Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Bogs Diamond
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
Het is gewoon een enorm gelikt filmpje, duurt een goeie 3 uur, ziet er visueel duur uit en is een geslaagde feel-good. Niet zo vreemd dat hij eerst staat in de top 250, maar om nu bij deze film over "filmkunst" te beginnen en de de rest van de top 20 niet ... spreekt ook al boekdelen.
Daar heb je wel een punt, had al een tijd de toplijst niet meer bekeken (maak er dan wel top 21 van
). Toch vind ik dat je kan stellen dat er een aantal films absoluut een sterk en herkenbaar signatuur van de maker dragen (films van Leone, Tarantino). En van alle films in de top 20 is deze toch wel het minst origineel qua verhaal en ook op cinematografisch heeft SSR veel minder te bieden dan bijvoorbeeld Cidade, Goodfellas, Seven, LotR of zelfs Gladiator of Scarface. Maar er staat inderdaad erg veel bovengemiddeld drama in de top 20 en weinig 'filmkunst". (Al zullen onze meningen over wat je daar onder moet verstaan wel uiteenlopen.)
Filmkriebel
Vind het een wat "elitaire" uitspraak over die filmkunst. Het kunstzinnige in films zien vind ik nu ook niet voor iedereen weggelegd en daar heb ik wel begrip voor. Films worden nu éénmaal zelden objectief bekeken, behalve misschien dan door professionele recensenten.
Is niet elitaire aan. Spreek enkel mijn gedachte uit dat de massa die hier grif 5* aan geeft daar schijnbaar weinig belang aan hecht. Verander hier het eind en de film zou nooit in de top 250 staan. (Geldt misschien ook voor Usual Suspect (al heeft de twist daar veel grotere gevolgen), maar niet voor alle overige films in de top 20.)
Filmkriebel
Ja, films met een hoog feelgood gehalte scoren hier altijd mateloos hoog.
Lange films die er een beetje gelikt uitzien scoren mateloos hoog. Zie de hele top 20. Heeft niet eens wat met happy ends te maken.
En tov films als Goodfellas, Scarface, LOTR, Se7en en Gladiator doet deze film volgens mij cinematografisch niet veel onder.
Ben ik niet mee eens. Se7en is veel sfeervoller. Is ook een speciaal ontwikkelt procedé (silver rendition) voor gebruikt om die look te verkrijgen. Goodfellas en Scarface kennen een aantal zeer indrukwekkende lange takes en LotR en Gladiator kennen ook prachtige shots waarbij diverse technieken (mat painting, digitale effecten en truukfotografie) zijn samengevoegd, tot de state of the art van dat moment. SSR heeft niets van dat al... gewoon recht toe rechtaan werk.
deitje
WAUW!!!!
Dit is filmmaken!!! Prachtig!
Meer hoef ik er niet eens over kwijt!
Gewoon gaan zien dit stukje meesterwerk
Don MN
Ik vind SSR ook vrij simpel aandoen als je 'm cinematografisch vergelijkt met overweldigende shots uit LOTR, Mines of Moria uit #1, Aragorn, Gimli, Legolas en Gandalf met in de verte Edoras en vervolgens andersom in #2, aanval op Pellenor velden in #3. Gladiator, shot van Colosseum, aanval op Barbaren, Maximus vs. Tigris. De eeuwige duistere regenstad uit Se7en, het slot. Goodfellas, denk aan shot waarbij Liotta en vrouw de hele weg naar het restaurant gevolgd worden zonder cut en Scarface, shot waarbij hij tegen het glas leunt en rookt, de hele eindscène. SSR komt lang niet in de buurt.
Lukk0
Ik heb deze film gisteravond maar eens opnieuw bekeken, maar mijn vijf sterren is hij toch niet waard. Ja, het is een zeer goede tot briljante film, maar sommige dingen zijn gewoon te voorspelbaar. Mijn ouders zaten er toevallig bij en hoewel die de film nog nooit gezien hadden en ook het boek niet gelezen, konden ze toch nog precies voorspellen wat er wanneer ging gebeuren. Bij een absolute topfilm moet dit naar mijn mening niet zo zijn en ook de zwakheden in het acteerwerk gingen me, hoewel klein, opvallen. Daarom dus een bijstelling van vijf naar vierenhalve ster en uit mijn top 10.
Arie18
Jah laten we SSR even cinematigrafisch vergelijken met LOTR en Gladiator. Wat een totale onzin... Ongelofelijk!
BoordAppel
Ik vind dit eigenlijk een erg mooi geschoten film. Ik kan die strakke stijl van Darabont wel waarderen. Ook in The Green Mile en in iets mindere mate The Majestic zie je dat terug, over elk shot is goed nagedacht. Leuk dat hij voor The Mist die benadering helemaal loslaat en veel soepeler te werk gaat.
Waarom is dat onzin. We voeren hier toch een discussie over de cinematografische aspecten van top 20 films.
Arie18
Jah okay, maar zoiets kan je toch niet vergelijken met elkaar.
Gladiator misschien maar LOTR! Komaan!
Don MN
Jah okay, maar zoiets kan je toch niet vergelijken met elkaar.
Gladiator misschien maar LOTR! Komaan!
Hoezo zou je deze films cinematografisch niet met elkaar kunnen vergelijken? We hebben het niet over het genre ofzo.
En waarom opeens Gladiator wel en LOTR helemaal niet, we hebben het over camerawerk, niet realisme of iets dergelijks.
the big lebowski
Lord of the Rings is meer dan 50% animatie. LOTR was vernieuwend. Bij de Shawshank redemption worden slechts een voor een de regeltjes toegepast. Daarom kun je zulke films niet vergelijken.
Precies dat bedoelde ik.
Daarom Gladiator MISSCHIEN...
the big lebowski
De Gladiator was cinematografisch ook niet echt vernieuwend. Toch gaat het vergelijken van deze films erg moeilijk (ook kwa cinematografie) omdat het om een heel ander genre gaat.
Een actiefilm vereist een heel andere cameravoering dan een 'prison break'.
dus om nog even terug te komen op het discussiepunt of deze film een nummer 1 verdient in de top 250; cinematografisch gezien is het antwoord nee. Kwa drama, regie, spel, maar vooral verhaal, etc. blijkbaar wel. Althans, dat is de mening van 8670 leden van moviemeter. Dat lijkt mij behoorlijk representatief.
En om alle admins tevreden te houden, discussies over de top 250-notering van deze film schijnen in het forum te horen: Film >> Toplijsten en favorieten >> Toplijsten (centraal topic)
Gattopardo
Mooie film met een prachtige verhaallijn.
Ik werd er als het ware in meegezogen, knap gedaan.
Morgan Freeman is ook weer aardig op dreef
Hier en daar wel wat overdreven en ongeloofwaardig, vooral als het over tunnels graven en de daaruit komende aarde wegwerken gaat, gewoon lachwekkend
Al met al een mooie film maar naar mijn mening toch behoorlijk overgewaardeerd.
Want om dit nu de beste film ooit te noemen dat is natuurlijk pure waanzin
Dan moet men zich toch echt eens wat meer verdiepen in de wereld van de cinema.
doodah
.Ik denk dat je daar ook best spoilers plaatst.
Als je in je achterhoofd houd dat hij er meer als 20 jaar heeft over gedaan om die tunnel te maken, is het ergens nog wel mogelijk, denk ik.
DVD-T
Ik denk dat je daar ook best spoilers plaatst.
Maar als je bekijkt dat hij er (maar) 20 jaar over heeft gedaan met zo'n klein hobby hamertje en beiteltje, dan is dat toch behoorlijk ongeloofwaardig? En zeker gezien de lengte van de tunnel. Daar had hij minstens een 100 jaar over moeten doen.
combi
- 20609 berichten
niet mee eens.
maar goed dat deze film op 1 staat vind ik veel meer ongeloofwaardig.
AC/DC
En dat niemand in die 20 jaar geen haar veranderd, vind ik al helemaal ongeloofwaardig
judgepaddy
Ze hadden toch rijkelijk met de grijze haarlak gespoten bij iedereen aan het eind van de film, als ik me het goed herinner.
Dus "Geen haar" ben ik het niet mee eens.
AC/DC
En dan nog, in 20 jaar krijgt een mens niet alleen maar een paar grijze haartjes.
Masterkeeltie
Prachtige film net gezien. HOOP dat straalt deze film echt uit..
een van de beste films ooit gezien.
5.0 *
Wat is er zo mooi aan HOOP? Hoop is er toch altijd...
josseheijmen
d.d.17022009 kort maar krachtig: beste film ooit...
Wat een mooie film, kan er een kort of lang verhaal van maken..
Gewoonweg één van de beste films die ik heb gezien.
1 Word: Genious

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972