• 9.377.473 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Brooks Hatlen

Het is ook wel een mooie utopie hoor dit, alleen jammer dat het zo preuts is

avatar van TMP

TMP

Zeer goede film, maar zeker niet het beste wat ik ooit heb gezien. De film staat zowel hier als op ImdB op nummer 1, en is dus wel een must-see. De film stelt ook niet teleur, het is een prima gevangenisdrama.

De manier waarop Andy ontsnapte was voor mij wel verassend. Goed uitgewerkt. De film verveelt geen moment, zeker een aanrader.

avatar van MJP10

MJP10

he he, ik heb m gezien. ik vroeg me af waarom die zo hoog scoorde op de lijst. nou nu weet ik het.

gewoon goede film, je verwacht gewoon niet dat ie nog gaat ontsnappen en op de manier ook. er zaten ook veel zielige stukjes in maar die werden snel weer goed gezet door leukere gebeurtenissen. alleen het einde was wel TE perfect hoe the fack kan die kerel precies aankomen waar die andy zijn boot aan het schoon maken is. vond ik een beetje te maar wel happy feeling

goede film goede acteurs sws

avatar van tn2543

tn2543

Threeohthree schreef:

Het is ook wel een mooie utopie hoor dit, alleen jammer dat het zo preuts is

Jij bent zeker meer van Prison Break?

avatar van Sebastiaan`

Sebastiaan`

MJP10 schreef:

goede film goede acteurs sws

Vergeten =D

avatar van Saldek

Saldek

Wat ik juist zo bijzonder vind aan de film is het contrast : de hele film word je meegetrokken in verderfelijk sombere grauwheid in gevangenschap die boven verwachting een hoopvol einde biedt.

Dit is de enige film die ik ken met Tim Robbins, en ik vind het geen aangenaam personage. Maar ja, het was immers ook de clue, niet ? : 'U lijkt me een man zonder wroeging, de rillingen lopen over me lijf als ik u zie'.

Nooit verwacht dat deze film zo hoog zou aanslaan, maar bijzonder is het wel dat een film als deze iets heeft wat de snaar lijkt te raken, ergens.

avatar van chevy93

chevy93

Hoezo is de clue dat Andy geen aangenaam personage is?

avatar van Rogyros

Rogyros

Ja, dat begrijp ik ook niet Saldek. Het citaat dat jij hier aanhaalt, was van de rechter toen Andy veroordeeld werd terwijl hij onschuldig was. Andy zei zelf ook dat hij geen emotie kon tonen en dat hij om die reden indirect zijn vrouw als het ware had vermoord, zonder dus de trekker over te halen. De rechter, die geloofde dat hij schuldig was, zag in hem een koude man. Omdat hij dus geen emoties toonde. Uit dit citaat kun je niet opmaken dat hij een onaangenaam personage is lijkt mij. Althans, de rechter zei dat in de veronderstelling dat Andy ook daadwerkelijk de trekker had overgehaald. En daarin zit volgens mij helemaal geen clue.

Dus, verklaar je nader Saldek! Ik be benieuwd naar je gedachtengang.

Threeohthree

10 jaar geleden voor het laatst gezien, vandaag herbekeken. Ai.

De tijd heeft weinig heel gelaten van mijn mening over deze film. Freeman de zogenamde ster van deze film, wat een hooiberg, en dan heb ik verdorie ook nog hooikoorts ook. Ik zal het onthouden voor als ik weer bij de dokter kom: ''meneer, heeft u allergien?'', ''Ja, ik heb een verschrikkelijke allergie voor Morgen Freeman''. Totaal geen uitstraling die vent, Tim Robbins blijf ik ook het charisma van Tom Hanks vinden hebben.

140 minuten spenderen aan een verhaal, en alleen enkel een verhaal, dat zich binnen 4 muren afspeelt, moet wel verdomd goed zijn om hier vandaag de dag nog een voldoende aan kwijt te kunnen. Audiovisiueel is het dan ook een van de slechtste films die ik heb gezien, hierdoor werd ik gedwongen met het verhaal mee te varen, een verhaal bomvol cliches, inclusief het tranentrekkende muziekje op het eind.

- ''But at the end, when the camera pulls out, if you don't at least have a lump in your throat you aren't human.'' - IGN Had daar al eerder mijn twijfels bij, maar nu weet ik het zeker.

avatar van Rogyros

Rogyros

Morgan Freeman geen uitstraling???

avatar van Courtes

Courtes

Met zulk soort reacties denk ik dan altijd van, als deze film hier een 2.5 gemiddeld scoren, zou hij dan alsnog een 1.5 geven?

avatar van Timba69

Timba69

Rogyros schreef:

Morgan Freeman geen uitstraling???

Ja dat vond ik ook al een opvallende opmerking. Over Tim Robbins kan ik dat nog enigzins begrijpen, al vond ik dat in deze rol absoluut niet storend. Maar Morgan Freeman heeft toch zeker een bepaald charisma dat je niet over het hoofd kunt zien.

Threeohthree

@rogyros + timba: Mooi dat jullie hem wel uitstraling vinden hebben, ik vind er niet veel aan. Wat reinbo zegt, een perfecte butler maar een serieuze rol als deze is in mijn ogen niet aan hem besteed.

@courtes: Als deze film een 2.5* gemiddeld zou scoren, had ik waarschijnlijk niet eens van deze film gehoort. Dus dan ook warschijnlijk geen 1.5 gegeven.

avatar van Bassle

Bassle

Ik denk dat mensen deze film een lage score geven, dit alleen doen om leuk te zijn of niet van drama's houden. Zeer goed acteerwerk, realistisch verhaal, en zeker niet moeilijk te begrijpen. Dus een ultieme drama.

dutchtuga

Realistisch verhaal? Zelden zie je zulke platte personages een verhaal gestalte geven op je tv-scherm. Amper realistisch te noemen.

Bassle schreef:

Drama van dit simplistisch niveau is idd niet mijn ding. Een ultieme dramafilm zou wat meer (veel meer) diepgang moeten hebben.

dutchtuga

En een drama dat niet moeilijk te begrijpen en daarom ultiem is. Iets klopt hier niet...

avatar van Reinbo

Ultiem vanuit de gedachte 'geschikt voor brede doelgroep'. Ultiem is het ergens natuurlijk wel, anders sta je niet zo dik op 1 in diverse populaiteitslijstjes.

dutchtuga

Maar een ultiem drama? Alsjeblieft zeg... Denk dat Bassie eens Un Prophete ofzo moet gaan kijken. Dat lijkt meer op een ultiem gevangenisdrama.

avatar van Knisper

Knisper

Berichten verplaatst naar Film > Cast en crew > Morgan Freeman

avatar van rep_robert

dutchtuga schreef:

In dat opzicht zijn bijna alle gevangenisfilms ongeloofwaardig. Lopen altijd wel een paar bijzondere karaktituren rond die de film meer flair geven. Daarnaast wordt er ook wel erg vaak ontsnapt uit gevangenissen. Het is maar wat je geloofwaardig wilt noemen of niet.

Desondanks je zure reactie toch een 3,5*...de film heeft dan ook effect op jou gehad

avatar van Courtes

Courtes

Mwoah , true lies toch wel een beetje

filmliefhebber92

Dat was dan ook geen beste film, Courtes.

@ filmliefhebber92

5* ?

Over goed gelovig gesproken....

avatar van rep_robert

True Lies een gevangenis film?

rep_robert schreef:

True Lies een gevangenis film?

'

dat ging over een berichtje dat is verplaats naar morgan freeman Zie paar berichtjes terug

Reinbo schreef:

@ filmliefhebber92

5* ?

Over goed gelovig gesproken....

Reinbo dat is inlevingsvermogen haha.

avatar van Reinbo

Inleven in de mogelijkheid van ongemerkt een tunnel graven met een theelepel?

Het is me duidelijk. Je haalt geloofwaardigheid (van zaken) en inlevingsvermogen (in mensen en situaties) toch echt door elkaar.

filmliefhebber92

1 het was geen theelepel maar een soort hamertje. Trouwens was dat niet afgelopen jaar in breda of tilburg in die vrouwengevangenis ook niet gebeurd?

En ik vind echte mensen (letterlijk en niet figuurlijk) geloofwaardiger dan blauwe computerpoppetjes.

avatar van Reinbo

Dat jij die geloofwaardiger vind heeft dus te maken met een gebrek aan inlevingsvermogen. Het lukt je immers wel bij je eigen soort, maar zodra ze er iets anders uitzien kom je al in de problemen en haak je af. Maar het verklaart wel je voorkeur voor deze film met een kleurloze everyman (Een personage waarin iedereen zich makkelijk kan inleven) in de hoofdrol.....

Zoals ik al stelde. verder betwijfel ik of die dames ook een gang van pak 'm beet 200 meter gegraven hadden en dat alles achter een poster hadden verstopt.