• 9.378.314 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van maxo922

maxo922

Was dit nou dé Shawshank Redemption?!?

Niks te klagen over het laatste halfuur, dat was erg voldoenend en best wel mooi. Maar alles daarvoor was tergend saai.

Het is niet dat er niks gebeurt, er vormen zich wel hints tussen de handelingen en gesprekken door. Maar daaromheen was de rest van de gebeurtenissen zeer onnodig en ook nog eens erg niet-interessant.

De verzorging van de film is oké. Het ziet er netjes uit, en vooral de stoffige kleuren overheersten. Het acteerwerk was... ja, te doen. Nergens om wakker van te liggen. Muziek was ook niet bijzonder. Af en toe was zielige muziek om de scene levend te houden, anders weer het bekende bombasme.

Teleurgesteld ben ik niet want ik had dit eigenlijk wel verwacht .

Zoals ik al zei vond ik het laatste halfuur wél noemenswaardig. Maar daar bleef het ook echt bij.

* 2,5

avatar van casimir

casimir

Madecineman schreef:

Ik heb de Shawshank Redemption wel eens vergeleken met Hotel California van The Eagles. Je weet best dat het te gladjes is, te sentimenteel maar tegelijk ook wel weer lekker en niet te gecompliceerd. Het verwijderd het ruwe randje van de alledaagse realiteit en zet er een romantisch idee van de werkelijkheid tegenover. Ik las ergens op internet de volgende slotconclusie over deze film; 'The Shawshank Redemption' kleurt het meest zwartgallige gemoed azuurblauw. De kleur van de zee.'

Snap best dat veel kijkers er zo over denken en dat het een prettige filmervaring geeft.

Helemaal eens met deze quote van madecineman. Het was natuurlijk een uitstekende film, met grandioos acteerwerk van zowel Robbins als Freeman, maar de film kent voor mij niet genoeg "diepgang" om het met 5* sterren te beoordelen. Gezien de reacties van vrienden op deze film toen ze hem mij aanraadden verwachtte ik een heftiger einde, wat dramatischer en ingrijpender.

Al met al een heel goede film, uitstekend gefilmd en met erg goed acteerwerk. Bij gebrek aan intensiteit op het einde geef ik de film

4.5 *

avatar van Obe

Obe

Geweldig! Goed uitgedacht plot; ik was verbaasd. Uiteindelijk was het ook à la Baantjer dat je kon zien hoe hij het voor elkaar had gekregen! Goede acteurs en de acteurs bezetten hun rol ook heel erg goed, zoals de directeur. Ook was het niet onrealistisch, omdat dit gewoon kan gebeuren, hoewel er wel tekenen van surrealisme in voor kwamen (die 'niet-bestaande man'; de subsidies en het smokkelen en als klap op de vuurpijl de gang.

Nogmaals geweldig!

avatar van buitenhuis

buitenhuis

gaafste film ooit boeit echt van het begin tot het eind, alhoewel snap je er op het begin niks van

avatar van Frenetic

Frenetic

Ramon K schreef:

Ik wil niet lullig zijn, maar dit bedoel ik nou. Wat heb je dan aan gevangenisfilms gezien in godsnaam? Ik kan Chicken Run en TSSR zo even in je lijst spotten, maar waar baseer je het verder dan nog op?

Heel belangrijk 'lijkend' statement is het maar je hebt amper of geen vergelijkingsmateriaal. Nablaten van de massa. En dan nog durven mensen met cijfers en getalletjes te komen ter verdediging van Darabont's matige muk. Ik ga verlagen.

Ik zie o.a. Felon erbij staan en Chicken Run noem ik geen gevangenisfilm, en als je inderdaad om die reden je stem gaat verlagen slaat dat nergens op maarja.

Overigens vind ik de film zelf wel een goede film met een mooi verhaal

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Ik hou echt van de negentiger jaren als het gaat om cinema. Het zijn namelijk altijd heerlijke films om nog eens op een avondje te herzien.
Een van de 'hoogtepunten' van de 90's is natuurlijk The Shawshank Redemption. Met films als dit heb ik altijd het gelukkige gevoel dat alles klopt. Van die films die afgelopen zijn voordat je het werkelijk doorhebt. Van die films die eigenlijk nergens te langdradig worden.
En het belangrijkste: de films zijn niet overdreven gecompliceerd. Ik weet dat je dat natuurlijk niet over elke film uit dit decennium kan zeggen, maar bij de echte 90's blockbuster krijg je gewoon wat je wilt: een eerlijke film die doet wat het moet doen.

Shawshank Remdeption heeft ook alles mee.De muziek is lekker simpel.. Tegenwoordig moet alles bombastisch en enorm uitgebreid. Hier is het gewoon muziek die het juiste snaartje raakt en past bij een film als deze.
Het tempo is goed, het sfeertje is goed..
En het verhaal is natuurlijk ook fantastisch. Al heb ik het boek nooit gelezen, het verhaal van King is gewoon uitermate geschikt voor een heerlijke film.
Ik denk ook dat de fanbase plus waardering komt uit het verhaal. Eerlijk is eerlijk, audiovisueel is The Shawshank Redemption helemaal niet zo fantastisch. Het is dat verhaal, waarbij iedereen meeleeft met de hoofdpersonage, het feelgood gevoel en natuurlijk einde waar alles goed afloopt zorgt ervoor dat de film zo krachtig is.

Daarnaast wordt er echt heel goed geacteerd door Robbins en Freeman. Ze vertolken hun rollen echt perfect, en komen zeer overtuigend over als inmates die spijt krijgen van hun daden. Geweldig. Tijdens het kijken van de film krijg je echt een 'gevangensgevoel' (alhoewel ik wel sterk het idee heb dat het totaal niet representatief is, dus zie het meer als een geromantiseerd gevoel). Al met al gewoon erg genoten van de film. Dat de film met clichés gevuld is, en de moraal over vriendschap en broederschap (gaap) laat ik daar voor wat het is: in films als deze neem ik dat gewoon voor lief.

Alles klopt, een lekkere wegkijker die je om de zoveel tijd nog eens oppakt.

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

De beste film ooit.
Volgens mij een zeer geslaagde film maar de beste film ooit,nee voor mij.
1994 was een super jaar voor films dit bewijst deze film ook.

Er zit een leuk verhaaltje in maar ook niet een wauw verhaal.
En toch blijft hij de aandacht er bij houden,ook door de geweldige acteerprestaties.Het einde is voorspelbaar(maar had wel niet op die manier verwacht).
De film heeft een mooie speelduur.

Heb zeer goed vermaakt maar zou hem wat lager zetten in de top 250.
Wel een dikke 4.0*

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

500e stem verdiende wel eens een herziening van Shawshank Redemption. Blijft een erg mooie film met een erg goed gevoel. Ik begrijp niet zo goed dat die hier de kroon spant; het publiek houdt van duidelijk van verhaaltjes met universele boodschappen die het hedonistische van het leven op een sokkel zetten. Get busy living or get busy dying. Toch zijn er enkele kleine nadelen aan de film.

Zo is Dufresne precies een Jezus-figuur waar niks op aan te merken is : hij is de ideale buddy, de slimme boekhouder, organiseert een smetteloze ontsnapping, heeft geen psychologische trauma's van twee maand eenzame opsluiting en speelt zelfs leraar voor een bijna analfabete gevangene. Kom op zeg. Ook enkele opvallende toevalligheden : zwaarste was dat die jonge gevangene toevallig met de echte moordenaar van Dufresnes vrouw en minnaar in de cel zat . Dat grenst zowaar aan het absurde.

Ja, het is een hoogst genietbare film waarbij vooral de boodschap rond institutionalisering is bijgebleven. Verder oerdegelijk tijdsverdrijf en een verhaal die je keer op keer met plezier opnieuw kan bekijken. Voor mij niet het nec plus ultra die iedereen hierin ziet of wil zien.

avatar van mikevonhell

mikevonhell

Erick1985 schreef:
Nou, heb de film dan gisteravond eindelijk gekeken, in één keer af. Ik kan niet anders zeggen dan; fantastisch en briljant. Wat een sterk verhaal, sterke boodschap ook; "hoop". Ik vond hem geweldig, ontzettend verrassend einde dus ook.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik er een kleeeiiin beetje meer van had verwacht, zeker omdat ie hier op #1 staat. Ik zie het zelf niet als de beste film in mijn collectie, dat is en blijft gewoon Gladiator, maar toch staat Shawshank zeker in mijn top-20!

Hij krijgt 5 sterren, zonder twijffel!

Heb 'm ook laatst voor het eerst gezien .
Vondt hem nou niet zo briljant als iedereen hier beweerd.
Ik zat eigenlijk te wachten op het moment dat deze film zo geweldig moet doen maken ,maar dat moment kwam eigenlijk niet.
Of men doelt op de scene dat hij ontsnapt uit de gevangenis. Wat mij totaal verrast , in negatieve zin dan, Hoe heeft hij ooit zo'n groot gat kunnen graven,hakken in die muur !! Daar hoor ik niemand over.
Totaal ongeloofwaardig.

avatar van Fortune

Fortune

Frank Darabont - The shawshank redemption

Gisteren gekeken ik had hem een aantal jaren geleden al gezien maar kon me niks meer herinneren behalve het einde.

Wat zal ik er van zeggen het is een zeker een mooie film maar om dit de beste film ooit te noemen vind ik ridicuul.

Want wat is het nu uiteindelijk gewoon een geromantiseerd standaard gevangenis verhaaltje die misschien net iets beter is.

Voornamelijk door het sterke acteerwerk van Morgan Freeman en Tim Robbins.

Uiteindelijk is het een mooi verhaal over vriendschap, moed, verraad, kansen en goed en kwaad. Maar vooral vriendschap blinkt erg uit in deze film die ik wel oprecht vind.

Maar het is redelijk standaard allemaal met de onschuldige gevangene de corrupte gevangenis directeur, de ontsnapping uit de gevangenis, het recht dat zegeviert en blablabla.

Nergens blinkt de film echt uit en geniaal of origineel zijn de woorden die ik hier totaal niet kwijt kan.

Gewoon een mooie film met goed acteerwerk en een sentimentele soundtrack.

avatar van wimnoot

wimnoot

The Shawshank Redemption de nummer 1 van de top 250.

Gisteren voor de zoveelste keer gezien, en er weer van genoten. Het blijft voor mij toch een film die wegkijkt als een boek. Het toeval wil dan ook dat het een boekverfilming is. Eentje van Stephen King nog wel, de man die toch wel verantwoordelijk is voor de grootste pulp ooit. Zowel in boekvorm als in film. Maar deze is gezien de stand op die eeuwige ranglijst een schot in de roos.

Ik ben net als vele filmliefhebbers een liefhebber van films met een duidelijk verhaal. Een film moet je meenemen in een wereld die anders is dan die van jezelf, en je moet je in kunnen leven in een ander. Met de hoofdpersonen in deze film is heel makkelijk mee te leven. Of het nu de onschuldige Andy is of de oude Red, allemaal zijn ze zo stereotype neergezet dat je je alleen maar hoeft te concentreren op het verhaal zelf. Heerlijk om zo ongecompliceerd vermaakt te worden!

De film bevat (ondanks wat de criticasters zeggen) toch wel een heel aantal heftige scenes. Al vroeg in de film wordt er iemand doodgeknuppeld. En hoewel je verkrachtingen van Andy niet ziet weet je dat hij zeker de eerste twee jaar door een hel gegaan moet zijn. De manier waarop Bogs het toneel verlaat werd bij mij ook met gejuig ontvangen. De dood van die lieve oude Brooks daarentegen stemde me erg droevig. Al deze scenes worden op een hele subtiele manier gebracht, zonder gore of overdadig bloedvergieten. De scenes laten te raden over wat er echt gebeurd, iets wat je in films de films van nu niet meer ziet.

Tim Robbins speelt die suffe Andy gewoon erg goed, en van die stem van Morgan Freeman als narrater krijg ik altijd kippevel, maakt niet uit wat hij zegt. Bob Gunton als slechte bankdirecteur laat geen steekjes vallen, maar de meeste lof van mij gaat uit naar die ondergewaardeerde Clancy Brown als Captain Hadley. Een geweldig acteur vind ik dat! Al vanaf dat ik als jongen Highlander zag. Helaas wordt de man alleen nog maar gebruikt als stem van Lex Luthor in animatie Supermanfilms en volgens mij doet hij ook een stem in Spongebob.

Alles bij elkaar toch wel een terechte nummer 1 in de top 250, en ik zou willen dat er nog meer van zulke films waren.

PS: The Green Mile natuurlijk van dezelfde regisseur en schrijver! Die ga ik nu gelijk aanzetten!

avatar van TMP

TMP

Zeer goede film, maar zeker niet het beste wat ik ooit heb gezien. De film staat zowel hier als op ImdB op nummer 1, en is dus wel een must-see. De film stelt ook niet teleur, het is een prima gevangenisdrama.

De manier waarop Andy ontsnapte was voor mij wel verassend. Goed uitgewerkt. De film verveelt geen moment, zeker een aanrader.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

10 jaar geleden voor het laatst gezien, vandaag herbekeken. Ai.

De tijd heeft weinig heel gelaten van mijn mening over deze film. Freeman de zogenamde ster van deze film, wat een hooiberg, en dan heb ik verdorie ook nog hooikoorts ook. Ik zal het onthouden voor als ik weer bij de dokter kom: ''meneer, heeft u allergien?'', ''Ja, ik heb een verschrikkelijke allergie voor Morgen Freeman''. Totaal geen uitstraling die vent, Tim Robbins blijf ik ook het charisma van Tom Hanks vinden hebben.

140 minuten spenderen aan een verhaal, en alleen enkel een verhaal, dat zich binnen 4 muren afspeelt, moet wel verdomd goed zijn om hier vandaag de dag nog een voldoende aan kwijt te kunnen. Audiovisiueel is het dan ook een van de slechtste films die ik heb gezien, hierdoor werd ik gedwongen met het verhaal mee te varen, een verhaal bomvol cliches, inclusief het tranentrekkende muziekje op het eind.

- ''But at the end, when the camera pulls out, if you don't at least have a lump in your throat you aren't human.'' - IGN Had daar al eerder mijn twijfels bij, maar nu weet ik het zeker.

avatar van Krie

Krie

Geen actie, geen humor, geen verdriet

Maar wat een ongelofelijk goed verhaal en wat maakt dat een onwijs goede film!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

De voorspelde verlaging is uitgekomen, maar die bleef minimaal.

The Shawshank Redemption is wat ik me ervan herinnerde, maar nu viel me meer op hoe braaf dit eigenlijk allemaal in beeld is gebracht. Ik heb niet zo'n probleem met klassiek strak geschoten films, maar Darabont maakt het hier wel erg 'bont'. De look van de film is als die van een doorsnee tv-film. Werkelijk niets bijzonders op aan te merken. Het kleurgebruik is zo degelijk als maar kan en de camera zit veel te dicht op de acteurs, waardoor je het automatische effect krijgt dat de sfeer er minder om wordt. Ik had best meer willen zien van de contouren van de gevangenis. Iets waardoor wij als kijker ook daadwerkelijk het gevoel krijgen opgesloten te zitten. De Shawshank gevangenis is best een aardige setting, maar hier wordt echt helemaal niets mee gedaan, sterker nog, het gevangeniswezen lijkt bijna een 'walk in the park'. En dit kan toch zeker niet de bedoeling zijn van de 'beste film ooit'?

Tweede probleem is het volk dat vastzit. Zelden heb ik zulk aardig volk meegemaakt in een film die zich afspeelt in een gevangenis. Ik had best deel willen uitmaken van de bende van Dufresne en co., zo'n gezellige bedoeling leek het me. Darabont probeert nog wat slecht gespuis aan ons te introduceren, maar buiten de geflipte bewaarder om stelde het helemaal niets voor. Nergens wordt een gevoel van wanhoop o.i.d. gecreëerd, wat ik toch toereken aan slecht schrijfwerk, iets waar Darabont, vooral bewezen met The Mist, toch uitstekend mee uit de voeten kan.

Verder blijft The Shawshank Redemption gewoon een lekkere wegkijker, dat tegen het einde een beetje uit de bocht vliegt met zijn zoetsappigheid, maar verder geen moment verveelt. Daarom gewoon een voldoende, dus 3*.

Dat dit tot beste film ooit wordt gerekend door de massa kan verklaard worden, maar ik blijf het verbazingwekkend vinden.

Edit: ik heb me lopen te bedenken hoe het mogelijk is een poster van achter, in een tunnel, in perfecte staat en strak af te plakken, terwijl je niet eens bij de randen kan en ben er niet echt uitgekomen. Iemand anders wel?

avatar van nakada

nakada

Eindelijk eens herbekeken en dat viel niet mee. Eigenlijk had ik dat wel kunnen verwachten daar er na de eerste kijkbeurt niet veel is blijven hangen. Niet dat het niet een mooie film is, maar helaas komt het niet verder dan dat. Het verhaal is wel interessant, de acteurs scoren een zuinige voldoende maar wat is het allemaal statisch. Nou kan dat natuurlijk bijna niet anders in een ( tamme ) gevangenis, het geeft echter geen interessant filmmateriaal. Zou dat gecompenseerd worden door een visueel spektakel dan zou dat nog niet erg zijn, maar daar leent die gevangenis zich ook al niet voor.

Mooi, maar voor mij geen topfilm.

3.5* is voldoende wat mij betreft.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Dit is zeker geen slechte film, een goeie zelfs, maar ik schrik er toch een beetje van deze (zo ruim) op 1 te zien.

Het verhaal klopt allemaal wel, daar niets van. Ik vind het ook allemaal chique gedaan. Maar het is allemaal een beetje standaard. Een man die ten onrechte in 't gevang komt en er uit wilt. Sja, ok.

De acteursprestaties zijn goed, al zal Robbins niet mijn favoriete acteur worden.

Een film die je gezien moet hebben, ja, maar verwacht niet dat dit de beste film ooit is.

ps: afgrijselijke titel.

Een 4* voor een goeie film, zonder meer.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

steengoede film...

Het verhaal is echt top in deze film. Het zit goed in elkaar en als kijker word je echt meegezogen in heel het gevangenisgebeuren. De 140 minuten vliegen gewoon voorbij, zonder dat je er erg in hebt. Ook het einde vind ik echt fantastisch. Ik had echt niet gedacht dat Andy Dufresne zou ontsnappen, dat was dus een zeer geslaagde plotwending voor mij. Dat hij vervolgens zijn zelf uitgevonden persoon gebruikt om het geld te stelen van de gevangenisdirecteur, is gewoon geniaal.

Tim Robbins speelt zijn rol erg goed. Het lijkt wel of hij voorbestemd was om in de kleren van Andy Dufresne te kruipen. Maar wat dan gezegd van morgan Freeman? Hij speelt ook echt wel zeer goed, hij zet zijn personage perfect neer.

Frank Darabont moet je duidelijk niet leren hoe je een film moet regisseren. Hij gebruikt goede camerastandpunten zodat alles er zeer netjes uitziet. Ook de ondersteunende muziek was geslaagd.

Toch een kleine bemerking : doordat Andy Dufresne de gevangenisdirecteur aangeeft voor fraude, brengt hij zichzelf toch in de problemen? Doordat ze die fraude gaan onderzoeken, komen ze toch ook terecht bij de uitgevonden persoon van Andy Dufresne? En aangezien hij die uitgevonden persoon gebruikt na zijn ontsnapping als nieuwe identiteit, kunnen ze hem toch te pakken krijgen? Misschien ben ik hierin verkeerd, maar het lijkt me toch vreemd in ider geval

avatar van Jari020

Jari020

Een van de beste "feel-good" films ooit!

Helpt te weten dat't op waarheid is gebaseerd.

Geweldig acteer werk van de gehele cast!

avatar van Artificial

Artificial

Geweldige film, voor mij wel de mooiste film die ik ooit gezien heb.

Voor iedereen een aanrader om te kijken, het verhaal was goed, de acteurs waren goed, eigenlijk was gewoon alles goed.

5 sterren.

avatar van TheUsualSuspect

TheUsualSuspect

Net de film (weer) op tv gezien. Ja in een woord: magistraal. Na zoveel keer de film te hebben gezien en nog steeds ontroerd zijn door de personages, ja dan heb je t als film gemaakt. Deze keer zag ik wel een aantal schoonheidsfoutjes (bijv die scene met dedirecteur als hij merkt dat Dufresne ervandoor is en dan dat praten over de poster en er een steentje naar gooien...is wel te toevallig ) Maar nog steeds een topfilm! Zeer begrijpelijk dat ie op nummer 1 in de top 250 staat.

avatar van N23

N23

Zojuist gekeken, en wat een mooie, diep ontroerende film. De acteurs spelen zo geweldig, het verhaal is zo mooi uitgewerkt, de plot en de twist zijn zo goed en orgineel gedaan. Dat er maar 1 cijfer voor gevonden kan worden. En dat is geen 5/5 maar een 7/5.

(En een terechte nummer 1 in de 250 notering).

Der is maar 1 klein probleempje, wat je alleen maar ziet als je erbij nadenkt, is dat de mannen niet 20jr ouder/jonger lijken. Afhankelijk van de tijd.

avatar van Dee Al

Dee Al

Nummer 1 van de top 250 en terecht (alhoewel hij niet voor mij de nummer 1 is). Ook al is dit niet mijn favoriete film, ik moet toch bekennen dat deze film echt ALLES heeft. Subliem acteerwerk, goede sfeer, prachtige muziek, goede scènes en een natuurlijk een heel goed verhaal. Vele emoties komen bij mij voorbij als ik deze film kijk. De rillingen lopen over mijn rug als Andy Shawshank binnengaat, wetend dat hij er waarschijnlijk nooit meer uitkomt. Tranen dringen zich op als ik naar de 'Brooks Was Here' scène zit te kijken. Ik moet glimlachen door Andy's verzet tegen de dagelijkse sleur in de gevangenis enz. enz.

De schurken staan in deze film aan de verkeerde kant van de tralies. Mijn haat tegen hen stapelt zich gedurende de film op. Ik verwacht niet dat ik de voldoening krijg om ze hun verdiende loon te zien krijgen.
Het leuke is dat in deze film de schurken, die je zo enorm gaat haten, ook echt hun verdiende loon krijgen met alle vernedering die daarbij hoort. Zo blijft er na de film gezien te hebben een fijn gevoel bij me achter. De beste scène blijft voor mij Andy's ontsnapping. De aanloop naar die scène doet mij als kijker echt geloven dat Andy zelfmoord gaat plegen, en dan komt de ontknoping. En die is geweldig. Wat een scène. Gecombineerd met de prachtige muziek is dit een climax die bij een film van dit formaat hoort. Een echt meesterwerk; alleen maar lof.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Het is allemaal behoorlijk slap.

De film is zeker niet briljant of revolutionair laat staan dat er ''politiek gewaagde'' scéne's in te vinden zijn. Néé deze film is gericht op het breede publiek en daarin is deze film zeker geslaagd te noemen gezien de plek waar deze film staat, namelijk nummer 1 !!

Ik bedoel neem die scene's met iedereens vriend Brooks ! Hoe goedkoop wil je scoren bij het publiek. Neem een oude man die natuurlijk geen vlieg kwaad doet,hij mag weg uit de gevangenis je ziet hem als kijker een beetje lijden in de maatschapij en uit allende pleegt hij maar zelfmoord natuurlijk onder een véél te aangedikte dramatieke soundtrack,néé dat is mij te simpel en te zwart/wit. Ik wil het '' gewaagder'' en '' complexer'' dat is deze film alles behalve helaas. Ik kan er zo tal van scene's opnoemen waar ik denk van......

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.

Dat deze film oversentimenteel is zal je als kijker wel al heel vroeg achterkomen, natuurlijk onder een voice-over van niemand minder dan onze lieve heer Morgan Freeman ! Die je een beetje de ''harde'' regels van The School Shawshank Redemption leert kennen want er is niet veel te merken van de moordenaars of dieven, oke er wordt over het algemeen wel met harde hand opgetreden,maartoch kreeg ik nooit het gevoel dat er een bepaalde spanning aanwezig was onder de gevangene ik kan trouwens buiten '' The sisters'' die er vrij vroeg uitlagen geen kwade meer herinneren.Het is allemaal braafjes geregisseerd af en toe was het zelfs wat geromantiseerd over hoe goed ze het er eigenlijk hebben, waar ik ze niet eens ongelijk in geef want het wordt op één gegeven moment een soort van kost-school ! Daar zitten de moordenaars etc. Komop regie het is een gevangenis waar wel een beetje grouw en ruig mag zijn. Ik had ook graag het beeld wat donkerder als je als kijker een soort van Alien effeckt krijgt, claustrofobie gemiste kans alweer.

De bewaking daar is ook niet om naar huis te schrijven als je ziet hoeveel mogelijkheden daar in The School Shawshank Redemption lagen om mensen kwaad te willen doen zijn niet op 2 handen te tellen,komop er staan 20 gevangene buiten te werken met Hakbijlen en zagen in hun handen en niemand neemt een poging om er iets mee te doen
Of Andy die doodleuk een mega grot graaft achter een poster
Of dat de baas dacht weetje wat Ik wil een goedkope boekhuider weetje wat ik neem een gevangene !

Over het algemeen vindt ik de setting mooi, de landschappen buiten de gevangenis is ook netjes vormgegeven en de longschot over The Shawshank ziet er ook goed uit aleen de rest is allemaal behoorlijk matig met als toppunt het audiovisuele gedeelte is echt te armoedig voor een film die op nummer 1 staat. Ik heb zowiezo het vermoeden dat mensen deze film gewoonweg al een hoger cijfer geven omdat deze film op 1 staat,maar dat betekent niet dat deze film ook nummer 1 waardig is. In mijn ogen hoort deze film niet eens in de top 250.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Briljante film,

gisteren maar weer eens gekeken, en wat gaat hij toch weer snel. Het is nu de 4de keer dat ik hem heb gezien en hij blijft gewoon interessant om naar te kijken. Deze film hoort echt op 1 in de top 250, kwalitatief is het misschien ook wel de beste film ooit gemaakt. Het verhaal is natuurlijk al super goed, met de stem van Morgan Freeman vertellen ze op een heel rustig tempo het verhaal. Dit maakt het heel fijn om na te kijken.

Het acteerwerk is natuurlijk fenomenaal, Morgan Freeman en Tim Robbins spelen hier echt super goed. Ik snap niet dat mensen het acteerwerk in deze film ''waardeloos'' kunnen noemen. Dit is gewoon niet waar.

''Every day I went to the park feeding the birds in the hope he would come, but he didn't.''
Dit stukje ging over brooke die vogels ging voeren in het park in de hoop dat hij zijn vogel nog eens tegen zou komen. Dit stukje ontroerde me behoorlijk, vooral omdat ze hier zo dicht bij de werkelijkheid blijven. Er zitten er nog wel meer in alleen 1 voorbeeldje is wel genoeg.

Het einde was natuurlijk fenomenaal als hij niet verschijnt bij de check weet je natuurlijk hoe laat het is. Of toch niet? Ze verrassen je toch nog als hij gevlucht blijkt te zijn.

Gewoon een geweldige film, met geen zwakheden.

avatar van El  Loco

El Loco

Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.

Het was nog nochtans niet zo lang geleden dat ik hem voor het laatst heb gezien, maar gisteren kreeg ik weer enorm veel zin om hem nog eens op te zetten. Hoe vaak ik The Shawshank Redemption nu precies gezien heb weet ik ondertussen niet meer, maar dat speelt totaal geen rol. The Shawshank Redemption kan ik gerust meerdere keren per jaar zien, zonder dat hij begint te vervelen.

Dat de film hoog staat aangeschreven bij mij is nu wel duidelijk, maar wat maakt deze film nu juist zo fantastisch voor mij? Ten eerste heb je de buitenaardse acteerprestaties van Tim Robbins en Morgan Freeman. Allebei mogen ze met recht en reden zeggen dat dit hun hoogtepunt uit hun filmcarrière was. Dat Morgan Freeman een flink stukje kon acteren wist ik voor ik deze film zag ook al wel, maar het is vooral Tim Robbins die me verraste met zijn verbluffende rol als Andy Dufresne. Zijn personage Andy Dufresne is al een fenomeen op zich. Wat een prachtig karakter heeft die man toch. Als deze film was gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat voor een hoog IQ moet die Andy dan niet hebben gehad. Nochtans leek hij bij zijn aankomst in The Shawshank aan een stille dood te zullen sterven, toch weet hij op een ongelooflijke manier op te klimmen tot de belangrijkste persoon in de gevangenis. Zelfs de directeur en de bewakers kunnen niet meer zonder Andy’s geweldige talenten. Dat hij op het einde wist te ontsnappen kon je een beetje zien aankomen, maar de manier waarop deed bij mij grote ogen opzetten. De aanmaak van de nieuwe identiteit, het aan het licht brengen van de frauduleuze praktijken van de directeur, de ontsnapping door de meterslange riool. Alleen een persoon zoals Andy zou zoiets gekund hebben. Maar nu genoeg gepallaverd over Tim Robbins en zijn personage. Het zou een schande zijn mocht ik enkel de prachtprestatie van Tim Robbins roemen, want ook Morgan Freeman zet een uitmuntende prestatie neer met zijn rol als Red. Hij komt over als een zeer warme vaderfiguur, die van iedere gevangene enorm veel respect verdiend. Bovendien is hij de enige die toegeeft dat hij schuldig is. Daarnaast heb je ook nog de voice-over van Morgan Freeman, waarmee hij op de gepaste momenten de nodige rust weet te brengen. Qua bijrollen is hier ook wel veel plezier aan te beleven. Bob Gunton die de rol van gevangenisdirecteur speelt, is niet echt een bekende naam (voor mij althans niet), maar wat een glansrol zette hij toch neer. Op het moment wanneer hij zich voorstelde aan de nieuwe gevangenen, kreeg ik al meteen de gruwelijke kriebels. De gevangenisdirecteur is al een geweldig personage op zich, maar Bob Gunton weet dan ook die rol perfect in te vullen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere fantastische bijrollen, zoals de barbaarse bewaker Hadley en de andere gevangenen.

Daarnaast ook een dikke pluim voor Frank Darabont. Hij weet de kijker perfect te bespelen met de vele onverwachte wendingen. Zo weten we gedurende de helft van de film niet of Andy nu daadwerkelijk schuldig is voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Pas wanneer Tommy in de gevangenis belandt en zijn verhaal vertelt, weten we hoe de vork aan de steel zit. Spijtig dat Tommy daarmee ook zijn doodvonnis heeft aangetekend. Nog zo’n prachtig voorbeeld is de scène waar de bewaker in de cel van Andy kijkt en verbaasd opschrikt. Ikzelf dacht dat hij zelfmoord had gepleegd, omdat hij totaal verslagen was na de dood van Tommy, maar dan blijkt dat hij is ontsnapt.

The Shawshank Redemption is niet alleen een schitterende gevangenisfilm. De film brengt ook 2 mooie thema’s uit het leven aan bod. Vriendschap en hoop. 2 zaken die niemand van je kan afpakken, zelfs als je gevangen bent. De vriendschap tussen Andy en Red is zonder twijfel de mooiste, die ik ooit in een film heb gezien. In het begin was de vriendschap vrij koeltjes, maar mettertijd begint de vriendschap erg hecht te worden en kunnen ze niet meer zonder elkaar. Het mooie uit die vriendschap is dat Red van Andy leert dat hoop iets positiefs is in plaats van iets gevaarlijks en dat je je dromen moet blijven koesteren. De laatste zin van Red was dan ook: I hope.

Dat The Shawshank Redemption een erg mooie film is, had ik al snel door, maar dan moest het einde nog komen die voor een onvergetelijke climax zorgt. Eigenlijk moet ik zeggen meerdere climaxen, want die heeft de film toch wel. De eerste schitterende climax is de ontsnapping van Andy, die door een meterslange rioolbuis moest kruipen en de holte heeft afgedekt met een poster. Maar al snel volgt de volgende climax met de zelfmoord van de directeur, die nog snel even naar de muur kijkt waarop staat: The Judgement will come. En dan komt natuurlijk nog de prachtige eindscène waar Red op het eiland aankomt en zijn vriend terug ziet.

Ik zou nog urenlang over The Shawshank Redemption kunnen verder vertellen, want wat is het toch een pracht van een film. Mijn favoriete film aller tijden is het net niet, want die plaats wordt door The Good, The Bad and The Ugly ingenomen. En nu moet ik dat boek van Stephen King maar eens zien te pakken krijgen.

Ik peins dat de score wel duidelijk is.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Fantastische film. Het verhaal van Stephen King is al geweldig op zich, maar de verfilming is nog beter. Het acteerwerk is top en de film raakt mij elke keer weer. Dat kan alleen absolute topfilm.

Een magistrale film en met recht mijn nummer 1. Nou wil het geval dat 'The Shawshank Redemption' niet zo vaak op de televisie wordt vertoond en ik de film zodoende pas +/- een jaar geleden ontdekte. Ik was bijvoorbeeld een beetje aan het kijken op deze site, www.imdb.com en ook de lijst met de 500 beste films aller tijden van 'Empire Magazine'. En overal zag ik dat 'The Shawshank Redemption' zeer hoog werd aangeschreven en ik heb ook al van andere mensen gehoord dat het een echte aanrader was.

Ik besloot dus deze film te downloaden en hem meteen maar te starten. De eerste vijf minuten van de film zeggen vaak nog niks, maar ik voelde meteen al een beetje dat ik een uitstekende film had gestart. Tim Robbins belandt onschuldig in de gevangenis, en je voelt meteen mee met dit personage. Eenmaal in de gevangenis aanbelandt wordt de film alsmaar beter en beter. De entree geeft in eerste instantie huiveringwekkende gevoelens en je denkt bij jezelf: 'Die Dufresne gaat het moeilijk krijgen in de gevangenis', en in eerste instantie is dit ook zo. Hij wordt gruwelijk behandeld door een paar medegevangenen.

Maar dan komt Morgan Freeman in beeld. Hij is al een tijdje de vertelstem, maar als hij echt in het verhaal wordt betrokken, ontdek je in hem een zeer warm personage dat je echt tot diep voelt door een weergaloze vertolking van Freeman. Hij tilt de film écht naar het niveau van een meesterwerk, hoewel Robbins het ook fenomenaal doet. Ook het verhaal is prachtig. De gebeurtenissen voltrekken zich dan wel in een traag tempo, je blijft meevoelen met de personages en er zijn enkele gebeurtenissen die je écht raken. Er zijn twee scènes die mij echt kippenvel bezorgden en dat zijn de scène waarin Dufresne en enkele medegevangenen na een lange dag op het dak zitten met een biertje in hun hand. Althans, de medegevangenen hebben een biertje, terwijl Dufresne op een afstandje op een gelukzalige manier toekijkt. Even later wordt hij echt betrokken bij de rest. De andere scène is het moment dat hij eindelijk zijn boeken krijgt... Die blik, dat gevoel dat je zelf ook krijgt van: eindelijk... Geweldig gedaan door niet alleen acteur, maar ook regisseur.

Al met al kan gezegd worden dat de film een diepe, zeer diepe indruk maakt op (denk ik) vrijwel iedereen die hem bekijkt. Deze film zal niemand onberoerd laten en is in mijn optiek gevoeliger dan bijvoorbeld het Romeo & Julia-verhaaltje van 'Titanic'. En last but not least wil ik nog de setting noemen. De vormgeving, locatie en aankleding is echt ontzettend goed gedaan en ademt helemaal de sfeer van eind jaren '40 waarin de film voor het grootste deel afspeelt. Absoluut de beste film aller tijden en voor zuurpruimen die aan komen zetten met 'The Godfather' dan toch zeker de allerbeste van de jaren '90.

avatar van lemstra

lemstra

Soms heb je van die films waarvan je van begin tot eind geboeid blijft kijken omdat het zo`n prachtig verhaal is. Dat is knap omdat we in deze film niet te maken hebben met een overdaad aan special effects,geweld, sex etc. Deze film ontroerd, bevat humor,is intrigerend vanwege de manier waarop de hoofdpersoon uit de gevangenis weet te ontsnappen en soms ook hard wat het leven in de gevangenis vaak ook is. De acteerprestaties van met name Tim Robbins en de altijd geweldige Mortan Freeman zijn zeer goed!

avatar van Eliandjiee

Eliandjiee

Vanavond weer eens gekeken, en wat een film is en blijft dit!

Vind dit toch één van de mooiste quotes uit de film, ookal zitten er zoveel in

Red: I have to remind myself that some birds aren't meant to be caged, that's all. Their feathers are just too bright... and when they fly away, the part of you that knows it was a sin to lock them up does rejoice... but still, the place you live is that much more drab and empty that they're gone. I guess I just miss my friend.