Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.054.790)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Parker
Alien
Mother (stemrol)
planet_of_death
Oké, kwa plot dan wel, maar de uitwerking overschaduwt dat.
Karl van H.
spinoraptorrex had het dan ook over het verhaal. Op de extra's van deze film zegt Ridley Scott ook herhaaldelijk dat Alien 'een goed gemaakte B-film' is.
Filmfreaker
Een B-film? Nou dan heeft Scott toch echt zijn best gedaan, want ik vond niet dat het een B-film was. Ik heb constant in spanning gezeten. Geweldig gewoon! Was iedere horrorfilm maar zooo goed! Tegenwoordig wordt alleen maar troep gemaakt, als het op het horrorgenre aankomt.
4,5 nog steeds.
planet_of_death
We hebben het over het plot als we het over B-film hebben. De uitwerking is zeker niet B.
JacoBaco
Het enige wat B is aan deze film, is de voorletter van het personage Brett.
AC1
Ik geloof dat het budget ook niet erg hoog was.
JacoBaco
$11 miljoen. Tegenwoordig krijgt alleen Johnny Depp al $55 miljoen voor zijn volgende film.
AC1
In Alien zitten geen sterren en dat drukt de kosten natuurlijk. Dit zouden ze eigenlijk meer moeten doen. Sterren eisen veel te veel aandacht op.
JacoBaco
Vroeger werd sowieso (met dit soort films) uit het minimale het uiterste bereikt.
11 miljoen maar? Zou je echt niet zeggen, rechtvaardigt deze score alleen maar nog meer
planet_of_death
11 Miljoen voor een film die er dik 30 jaar na dato nog steeds goed uit ziet....
JacoBaco
Al lees ik hier weer een ander bedrag. 8.4 miljoen!
Dan's Media Digest: Day 24: Alien (1979) - danowen.blogspot.com
Het oorspronkelijke budget lag op 4.2 miljoen, maar gelukkig werd dit bedrag nog verdubbeld.
Karl van H.
Inderdaad, het budget was oorspronkelijk 4,2 miljoen, maar nadat Scott de storyboards voor deze film had gemaakt, werd het budget onmiddellijk verdubbeld.
Near_Dark
Hoeveel is dat bedrag als je het omrekent naar nu (31 jaar later...), rekening houdende met de index....?
Nja lastig opzoeken, dus ik heb het maar gewoon simpel gedaan. Ik heb even gekeken bij de "adjusted list" op box office mojo...
Als ik zie dat Star Wars in 1977 460 miljoen opbracht, omgerekend naar nu is dat 1,36 miljard. Dus om en nabij de 3x zoveel(andere films van rond '77/'78 in de lijst ook)....dus denk dat je het budget van Alien omgerekend naar nu ook kan verdrievoudigen(groffe schatting natuurlijk, maar denk dat ik er niet super ver van af zit).
Dacht ik het niet...
Dan kom je uit op een iets hoger budget dan bv. 'District 9 (2009)' , dat zou kunnen kloppen. Voor zo'n bedrag kan een getalenteerde regisseur al héél wat moois op het cinemascherm toveren me dunkt.
Dan moet je ook wel het talent er voor hebben inderdaad, District 9 is wat mij betreft ook erg geslaagd. Je kan ook voor 80 miljoen misbaksels als A Sound of Thunder op het scherm toveren
Near_Dark
Die laatste was inderdaad een misbaksel, die heb ik nog een 4/10 gegeven voor de moeite. Het is ongelooflijk dat een studio daar zoveel geld heeft willen inpompen
Madecineman (moderator films)
Vind ik persoonlijk niet zo interessant, eigenlijk zegt een beetje vergelijkend warenonderzoek uit die tijd meer imo.
The Black Hole, een Disney SF productie had een budget van 20 miljoen, Moonraker 34 miljoen en Spielbergs spektakelstuk 1941 koste ook een slordige 35 miljoen... Bijna allemaal films die nu nauwelijks nog enige indruk weten te maken als ze al niet vergeten zijn. Dus ja, die Scott heeft het heel netjes gedaan met zijn budget.
AC1
De producers hadden de debuutfilm (The duellists) van Scott gezien en waren verbaasd hoe goed die film eruit zag desondanks het kleine budget. Zij redeneerden dat Scott wel eens hetzelfde kon doen voor hun project.
Film Fan
Ik ben benieuw wat het budget voor beide Alien-prequels zal zijn. Worden beide in 3D geschoten.
Kevin13
Ach als Scott zijn eigen pareltje wilt gaan verneuken moet hij het maar doen, en dan nog in 3-D ook. Nu weet ik tenminste wat voor een regisseur die Scott is. Geld geld geld.
Ja, waarom nou weer 3D... hoe serieus moet je films nog nemen als ze allemaal achter de meute aanlopen.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979