• 9.385.677 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.054.945)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

planet_of_death

Daar ben ik het helemaal mee eens. Lijkt erop dat Scott gewoon lekker geld in zijn latje wil en het hem niet intresseert hoe zijn fans erover denken. Maar laten we niet te vroeg opgeven!

avatar van Kevin13

Kevin13

Maar laten we niet te vroeg opgeven!

Een prequel op Alien zal nooit of te nimmer kans op slagen hebben.

planet_of_death

En waarom dan niet? Oke, er is weinig hoop, maar het zou toch kunnen?

avatar van Montorsi

Montorsi

Opzich heeft dat denk ik best kans van slagen. Met een bekwame regisseur aan het roer, en als het maar geen CGI-ballet wordt. Ben alleen niet perse blij met Scott, die eigenlijk alleen maar met opgeblazen heldenepossen het publiek weet te bereiken sinds 2000, en daar echt niet zomaar vanaf gaat stappen.

avatar van Kevin13

Kevin13

planet_of_death schreef:

En waarom dan niet? Oke, er is weinig hoop, maar het zou toch kunnen?

Nee echt niet. Als Scott 30 jaar terug in de tijd zal gaan (beginnend bij Alien) kun je er vrij zeker van zijn dat hij wat achtergrond informatie zal geven over het schip en/of de aliens. Ik wil niet weten waar dat allemaal vandaan komt en zo ken ik er nog meer dan genoeg. En het verhaal zelf zal al één grote warboel zijn.

Opzich heeft dat denk ik best kans van slagen

Voor degene die een AVP met alleen aliens verwachten misschien wel .

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Dat het een CGI-spektakel gaat worden, staat bij voorbaat al vast. Je kunt tegenwoordig gewoonweg niet meer aan komen zetten zonder zulke trucjes, anders trek je het op actie beluste publiek eenvoudigweg niet. En dat terwijl de kracht van Alien juist ligt bij het feit dat de dreiging van één man in een pak komt, die ook nog eens amper een beeld is gedurende de film. Maar goed, de tijden veranderen, films ook.

avatar van Montorsi

Montorsi

Ik denk dat je daar best nog onderuit kan komen als je op andere vlakken wilt en kunt excelleren, de spanning bijvoorbeeld in de eerste plaats. Maarja niemand die het probeert, omdat het nu eenmaal wat lastiger is dan een technisch perfect creatuur uit de computer te trekken.

Montorsi schreef:

Nou dan weet je het wel. Lekker alles op die gimmick gooien en voor het spektakel gaan..

Totaal niet waar de kracht van deel 1 en 2 ligt.

Scott zei ooit dat de eerste film werkte omdat je angst hebt voor het onbekende. Je wist niet wat er in huis sloop en je wist ook niet waartoe het in staat was. Volgens Scott slaagde Cameron erin om een goede tweede film te maken omdat hij het concept over een andere boeg gooide. Cameron draaide niet opnieuw een spookhuisfilm, hij bracht het monster naar het actieterrein. Het probleem met de derde film is dat Fincher teveel de eerste film wilde herhalen. Geen goed idee want dat hadden we dus al gezien. We kunnen dus hopen dat Scott alleen maar terugkeert naar de Alien universum omdat hij een nieuwe invalshoek heeft ontdekt.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Alien is zeker een enge film te noemen. Vooral de schikeffecten en de spanningsopbouw zijn erg sterk. Soms zijn er scene's erg traag, maar dat zorgt er ook weer voor dat je zit te wachten op dingen die komen gaan. Maar ik denk dat dit zeker de "power" is van Alien. Ook hoe het Alien "beest"eruit ziet met die grote tanden is wel gaaf. Je ziet hem ook telkens niet helemaal.

Alien is een beroemde/geweldige film waar men nog steeds over mag spreken. 5,0.

avatar van NightWolf

NightWolf

Kan zijn dat deze film in zijn beginperiode angstaanjagend en vernieuwend was, mij kon hij totaal niet boeien. Weinig tot geen schrikmomenten, en als die er al waren lag het er zo dik op dat 'het' al voorbij was. Voor de rest ook totaal geen sympathie voor bemanning, en natuurlijk overleeft diegene waar ik nog het minste sympathie voor had.

Aan mij niet besteed. 1.5*

planet_of_death

Die schrikmomenten zitten er niet in nee, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om de spanning, maar die kon je ook niet boeien blijkbaar.

AC1

De stijl en wat de film betekent heeft voor het horror en science fiction genre verdienen al meer dan een stinkende 1,5 ster.

avatar van NightWolf

NightWolf

@planet_of_death: Welke spanning? En de reacties die ik hier gelezen heb, loven toch de schrikmomenten ... Ik heb er alleszinds geen gevonden.

@AC1: die stijl heb ik in andere, goede, horrorfilms toch gelukkig niet gezien.

Verder vond ik Weaver gewoon een irritant wijf.

planet_of_death

Welke spanning!? Had je dan echt geen last van een claustofobissch gevoel? Ik heb me toch een partij lopen zweten!

NightWolf schreef:

... die stijl heb ik in andere, goede, horrorfilms toch gelukkig niet gezien.

De stijl van Blade Runner was vooral belangrijk voor het science fiction genre. Maar over het algemeen zijn de films die door Alien zijn beinvloed zijn (science fiction, horror of monsterfilms) niet meer te tellen. Het is opvallend dat je dat zelfs niet herkent.

avatar van belizard

belizard

Mooie film. Goed verhaal, vooral op de spannende momenten zat ik met m'n ogen gekluistert aan het scherm. De special effects zijn goed, laat staan voor 30 jaar geleden. Het acteerwerk was redelijk goed, maar ik vond dat de film op sommige momenten heel erg traag was. Op sommige momenten, maakte de traagheid de scene goed, maar op anderen juist helemaal niet.

desalniettemin toch nog een goede film: 4*

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Dit is nog eens een echte grauwe, harde, donkere, claustrofobische en zenuwslopende sf-thriller. Het begin is een beetje traag, maar al snel slaat die traagheid volledig om en zit je in een meesterlijke dijk van een thriller, bomvol suspense. De spanning is te snijden en het gevoel van weerloosheid ('In space, no one can hear you scream...') doet daar nog een dikke schep bovenop. Schitterend geacteerd, vooral door Weaver (maar ook de rest speelt heel goed), fenomenaal in beeld gebracht door Scott. Dat ruimteschip, die geheimzinnige, mistige planeet, ... Al die special effects, en dat in 1979! En dan is er natuurlijk nog de Alien... Zo mysterieus, zo slijmerig... Beste filmmonster aller tijden?

Voor mij is dit een dikke 5 waard. Razendspannend, nagelbijtend, zenuwslopend, ... Een onvervalst meesterwerk.

AC1

Daar is dat woord weer, "traag". Ik krijg er de schijterij van! What's wrong with you people?! Wat vinden jullie trouwens van 'snel'? Waarom is snel beter dan traag? Het lijkt wel of jullie over sport praten!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Hij begint toch ook gewoon traag? Bovendien laat je het nu klinken alsof het iets negatiefs is

Zowel de user boven je, waar je schijterij van krijgt, als ikzelf ervaren het trage juist als een pluspunt, waarom zouden er anders 5* worden uitgedeeld?

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Precies. Traag wil niet zeggen slecht, zeker niet in dit geval. Bovendien, zoals Madecineman al zegt, deze film begint toch ook gewoon traag? Traag staat hier synoniem voor gestaag de spanning opbouwen.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Jawaddedadde schreef:

Traag staat hier synoniem voor gestaag de spanning opbouwen.

Op een (hele) geslaagde manier.

Madecineman schreef:

Ja, "traag" wordt hier altijd als een fout gezien. Hoeveel voorbeelden wil je? Ik ben niet diegene die het als iets negatief beschouwt. Ik vecht het nou net aan door te zeggen dat film geen 100 meter sprinten is.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Je reageerde op J. Clouseau en hij bedoelt het hoogstwaarschijnlijk (ook) positief, want hij geeft deze film een 10, dus geen nadelen. Tenzij hij door het iets wat trage begin de film een 4,80, afgerond naar een 5,0 geeft. Maar dat verschil is peanuts.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Ik bedoelde dat de film langzaamaan op gang komt. Eerst krijgen we het ruimteschip van binnenuit helemaal te zien, de bemanningsleden die uit hun hyperslaap ontwaken, wat gepraat over aandelen e.d., ... En dán pas begint het goed. Dat bedoel ik met een traag begin. Een snel begin is dan weer zoals bij Trainspotting of Cidade de Deus, waarbij de beginscène ook meteen al enorm dynamisch is. Snap je wat ik bedoel?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

AC1 schreef:

Ja, "traag" wordt hier altijd als een fout gezien. Hoeveel voorbeelden wil je?

Ik zie hier zo al 4 voorbeelden die het tegendeel bewijzen dat traag iets negatiefs zou zijn.

AC1

maar ik vond dat de film op sommige momenten heel erg traag was.

Dat klinkt niet erg positief in mijn oren. Met "hier" bedoel ik Moviemeter. 'Traag' is tegenwoordig de meestgehoorde kritiek. Maar niemand schijnt problemen te hebben met 'snel'. Als het maar snel genoeg opschiet is het een goede film. Mensen verwachten om de drie minuten een spectaculaire gebeurtenis die ze de dag daarna kunnen navertellen op het werk of school. Dingen zoals atmospheer, tijd en ruimte om emoties weer te geven, of de kijker een andere wereld werkelijk te laten ondergaan, is geheel onbelangrijk geworden.

...

avatar van paul83

paul83

AC1 schreef:

Dat klinkt niet erg positief in mijn oren. Met "hier" bedoel ik Moviemeter. 'Traag' is de tegenwoordig de meestgehoorde kritiek. Maar niemand schijnt problemen te hebben met 'snel'. Als het maar snel genoeg opschiet is het een goede film. Mensen verwachten om de drie minuten een spectaculaire gebeurtenis die ze de dag daarna kunnen navertellen op het werk of school. Dingen zoals atmospheer, tijd en ruimte om emoties weer te geven, of de kijker een andere wereld werkelijk te laten ondergaan, is geheel onbelangrijk geworden.

...

Niet helemaal waar. Kijk maar naar de kritieken op spektakel films als Transformers 2.

avatar van spinoraptorrex

spinoraptorrex

Dit is niet een film die je moet zien als je wil schrikken of wat dan ook. Dit is meer een suspense film. Het gaat om de opbouw naar het einde van de film waar één personage probeert te overleven, iets wat in zoveel horror films werd gebruikt zoals Halloween en The Texas Chainsaw Massacre. Erg jammer dat we dit genre niet meer terug zien..

Maar naast dat is Alien gewoon een geweldige film. Goede personages met sterk acteerwerk, prachtige 70's special effects en een alien-design waar alleen H.R. Giger op zou kunnen komen. Het is een klassiek b-film plo met een boost. (kijk maar eens naar It! The Terror from Beyond Space, een 50's b-film met bijna hetzelfde verhaal.)

planet_of_death

Ik snap dat gezwijmel over b-film niet. Vind het eerder a.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Kom nou, het plot op zich is één en al B-film. De uitwerking daarentegen, die is AAA, dat spreekt voor zich.