• 9.373.211 stemmen

Back to the Future (1985)

Sciencefiction / Komedie | 116 minuten

Genre: Sciencefiction / Komedie

Alternatieve titel: Terug naar de Toekomst

Geregisseerd door: Robert Zemeckis

Met onder meer: Michael J. Fox, Christopher Lloyd en Lea Thompson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.433.408)

Releasedatum: 12 december 1985

Plot Back to the Future

"He was never in time for his classes. He wasn't in time for his dinner. Then one day...he wasn't in his time at all."

Marty McFly (Fox) reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown (Lloyd). Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.

avatar van The One Ring

The One Ring

Deel 3 had ik een aantal jaar terug al eens gezien, maar deel 1 en 2 nog niet. Bij deze deel 1 dus wel.

Ik had eerlijk gezegd moeite om door het eerste half uur heen te komen. Ik had wel een luchtige, komische film verwacht, maar niet de stijl die helaas in zoveel cheesy '80 highschoolfilms voorkomt. Ik heb daar altijd een gruwelijke hekel aan gehad en dat zal wel nooit weggaan. Sommige momenten in de film leken dan ook zo uit een John Hughes film te komen.

Het acteerwerk is dan ook veels te dik aangezet, met name wat betrefd de rol van Crispin Glover en van die pestkop. Ik kan er maar moeilijk naar kijken zonder me te ergeren. Ik weet dat het komisch bedoelt is, maar ik vond het te overdreven om nog leuk te zijn. Christopher Lloyd acteerd ook niet bepaald subtiel, maar zijn rol wist me toch wel te vermaken. Fox is perfect gecast.

Zodra het tijdreizen eenmal begint, wordt de film gelukkig ook leuker. Het overdreven acteerwerk blijft en het jaren '80 gevoel gaat ook niet weg, maar door de leuke avonturen en het vermakelijke verhaal stoort het minder. De film wist dan ook regelmatig een glimlach te bezorgen. Avonturen met dergelijke tijdreizen vallen mij vaak tegen, ondanks dat het een boeiend onderwerp is. Dat komt omdat dergelijke films vaak niet lijken te kloppen. Back To the Future is misschien ook soms niet helemaal logisch, maar het goede is dat de film zichzelf niet serieus neemt en dat maakt het acceptabeler en vermakelijker.

Best een leuke film dus, maar het had dus wat minder dat cheesy jaren '80 gevoel mogen hebben. Dan was hij wat mij betrefd tijdloos geweest. Eigenlijk jammer dat ik hem niet in mijn kinderjaren gezien heb. Dan had ik hem waarschijnlijk fantastisch gevonden.

Ik denk trouwens niet dat als de film tegenwoordig gemaakt zou worden de makers weg zouden komen met rollen voor terroristische Libiërs

avatar van lida2

lida2

Ik heb deze film (en de andere 2 delen) al tig keren gezien. Ik blijf ze echt geweldig vinden.

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik vind het begin van de film wat te gescript. Alles staat een beetje geforceerd in het teken van wat Marty later gaat meemaken in 1955. Daarnaast heerlijk jeugdsentiment maar ook een super degelijke sprookjesfilm. Het verhaal steekt buitengewoon slim in elkaar en de personages zijn ontzettend leuk. De soundtrack is subliem. Verder heeft BttF hetzelfde spontane enthousiasme als Star Wars IV. Ideaal om dit op DVD te hebben. Typisch herzieningsmateriaal.

De film zit wel vol onlogica trouwens. Stoort totaal niet vanwage de lichtvoetige aard van de film, maar wanneer velen beweren dat het plot nagenoeg waterdicht is... Waarom zou de situatie op de parkeerplaats zich weer precies hetzelfde afspelen op het einde van de film wanneer Doc al weet wat er gaat gebeuren na het ontmoeten van Marty en het lezen van de brief in '55, bijvoorbeeld?

avatar van serpico

serpico

SilverGun schreef:

Doc doet dat om te voorkomen dat er een paradox komt!

avatar van papaEd

papaEd

Ook deze hoort in de top 250 te staan geweldige film.

avatar van Grafmat

Grafmat

Niet dat ik nou iets zinnigs nieuws te melden heb over deze film, maar het is en blijft gewoon puur topentertainment!!

Eerder al gemeld: Volgens Theo van Gogh 1 van de allerbeste films aller tijden, en ik snap eigenlijk niet dat deze film niet (hoog) in de top 250 staat.

avatar van Taatjje

Taatjje

Deze film is mijn absolute favoriet! Dit is echt dé beste film ooit! Iedereen moet 'm gewoon zien! Ik heb alledrie de delen al 5 of 6 keer gezien. Het blijft ook gewoon leuk!

Vooral die gekke doc is leuk! Maar je moet niet eerst 3 en dan 1 zien want dan snap je er niets van!! Het is echt leuk!

avatar van Mescaline

Mescaline

Leuk gemaakt leuke uitgevoerd leuk geacteerd en verder niks bijzonders 3,5 sterren.

avatar van Srananbloke

Srananbloke

Uit sentimentele overwegingen de collectors dvd set aangeschaft, sindsdien al heel wat keren in de speler gedumpt.

Uiteraard valt er vandaag de dag heel wat over te zeggen als het gaat om plot e.d. maar voor mij blijft de trilogie een onvervalste klassieker die nooit, maar dan ook nooit verveelt!

Die Ronald Reagan grap blijft leuk en Biff Tannen=cult

avatar van Riel

Riel

Topfilm!

Houdt ook het gevoel voor de anders uitgestorven DeLoreans wat op peil

avatar van ChielB

ChielB

Leuk en gemakkelijk vermaak, eigenlijk niets meer en niets minder. Sowieso ook de beste van de reeks Back to the Future-films. Altijd leuk om nog eens terug te kijken.

Een klassieker is het niet, maar toch zeker een prima film die amper gedateerd overkomt. 3,5 **

avatar van The One Ring

The One Ring

ChielB schreef:

Een klassieker is het niet,

Toch wel hoor

avatar van centurion81

centurion81

• 2066 berichten
  • 1988 stemmen

Supermooi om eens helemaal gezien te hebben, vaak delen van 1 van de 3 gekeken als ik er langs zapte maar vandaag er eens echt voor gaan zitten; vind het zeker wel een klassieker maar vind het toch niet briljant allemaal. Ben wat dat betreft gewoon geen fanboy van het eerste uur denk ik

avatar van ILDIB

ILDIB

Gister weer eens gekeken. Het blijft gewoon een prima film, wellicht een beetje slechte verkleedpartijen om de ouders en biff op leeftijd te krijgen maar ach. Het verhaal is simpelweg goed, en met de actie is ook niets mis..

avatar van TheVoice

TheVoice

Ik blijf dit een goede film vinden. En moet ook steeds weer lachen om die sukkelige vader die zo nerdig lacht om oude zwart-wit beelden.

Doc Emmett Brown die zo lekker druk is en chaotisch.

"One point twenty one Jigowatts, how could I be so careless?"

avatar van Youri

Youri

Al 7 x gezien en de film blijft geweldig. Mooie special effects, lekkere muziek uit the fifties en Micheal J. Fox op zijn sterkst. Leuke humor en de opbouwende spanning blijkt de kracht van deze film. Grappig detail is dat ze voor de Lorrien een koelkast als tijdmachine in gedachten hadden.

avatar van GroteGert

GroteGert

Ik moet zeggen dat ik niet echt onder de indruk ben van het acteerwerk en regisseerwerk in deze film. Het blijft natuurlijk een beetje een kinderfilm zoals het eigenlijk ook wel bedoelt is, als familiefilm.

Maar toch vind ik het prachtig hoe in dit deel, maar vooral het tweede het begrip 'tijd' onder handen wordt genomen, het zet je toch aan het denken en het is ook echt wel spannend, ook al is het een beetje Disney-achtig. Michael J. Fox is geknipt voor de rol van Marty McFly en de hele trilogie blijft leuk, daarom heb ik ook de hele box gekocht.

3,5.

avatar van duffman

duffman

Heb er gisteren naar gekeken op één en het was een hele leuke film erg leuk verhaal en ik vond het goed geacteerd ik denk dat ik de andere delen ook is ga bekijken.

avatar van IS'mH

IS'mH

de box een hele tijd geleden gekocht voor 5 euro (beetje triest eigenlijk) maar hij blijft gewoon goed. let vooral op de nikes in het 2e deel

avatar van stefan dias

stefan dias

Een amusementsfilm, maar eentje waar echt álles aan klopt.

De vervolgen zijn véél minder leuk.

avatar van FisherKing

FisherKing

Kwats. Alle vervolgen zijn leuk !

avatar van Grafmat

Grafmat

Eens met Fisher King: Deel twee en drie zijn allebei ook prima!

avatar van Dstalker8

Dstalker8

Deze film was en is nog steeds een mooi voorbeeld van een film dat je gemakkelijk kan kijken en het maakt niet uit hoe oud je bent.

Ik heb deze film nu all een paar keer gezien en hij blijft het ook (2 en 3 trouwens ook) maar deze is mijn favoriet. Ik heb niet kunnen meemaken hoe de hype voor deze film was want in '85 was ik er nog niet. Maar ik ga er vanuit dat het een van de populaire was.

Acteerwerk was niet bij de top, maar deze film had dat niet nodig. Het had droge humor en Paradoxale naam en een redelijke verhaal. Alhoewel de wijze levensles van deze Trilogie pas naar voren komt in deel 3 en een beetje deel 2, heb ik geleerd om niet te kloten met het verleden want anders moet je weer de toekomst in en nog eens terug in de tijd. Dit noem ik nou een 80s Classic!

5* Sterren en op #10 in mijn top 10!

avatar van killerfreak

killerfreak

schitterende film die gewoonweg perfect in elkaar zit, met bijhorende droge humor en acteerprestaties die wel redelijk zijn. Blijft toch een van m'n favorietjes.

avatar van FredKrueger

FredKrueger

Top Film 5,0

avatar van DragQueen

DragQueen

Klasse film, met goede special effects en hilarische scenes. fox en lioyd zijn perfect gecast, en maken een spektakel van hun karakters. de film bezit verder een meer dan vermakelijk verhaal, en is gewoon van begin tot eind amusant om naar te kijken. de bijrollen zijn tevens erg goed uitgebeeld, en zorgen voor de nodige humor. 4,5 sterren.

avatar van AGE-411

AGE-411

Er was een tijd dat een science-fiction achtige avonturenfilm over in de toekomst reizen nog geen synoniem voor Aliens, robot's die de mensheid overnamen, dino's en andere zever was die bovendien allemaal neergemaait werden door een of ander supersonisch, magnetronlaserkanonmachinegeweer

Simpel en toch spannend.

avatar van Wezze

Wezze

Soms wat over de top, maar wel een leuke film om te kijken. Geen topfilm, wel leuk.

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Spectaculaire film, boordevol actie en avontuur, zodat het tot het einde genieten geblazen is.

De combinatie tussen Lloyd en Fox pakt voortreffelijk uit, en beide hebben ze duidelijk veel plezier aan hun rol, want het enthiousasme straalt er weer af.

Verder zit er in de film de nodige humor, zijn de special-effects van een hoog kaliber en ziet de toekomst er weer prachtig uit.

De soundtracks zijn overigens ook sterk en passen perfect bij de sfeer van de film.

5*****

avatar van Shinobi

Shinobi

Een zeer vermakelijke film om te zien met een zeer passende rol van Fox. Verder zijn de special effects echt goed, ook nu nog.

Ik geef 'm 4, 0 sterren.