Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
1946 D.A.
Skeet
Pastichio Rocker
Bangelijke film!
Zo eng is 'ie ook weer niet, hoor.
orbit
- 12092 berichten
Bangelijk? Nieuw woord? Ook op mij niet van toepassing..
Vlaams woord. Betekent zoiets als heel erg goed geloof ik.
clockwork72
Bangelijke film!
Waarom Bangelijk? Hij is niet eens eng.....
misterwhite
Bangelijk betekent gewoon: "geweldig goed, super,..." Het is gewoon een posititef woord
voetvolly
Heel mooi gemaakt goeie auteurs echt een toffe film hoor
ik me voorstellen dat hij in de top 250 staat op nr. 1:P
gatygun
Wel heel erg overrated film zeg ongelovelijk. Het had inderdaad wel een aardig verhaal acteurs waren gewoon goed en het verhaal bleef verfrissend doordat er telkens weer wat anders gebeurde.
tempo van de film was precies juist waardoor het niet saai werdt en je de film gewoon kon doorkijken. Maar er zit totaal geen spanning in, wat ik ook wel verwacht had in zo'n film.
Einde was wel redelijk voorspelbaar al vanaf het begin, en door het midden wist je ook wel wat er met de gevangenis directeur ging gebeuren.
Toch verassende elementen, maar het is gewoon zo'n wegkijk film als elke andere.
Doordat moviemeter hem ruim op 1 had staan ben ik hem maar gaan kijken aangezien het me niet veel aan leek. Ik kan het volgende melde het is geen super film en het is ook geen slechte film een 3.5 krijgt het van mij.
Zeker niet de beste film die er is.
Bla
Ik ben juist met de jaren in gaan zien dat deze film totaal overschat is.
Klopt, het is een goede film maar geen belachelijk goede film. Overigens is het wel de film waar ik Tim Robbins echt heb leren kennen.
JacoBaco
Klopt, het is een goede film maar geen belachelijk goede film.
Jawel, het is belachelijk dat deze film op 1 staat, dus is het een belachelijk goede film.
tsjong
Hij is 35 en jij 33/34, kom op niet iedereen vind dit de beste film allertijden.
wyatt earp
Onweersvlieg is 13, dus ik vind zijn opmerking wel op z'n plaats.
Trouwens, het is een Ze.
judgepaddy
Dan nog is 13 niet te jong, mn zoontje van 9 zou deze film nog wel snappen.
(Al kan hij hem natuurlijk nog niet zien door het beetje geweld wat er in voorkomt)
De verhaallijn is nou niet bepaald "Tolstoj" niveau.
Honkie
Het is toch wel bizar dat men steeds weer redenen probeert te vinden om diegene, die deze film niet zo fantastisch vinden, op de één of andere manier minder toerekeningsvatbaar te verklaren.
wyatt earp
Dan nog is 13 niet te jong, mn zoontje van 9 zou deze film nog wel snappen.
"Geen spanning"?
Zo uberspannend is deze film ook niet vind ik.
Of heb ik deze film niet goed begrepen?
Jawaddedadde
"Geen spanning"?
Zo uberspannend is deze film ook niet vind ik.
Of heb ik deze film niet goed begrepen?
Nee hoor. En er zit ook geen ik-zit-op-het-puntje-van-m'n-stoel-spanning in zoals in een thriller, maar eerder een spanning in de vorm van: "hoe zit het nu eigenlijk allemaal in elkaar?" Ik weet niet of ik me duidelijk genoeg uitdruk, is ook niet eenvoudig uit te leggen.
Glacier
Ze weet overduidelijk nog niet wat diepgang is en hoe je naar het geheel moet kijken ipv alleen maar focussen op spannende scenes.
judgepaddy
Ik weet prima wat je bedoeld hoor.
Maar ook dat vind ik niet zo shocking goed in deze film. Niet meer dan een slim truukje.
Met alle respect, daar is 13 jaar niet te jong voor, om dat te kunnen vatten.
Honkie
Als spannende scenes haar ding zijn lijkt ze me vrij een film hierop te beoordelen. Verder moet ik me bij Judgepaddy aansluiten dat de zogenaamde 'suspence' in deze film ook vrij dun is.
_marianne_
superfilm!!
heb hem tijdje geleden voor het eerst gezien
en in 1 woord geweldig
judgepaddy
Dit is gewoon de beste film....van heel MovieMeter!!
Mocht dat zo zijn, dan is dat niet "gewoon".
bild
Beetje een clichématig en overgewaardeerd drama, die in mijn geval niet altijd bleef boeien en interesseren. Anders gezien kan je hier wel een goed script in zien en acteerwerk dat een grote onderscheiding maakt.
Bierman7
ik vond het een geweldige film met een einde wat ik niet had verwacht. zeeer goed. mijn geld meer dan waard;)
een hoop vraagtekens worden neergezet en aan het eind beantwoord wat het spannender maakt. er zit verder nogal weinig actie in maar mij maakt dat niet uit. ik heb eigenlijk alleen mar positieve punten te melden.
hatebreeder
Fenominale film, 1 van de beteren!
Ondanks dat de film vrij lang duurd is het voor je gevoel geen lange zit! mooi verhaal, goed geacteerd en dan ook nog eens een goed einde! zo horen films te zijn!
accordejoan
Als je het verhaal hebt gelezen, snap je niet dat ze daar een film van 3 uur van kunnen maken. Maar na het zien van de film is er geen minuut teveel gefilmt. Het verhaal sleept je helemaal mee. Zeer knap acteerwerk. Tim Robbins en Morgan Freeman hebben beide al veel gepresteerd maar dit is hun beste werk naar mijn mening.
De verhalen van Stephen King zijn (uitzonderingen daargelaten) over het algemeen meesterlijk, maar de verfilmingen laten meestal zeer te wensen over. Behalve Shawshank Redemption (en The Green Mile natuurlijk). Absolute aanrader voor diegenen die van een mooi verhaal houden.
kimberlyVD
De film duurt dan ook maar 2 uur 20 minuten, bijlange geen 3 uur dus.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972