• 9.380.162 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.154.145)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

gemaster

En dat zijn overeenkomsten in het verhaal? Ik ben het met al je punten eens, maar het ging hier om het verhaal.

avatar van mister blonde

mister blonde

daar gaat hij toch op in...!?

gemaster

Neen. Met het verhaal doel ik op dingen als 'Pietje gaat op vakantie en maakt daar allerlei avonturen mee'. Nu gaat het over de manier waarop dat verhaal verteld wordt. Dat vind ik een wezenlijk verschil.

avatar van Reinbo

Ik heb het over de overeenkomsten van de films, het gaat toch om de film en niet alleen het verhaal.

avatar van Reinbo

Reinbo schreef:

Zelfde regisseur, m.a.w. zelfde stijl van verhaal vertellen; langzaam, clichematig, braaf, moralistisch, inspelend op makkelijke sentimenten.

avatar van Forrest

Forrest

Geniaal verhaal!! Vooral prachtige rol van Tim Robbins *4,5

avatar van josje

josje

lijkt mee een gave film, zou hij nog te huur zijn?

avatar van Tanja83

Tanja83

josje schreef:

lijkt mee een gave film, zou hij nog te huur zijn?

Niet dat ik weet, maar heb hem vorige week gekocht op DVD voor 5 euro !!

avatar van Disk

Disk

Deze film zou in elke zichzelf respecterende videotheek te huur moeten zijn.

avatar van RoD

RoD

Ik vind dit één van de beste films die ik ooit gezien heb, en ik vind het raar dat hij weinig aandacht krijgt op tv. Ik heb hem nu 2 keer gezien, maar volgens mij is dit een film die blijft boeien, een dikke 5!

avatar van Asmahan

Asmahan

Mede door de lovende kritieken op deze site, ging ik vanmiddag zitten voor deze film. Hoewel ik me kan vinden in de kritiek van Reinbo, vind ik het toch een erg goede film. Kijkt heerlijk weg en sleept je mee. Vier sterren, omdat de film precies geeft wat hij belooft.

avatar van BellaVita

BellaVita

super film ! 4,5*

avatar van RoD

RoD

BellaVita schreef:

super film ! 4,5*

Dan vraag ik me toch echt af, waarom geen 5?

RoD schreef:

Dan vraag ik me toch echt af, waarom geen 5?

Waarom wel? Een superfilm hoeft toch niet gelijk 5* te krijgen?

method-actor

Ik vind het al voor de godfather serie een belediging dat deze film op 1 moet staan....ik vind het een mooie film maar zwaar overgewaardeerd.... dan zie ik liever pulp fiction op 1 staan..

Sorry jongens

method-actor

Heb em netvanochtend gekeken en eigenlijk is de film helemaal niet zo boeiend als ik dacht > conclusie van 4 sterren naar een halve ster

Beinvloeding van de top lijsten is niet toegestaan. Stem verwijderd.

avatar van Suspiria

Suspiria

Terecht allerbeste film tot nu toe...formidable!

avatar van chimmy

chimmy

Zalige film, boeiend van begin tot einde en een goed plot

avatar van MAC

MAC

Ongelovelijk, je word vanaf de 1e seconde de film in gezogen en het laat pas los als het afgelopen is.

avatar van Alastor

Alastor

drama dat me geen moment pakte, waarschijnlijk vanwege de oninteressante karakters en het slechte acteerwerk (lees: geen realistische interactie tussen personen)

vorm en verhaal maakten niet veel goed...

2 sterren voor Rita Hayworth

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Zo, dat staat beter, 3e plaats onder the Godfather 1 en 2. Goede film maar ontzettend overgewaardeerd.

avatar van E V

E V

dutchtuga schreef:

Erg overgewaardeerd inderdaad. Het verhaal is veel te amerikaans en zoetsappig. Het druipt er allemaal zó van af!

avatar van kubus

kubus

wat zal user @3 blij zijn

avatar van The One Ring

The One Ring

dutchtuga schreef:

Dat soort taal wil ik hier niet meer horen. Heiligschennis! Gelt ook voor die reactie daaronder.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Inderdaad een beetje overgewaardeerd maar zeker ook een Prachtfilm!!!!!

Prachtig verhaal van Stephen King en Freeman en Robbins in topvorm

Alleen al voor die poster(die regen)zou je hem zo kopen

avatar van gotti

In de loop der jaren vind ik hem steeds minder worden. Hij behoorde enkele jaren terug nog bij mijn favoriete films...

Geldt ook voor mij. Toen 'ie uit kwam was het een van mijn favoriete films. Ik ben op den duur van 5 naar 4,5 sterren gegaan.

avatar van meneertjenilson

meneertjenilson

vorm en verhaal maakten niet veel goed...

Daar ben ik het niet helemaal mee eens.Het verhaal sleepte me wel helemaal mee,ik zat er meteen in , maar ik vind de film wel een beetje overgewaardeerd ja 4,5 * vind ik ,ik vond hem dus een beetje tegenvallen