Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
Madecineman (moderator films)
Niet echt he, vooral over hoeveel hij zijn sterren waard vindt. Graag dan ook daar maar verder discussiëren.
Jules15
Vandaag voor de 2e keer gezien, en ik moet toegeven dat dit een zeer goede film! Vooral hoe op het eind alles bijelkaar komt.
4.5sterren
Clyde Frog
Omdat ik de Mexicaanse Griep had, lag ik dagen in bed. Om de tijd te doden begon ik maar films te kijken die we thuis hadden liggen of die toevallig op de computer stonden. Ook deze film heb ik vanuit mijn "ziekbed" gekeken.
Ik wist weinig over deze film, eigenlijk wist ik alleen de titel en het feit dat deze bovenaan menig filmlijst staat. Voor mensen die deze film ook nog niet hebben gezien, raad ik het aan niet de trailer te kijken of veel informatie over deze film te lezen, want zo komt deze film denk ik persoonlijk nog beter tot zijn recht.
Ik wist niet wat ik moest gaan verwachten. Een man komt in een gevangenis, en dan?
De film begint snel met een rechtszaak die negatief voor de hoofdpersoon afloopt: Shawshank, tweemaal levenslang.
Of hij het echt heeft gedaan, dat weet je (nog) niet.
Maar daar gaat deze film haast niet over. Het gaat over een vriendschap, maar die moet eerst nog tot stand komen, in de gevangenis.
Een mooie scene volgt: een fly-over over de gevangenis in de jaren 40, waar haast de hele film zich afspeelt. Diverse bijrollen en de andere hoofdrol werden voorgesteld op een goede manier. Het acteren is goed,en het verhaal ook. Het keek gewoon geweldig weg en hierdoor kon de film daarom eigenlijk al niet meer kapot, en dat ging die ook niet.
De dialogen in deze film? Soms zijn ze mooi, soms zijn ze iets te. Ik vond bijvoorbeeld de scene waarin Brooks vertelt over zijn leven na de gevangenis recht in het hart maar het gesprek over Zihuatanejo niks
Wat mij opviel? Het geweld. Ik had niet zoveel verwacht in deze film, maar toch is het er. En op een duidelijke, harde manier ook. Maar dat is positief. Het raakt je.
De film ontwikkelt zich verder mooi, met steeds kleine tussenverhalen en uiteindelijk een zeer bevredigend einde.
En verder: de muziek. Ik kreeg er een keer gewoon tranen in mijn ogen van, ook al klinkt dat cliché.
Ik vond het een mooie drama film. Deze film zal nog lang in mijn hoofd blijven, maar de beste film ooit, ik weet het niet. Daarvoor heb ik toch te weinig films gezien.
4,5 *
Florisss
En wie weet hoeveel gebruikers er niet eens meer actief zijn?
Ik schommel zelf tussen 4,5 en 5; Hij is goed, maar heeft ook iets gewoontjes, wat er ook weer zo goed aan is. Nu staat hij bij mij op 5*, wie weet na een herziening weer op 4,5. Invloed op de 1ste of 2de plaats zal het niet hebben, tenzij we met z'n allen zo denken.
Heb hetzelfde... Alles is goed aan deze film, beter dan alle andere films zou ik haast zeggen. Maar hij heeft iets gewoontjes, wat je van bijvoorbeeld The Godfather niet kan zeggen... Toch 5*.
Sinds wanneer is 'gewoontjes' iets positiefs?
Eddy55
Een van de beste films die ik ooit gezien heb, nr 1 is wat mij betreft te hoog maar zeker in de top 10.
Handsome Bill
De film zit vol met gevangeniscliche's, is na "escape from Alcatraz" een beetje mosterd na de maaltijd maar de clou is leuk gevonden.
Curriculum
Ik vind het persoonlijk een uitstekende film.
aangezien ik een fan ben van Morgan Freeman
er zit een goed en realistisch verhaal achter.
zeker voor herhaling vatbaar;)
yeyo
er zit een goed en realistisch verhaal achter.
Realistisch? Eerder een modern sprookje.
Rodehaan
Realistisch? Eerder een modern sprookje.
Ik weet niet of dit modern sprookje nu in de Efteling thuis hoort
Kevin13
Steek al die kinders in het gevang en laat ze er zelf uitkomen. Denk wel dat ze zich zullen amuseren.
makwild
Dit is de beste film die ik ooit gezien heb. Bracht me een tijd geleden bij het genre gevangenisfilms . Veel gezien, maar herinnerde me een film die ik als 12 jarige op TV zag [1978] en niet terug kon vinden. Plot was een ontsnapping van de gevangene in vrouwenkleren die gedurende eerdere bezoeken waren verzameld. Iemand enig idee?
Sideshow Bob
Sinds wanneer is 'gewoontjes' iets positiefs?
Inderdaad. Kan het calvinistischer?
MaxiJazz
Een beetje te cliche dit.Maar de grote meute vind het blijkbaar briljant.
Maar ja,we leven ook in een land waar we massaal naar Gordon of Gerard Joling gaan kijken.
We hebben gewoon geen smaak.Johan had gelijk.
en zo slecht was het nou ook weer niet
moviemafketel
- 19752 berichten
Een beetje te cliche dit.Maar de grote meute vind het blijkbaar briljant.
We hebben gewoon geen smaak.Johan had gelijk.
en zo slecht was het nou ook weer niet
Ik vind Geer en Goor verschrikkelijk.
Als veel mensen iets goed vinden hoor je dus meteen tot de meute?
(Een meute of drift is een groep jachthonden die als groep –de meute– voor de jacht wordt gebruikt)
Misschien heeft de meerderheid in dit geval wel eens de beste smaak.
En tsja als uitbreken uit een gevangenis op zo'n manier en een mooi verhaal van vriendschap dat schitterend wordt neergezet en een extreem goed opgezette manier om uiteindelijk alle echte slechteriken(directeur, bewaker etc.) te laten boeten al een cliché-verhaaltje is, weet ik het ook niet meer. Ben in ieder geval blij dat je niet als een soort protest-stem 0,5 geeft voor een bovengemiddelde film als deze.
yeyo
Pretty much, ja
DieGo
En tsja als uitbreken uit een gevangenis op zo'n manier en een mooi verhaal van vriendschap dat schitterend wordt neergezet en een extreem goed opgezette manier om uiteindelijk alle echte slechteriken(directeur, bewaker etc.) te laten boeten al een cliché-verhaaltje is, weet ik het ook niet meer..
Je kan anders moeilijk ontkennen dat er behoorlijk leentjebuur gespeeld wordt bij eerdere ontsnapping films als La Grande Illusion, Stalag 17 en The Great Escape.
Zou het zelf ook geen cliché-verhaaltje noemen maar heel erg origineel is het ook weer niet.
TonyCamonte
Helaas stemmen velen op deze film zonder hem geziente hebben even als the godfather. Waardoor het een standaard notering word voor dit soort films. Maar toch ik vind het een practige film en heb ik vol aandacht zitten kijken. En dat werd zeker beloond. Prachtig acteerwerk!!
MaxiJazz
Ik vind Geer en Goor verschrikkelijk.
Als veel mensen iets goed vinden hoor je dus meteen tot de meute?
Misschien heeft de meerderheid in dit geval wel eens de beste smaak.
Ik zeg toch ook niet dat ik hem slecht vind
.Ik geef hem niet voor niets een 3 terwijl mijn gemiddelde lager ligt.Ik vind het dus een bovengemiddelde film.
Ik vind het alleen allemaal te makkelijk.Het oude verhaal van de criminele verkrachters,de oude man die zich over de nieuweling ontfermd en de boze directeur die als beul dient.
Niet origineel.De film is goed maar niet briljant.Ik zat na de film niet zo van WOW!,deze film heeft een boodschap die me nog lang nablijft.
Voor de rest geen probleem met deze film.0,5 of 1 ster zijn gereserveerd voor Epic Movie en lookalikes
13woutie13
untieteld heeft de 10.000e stem geplaatst.
Gefelciteerd!
Weertenaar
en dat is ook meteen de enige reden waarom ie zich heeft aangemeld als ik het zo inschat.... verwijderen maar die hap.
Fnd-
Voordat ik op deze site zat, had ik nog nooit van deze film gehoord. Maar omdat hij hier op nummer 1 staat in de top 250 moest ik hem natuurlijk een keer zien.
En hij is me niet tegen gevallen, integendeel. Ik had weer echt zo'n drama film verwacht maar dat viel echt reuze mee.
Dit was gewoon een leuke film met een leuk en sterk verhaal, en het deed me een beetje denken aan The Green mile (waarom weet ik niet).
Alleen het begin vond ik een beetje slapjes starten maar op een gegeven moment zit je echt in de film.
Het is niet mijn persoonlijke nummer 1 maar het verdiend zeker wel een 5,0 en een plaats in mijn top 10!
doodah
...
...
Misschien omdat beide films geregiseerd zijn door dezelfde regisseur, namelijk Frank Darabont?
Mij deed deze ook denken aan The Green Mile, waarschijnlijk doordat ze nogal in dezelfde stijl gefilmd zijn en dezelfde sfeer hebben.
moviemafketel
- 19752 berichten
En uiteraard van dezelfde schrijver komen namelijk Stephen Edwin King.
riesma
Waar komt eigenlijk de naam Andy Dufresne vandaan? Meestal zit er in de naamgeving van de hoofdpersonen een betekenis, anagram etc. Het enige dat ik kan bedenken is dufresne = freedun(s) = freedom (fonetisch).

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972