

Genre: Romantiek / Oorlog
Speelduur: 80 minuten (1938 re-issue) / 90 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Frank Borzage
Met onder meer: Gary Cooper, Helen Hayes en Adolphe Menjou
IMDb beoordeling:
6,4 (6.552)
Gesproken taal: Engels
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot A Farewell to Arms
"Every woman who has loved will understand"
Een Amerikaans soldaat rijdt op een ambulance in Italië waar hij een Engelse verpleegster ontmoet. Door overplaatsing worden ze gescheiden maar nadat hij de lucht in vliegt komt hij in haar ziekenhuis te liggen en bloeit de romance.
Externe links
Acteurs en actrices
Catherine Barkley
Lt. Frederic Henry
Major Rinaldi
Helen Ferguson
Priest
Head Nurse
Miss Van Campen
British Major
Bonello the Ambulance Driver (onvermeld)
Swiss Postal Clerk (onvermeld)
Video's en trailers
Reviews & comments

Guyke
-
- 298 berichten
- 253 stemmen
Vrijwel alle films van voor de tweede wereldoorlog leiden aan de erfenis van de stomme film. Ook hier wordt weer te theatraal geacteerd, met veel grootse gebaren, close ups van smachtende (geëpileerde) ogen en overdreven romantiek.
Toch is dit best een goede film. Niet voor niets ooit oscarwinnaar.
Wel spijtig dat de onmenselijkheid van een gruwelijke oorlog op de achtergrond wordt gedrongen door een nogal banaal liefdesverhaaltje. De roman van Hemmingway was ook dit keer beter dan de film. Maar laat dit zeker je niet afhouden van het bekijken van de film, want, ondanks de 'overjaarsheid' is het toch nog een heerlijke film om te bekijken.

matthijs_013
-
- 3624 berichten
- 5060 stemmen
Een trage en oninteressante film. Acteerwerk was niet echt bijzonder en het dunne verhaal droeg ook nergens aan bij. Het was niet zozeer slecht, er was gewoon niets aan.

Roger Thornhill
-
- 5454 berichten
- 2135 stemmen
Aangrijpend boek, voor die tijd ongetwijfeld indrukwekkende verfilming met een tamelijk vrijzinnige behandeling van seks (pre-Hays Code: Cooper in een bordeel, Hayes over wie we horen dat ze nog maagd was voordat ze Cooper leerde kennen), nu misschien vooral interessant vanwege de historische waarde, maar voor wie wel van oude films houdt (zoals ik) en de gedateerdheid voor lief neemt is dit nog altijd een aanrader.

Dievegge
-
- 2910 berichten
- 7522 stemmen
Matige verfilming van Hemingways roman. Het draait te veel om het liefdesverhaaltje, te weinig rond zijn ervaringen als ambulancier en zijn visie op de oorlog. Hemingway stond bekend voor zijn heldere stijl zonder overbodige emotie. Dat is hier niet het geval.
Ik verkies de versie met Rock Hudson en Jennifer Jones.

BBarbie
-
- 12371 berichten
- 7443 stemmen
Gedenkwaardige verfilming van het boek van Hemingway over de tegenspoed van een ambulancesoldaat en een verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zoals zo vaak in zijn films richt Borzage de focus op de hartverscheurende liefde tussen de twee. Met Gary Cooper en Helen Hayes heeft hij daarvoor de ideale acteurs. Voor Cooper betekende deze film de grote doorbraak. De kleine Hayes laat o.a. in de beklijvende sterfscène op indrukwekkende wijze zien wat ze als actrice in huis heeft. Jammer dat zij het na een handvol films in Hollywood voor gezien hield om op Broadway ongekende successen te gaan vieren.

Metalfist
-
- 12407 berichten
- 3964 stemmen
Now we have to cram it all in one hour
Het is altijd fijn om een aantal interesses te kunnen combineren. Ik ben een groot fan van het werk van Ernest Hemingway en het oeuvre van Frank Borzage was me geheel onbekend. Borzage, een regisseur die indertijd toch wel een serieuze status had, heeft zich indertijd echter gewaagd aan een verfilming van een boek van Hemingway en deze A Farewell to Arms, bovendien de eerste keer dat er een boek van de schrijver werd verfilmd, was daar het resultaat van. Hemingway zelf was er verre van tevreden over (hij zou zelfs hebben geweigerd bij de première aanwezig te zijn) en ik begrijp perfect waarom.
Als boekverfilming is dit dan ook tergend slecht. Bepaalde noodzakelijke aspecten worden weggelaten, Borzage voelt de nood om er zijn eigen dialogen tussen te moffelen en de hele romance wordt compleet onderuit gehaald door een geforceerd einde. Ik probeer echter altijd zo goed mogelijk beide media gescheiden te houden dus de film wordt daar niet, al te hard moet ik erbij zeggen, op afgekraakt. Toch is er sowieso wel wat aan te merken op A Farewell to Arms en dat ligt vooral in het feit dat Borzage het allemaal nogal snelsnel in beeld brengt. Nu wordt er op een razend tempo door een aantal gebeurtenissen gefietst (zeker de ruimte tussen Henry die de St. Anthony krijgt, aan het front zit en gewond geraakt is erg weinig) en krijg je nooit een band met de personages. Bovendien gaat de regisseur er blijkbaar toch wel vanuit dat je het boek gelezen hebt, want bepaalde belangrijke stukken insinueert hij enkel. Er bestaan trouwens meerdere versies van de film. Ik zelf heb gisteren de ongecensureerde versie gezien (met het einde waar Cat sterft), maar er bestaan ook twee gecensureerde versies (die elk zo'n 10 minuten korter zijn) waarvan er één het happy end en de andere het not so happy end heeft. Als extraatje werd het happy end er gisteren nog even achter geplakt, maar dat doet al helemaal afbreuk aan de film.
Waarom dan toch nog 2.5* geven? Wel, voornamelijk vanwege een sterke cast. Gary Cooper en Helen Hayes vormen een geslaagd koppel (met een paar aandoenlijke scènes zoals Hayes die compleet in de jas van Cooper verdwijnt bij een knuffel) en Adolphe Menjou is een goede Rinaldi. Jack La Rue maakt ook nog een goede indruk als de priester, maar wordt op zich iets te weinig gebruikt. Een uitstekend in beeld gebracht stuk is de nederlaag van de Italianen (vlak nadat Henry deserteert), maar vreemd genoeg blijkt dit niet door Borzage geregisseerd te zijn. Dit 6 minuten durende segment is van Jean Negulesco, de second unit director. Borzage was niet zo'n fan van het filmen van oorlogsscènes en liet dit dan ook aan zijn collega over.
Ik blijf dus zitten met een gemengd gevoel en met de vraag of ik dit beter had gevonden mocht ik het bronmateriaal niet kennen. Borzage geeft er zijn eigen touch aan en gebruikt enkel het skelet van het verhaal waardoor dit als boekverfilming niet geslaagd is. Hij maakt er echter in het algemeen soms een zootje van en het is dankzij een uitstekende cast en een aantal mooie scènes dat de film nog wat punten weet te sprokkelen.
2.5*

The One Ring
-
- 29974 berichten
- 4109 stemmen
A Farewell to Arms is waarschijnlijk één van de meest onbedoeld ironische boekverfilmingen. Zoals hier al meer gezegd is neemt deze film het niet zo nauw met de roman die eraan vooraf ging. Hemingway vond het zelf vreselijk. Het is toch geestig hoe een boek dat bekend staat om zijn rauwheid zo'n romantische benadering krijgt. Het moge duidelijk zijn, dit is geen Hemingway. Echter het is wel een volbloed Borzage.
Dit is de derde film die ik van de regisseur zie en allemaal gaan ze volop voor de liefde, over koppels die de zwaarste tegenstand krijgen en uit elkaar gedreven worden, maar door vuur gaan om elkaar terug te vinden. Het was kennelijk niet Borzage's idee om dit boek te verfilmen (John Cromwell zou namelijk eerst regisseren), maar toen hij uiteindelijk het script kreeg moet hij waarschijnlijk meteen gedacht hebben om alle scènes die niet rond de romance draaien compleet te schrappen. Hij reduceert Hemingways verhaal dus totaal tot een bepaald aspect van diens originele verhaal en ook dit wordt ontdaan van het Aardse realisme en vervangen door een overdaad aan soft-focus belichting en smachtende blikken. Wat was de Eerste Wereldoorlog immers anders dan een poging om Gary Cooper en Helen Hayes uit elkaar te houden?
Of deze versie van A Farewell to Arms je bevalt hangt er heel erg vanaf of Borzage je ligt. Persoonlijk weet hij me altijd meer te pakken dan ik op papier zou vermoeden. Zijn werk is oversentimenteel en dat trek ik meestal niet, maar hij is ook waarschijnlijk de grootste romanticus die de cinema ooit gekend heeft en je merkt dat zijn hart en ziel echt in films als deze zit. Soms wordt het qua verlangende toon me iets te veel van het goede, maar nooit is de film niet geïnspireerd. En ja, ik wilde dat het koppel bij elkaar kwam (of dat gebeurt hangt af van welke versie je kijkt, ik zag hem met het slechte einde). Daarbij, ondanks dat Borzage's gebruikelijke, overdadig zacht-belichte beelden stevig in de categorie kitsch vallen, ziet het er toch weer fantastisch uit.
Ook opvallend: Gary Cooper als deserteur. In films wordt desertie vaak gezien als een laffe daad en wettelijk is het strafbaar, maar in enkele verhalen is het een vorm van heldhaftige rebellie tegen de onmenselijkheid van de oorlog. Hier is het echter doodleuk een romantische actie. Frank Borzage ten voeten uit.
3,5*

Dievegge
-
- 2910 berichten
- 7522 stemmen
Ook opvallend: Gary Cooper als deserteur. In films wordt desertie vaak gezien als een laffe daad en wettelijk is het strafbaar, maar in enkele verhalen is het een vorm van heldhaftige rebellie tegen de onmenselijkheid van de oorlog. Hier is het echter doodleuk een romantische actie. Frank Borzage ten voeten uit.
3,5*
Deserteren uit het Italiaanse leger was blijkbaar minder erg dan uit het Amerikaanse leger.

Moviestar1979
-
- 1409 berichten
- 845 stemmen
Een romantische oorlogsfilm die goed genoeg was voor 2 Oscars en 1 NBR Award. Tevens was dit de 1e roman van Ernest Hemingway die werd verfilmd. Het verhaal speelt zich af van februari tot 4 november 1918.
Ruth Chatterton, Claudette Colbert en Eleanor Boardman kwamen in aanmerking voor de rol van Catherine Barkley, maar deze werd uiteindelijk toegewezen aan Helen Hayes. In haar biografie heeft Hayes later toegegeven dat ze verliefd was op Gary Cooper. John Cromwell zou oorspronkelijk deze film hebben geregisseerd, maar hij werd vervangen door Frank Borzage. Cromwell's afwezigheid leidde ertoe dat Fredric March eveneens afhaakte voor de hoofdrol van Lt. Frederic Henry. Het personage van Tom Ricketts is helaas nooit in deze film voorgekomen. Sommige theaters kregen 2 versies aangeboden. Het grote verschil was de afloop van de film, waarin het personage van Hayes stierf of blief leven. Hemingway was uiteraard not amused. In 1957 verscheen een nieuwe verfilming onder leiding van Charles Vidor en John Huston. In 1966 werd er een remake gemaakt die als miniserie werd uitgebracht.
De romantiek ligt er dik bovenop, maar alles bij elkaar heb ik toch wel genoten van deze verfilming.
3,0 *

Movsin
-
- 7443 berichten
- 7972 stemmen
Romantiek aan het front.
Hier zal de filmfan van vandaag niet mee aan zijn trekken komen. Nochtans werd de film indertijd bedacht met Oscars en dito nominaties.
Eigenlijk zou men zich moeten kunnen plaatsen in de huid en het brein van die gelukkige cinemabezoeker uit die crisisjaren, waar de herinnering aan WO I nog erg levendig was en er midden al die ellende er toch plaats was voor een mooi en voor die tijd zeker aandoenlijk liefdesverhaal.
Ik weet niet of de film Hemingway's roman perfect volgt maar de wens "Nooit meer oorlog" is wel heel duidelijk.
Heb er toch uiteindelijk een 3,5 voor over.

John Milton
-
- 20536 berichten
- 11226 stemmen
Frank Borzages werk kende ik niet echt goed, tot ik een keer in een Hilversums filmhuis 7th Heaven (1927) mocht zien met live muziek. Magistraal. Ook Lucky Star (1929) twee jaar later was erg fijn. Het is derhalve enigszins verrassend dat het zoveel jaar moest duren voor ik mijn derde Borzage op zou zetten, een verfilming van Hemingways A Farewell to Arms, met Gary Cooper en Helen Hayes in de hoofdrollen.
Ik heb het boek niet gelezen, maar zag een jaar of 25 geleden (Mijn god!!!!) wel In Love and War (1996). Geen goede film (en sowieso niet op hetzelfde boek gebaseerd), maar aangezien alle jongetjes een beetje op Sandra Bullock verliefd waren, gaf dat allemaal niet zo. Borzages film is gelukkig iets beter. Het was het eerste boek van Hemingway dat verfilmd werd, maar hij haatte de film naar het schijnt, omdat deze meer de nadruk legde op de romantiek dan de tragiek en de rauwheid van de oorlog. Toen de studio naast het trieste einde (conform het boek) Amerikaanse bioscopen ook nog liet kiezen uit een alternatief happy end, was hij helemaal ziedend.
Mooi geschoten en vakkundig geregisseerd pre-code drama, maar het niveau van de andere twee Borzage films die ik zag, haalt hij niet. Daarvoor is hij ook net iets te zoetsappig.
3,5*
Het laatste nieuws

Het vermogen van 'Barbie'-actrice Margot Robbie (33): Een leven als in 'The Wolf of Wall Street?'

'Sweet Dreams' is de grote winnaar van de Gouden Kalveren met zes prijzen

Sterke gevangenisfilm 'Felon' van Ric Roman Waugh alleen vandaag nog te zien op Netflix

Nog eens vijf vergeten jeugdfilms waarmee kinderen uit de jaren 90 zijn opgegroeid
Bekijk ook

All Quiet on the Western Front
Oorlog / Drama, 1930
108 reacties

Days of Wine and Roses
Romantiek / Drama, 1962
23 reacties

La Noire De...
Drama, 1966
6 reacties

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
29 reacties

Imitation of Life
Drama, 1934
6 reacties

Destry Rides Again
Komedie / Western, 1939
36 reacties
Gerelateerde tags
italiëverpleegstergebaseerd op boekeerste wereldoorloglove letterzwangerschapofficerpriesterontsnappenziekenhuisbeste vriendinpre-codeair raidambulance driverbattle of the isonzodeathbedair attack
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.