niet de aspiratie om op hetzelfde niveau te spelen van Alien of Aliens. Je kan zijn film bekijken als een exploitation film. De films van Fincher en Jeunet hoorden even goed of beter te zijn als hun voorgangers (of toch op zijn minst waardige opvolgers) en daarom was het behaalde resultaat des te pijnlijker.

avatar van davidz352

davidz352

AC1 schreef:

Dat ga je niet menen?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

davidz352 schreef:

Dat ga je niet menen?

Ik snap wel wat 'ie bedoelt, hoor. AvP is puur popcornvermaak en daar gelden eigenlijk andere beoordelingscriteria voor dan bij bijvoorbeeld deze film. Al blijft het wel jammer dat ze zo'n toffe franchise als Alien ervoor misbruikt hebben.

AC1

Eigenlijk heeft de franchise zichzelf kapot gemaakt. Alien gaat niet alleen over een monster. Het woord 'alien' heeft ook een andere betekenis: vreemd, onbekend. Dat was de kracht van de eerste film. Omdat het zichzelf heeft gefranchised, heeft het zichzelf langzamerhand ook gedemystificeerd.Hoe meer je ermee in aanraking komt, hoe meer vertrouwd je ermee wordt. Wat eerst beangstigend vreemd was, wordt op den duur heel gewoon.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Alien Anthology Blu-ray

Moviemachine | Alien Anthology op Blu-ray

26 oktober. En dan van alle drie films twee versies. Iets van 60 uur beeldmateriaal. Ik kan niet wachten.

AC1

Weet er al iemand of die dingen ook apart verkrijgbaar zullen zijn?

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Ik denk dat net zoals met The Godfather trilogy op blu-ray ze op den duur ook apart zullen verschijnen. Maar ik vermoed dat ze eerst als combinatie uitgebracht zullen worden.

Ik wil eigenlijk ook alleen maar de eerste drie delen.

avatar van notnotfun

notnotfun

Kleine teleurstelling. Alien heeft bij lange na niet het magische wat Scott wel aan Blade Runner wist mee te geven.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Geen magie hier, enkel zuur.