• 9.379.105 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.153.488)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van djelle

djelle

Ja, dat besef ik wel maar als dit de goeie smaak van de geoefende filmkijker moet voorstellen met deze film op kop dan vind ik het persoonlijk 1 grote farce.

avatar van GupsY

GupsY

Braakkie schreef:

zoetsappig?

Zoetsappig? Okjj

avatar van arne66

arne66

Opzich wel een mooie film maar ik snap er niet veel van dat hij op nummer 1 staat in de top 250. 'k heb namelijk veel betere film gezien zoals de The Lord of the Rings triologie. Of The Messenger: The story of joan of arc.

Kan iemand mij dit uitleggen wat er zo speciaal aan deze film is?

avatar van Halcyon

Halcyon

arne66 schreef:

Kan iemand mij dit uitleggen wat er zo speciaal aan deze film is?

Geen idee. Op zich een vermakelijke film die geen moment verveelt en best goed in mekaar zit. Maar voor mij moet een film meer zijn dan dat.

avatar van kijkert

kijkert

djelle schreef:

"geoefende filmkijker"

Sorry, maar mag de ongeoefende filmliefhebber geen stem hebben?

Is filmkijken tegenwoordig een Olympisch nummer?

avatar van djelle

djelle

kijkert schreef:

Sorry, maar mag de ongeoefende filmliefhebber geen stem hebben?

Tuurlijk wel.

Is filmkijken tegenwoordig een Olympisch nummer?
Tuurlijk niet.

Het was eerder een cynische opmerking om aan te tonen hoe onreeel sommigen wel denken over de betekenis van de toplijsten.

avatar van beyron

beyron

Dat dit een zeer goede film is, daar bestaat weinig twijfel over. Sterke acteerprestaties, goede regie en een sterk verhaal. Maar nummer 1 aller tijden is wat overdreven.

****

avatar van metaledje

metaledje

gister gezien,inderdaad goede film maare nr1 allertijde? heel vreemd..

avatar van Blitzer

Blitzer

Dit is echt een keigoeie film!

werkelijk prachtig acteerwerk van Robbins, die ik alleen kende van een of andere rare comedie met Martin Lawrence, en van de meester Freeman. Het sfeertje dat de film uitstraalt, de muziek, het scenario, alles klopt! Zo'n goeie films zie je tegenwoordig niet meer jammergenoeg

avatar van code9

code9

3*.

Er zitten eigenlijk geen zwakke punten in deze film en dat op zich is vrij bijzonder. Tegelijkertijd is het de zwakte van TShShRedemption: er zijn nl. ook geen pieken 'omhoog' die de film écht memorabel maken. Wat overblijft is een goede film met regelmatig sterk acteerwerk, maar ook niet meer dan dat. Al met al wel een te hoog beoordeelde film gezien de positie in de toplijst.

avatar van haai

haai

Super goeie film!

tomray

Prachtige film en één van de weinige films die de sfeer en het tempo van Stephen King's boeken eer aan doen. Morgan Freeman & Tim Robbins bewijzen hier dat ze topacteurs zijn, maar ook de hoofdcipier (Clancy Brown> Carnivale) maakt een zeer sterke indruk. Hoort zeker thuis in m'n top 5.

tomray schreef:

Heeft Tim Robbins dat al eerder bewezen dan??

avatar van The One Ring

The One Ring

Al zo vaak. Dit is in mijn ogen niet eens zijn beste rol.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Tony Montanja schreef:

Heeft Tim Robbins dat al eerder bewezen dan??

Hij zegt helemaal niet dat hij het opnieuw bewijst..

Turkeyloverz schreef:

Hij zegt helemaal niet dat hij het opnieuw bewijst..

Hij zegt dat Tim Robbins bewijst dat hij een topacteur is. Maar dat kun je niet op 1 film baseren. Als Robbins verschillende rollen heel goed zou neerzetten dan kun je pas spreken van een topacteur en niet omdat hij 1 film goed acteert, dan ben je nog niet meteen een topacteur.

Tony Montanja schreef:

Ik ben ook niet van mening dat deze éne enkele film van hem een topacteur gemaakt heeft. In mijn ogen heeft hij enkel die status verworven door een surplus van veelzijdigheid en inleefvermogen in een rol. Films als: The Hudsucker Proxy, Jacob's Ladder, Mystic River, Arlington Road, The Player, High Fidelity... bewijzen in mijn ogen zijn waarde. Ondanks zijn -vrij stereotype uiterlijk- slaagt hij erin vertolkingen van divers pluimage geloofwaaridg neer te zetten, dit tegenoverstaande de meeste van de zogezegde tot-in-de-hemel-geprezen topacteurs...

Wat ik dus bedoelde is dat Tim Robbins 'nogmaals' bewezen heeft een topacteur te zijn...

tomray schreef:

Volgens jou ja. Ik ben van mening dat het geen topacteur is.

Tony Montanja schreef:

Volgens jou ja. Ik ben van mening dat het geen topacteur is.

Dat is je goed recht . Persoonlijk vind ik van wel...

avatar van mister blonde

mister blonde

vind Tim Robbins een matig ateur die vaak in goede films speelt. hier was hij slecht en de film nog slechter...

avatar van Ziener

Ziener

Deze film maakt al zijn lovende recenties die ik van te voren had gelezen waar. Wat een prachtig verhaal. Het laat maar weer eens zien hoe slecht het Amerikaanse rechtsysteem is. Wat leef je mee met hem wanneer hij onterecht veroordeeld wordt. En dit is nog maar het kortste deel van de film. Geniaal hoe hij weet te ontsnappen. Het wordt opgebouwd tijdens heel de film. die posters... de bijbel.. alles. Echt een van de beste films die ik heb mogen zien.

avatar van Sl0ppetje

Sl0ppetje

Deze film spreekt je echt aan en je leeft gewoon mee met hem. Hoe hij het hele geval opzet tot z'n ontsnapping en dat hij zo ongelovelijk rustig en onopvallend blijft. Echt 1 van de beste film ooit. Van mij krijgt hij dan ook 5 sterren

avatar van gideonvdb

gideonvdb

mister blonde schreef:

ik zou hem dan nog maar is kijken. het is idd niet het beste van het beste maar alles behalve slecht zowel tim robbins als de film. het is gewoon een orgineel einde wat je gewoon niet verwacht en het verhaal opzich is gewoon leuk, ik verwacht trouwens niet dat i over een aantal jaartjes nog zo hoog staat maar je weet het maar nooit.

avatar van flipsen

flipsen

gideonvdb schreef:
. het is gewoon een orgineel einde.

[proest zijn koffie uit] Dit een origineel einde?! Zo standaard, zo inspelend op makkelijke sentimenten, zo ver van tevoren aan te zien komen dat Andy ontsnapt en dat de "approved stempel eindelijk op red's papieren komt te staan. Nee nee, origineel is dit niet. Eerder afgezaagd, voorgekauwd en voorspelbaar.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

je gaat me toch niet vertellen dat je had verwacht dat hij op die manier ontsnapt. Voor de rest begrijp ik je wel een beetje.

avatar van flipsen

flipsen

Dat had ik inderdaad niet door toen ik hem voor het eerst zag.

avatar van Stanlytookie

Stanlytookie

Geweldige film. 1 van de besten die ik gezien heb. De verhaallijn is ijzersterk en het acteerwerk meesterlijk. Ik kan deze film niet vaak genoeg zien. 5 ster

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Dit is een zeer goede film

Geweldige rollen van Tim Robbins en Morgan Freeman.

avatar van makoo

makoo

Zeer goede film. Persoonlijk een van de beste films ooit gemaakt in dit genre. Kan er elke keer weer met veel plezier naar kijken. Ook in deze film goed spel van Tim Robbins en Morgan Freeman.

Film pakt je van begin tot einde.

avatar van Ronnievb

Ronnievb

mister blonde schreef:

Durf jij werkelijk te beweren dat jij én Tim Robbins een slecht acteur vindt, én dat je dat een slechte film vindt. Het spijt me te concluderen dat je werkelijk géén verstand van films hebt. Dit is mijn all-time favourite dus ben dan ook een beetje bevooroordeeld. Dat het idee van de film je niet aanspreekt, a-la, maar dat je de acteerprestaties van Tim Robbins in twijfel trekt kan echt niet. Alles klopt; geen fouten, niet teveel emotie, ook niet te weinig; en die dialogen; WERELDS. Maar ja, ik ben bevooroordeeld!

5 sterren!