• 9.379.780 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.154.036)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Vinciendo

Vinciendo

Ik zag dat deze film op nummer twee van de top 250 stond, maar ik had er nog nooit van gehoord. Net heb ik hem afgekeken, maar ik snap nu waarom hij bijna bovenaan staat. Het verhaal boeit vanaf de eerste minuut en Morgan Freeman speelt briljant. De film duurt lang, maar daar was ik me niet van bewust. Het verhaal is origineel en er gebeurd veel, waardoor hij ook blijft boeien. Het einde was zoals ik gehoopt had en zorgt dan ook voor een heerlijk gevoel! 5 *

avatar van OT_Stijn

OT_Stijn

djelle schreef:
die poster waar hij zogezegd een tunnel achter gegraven had met dat beiteltje: poster was niet verkleurd, en zoiets komt nooit uit gedurende 20 jaar??? Trouwens, Dufrense noch de anderen zagen er weinig "verouderd" uit

Klopt ook niet wat je zegt (denk ik). Hij vroeg toch gedurig een nieuwe poster, en in een gevangenis schijnt er toch niet zoveel zon, dus dat zou op zich nog kunnen.

En wat je zegt van Tim Robbins , zoals je al aangaf lag die timide, charismatica-loze stijl helemaal in zijn karakter, sterk neergezet dus...

Ik vind het ook een beetje vreemd dat deze film niet echt bij het grote publiek bekend is. Hij is wel gekend, maar als je aan de gemiddelde man op straat vraagt aan wat "the shawshank redemption" hem doet denken, dan krijg je de helft van de tijd "ken ik niet" als antwoord...

OT_Stijn schreef:

We krijgen in de film zeker 3 posters te zien.

avatar van ikisfilmgek

ikisfilmgek

Schitterende film. 5 sterren. Verder geen woorden voor.

avatar van djelle

djelle

Okee ja, die poster werd inderdaad wel een paar keer vervangen. Maar toch blijft het vrij onwaarschijnlijk dat dit dan na al die jaren niet uitkomt. En de spelers zagen er ook niet geloofwaardig verouderd uit...

avatar van Starry Night

Starry Night

djelle schreef:

Je bent wel een beetje zout op slakken aan het leggen, hoor. In Escape From Alcatraz presteerden Clint Eastwood en consorten het om met een lepeltje een gat in de muur te raspen en dat te bedekken middels een papier maché roostertje. Ook zeer ongeloofwaardig, ware het niet dat dat op feiten berust. Mensen kijken nu eenmaal meer met hun verwachtingspatroon dan met hun ogen, en dat als gegeven levert keer op keer in boeken en films verrassende wendingen op. En Tim Robbins geen charisma? Kom nou!

avatar van snakevega

snakevega

1 woord prachtig

avatar van eduard

eduard

Hele goede film en zeker een top 10 film

avatar van Werwolf

Werwolf

Ten eerste, voordat de kritieken me om de oren vliegen , vind ik dit een prima film! Waardeer hem ook redelijk hoog en heb hem ook vaker met genot bekeken.
Maar dat deze film op nummer 1 in de top 100 staat? Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Zo speciaal/ bijzonder goed vond ik hem (lang) niet. Standaard gevangenis drama dat op het einde een leuke ontknoping (gat door poster bedekt) heeft. En voor de rest heeft de film toch weinig dat me echt deed denken: "wauw wat een superfilm".
Dus was ik verbaasd dat deze film hier zo goed bekritiseerd is...
3,5 ster

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Er is bijna niemand die hem slecht vind Dat helpt ook mee.

avatar van Nomak

Nomak

Eergisteren voor het eerst gezien. Goede film, mooie momenten. Maar ik begrijp niet zo goed waarom hij op 1 staat in de top 250.

Maar zeker 4 sterren waard.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Nomak schreef:

Maar zeker 4 sterren waard.

Waarschijnlijk om dat meer mensen `m 4 sterren geven.

avatar van gantor

gantor

Dit is een film die je niet zomaar moet zien! Niet een film om even tussendoor te kijken! Als je dat wel doet, doe je de film niet tot zijn recht komen. Je moet hem kijken in alle rust, alle tijd ervoor nemend...dan kom je wel tot het punt dat je ziet dat deze film heel veel heeft.

Off-topic berichten verwijderd. Discussies over de top 250-notering van deze film horen in het forum, niet bij de film.

avatar van boskabouter

boskabouter

Dit is echt een steen goede film

avatar van gwen111

gwen111

Komaan zeg, zo geweldig was de film niet en trouwens leg mij eens even iets uit. De man ontsnapt uit de gevangenis door een gang te graven door zijn muur. Om de ontsnapping niet te laten opvallen hangt hij een poster over dit gat? HOE heeft hij ooit die poster daar kunnen hangen terwijl hij maar net door het gangetje kon??
net iets te veel grote fouten om de film geloofwaardig te maken!

avatar van helleke

helleke

Net nog eens gekeken,twas lang geleden dat ik de film nog eens gezien had ondanks dat ik hem op video heb.

Ik kan nie anders dan bevestigen dat het een superfilm is.

Tim Robbins speelt zijn beste rol ooit(misschien evenaard ie da wel in Mystic River) en ook Morgan Freeman is top.

Der zijn inderdaad enkele puntjes die onlogisch zijn,zoals gwen111 zegt maar het is film hé dus hoeft nie alles juist zijn.

Het verhaal is evenwel erg aangrijpend(de manier waarop Andy getreiterd wordt zowel door mede gevangenen als door cipiers en onschuldig in de cel zit).

Djelle(reactie hier wa boven) heeft ook wel een punt dat ze in die 20j bijna niet verouderd zijn.

Maar dat neemt niet weg dat het toch een pracht van een film blijft.

4,5 sterren

avatar van Gleanodin

Gleanodin

Shawshank Redemption is zeker een van de beste films allertijden. Of hij werkelijk de allerbeste is durf ik niet te stellen. De verhaallijn grijpt veel mensen aan omdat het iets vertelt over het doorzettingsvermogen van mensen. Echt een topfilm en een must-see voor iedere filmliefhebber.

avatar van shadowbikes

shadowbikes

Zeer boeiende film, vind 'm nog beter dan het boek zelf.

avatar van Riverson

Riverson

Zojuist voor het eerst gezien. Vond het een superfilm. Voldeed aan mn verwachtingen. Alles klopte, heel mooi!

avatar van stino

stino

Inderdaad de perfecte film , alles klopt gewoon.

Heerlijk

exfrozen

Kraft schreef:

Erg goed vooral Morgan Freeman vond ik (weer) geweldig

maar hij wordt hier toch wat overgewardeerd vind ik

Overgewaardeerd? Toch raar dat hij op de IMdb ook op 2 staat.

Het is trouwens wel een gevecht tussen de 1e en 2e plaats op MoM.

avatar van Hannibal

Hannibal

stino schreef:

alles klopt gewoon.

Niet alles (pas op, spoilers aanwezig op die site)

avatar van tess

tess

Ik heb altijd gedacht dat dit 'wel een goede film was'. Ik wist dat het erg hoog aangeschreven stond, maar ja....

Ik ben er uiteindelijk maar voor gaan zitten.

Wat een mooie en goede film, inderdaad! Niets overgewaardeerd; het is een film van niveau met acteerprestaties van topniveau!

Super! Die moet ik op DVD hebben.

avatar van Mrblackwell

Mrblackwell

Nr.1 vind ik wel erg overdreven. Goede film dat zeker. Maar ik vind het nou geen film die in alle opzichten perfect is. Het einde is bijvoorbeeld wel erg Amerikaans en het is wel een beetje een feel good movie. Aan de film ontbreekt enig artistiek gevoel naar mijn mening.

Mrblackwell schreef:

en het is wel een beetje een feel good movie.

Mogen er alleen maar feel bad movies bestaan dan?

avatar van Doom

Doom

Ja, geen persoonlijke aanval richting mensen maar vind het 'feel good happy end' als minpunt zo onredelijk staan.

Waarom moet elke film slecht aflopen? Ik snap dat niet he! Dat hollywood te vaak van dit soort eindes maakt is juist, maar er zijn heus wel films waarbij het kan en past, voor mij was dit zo'n film!

avatar van FisherKing

FisherKing

De film is als soap opgezet. good guy with problems and ends with the ending we expect. Daarom spreekt het zoveel mensen aan. Na herziening ben ik ook helemaal niet meer te spreken hierover. Maar heel veel mensen herzien niks. Dus daarom staat ie zo hoog.

Het kan overigens niet 1% in de schaduw staan van een echt meesterwerk zoals Casablanca.

FisherKing schreef:

Ik heb de film wel tweemaal herzien (hoewel het nu alweer een tijd geleden is, ik zal het snel weer eens doen) en hij blijft voor mij gewoon staan. Vreemde vergelijking met Casablanca ook. Het zijn allebij mooie films.