Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
Madecineman (moderator films)
Het was al best weer een tijdje geleden sinds ik deze film had gezien. En alhoewel ik het toen wel een goede film vond was ik toch wat verbaast over de wel hele hoge positie in de top250. Gisteren heb ik hem weer eens bekeken en ik moet zeggen... mijn menig hierover is niet veranderd.
Het is natuurlijk allemaal zeer knap verfilmd en ook het acteerwerk is prima. Het verhaal over vriendschap en hoop en wanhoop in de gevangenis is goed uitgewerkt. Maar daarnaast is de Shawshank Redemption bij vlage toch ook wel erg klef en sentimenteel en sommige scenes en thema's zijn gewoon ronduit cliche. Het ruwe dagelijks leven in de gevangenis wordt wel aangehaald maar toch blijft de film daar heel keurig en braaf in. Niks mis mee verder hoor alleen blijf ik me toch een beetje verbazen over die nr2 positie.
EmDee
Geldt ook voor mij. Toen 'ie uit kwam was het een van mijn favoriete films. Ik ben op den duur van 5 naar 4,5 sterren gegaan.
Maar dan blijf je de film dus gewoon hoog waarderen.
Ja dat wel. Maar van top 10 materiaal naar degelijk 4,5 sterren materiaal is toch een stap terug. Ik ben niet van plan verder af te waarderen.
Madecineman (moderator films)
Ik snap dat wel. Bij mij zijn de films met 5* die films die mij persoonlijk net wat meer doen dan al die andere goede films. Die vijfde ster is zeg maar de slagroom of het verse aardbeitje op de taart
DEBRÛ
Allerbeste film weet ik niet, maar hij zit wel in mijn top 10. Zit werkelijk waar alles in, met name het heerlijke "het recht zegevierd" en "mijn wraak zal zoet zijn" overheerst nu na afloop.
Maar ook hoop doet leven. Een wijze levenles.
4,5 van mij!!!!
crown_secure
Geweldig in elkaar gezet verhaal, zeer verassend en een goede aanrader. Een dikke 5!
obelix
goeie film echt waar maar dat ze allemaal zegge de nr1 film vind ik echt niet zijn veel meer betere vind ik dan
Token
Eindelijk heb ik hem na lang wachten kunnen aanschouwen. De kijker wordt van het begin tot het eind in het verhaal meegezogen waardoor je je goed in sommige personages kan verdiepen.
Je gaat je al snel een voorstelling maken als jij in die situatie zou zitten...Elke dag maar weer tussen 4 muren 20 jaar lang en zelfs 2 maanden isolatie cel.
Ze zouden meer van dit soort films moeten maken. Doen het altijd goed...
Komt zeker in mijn top 10.
4,5 *
Nieke
Net nogmaals gezien, en deze film blijft bij mij scoren.
Nog zoveel zat vers in m'n geheugen, al was het een goeie vijf jaar geleden dat ik 'm had gezien. Bij deze film heb ik spijt dat ik geen 5+ kan geven.
Ik hoopte stiekem dat ik 'm 4.5* had gegeven, zodat ik 'm nog kon aanpassen na herkijken. Helaas, het zal bij 5* blijven.
Mooi gebracht, mooi verhaal, mooie lijnen, sterk, pakkend, lijnrecht en gaat dwars door je heen.
CCC
Goed verhaal. Gehele film is pakkend genoeg om zeker te blijven kijken. Een echte aanrader! 4.5**
Keutul
Goede film, mooi verhaal; maar ik vind het echt niet de beste tot nu toe!
fabbyke
ik heb deze film nog niet gezien maar voor ik hem ga huren wil ik weten of hij uit de gevangenis gaat ontsnappen of blijft hij gewoon heel de tijd in de gevangenis?
Pieter Montana
Waarom wil je dat nu weten?
t_v_b
Vind het geen slechte film maar ben verbaast dat veel mensen deze film tot het niveau van the Godfather tillen.
Ik vind het meer een sprookje dan een topfilm.
Maar desondanks toch nog net 4*
Timmy757
Heb hem pas nog een keer bekeken en gaa hem toch maar even in mijn top 10 zetten. 4,5*
jantjebana
Heb hem dan eindelijk gezien. Had er niet minder van verwacht.. hele goeie film idd, niet raar dat ie op 1 staat. Vind het vooral beter dat zo een film als deze, waarvan je zou denken dat ie toch uiteindelijk slecht afloopt toch zo een heerlijk eind kan hebben. Het was een goeie wraakactie, net zoals in The Count of MonteCristo. Ik vond Jacob`s Ladder trouwens ook een hele goeie film van Tim Robbins.. heel anders, maar wel leuk om te kijken.
The One Ring
Ik vind het meer een sprookje dan een topfilm.
Maar desondanks toch nog net 4*
Mogen films dan geen sprookje zijn?
nuf
toch verassend dat deze film op nr. 1 staat, ik ken de hele top 50 van films wel behalve deze.
ik kan er ook niet echt geinteresseerd in raken als ik het zo lees. wie kan mij vertellen WAT de link is dat dit zo een succes is onder de movie meter gebruikers?
Discussie over de top 250 hoort in het forum, niet hier!
Tientallen pagina's vol. Misschien maar eens lezen dan.
Lang uitgesponnen, voorspelbaar feel-good verhaaltje met aandacht op het narratieve. Daarom dus
The One Ring
Ga je mond spoelen. Het is best wel feel-good, ja, maar dat zou ik hier niet eens anders willen. Zo voorspelbaar is het niet en languitgesponnen zeker niet. Deze film wist mij zeer te raken en laat mooi zien hoe iemand zijn ziel weet te bevrijden na veel ellende, om het zo maar te noemen. Daarom is het zo'n goede film.
De film duurt 140+ minuten om een simpel verhaal te vertellen. Da's lang uitgesponnen. En voorspelbaar is de film zeker, of je moet ergens halverwege in slaap gedonderd zijn ...
jordybeukeboom
Het is een film die je erg raakt als je romantisch bent ingesteld, als je snel enigszins sentimenteel wordt en als je goed kan meeleven met de personages
FisherKing
Ja maar 5 sterren is over the top, voor mijn gevoel een slechte Wilder Copy. Haalt erg amper een 4'tje Weet ineens weer dat het dus 3.5 moet zijn
Je moet trouwens wel erg "Film-beginnend" zijn om dit een 5 te geven.
timbo_
dan is er maar 1 conclusie. Erg veel mensen op deze site zijn "film beginnend".
Hoe vaker je deze ziet, hoe minder die wordt. Ben ook maar gestopt met het herzien van deze film.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972