Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.054.655)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Parker
Alien
Mother (stemrol)
Whunter
Gewoonweg omdat ik er zeer leuke herinneringen aan heb, komt deze film, en blijft staan op nummer 1. Mede door de nog mooiere vervolgdelen. Alien 1-3 dus op 1.
Telkens als deze film weer speelt moet ik hem kijken, net als de vervolgdelen. Ik ben er gewoon aan verslaafd.
Als er en film is die dat gaat verdringen, moet ie van hoge markten thuis zijn. Zowieso staat de film "Pandorum" op mijn programma.
Net even voorstukjes gezien en zag er veelbelovend uit. De jacht is geopend! Films als: "Mission to mars" trek ik niet echt meer, maar alle andere suggesties zijn welkom!
deselby
Deze film heeft maar één minpuntje: aan het einde kan je de alien in z'n geheel zien.
Wigand
Perfecte combinatie van horror en science fiction die nooit meer overtroffen is. Het acteerwerk van Sgourney Weaver is heel goed.
Juud
Wanneer komt deze weer eens op tv? Is volgens mij al een paar jaar geleden dat hij voor het laatst op tv was. Hier in de videotheek is hij nogal vaak uitgeleend en damn wat wil ik deze graag voor de tweede keer zien!!
AC1
Dan koop je hem toch lekker op DVD. Kopen is niet zoveel duurder dan huren tegenwoordig (tenzij het nieuwe releases zijn natuurlijk).
Ik neem aan dat je internet hebt en wel eens van de term "Pindakazen" gehoord hebt. Deze film kun je gewoon in DVD kwaliteit pindakazen en ook nog met Nederlandse ondertiteling.
AC1
Als je voor tweedehands kiest, Juud, ga dan voor 'The Special Edition' want die heeft door de remastering een veel betere beeldkwaliteit. Het verschil met de gewone, oude DVD is enorm! De SE DVD zal binnenkort heel makkelijk verkrijgbaar zijn want de Blu-ray versie wordt eerdaags op de markt gebracht.
Juud
Weet iemand waar deze tweedehands te krijgen is? Ook graag dat ik in ieder geval zeker ben dat de kwaliteit goed is. Bij tweedehands sites e.d. ben ik altijd bang dat ik een dvd vol krassen krijg
dominion
bij de free record shop is de hele collectie 20 euro en de films los zijn ze 5 euro
puckb96
Ik denk dat ik gewoon de quadtrilogy koop. Geen moeite. Ik heb ze nog alle vier niet.
AC1
Of je kan verder sparen voor de Blu-ray editie. De nieuwe master ziet er naar het schijnt fantastisch uit.
megaman
Ik zag ze staan op Bol.com
Alien Anthology (Collector's Edition) voor 129,99 Euro
Alien Anthology - Facehugger voor 64 Euro
Hopelijk kun je ze tegen die tijd ook los kopen.
Timba69
Super spannende baanbrekende film. Blijft zelfs nu nog zo'n 30 jaar later zijn waarde behouden.
ddragon1690
Mediamarkt verkoopt de bluray set al ! heb net de 1e 2 films op bluray gekeken het is het echt waard. beeldkwaliteit is zo erg vooruit gegaan vergeleken met de dvd versie. ook hebben ze in aliens zelfs kleine filmfoutjes diggitaal rechtgezet/weggehaald. al met al echte aanrader.
gorelover
Heb net de collector's edition binnen gekregen.
Met lichtgevend ei.
Echt super vet.
Dat word weer het hele weekeinde aliens kijken.
Eraser2
Gisteren deze film voor de tweede keer bekeken. De eerste keer was alweer heel lang geleden en ik kan me daar dan ook nog weinig van herinneren. Eigenlijk was gisteren dus de eerste keer
Maar goed ik heb thuis de special edition liggen waar ook de director's cut opstaat. Ik heb ervoor gekozen om de bioscoopversie als eerste te kijken om verderop in deze week nog de director's cut te doen.
Ik vind het een erg sterke film in het horrorgenre met de beklemmende sfeer van het ruimteschip en zoals het hoesje van mijn dvd ook al zegt In space no one can hear you scream..
Goede acteerprestaties en een aantal zeer goede schrikmomenten.
Komt ook nog eens bij dat deze film de introductie is van één van de beste filmschurken/monsters in de filmhistorie.
Hij krijgt van mij 4*
JacoBaco
Is kijken hoe het met deze film gaat op Blu-Ray. Voor het interieur maken ze vaak gebruik van matte paintings. En dat zal wel opvallen denk op Blu-Ray. Geldt ook voor deel 2 trouwens. In een bepaalde scène in de Sulaco zit ook zo'n matte painting shot en ik ben bang dat je nu duidelijk de scheidingslijn ziet lopen.
namingway24
De Blu-rays van Alien en Aliens zien er in ieder geval al schitterend uit met prachtige transfers. Heb die mooie Collector's Edition, echt de moeite waard.
Deze film is een klassiek voorbeeld van perfecte spanningsopbouw. De Alien duikt vaak op de meest onverwachte momenten op en is vaak gehuld in schaduwen. De cast is perfect en speelt ingetogen. Sets en special effects zijn uitstekend, en er wordt inderdaad prachtig gebruik gemaakt van geschilderde achtergronden.
Niet mijn favoriet van de serie, maar een erg sterke opener.
Valt me net op, Sigourney Weaver in een hele korte witte slip (op het einde) ziet er best mooi uit (en dan heb ik het niet eens over de cameltoe
) zeker in HD. Ze had sowieso destijds een mooi figuur (nu nog trouwens).
Arnie
Zo, dat valt me eigenlijk alles mee. Goede film, flinke spanning en prachtige beangstigende visuals. Niet 1 keer zien we de 'alien' in vol ornaat, het ruimteschip zien we steeds slechts ten dele, en ook de scene op de onbekende planeet is onscherp. Perfecte ingredienten voor een benauwende film.
Alleen jammer dat die horrortrucs zo doorzichtig zijn, het aloude concept dat iemand alleen op pad wordt gevolgd. Wat zou er toch gaan gebeuren? Jammer ook dat die kat tot vervelens toe wordt opgevoerd. 'Alien' zal best vernieuwend geweest zijn, maar dit soort zaken nemen de kijker niet heel serieus.
Overigens had ik iets meer filosofische lading verwacht, maar dat was wellicht ten onrechte. In het genre is dit erg goed gemaakt.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979