• 9.379.415 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.154.036)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van lila

lila

Bij sommige films word je ontieglijk blij bij het einde, ja deze ook. Geweldige film. Ga het niet onderbouwen hoor, is gewoon zo!!

avatar van D0N4LD

D0N4LD

shashank is weert nummer 1, ik vind eerlijkgezegd dat the godfather daar hoort maar shashank is toch ene prachtige film

avatar van The_basser

The_basser

Topper.

Morgan Freeman is altijd erg goed.

Had deze nog nooit gezien, maar omdat hij zo hoog stond heb ik hem maar een gekeken en wat een film zeg. Mooi verhaal en goed acteer werk.

in de videotheek hebben ze hem niet. waar ken ik hem wel halen?

avatar van Reinbo

Haagsche Raubâht schreef:

in de videotheek hebben ze hem niet. waar ken ik hem wel halen?

Ik zou een andere videotheek nemen.....

Reinbo schreef:

Ik zou een andere videotheek nemen.....

je ben wel slim he. als die niet te huur is waar ken ik hem dan halen?

avatar van flipsen

flipsen

7.99 euro, Free Recordshop, via de link hier bovenaan de pagina kun je hem bestellen.

avatar van Jan on fire

Jan on fire

Dit is zonder twijfel één van de beste films ooit. Vooral freeman vind ik zeer goed.

starbright boy schreef:

Wat mij betreft tonen oscarnominaties niets aan, alleen dat de film niet heel onbekend is. De film won er overigens geen.

Deze film had absoluut de Oscar voor beste film verdiend. Welke film won deze Oscar? Pulp Fiction of Forrest Gump? Ik vind Shawshank (hoewel onvergelijkbaar) vele malen beter en mooier dan Pulp, met Forrest kan ik hem niet vergelijken (niet gezien)

Een Oscar voor Robbins of Freeman was ook op zijn plaats geweest

Prachtig beeld op het einde als Freeman door dat zonnige weiland loopt en de slierten paardebloem door de lucht heen fladderen.

Het gekke is eigenlijk ook dat hoewel er veel ergs in de gevangenis gebeurt, je zeker geen 100 % somber gevoel over de situatie van de gevangenen krijgt. Dit omdat ze onderling er het beste van maken.

Apart ook dat het continu mooi weer is bij de gevangenis, behalve als Robbins ontsnapt, dan onweert het (wat hem goed uitkwam maar dat terzijde). De regisseur zou de met de tegenstelling zon bij gevangenis en onweer bij ontsnapping kunnen symboliseren dat de gevangenis voor sommige gevangenen zo slecht nog niet is (voor de oude Brooks, en in enige mate voor Freeman).

Maar buiten dit geanalyseer is het gewoon een prachtige film die je echt raakt en veel emoties opwekt, zowel negatief (het geweld, de dood van de getuige van Robbins onschuld) als positief (genoeg om op te noemen). En gelukkig eindigt de film ook positief. Het mooie is dat de film continu onvoorspelbaar blijft, tot op het einde. Zal Freeman een misdaad begaan om terug te keren in de nor? Hangt hij zichzelf ook op? Of gaat hij op zoek naar Andy?

Tot nu de mooiste film die ik ooit gezien heb

Een Oscar voor Robbins of Freeman was ook op zijn plaats geweest

Tot nu de mooiste film die ik ooit gezien heb

Haha Jordy je verteld nu best veel over de film, voor de mensen die hem nog niet gezien hebben hihi... En ja ik blijf na 10 jaar dit nog steeds de mooiste en beste film vinden die ik ooit heb gezien.. maar mijn cijfertje heeft ie al ( 5*!!!! )

Vandaar dat ik het meeste in spoilers heb gezet

Maar ik zal toch nog even duidelijker een vraag stellen:

- Kan iemand mij zeggen hoe het nu precies zit met het volgende?

"Het enige twijfelpunt voor mij is het geval van de geldfraude. Robbins bericht aan de pers dat er sprake is van moord en oplichting in de gevangenis. Maar hoe kan hij de moord op zijn getuige bewijzen? En met de oplichting, bedoelt hij dan ook de geldfraude? Want dan ontdekt de recherche dat het geld er dus helemaal niet meer is, en zullen ze toch uiteindelijk wel achter 'het geval Stevens' komen."

Alvast bedankt

jasmyn

Oeiii, dat weet ik ook niet.. ik weet wel dat deze film 7 jaaar geleden ongelovelijk veel indruk op me heeft gemaakt.. binnekort maar weer eens gaan bekijken heb je hem niet op dvd dan jordy?

Vandaar dat ik het meeste in spoilers heb gezet

veel gepraat.

Alvast bedankt

Dan snap ik niet dat je iets 5 sterren geeft als je de film niet helemaal begrijpt. Bovendien valt aan dit iets beter dan het gemiddelde filmpje helemaal niks te begrijpen. maw het verhaal rammelt voor jou.

FisherKing schreef:

Dan snap ik niet dat je iets 5 sterren geeft als je de film niet helemaal begrijpt. Bovendien valt aan dit middelmatige filmpje helemaal niks te begrijpen.

Das jouw mening he fisherking, smaken verschillen en aan de hoeveelheid Sterren te zien (qua stemgedrag), is het grotendeel van de moviemeter mensjes wel tevreden met deze film,dus zo middelmatig is deze film niet, blijkt uit de reacties

jordybeukeboom

Ik begrijp de film wel, alleen klopt dat ene dingetje volgens mij niet, maar misschien klopt het dus wel en kan iemand mij dat uitleggen...

Ik snap daarentegen niet dat jij "dit iets beter dan gemiddeld filmpje" dan toch beoordeelt met 4 sterren...

FisherKing

Iets wat niet klopt valt niet uit te leggen, en inderdaad gedwongen door de terreur hier geef ik een kleine 3.

jasmyn schreef:

Dezelfde Mensjes die elke dag compleet uit de wereld zijn vanwege GTST ( en nog erger The Bold and The Beautifull, en/of Costa). Ja, dan komt dit HARD aan.

Geen grote 3 dan hihi ?

Ik weiger trouwens terreur

FisherKing schreef:

Hmm toevallig dat ik daar dan niet bij hoor.. heb sinds de geboorte van GTST nog nooit naar die serie gekeken.. en dat geld ook voor The bold and the Beautifull,costa etc etc.. BAH!

Ik weiger trouwens terreur

Hahaha

jordybeukeboom

Hierbij dan de offtopic aantekening dat je oordeel over deze series in ieder geval niet op de feiten gebaseerd is

Tja doe je niets aan he

jordybeukeboom

Jawel, gewoon toch een keertje kijken

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

jordybeukeboom schreef:

Onvoorspelbaar? Kom op nou, dat einde zat er zo overduidelijk aan te komen...

avatar van b_cru

b_cru

Commentaar lijkt me ondertussen overbodig. heb film nu 5 keer gezien en hij blijft HEEL GOED!!!!

avatar van XfofaXX

XfofaXX

Queto Yurlunyur schreef:

Onvoorspelbaar? Kom op nou, dat einde zat er zo overduidelijk aan te komen...

Ind. Als je een gevangenis ziet met een hoopje depressieve mensen in, kan je er prat op gaan dat er minstens één zal sterven en minstens één zal ontsnappen.

De vergelijking tussen deze film en de aangehaalde soaps vind ik wat vergezocht. Ook ik vindt dit niet meer dan een middelmatige film, maar er zit toch nog wat verhaal in. Ik zou hem eerder vergelijken met films als 'The Rock' of 'Last Action Hero':
Leuk om één keer te zien, vanwege het sentiment, maar voor de komende 5 jaar mag je hem laten rusten.
Begin nu niet te shitten over m'n voorbeelden, op mijn virtuele filmschaal staat hij ongeveer tussen deze...

jordybeukeboom

Jij geeft deze film dus alleen maar 0,5 om de Godfather omhoog te halen in de top-250. Nogal kinderachtig...

avatar van its my life

its my life