The Odd Couple (1968)
Met onder meer: Jack Lemmon, Walter Matthau en John Fiedler
Releasedatum: 2 september 1968
Plot The Odd Couple
"… say no more."
Felix Ungar (Jack Lemmon) is ten einde raad: zijn vrouw heeft een echtscheiding aangevraagd. Hij overweegt zelfmoord en daarom oordelen zijn vrienden dat het beter is, als er constant iemand in zijn omgeving blijft. Na lang aarzelen stemt Felix toe om te gaan inwonen bij Oscar (Walter Matthau), een gescheiden vriend. Maar Felix' obsessieve netheid en smetvrees is de slordige Oscar een doorn in het oog...
Felix Ungar
Gwendolyn
Waitress
Chambermaid (onvermeld)
You_bastard
Jezus in hoeveel films hebben Jack Lemmon en Walter Matthau wel samen gespeeld ? Deze kan ik me ook goed herinneren ze kunnen elkaar echt niet uitstaan. Ben benieuwd of ze in real life elkaar wel kunnen uitstaan.
free-mason
30 jaar later een vervolg door deze grumpy old man maar de klassieker wint het !!!!!
neo
Goeie komedie, vooral de vele ruzies tussen lemmon en mautthau zijn geweldig. De zwaarmoedige rol die lemmon speelt, die hij geweldig speelt, zorgt voor veel niet-komische momenten, hierdoor doet de film ook een beetje aan als een drama film. 4 sterren
streeter
idd, tweede helft is drama.
Ik zag in 1998 het vervolg in de bioscoop, maar had tot vandaag het origineel nooit gezien.
Ik vond de serie ook wel leuk.
Trivia: Welke 2 akteurs speelden Oscar en Felix in het originele Broadway stuk? Hint, een speelt in deze film, en de andere is pas geleden overleden.
Andere films met Lemmon en Matthau: Hamlet, JFK, Fortune Cookie, Grumpy Old Men 1 & 2. Dat is 7 films. Volgens mij zijn er nog meer.
fr33
Streeter: Dat waren Walther Matthau and Art Carney in 1965
Tony Randall speelde ook Felix in de 70's op broadway en ook in de tv serie
Één van de allerbeste stukken van Neil Simon, die opnieuw na Barefoot in the Park en Come Blow my Horn zijn eigen toneelstuk bewerkte.
Simon schreef tot nu toe in totaal al meer dan 50 scripts en bewerkte toneelstukken voor films en series, en heeft zich in de 60's en 70's opgewerkt als één van Amerika's meest toon aangevende schrijvers op het gebied van de persoonlijke relaties. Leuk is daarbij te vermelden dat Simon zelf 4x is getrouwd!
Zo ook Jack Lemmon en Walter Matthau, die misschien niet hun allerbeste film maakte met 'The Odd Couple', maar als geheel (muziek, script, regie, en het hele tijdsbeeld waarin de film zich afspeeld) is het wel een van de grootste films uit de 60s geworden.
4,5/5
mstoffer
De allerbeste met Lemon en Matthau vind ik toch The Front Page van Billy Wilder.
empirekees
Helaas was het niet zo leuk als 'The Fortune Cookie'. Maar het was zeker vermakelijk...3,5*
savi_7
heb hem vandaag weer gezien na een hele lang tijd en kan zeggen deze verveeld echt niet, en heeft zeker een plaats in mijn collectie
jordybeukeboom
Beetje flauw en kinderachtig, met een aantal grappige stukken. Naar het einde toe wordt ie echter steeds vervelender
2,5 sterren
Die haalt het niet bij deze, hoor. Deze Neil Simon comedy staat beter aangeschreven en terecht. Briljant geschreven en geacteerd.
FisherKing
Nou, ik vond dit een bittere tegenvaller bij herziening.
Ik ben nog heel vriendelijk als ik nu naar 3* ga. Absoluut geen Wilder niveau, vrij flauw, en nergens leuk. De Wannabee-Ennio Morricone is ronduit flauw, trouwens.
Zijn daar geen rechtszaken over gevoerd vanwege plagiaat ?
Dustyfan
Jammer genoeg viel deze film nogal tegen. De humor vond ik erg voor de hand liggend en kwam niet erg aan. Tja, en van de humor moet een komedie het toch echt hebben.
Aardig voor tussendoor, maar geen film die blijft hangen of die ik vaker wil zien, vrees ik.
Mmm. Ik kijk de film regelmatig. Vind het een absoluut meesterwerk die ik zo vaak kan zien als kan.
FisherKing
Ik vond de muziek sprekend lijken op de muziek van Ennio Morricone.
tsjidde
Morricone was al bezig vanaf begin jaren '60, dus het zou toch wel kunnen? Maar... bedoel je niet "The Odd Couple II", FisherKing? Daarin wordt inderdaad de theme van de "The Good, The Bad and The Ugly" gebruikt.
Nee, het ging hem deze film. Maar Morricone was toen deze film gemaakt werd nog niet zo bekend als nu, hoor. (Leones film deden het vooral goed in Europa aanvankelijk) Men zal een paar westernscores van hem gehoord hebben, misschien. Dan zie ik die link met deze muziek al helemaal niet.
Onzin. Op en top comedy.
Vandaag weer herzien voor de zoveelste keer. Niemand schrijft dialogen als Neil Simon. Wat een geweldige film is dit toch.
Kuck-x
Een komedie die bij de zoveelste keer kijken net zo leuk en fris is als de eerste keer. Vol gedenkwaardige grappen. Onnavolgbare oneliners van Neil Simon, een zeer goede casting en een uiterst effectieve set. De chemie tussen acteurs wordt vaak besproken, die tussen Matthau en Lemmon was toch wel heel bijzonder. Dit is zeker een van hun beste. De kracht van Simon is ook dat hij in alle tegenstellingen herkenbaarheid legt. We hebben bijna allemaal wel iets van Oscar - die knettergek wordt van een malloot die zijn leven op de kop zet en gewoon niet wil luisteren. Maar wie heeft niet iets van Felix: ik zou in ieder geval net zo over de rooie gaan als ik mijn stinkende best had gedaan op een knus dinertje en dan niemand moeite zou doen om op tijd te komen...
movie acteurs
The Odd Couple is pas echt een geweldige komedie. Sowieso is Walter Matthau een van mijn favoriete acteurs en hier is hij echt geweldig. Net zoals Lemmon. Deze briljante komedie krijgt van mij een 5,0.
simonvinkie
Inderdaad een zeer vermakelijk komedie dit. Tijd vliegt voorbij, en toen de aftiteling begon had ik geen flauwe benul dat ik al bijna twee uur naar de televisie aan het staren was. The Odd Couple is voornamelijk zo leuk door het geweldige acteerskoppel. Walter Matthau en Jack Lemmon deed het erg leuk met zijn tweeen. Lemmon begin ik dan ook steeds meer te waarderen. Erg leuke acteur! Ook op de rest van de cast was niets aan te merken trouwens.
De film kent natuurlijk een wat simpel verhaal, maar mede door de humor blijft het zeer vermakelijk. Sommige grappen zijn wat kinderachtig, maar ik heb me er erg mee vermaakt. De film kent bovendien ook een leuke soundtrack en een uitstekende regie. Ben zeker van plan om nog wat andere films van dit acteerskoppel te zien. Dit was in ieder geval erg leuk en ik heb het gevoel dat bij de herzienig de score wel eens wat omhoog kon schieten.
3,5 sterren
Mescaline
Na eerst de serie gezien te hebben die ik op het spoor kwam door mijn interesse in Tony Randall die daar de rol van Felix Ungar op zich nam, kwam ik natuurlijk ook bijna gelijk uit bij deze film.
En ik moet zeggen dat na de hele serie gezien te hebben deze film me verre van tegenviel, en ik het ook beter begrijp waarom hier sowieso al een serie op gebaseerd is.
Het idee was toen de tijd erg origineel en bovendien ook erg goed uitgewerkt, zowel Lemmon als Matthau acteren hier erg sterk en maken deze film zelfs vandaag de dag nog erg vermakelijk,onderhoudend en heeft de film weinig tot niks van zijn kracht verloren.
Een film die 42 jaar later nog steeds weet te vermaken en bovendien nog origineel overkomt verdiend gewoon een speciale plaats in de film geschiedenis!
Heb erg genoten van deze comedy klassieker en heb eigenlijk vrijwel niks aan te merken op het geheel, zie daarom ook geen enkele reden om deze film geen 4 en halve ster te geven, ik raad deze film aan alle mensen aan die het plot interessant vinden en ik ben van mening dat The Odd Couple herinnerd moet worden.
Leuke comedy zoals comedy hoort te zijn, sterk plot, goede acteurs en een erg warme sfeer!
Sutherland
Niet het spektakel wat ik verwacht had. De film kijkt wel lekker weg, heb nooit op de klok gekeken. Een paar hele leuke grappen, en een paar hele flauwe. Af en toe wat te lange scenes en anderen waren weer geweldig. Het moment waarbij Lemmon,helemaal op en top klaar om zelfmoord te plegen, het raam niet open krijgtj is geweldig!
Verder vind ik de film nogal voort kabbelen. Niet slecht ofzo, maar ik heb het idee dat het bij een Wilder anders was geweest, waarbij ik overigens niets af wil doen aan Lemmon en Matthau die geweldige rollen spelen!
3.*
jay73
heb nooit op de klok gekeken.
Interessant criterium.
lexeman58
Felix Ungar: Funny, I haven't thought of women in weeks.
Oscar Madison: I fail to see the humor.
Matthau en Lemmon zijn erg grappig in deze film. Heb 'm al zeker vijf keer gezien, maar hij verveelt nog steeds niet.
Beertje45
Na Laurel and Hardy zijn Lemmon en Matthau toch wel het leukste filmduo uit de filmgeschiedenis. Ik zag deze film pas jaren nadat ik de naar deze film gebaseerde reeks had gezien.
leuk, maar niet onvergetelijk
Al DeNiro
Vermakelijke klassieker. Vooral erg leuk om te zien hoe gek Matthau wordt van Lemmon

The Odd Couple II
1998

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

The Apartment

Elmer Gantry
Drama, 1960

The China Syndrome
Thriller / Drama, 1979
new york citykamergenootmannelijke vriendschapgebaseerd op toneelstuk of musicalobsessive compulsive disorder (ocd)poker gamedivorced manroommate relationship jaren 60eccentric manneat freakmessy apartmentsports journalismneurotic man